Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciązowa

10.02.05, 15:01
Dowiedziałam sie przez tel o wynikach cukru po 2 h że mam wyniki
cukrzycowe.Lekarz kazał mi isc do szpitala tylko po co?
Jutro ide po skierowanie jak myslicie powtórzyc jeszcze raz badania?
W jakim celu mam isc do szpitala?
Obserwuj wątek
    • adanik Re: cukrzyca ciązowa 10.02.05, 16:14
      Pamietam, leżałam kiedyś w szpitalu z dziewczyna u której tez poziom cukru wskazywal na cukrzyce ciazowa. Moj lekarz, ktory byl wtedy na dyzurze wyjasnial jej to wszytko: cukrzyca ciazowa pojawia sie w ciazy i nie oznacza, ze juz zachorowalas na cukrzyce. Po porodzie moze zniknac. Ale jest zagrozeniem dla dziecka. Twoja trzustka nie rpodukuje wystarczajacej ilosci insuliny i w zwiazku z jednoscia matczyno - plodowa, w produkcji insuliny pomaga Ci dziecko. Po prostu produkuje ja za Was dwoje. O ile w ciazy nie jest to nic groznego, poza tym ze cukrzyca ciazowa jest powodem wczesniactwa u niemowlat, to po porodzie dzicko nadal produkuje zwiekszona ilosc insuliny. Jest to dla niego bardzo niebezpieczne, gduz zaczyna spalac cala caly cukier w swoim organizmie. I jesli lekarze nie wiedza o tym przypadku i nie podadza odpowiednich lekow, dziecko umiera w przeciagu doby.
      Dlatego wazne jest, aby zrobic badanie obciazenia glukoza w czasie ciazy i w razie wyniku stwierdzajacego cukrzyce byc pod kontrola odpowiedniego szpitala. Takie przypadki sa z tego co wiem prowadzone z szpitalach wojewodzkich.
      Nie ma sie co martwic, jesli lekarz kieruje Cie do szpitala, to zapewne wlasnie po to. Odpowiednia dieta i porod w przygotowanym szpitalu i wszystko bedzie OK. A dzieciaczki podobno rodza sie trosze wieksze przy cukrzycy ciazowej, wiec od razu wszyscy beda pelni podziwu: "taki wielki chlopak!!" albo "taka duża dziewczynka" smile
      Pozdrawiam!!
      • jania22 Re: cukrzyca ciązowa 10.02.05, 21:50
        Jezeli obydwa wyniki testu obciazeniowego glukoza masz niepoprawne. Mam na
        mysli standardowy 50ml. i ewentualna powtorke 75ml. To wowczas lekarz skieruje
        Cie do szpitala patologie ciazy na 2 doby w celu przeprowadzenia profilu
        glikemii czyli badania cukru co 3 godziny przez cala dobe. Jezeli tam rowniez
        wyniki beda powyzej normy (100 na czczo, 140 po posilku) wowczas zostaniesz
        wyposazona w glukometr do pomiaru cukru w domu (4 razy dziennie) oraz scisle
        zalecenia co do diety i to wszystko. Do konca ciazy czeka Cie ostra dieta i
        sporo wyrzeczen i regularne wizyty w poradni diabetologicznej dla ciezarnych.
        Na pocieszenie dodam ze nie przytyjesz zanadto w ciazy a dzidzius nie bedzie
        zagrozony.
        Duzo bardzo dobrych informacji na stronie

cukrzyca.akcjasos.pl/ t

w "rozdziale" Ciaza i cukrzyca.
    • mmila Re: cukrzyca ciązowa 11.02.05, 15:06
      Dziekuje za odpowiedzi w poniedziałaek musze sie stawic w szpitalu
    • inkai Re: cukrzyca ciązowa 11.02.05, 15:40
      Nic sie nie martw. Nie potrzebnie tak Cię straszy jedna z koleżanek na tym
      forum. Ja tez miałam cukrzycę w pierwszej ciąży. Dziecko urodziło się o czasie
      i ważyło 300 kg, więc olbrzymem nie było. Musisz iść do szpitala na tzw. profil
      glikemii. Jeżeli wyniki nie będą zbyt wysokie bedziesz musiała stosowac diete
      cukrzycową. Będziesz musiała mniej jeść, ale tego dowiesz sie w Poradni
      Diabetologicznej, do której zostaniesz pewnie skierowana. A może okaże się, że
      profil glikemii jest Ok?? Głowa do góry, bedzie dobrze. Pozdrawiam gorąco.
      • inkai Re: sprostowanie 11.02.05, 15:42
        Dziecko ważyło 3 kg a nie 300 kg!smile)))))))))))
    • mmila Re: cukrzyca ciązowa 11.02.05, 16:03
      Jak sie bada ten profil glikemii?
      Napewno przez pobranie ale jak długo trzeba tam zostac?
      • inkai Re: cukrzyca ciązowa 11.02.05, 17:00
        Ja byłam w szpitalu od poniedziałku do piatku. A badanie polega na pobieraniu
        krwi co 2 czy co 3 godziny, przed i po posiłkach poprzez nakłucie palca.(może
        pamietasz jak pobierali Ci krew jak byłas mała? - właśnie z paluszka)
        Myślę, że ja w tym szpitalu byłam za długo,ale to było 6 lat temu, gdy
        wchodziła w życie nowa reforma i płacono szpitalowi za pacjentów, którzy
        przebywali w nim powyżej 3 dni ( mam nadzieję, że nic nie pomieszałam ale jakos
        tak to wtedy było)
    • anula64 Re: cukrzyca ciązowa 13.02.05, 11:25
      naprawde nie masz sie co martwić ja miałam cukrzyce ciażową wykrytą w 25
      tygodniu ciąży (20 lipca 2004 r)po trzecim obciążeniu glukozą 75 mg wyszło 233
      i lekarz skierował mnie do szpitala na badania byłam 3 dni i jak sie okazało że
      nie jest to taka straszna cukrzyca miałam podwyzszony poziom cukru ale
      starczyło że do końca ciąży byłam na diecie cukrzycowej ponieważ lekarz mnie
      przestrzegł ze dziecko może sie urodzić duze wiec przestrzegałam diety
      przytyłam 9 kg a w pierwszej ciąży 23 kg 9 lat temu.W tej ciąży 9 kg ale to
      przez diete na zdrowie dla mnie i dla martynki urodziła sie 16 pazdziernika z
      wagą 3.990 i 58 długa a wiec w normie.Nie martw sie badania nie bola po
      posiłkach jest pobierana krew nakłuwają penem nic nie boli BEZ POTRZEBY NAPEWNO
      NIE BĘDA CIĘ TRZYMAĆ W SZPITALU wszystko bedzie dobrze pozdrawiam ania
      • anita53 Re: cukrzyca ciązowa 14.02.05, 12:29
        Podajcie proszę przykładowy jadłospis takiej diety.
        • inkai Re: cukrzyca ciązowa 14.02.05, 13:59
          Niestety nie pamiętam dokładnie, ale wiem że miało byc mało pieczywa, nic
          smażonego, nic słodkiego, 5 posiłków dziennie w małych ilościach. W Poradni
          Diabetologicznej otrzymasz wykaz produktów i ich wagę wraz z kaloriami. Jest to
          do przeżycia, nie martw się. Trochę wyrzeczeń, ale czego sie nie zrobi dla
          naszych cudownych dzieci. Dla Ciebie to tez korzystne bo nie przytyjesz zbyt
          dużo. Pozdrawiam Cię serdecznie i Twojego maluszka.Inka
    • norunio Re: cukrzyca ciązowa 14.02.05, 20:36
      ja po obu obciążeniach glukozą miałam bardzo wysoki poziom cukru (190 mg).
      Zostałam od razu skierowana do poradni diabetologicznej dla ciężarnych, w
      której to przeszłam odpowiednie szkolenie z użycia glukometru i diety
      cukrzycowej.
      Wcale nie musiałam kłaść się na oddział do szpitala, więc to chyba zależy od
      diabetologa.

Kłuję się glukometrem 4-5 razy dziennie, raz na czczo, po 3 głównych posiłkach
      i 5 raz kontrolnie jeżeli np. zjem coś nowego po czym jeszcze nie badałam
      poziomu cukru.

Dieta polega na odpowiednim zbilansowaniu węglowodanów w posiłkach i przede
      wszystkim -
      • norunio Re: cukrzyca ciązowa 14.02.05, 20:44
        (sorki na szybko)

- NA REGULARNYCH POSIŁKACH.

U mnie wygląda to następująco:
        -7.30 - śniadanie (2-3 kromki Wasa, serek żółty light, wędlinka, warzywko)
        - 11.00 - 2 śniadanie (najczęściej owoc lub serek homogenizowany)
        - 14.00 - obiad
        - 17.00 - podwieczorek (owoc)
        -19.30 - kolacja (podobnie jak śniadanie lub moja ukochana sałatka grecka)
        - 22.00 - szklanka soku pomidorowego

Ja akurat nie mogę jeść żadnego zwykłego pieczywa, nawet po razowym mam
        gigantyczny poziom cukru. Po 1 kromce chleba jest wyższy niż po np. 2 rządkach
        gorzkiej czekolady.
        Wystrzegam się jeszcze prażonego ryżu, kukurydzy, płatków kukurydzianych,
        tłustych serów, słodyczy oczywiście (chociaż czasami skuszę się na małe co
        nieco).
        Zresztą to bardzo indywidualna sprawa, jednym skacze cukier po kromce chleba a
        innym po czerwonym barszczyku.
        Jestem na diecie już 7 tydzień i rzadko kiedy zdaża mi się przekroczyć normę.
        Wyniki są w porządku, co zresztą potwierdziła diabetolog. Miałam dość wcześcnie
        wykrytą cukrzycę bo w 20 tc (moja przewidująca ginka), więc przyrost wagi
        Fasolo jest jak najbardziej prawdidłowy. Brzuszek nawet ma ciut mniejszy obwód
        niż powinien być (wg USG jest "młodszy" o 2 dni).

Naprawdę dieta nie jest taka straszna.
        Przynajmniej faktycznie nie przybierzemy zbyt dużo na wadze. Kończę obecnie 28
        tc i póki co przytyłam 3,5 kg.
        • jania22 Re: cukrzyca ciązowa 15.02.05, 13:26
          U mnie jest podobnie, choc nie mam problemu z jedzeniem ciemnego pieczywa. Na
          absolutnym indeksie mam natomiast marchewke i ryz. Mam tez ograniczone owoce do
          1 jabłka lub kiwi lub grapefruita dziennie. No a reszta to standardowo, zero
          bialej maki, slodyczy, sokow owocowych i produktow zawierajacych cukier. Na
          diecie jestem juz okolo 7 tygodni nie tyje w ogole. Dzidzius pod kontrola. Pani
          doktor zaleca mi natomiast jedzenie jeszcze przekaski przed snem, zeby nie
          glodzic dziecka w nocy.
    • ela74 Re: cukrzyca ciązowa- co gdy niski cukier 15.02.05, 14:20
      od poczatku ciąży niezbyt wysoki, 4 tyg temu - 43 (przy normie 74-110)tydzień
      temu już 38, bardzo się martwię a obecnie jestem w 30 tyg, czy nie szkodzi to
      mojej malutkiej, co robić w takich przypadkach?pozdr Ela
      • jania22 Re: cukrzyca ciązowa- co gdy niski cukier 16.02.05, 17:54
        Czesc,

Ja znowu odsylam na strone cukrzyca.akcjasos.pl/ bo tam sa rowniez
        informacje o niskim cukrze. Z tego co wiem niski cukier moze miec cos wspolnego
        ze starzejacym sie lozyskiem, ale nie chce Cie niepotrzebnie denerwowac bo moja
        wiedza w tymm temacie jest delikatnie rzecz biarac nikla.
        Pozdrawiam
    • mmila Re: cukrzyca ciązowa 16.02.05, 17:12
      Ufffffff obedzie sie bez insuliny profil glikemii wyszedł w normie i dieta
      bedzie
      Dziekuje za wszystkie rady pomagacie życ
      • fasola25 ciesze sie razem z Tobą !!!! 16.02.05, 17:19
        tylko pilnuj tej diety, a wszystko bedzie dobrze
        pozdrawiam goraco !!!
    • cruk Re: cukrzyca ciązowa 16.02.05, 18:12
      mnie tez wczoraj poinformowano o zlym wyniku po 50g po godzinie mialam 201.
      Lekarz zalecil mi udanie sie do poradni diabetologicznej - ide jutro.

Ogromnie bym nie chciala isc do szpitala - 3 tyg. temu mnie tez w nim
      zatrzymano na 3 dni na obserwacje (nie na odzial patologii trafilam, tylko
      zwykly) i pozniej sie dowiedzialam, ze w sumie to niepotrzebnie w nim bylam.
      Ale stres byl to dla mnie duzy i bardzo mi sie popsula morfologia (juz
      nadrobilam i hemmoglobine mam znow 13,4).

czy aby stworzyc taki profil glikemii trzeba przebywac w szpitalu?

nie mam i nie mialam nigdy nadwagi,
      pod koniec XI mialam glukoze na poziomie 79 mg/dL, nie mialam tez nigdy
      problemow z cukrem
      w rodzinie nikt nie chorowal na cukrzyce
      fakt, ze niewiele przytylam od poczatku ciazy, ale w grudniu schudlam 3 kg -
      juz nadrobilam te strate i ponad ta wage "wyjsciowa" przybylo mi niecale 2,5 kg
      (24 tc)
      • jania22 Re: cukrzyca ciązowa 16.02.05, 21:49
        nie przejmuj sie, ja tez nie spodziewalam sie kompletnie tej nieszczesnej
        cukrzycy i podobnie jak Ty nic na to wczesniej nie wskazywalo. A co do szpitala
        to bywa roznie. To chyba zalezy od lekarza. Moj jest bardzo sumienny i mnie tam
        wyslal, ale nie bylo zle - 1.5 doby. Za to masz gwarancje dobrej diagnozy, a to
        wazne tym bardziej ze wynik masz taki raczej dosc wysoki.
        Powodzenia,
        Jania
      • norunio Re: cukrzyca ciązowa 16.02.05, 22:37
        ja jestem pod stałą opieką poradni diabetologicznej, stawiam się na kontrole co
        2-3 tygodnie i na szczęście obyło się bez pobytu w szpitalu. Wyniki po
        obciążeniach też miałam wysokie - 190 mg.
        Na szczęście odpowiednią dietą udaje mi się uzyskiwać dobry poziom cukru,
        obecnie schodzę już nawet poniżej 100 mg po posiłkach.

Też nie mam i nie miałam nadwagi, ze strony rodziny nie jestem zagrożona
        cukrzycą, nie przytyłam dużo (obecnie 29 tc - 4 kg na plusie) i wyniki cukru na
        czczo zawsze w granicach 65-80 mg.
    • mmila Re: cukrzyca ciązowa 17.02.05, 07:41
      Cukrzyca przychodzi bardzo nieoczekiwanie ja do 24 tc miałam wszysstko idealnie
      nigdy nie miałam nadwagi i nie lubiłam słodyczy i dlaczego ma cukrzyce
      niewiem??????????
      Grofil chyba trzeba robic w szpitalu bo robi sie go od 7 rano do 24 co 2 3 do 4
      godzin wiec jak dasz rade przyjezdzac ale chyba lepiej sie połozyc nie takie
      straszne.
    • norunio Re: cukrzyca ciązowa 17.02.05, 18:19
      no chyba, że się ma do dyspozycji glukometr do wtedy nie trzeba się kłaść do
      szpitala wink
      Ja za swój (J&J) zapłaciłam 135 zł więc to wcale nie jakiś straszny wydatek, no
      mnie przynajmniej posłuży na dłużej bo niestety muszę się kłuć 4-5 razy
      dziennie.
    • mmila Re: cukrzyca ciązowa 17.02.05, 18:46
      Niestety nawet jak bym miała glukometr to nie jest to samo badanie co
      ustalemnie pełnego prfilu glikemii bo krew sie pobiera z żyły i jest to jakas
      włsniczkowa czy cos takiego tak mi powiedziała Pani Doktor
      Jak by to było takie proste to mój gin kazał mi kupic odrazu glukometr i nie
      isc do szpitala a zakup i tak mnie nie ominie bo bede pod stała opieka
      diabetologa
      Jedno z drugim badaniem nie ma dużo wspólnego
      • cruk poradnia 17.02.05, 20:32
        mnie odeslano do poradni. A lekarze stwierdzili, ze nie ma raczej potrzeby
        wykonywac ponownego badania tyle ze z 75g glukozy, bo wynik
        jest "ewidentny"..hmmm..

w kazdym razie w poniedzialek ide do poradni, a do tego czasu mam ograniczyc
        weglowodany (szczegolnie cukry proste) i jest "stale posilki" o stalej porze.

szpital nie jest konieczny, wystarczy badanie glukometrem w domu (mam go dostac
        w poniedzialek - albo sobie po prostu kupie)

dam wiec znac w poniedzialek... zaskoczylo mnie tylko, ze nie kazali mi
        powtorzyc badania...
      • jania22 Re: cukrzyca ciązowa 18.02.05, 09:18
        Hej

Profil glikemii robi sie identycznie jak normalne badanie glukometrem. W moim
        przypadku wygladalo to tak ze chodzilam do dyzurki pielegniarek co 3 godziny i
        bylam kluta w palec normalnymi iglami a wynik odczytywany na glukometrze. Tyle
        ze czestotliwosc jest wieksza, bo jak sie ma w domu glukometr to sie bada 4-5
        razy dziennie. A co do kupowania glukometru to mnie to ominelo. W szpitalu za
        kaucja zostal mi wypozyczony super maly i wygodny amerykanski - do konca
        ciazy.Wiec chyba nie oplaca sie kupowac.
        • mmila Re: cukrzyca ciązowa 18.02.05, 09:40
          Co lekarz to inna opinia mi kazali isc do szpitala to byłam nie upierałam sie
          bo nie jestem lekarzem.
          Do poradni ide w srode i moze tam cos madrego wymyslą.
          zobaczymy.
          Czy po ciązy Ci cukryca minęła?
          • jania22 Re: cukrzyca ciązowa 18.02.05, 13:12
            Niestety jeszcze nie umiem powiedziec bo jestem w 33 tygodniu i jeszcze sie
            mecze z dieta, kluciem i tym wszystkim. Ale mam gleboka nadzieje ze zapomne o
            tym problemie. Lekarz mnie w tym utwierdza. Poki co walcze zeby dzidzia nie
            wazyla wiecej niz 4 kg bo wtedy mam murowana CC.
            Pozdraiwam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka