Dodaj do ulubionych

USG genetyczne

04.08.09, 15:56
Jestem teraz w drugiej ciąży. Pierwsza, choć bardzo nerwowa
zakończyła się szczęśliwie. Chciałabym teraz zrobić USG genetyczne,
tylko mam pytanie czy lepiej wykonać je w 12tc, czy po 20, kiedy
widać już wszystkie organy u Maluszka??? Pani dr proszę o
odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • zabcia35 Re: USG genetyczne 04.08.09, 16:20
      Od switu niczym innym sie nie zajmuje tylko zbieraniem informacji na
      ten temat.
      W 11-13 tyg na usg ocenią przezierność karkową i obecność kosci
      nosowej.
      Usg w 20 tyg to tzw połówkowe ocenia się rozwój płodu.
      USG GENETYCZNE to całkiem inna bajka. Robi się 18-20tyg i ocenia
      kilkadziesiat parametrów u płodu włącznie z echo serca.
      Każde z tych badań i kazdy z tych terminów ma swój cel i jedno nie
      zastąpi drugiego.
    • Gość: ika Re: USG genetyczne IP: *.mgsp.pl 04.08.09, 16:58
      sugerowalabym Ci pojsc w skonczonym 12 tc, a przed 13.
    • wakacyjna_iguana Re: USG genetyczne 04.08.09, 17:49
      Ja byłam na obu genetycznych - w 12tc i w 20 tc, ważne są obydwa.
    • kavainca Re: USG genetyczne 05.08.09, 02:46
      obydwa
    • kaeira Re: USG genetyczne 05.08.09, 10:24
      Cały czas co do USG funkcjonują różne potoczne nazwy badań, stąd zamieszanie.
      USG w roznych momentach ciaży mają różne przeznaczenie.

Standard badań USG jest taki:

# 11-14 tydzien

USG (zwane b. często genetycznym) robi się *od 11t1d do 13t7d*. Głównym jego zadaniem jest oszacowanie ryzyka Zespołu Downa i innych wad, tzw. trisomii - chodzi głównie o sprawdzenie tzw. przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB), ale nie tylko; wykrywa także inne możliwe problemy z płodem/ciążą.

Dodatkowo w tym samym momencie mozna zrobić badanie krwi tzw. PAPP-A. Wyniki tego badania rozpatrywane wraz z wynikami USG dają bardzo wysoką wiarygodnosć szacunku ryzyka Zespolu Downa i innych wad.
      UWAGA: Badania te wykluczają wad ani nie diagnozują ich na 100%. Jeżeli wychodzi duże ryzyko, jest wtedy wskazanie do amniopunkcji, czyli pobrania próbki wod płodowych i zbadania ich pod kątem wad. Dopiero wtedy ma się praktycznie 100-procentową pewność. Oczywiście decyzja co do tego czy robić amnio należy do kobiety. Amniopunkcje robi się najwcześniej w 16tc, niesie ona pewne (malutkie!) ryzyko poronienia czy innych problemow.)

To USG (badanie NT i NB) jest rzeczą stosunkowo nową. Jeszcze niedawno zalecano je przy zwiększonym ryzyku Zespołu Downa (czyli głównie starszym matkom), teraz to juz się powoli staje standardem.

W tym badaniu - ponieważ rzeczy, które się bada są maleńkie i specyficzne, wyjątkowo ważne jest, aby sprzęt USG był nowoczesny, a lekarz specjalistą od USG.
      ---------------------------------

# 18-24 tydzien

Kolejne USG zwane najczęściej połówkowym, robi się ok. 18 - 24 tygodnia (z tego co wiem, w Polsce najczęściej ok. 21-23). W tym czasie można najlepiej sprawdzić rozwój serca i innych narządów wewnętrznych. Wykrywa wiele mozliwych wad rozwojowych, ocenia ogólny stan ciąży.
      -------------------------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka