anetta_24 28.07.09, 14:31 Mam pytanie,jestem w 3 tygodniu ciąży a licząc czas od ostatniej miesiączki to już piąty tydzień.Chciałabym się wybrać na USG. Czy to nie za wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martabg Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 14:43 Liczy się zawsze od dnia miesiaczki. www.google.pl/search?hl=pl&q=kiedy+pierwsze+usg&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 15:15 Miesiączka spaźniała mi sie o ok. 6 dni- a zawsze była regularnie 28- 29 dni. Zrobiłam test- pozytywny Następnego dnia już byłam u gina. Powiedziałam o teście, pogratulowała A ja na to: to nie zrobimy USg, zeby potwierdzić ciążę?/ Powiedziała, że przeciez test jest pozytywny, a wieć ciąża jest. Ale jakoś tak marudziłam, że zrobiła USG dopochwowe i mam Zdjęcie z tego USG (taka kropeczka-fasoleczka)- wiek okreslono na 4 tydz. ciązy Było to 29 maja 2007 a Michas urodził sie 29 stycznia 2008, czyli dokładnie 8 miesięcy poźniej Ale nie wiem, kiedy standardowo robi się pierwsze USG- u mnie było wtedy wynikiem mojego marudzenia i "wielkiego chcenia", żeby zobaczyć je na wlasne oczy na monitorze. Z własnej inicjatywy nie zamierzała robić. Odpowiedz Link Zgłoś
aniake1 Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 15:10 Moim zdaniem możesz spokojnie iść, ja też byłam w 5tyg i już wszystko było widać Pozwodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
blenusia Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 15:13 Możesz iść na wizytę, na takim pierwszym USG to lekarz stwierdza ciążę, czy bije serduszko i ile ich bije Odpowiedz Link Zgłoś
luka80 Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 15:30 w 5 tygodniu to u mnie był pęcherzyk, na serduszko trzeba było poczekać Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 15:49 ZA WCZEŚNIE ! Nie ma sensu robić usg przed 7-8 tyg. Wtedy widać juz bijące serduszko. Na tym etapie mozesz zafundować sobie niepotrzebny stres, gdy czegoś nie będzie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
le_wa Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 16:37 Ja ciąże miałam stwierdzoną w 5 tyg,licząc od ostatniej miesiączki. na USG miałam przyjść za 2 tyg, tak też się zjawiłam u lekarza. Dokładnie 7 tydzień i 5 dni, serduszko ładnie biło i można już coś zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
anetta_24 Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 17:51 Dziękuję Wam za informacje,jednak się jeszcze troszkę wstrzymam tak do 8 tygodnia pozdrawiam buziole Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 17:57 Ja robiłam pierwsze usg w dzień po terminie miesiączki i widziałm kropeczkę w macicy /bo to było najważniejsze - gdzie ta ciąża/. Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 18:02 Na tak wczesnym etapie ciazy najbardziej rzetelna informacje o rozwoju ciazy daje przyrost beta hcg . Od 7-8 tyg jak najbadziej usg. Odpowiedz Link Zgłoś
martabg Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 18:19 Czy ja wiem? Moja ciąża obumarła a beta szła pięknie do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Kiedy pierwsze USG? 28.07.09, 21:13 Pierwsze ciazowe usg bylo u mnie w 5 tyg i 5 dniu. Widac mala jasna plamke. Lekarka pogratulowala nam (bylam z mezem), powiedziala, ze zarodek prawidlowo umiejscowiony (wykluczyona ciaza pozamaciczna). Dostalam skierowanie na badania krwi, zalozono mi karte ciazy i umowilam sie na wizyte u poloznej. Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re: Kiedy pierwsze USG? 29.07.09, 11:17 Pierwsze usg powinno robić się w 11-14 tygodniu, wczesniej tylko w wypadku plamień. Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: Kiedy pierwsze USG? 29.07.09, 12:07 vvipp napisała "Pierwsze usg powinno robić się w 11-14 tygodniu, wczesniej tylko w wypadku plamień." Przepraszam, a kto tak uwaza? Bo nie powiesz mi, ze to zdanie wyszlo z ust ginekologa lub poloznika. Mieszkam za granica (tak czesto wysmiewana za brak profesjonalizmu i "olewaniem" wczesnej ciazy). To, ze przysluguja sie 3 duze badania usg nie znaczy, ze nie robi sie ich wczesniej w celu potwierdzenia ciazy lub wyeliminowania wczesnych patologii. Te kobiety, ktore maja za soba ciaze pozamaciczna lub zasniad groniasty wiedza o tym najlepiej. W 11-14 tc robi sie zazwyczaj pierwsze "duze" badanie usg, najczesciej polaczone z usg genetycznym (przeziernosc karkowa, wykluczenie niektorych wad wrodzonych). Moja lekarka byla zdania, ze warto "podejrzec" cos nieco juz na samym poczatku, po to wlasnie, by wykluczyc ryzyko ciazy pozamacicznej. Nastepna wizyta byla w 7 tg i 6 dniu (terminarz ustala polozna - wszystko na kase chorych , nie bylo to moje "widzimisie" i chec zaspokojenia mojej ciekawosci) - slyszalam juz wtedy tony serca dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
stankee Re: Kiedy pierwsze USG? 29.07.09, 16:17 Też uważam, ze to dobra decyzja by jeszcze trochę poczekać. Ja zrobiłam zbyt wcześnie - teraz to wiem - i zafundowałam sobie stres , bo niby pęcherzyk za mały jak na wiek ciąży i należało czekać. Na nastepnym juz było ok i do dziś - całe szczęście - jest ok. Ale co się wtedy nadenerwowałam to moje... Odpowiedz Link Zgłoś