Dodaj do ulubionych

opłata stała raz jeszcze bardzo prosze

10.09.10, 12:59
witam, czy moglby mi ktos powiedziec w miare dokladnie jak to jest ze zwolnieniem z oplaty stalej w przedszkolu publicznym /panstwowym??
jestem samotna matka prawie 5 letniej corki grupa sredniaki
oplata stala wynosi 132 zlote przedszkole w Warszawie na Bemowie
corka jest w przedszkolu od 8 do 12,30 zawsze odbierana o 12,30 przez babcie
czyli mniej niz 5 godzin , jak okresla ustawa o min programowym ktore podobno jest bezplatne
niemam na corke zadnych alimentow takze te 132 zlote na kazdy miesiac jest dla mnie duzo
teraz musialam zaplacic 450 zloty w tym ubezpieczenie
co powinnam zrobic aby od przyszlego miesiaca byc zwolniona z oplaty stalej??
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • agulka04 Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 10.09.10, 13:44
      Przede wszystkim musisz się dowiedzieć u siebie - jak nie chcesz w przedszkolu to w organie prowadzącym.
      Ewentualnie na forum lokalnym - odpowiedzi z całej Polski mogą Ci się na nic nie przydać.

U nas od tego roku nie ma wogóle opłaty stałej - tylko za wyżywienie.
    • 1majkasia Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 10.09.10, 13:45
      a nie dostaliście formularza od dr. z wyjaśnieniem?

jak wrócę z synem z przedszkola to wszystko Ci opiszę,oki?
    • agazuchwa Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 10.09.10, 16:27
      powiedzieć p. dyr że chesz skorzystać z bezpłatnych 5 godzin zajęć dydaktycznych, powinno wystarczyć
    • dzielnamama85 Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 10.09.10, 18:02
      Przedszkola podlegają gminom i to one ustalają zasady zwolnienia z opłaty stałej. U mnie tylko rodziny, w którcy dochód nie przekracza 350 zł są zwolnione, a jak nie przekracza 504 zł to płacą połowę. Nie ma żadnych ulg dla samotnych rodziców.

Pisałam też w innym wątku:
      czytałam gdzieś niedawno, że 1.09.2010 wchodzi w życie nowa ustawa i właśnie nie będzie można pobierać opłaty stałej, jeśli dziecko jest w przedszkolu do 5 h dziennie, ale przedszkola mają rok na dostosowanie się do wymogów, czyli to będzie obowiązywało dopiero od września 2011
      Obecnie tylko w zerówkach nie można pobierać opłaty za podstawę programową czyli 5 h, bo zerówka jest obowiązkowa.
      Z którego rocznika jest Twoje dziecko? Jeśli z 2005 r to chodzi do zerówki dla 5latków które w 2011 idą do 1kl jako 6latki czy do zwykłej grupy która w 2011 rozpocznie zerówkę jako 6latki?
      • rozafa drogie mamy... 10.09.10, 18:16
        dziekuje za odpowiedzi i jesli ktoras z mam moze mi jeszcze pomoc bede bardzo wdzieczna
        moja corka jest styczen 2006
        grupa 4 latki tylko do takiej byly miejsca
        w zeszlym roku chodzila do innego przedszkola tez na Bemowie i panie nauczycielki same mi powiedzialy ze jesli corka ,, na stale bedzie odbierana tuz po obiedzie przed lezakowaniem to nieplace oplaty stalej tylko wyzywienie komitet i ew rytmika
        w tym roku 5 sierpnia zostala podpisana ustawa ktora okresla ze ,, publiczne przedszkole zapewnia nauczanie bezplatne w amach min programowego , w tym przedszkolu min programowe jest do godz 13 a corka przebywa zaledwie 4 godziny
        takze wedlug mnie powinna byc zwolniona z tej oplaty jak w zeszlym roku
        dzis poszlam oplacic pani intendent na mnie starsznie nakrzyczala co ja sobie wyobrazam
        ze musze placic zaplacilam 450 zloty dla mnie to bardzo duzy wydatek
        ale jak zrobic zeby od przyszlego miesiaca byc zwolnionym z oplaty stalej?
        • dzielnamama85 Re: drogie mamy... 10.09.10, 18:49
          rozafa zadzwoń może do gminy, do wydziału edukacji i oświaty (chyba tam?) i wypytaj dokładnie co z tą nową ustawą
          nie wiem jakim cudem w jednym przedszkolu w tej samej dzielnicy nie płaciłaś (wtedy córka była w 3latkach?) a w drugim masz płacić?
          nie wiem, może gmina zmieniła zasady w tym roku?

to co Ci napisałam wyżej to czytałam w gazecie "Życie na gorąco" z tego tygodnia, cena 1,80, str 21, możesz sobie kupić jak chcesz albo przeczytać gdzieś w sklepie
          cytuję to co tu napisali:
          "Gdy dziecko jest w przedszkolu publicznym mniej niż 5 godzin, rodzice za to nie płacą. Publiczne przedszkola są finansowane przez gminy i to one mają obowiązek finansować nauczanie naszych dzieci na tym etapie ich rozwoju. Jednak jeśli dziecko chodzi na zajęcia dodatkowe, na przykład naukę języka angielskiego, dodatkowe zajęcia muzyczne, naukę tańca lub treningi karate - tak jak dotychczas, rodzice ponoszą pełne opłaty. Z własnej kieszeni finansujemy również wyżywienie naszej pociechy.
          Jeśli dziecko jest w przedszkolu dłużej niż 5 godzin dziennie, rodzice częściowo płacą. Gdy dziecko przebywa w placówce 7 godzin, zapłacimy tylko za godziny szóstą i siódmą. Tu decyduje gmina.
          Przepisy w tej sprawie weszły w życie 1 września 2010 r., gminy zaś maja rok na wprowadzenie nowych regulacji prawnych." I to wszystko.
          Zwróć jednak uwagę, że nie ma tutaj podanej żadnej podstawy prawnej, numeru ustawy, no i weź poprawkę na to, że to tylko kolorowa gazeta.
          • graz.ka Re: drogie mamy... 10.09.10, 18:56
            Pytanie zasadnicze - na ile godzin masz podpisaną umowę? I jakie są sposoby jej wypowiedzenia - czyli zmiany godzin pobytu.
            Bo jak podpisałaś 8 godzin, a w umowie masz klauzulę, że zmiany tylko na piśmie i skuteczne na koniec miesiąca, to nic nie wskórasz.
            Nie znam warunków Twojej gminy.

Rodzice w czasie rekrutacji piszą np. 8 godzin, a potem we wrześniu lub październiku zmieniają na 5. Tak bywa.

Ale są gminy, gdzie opcji pobytu, a co za tym idzie opłat - bywa nawet kilkanaście.
            • dziub_dziubasek Re: drogie mamy... 10.09.10, 19:46
              W Warszawie w przedszkolach państwowych nie podpisuje się umów...
              • monikaps Re: drogie mamy... 10.09.10, 20:15
                Dziś robiłam opłaty za dzieci w przedszkolu. Syn będzie 8-13, czyli 5 godzin, więc opłaty stałej nie pobrano. Bez względu na moje zarobki itp. Córka w maluchach też chodziła do obiadu i opłaty stałej nie płaciliśmy.
                Przedszkole państwowe - Warszawa Ochota.
                • rozafa Re: drogie mamy... 10.09.10, 20:29
                  witam, a jak Pani zalatwila ze nie pobrano oplaty stalej ?
                  moja corka podobnie jak Pani dzieci jest tylko do godz 13
                  i powiedziano mi ze musze zaplacic
                  czy przy zapisie dzieci do przedszkola Pani pisemnie zaznaczyla ze dzieci beda tylko do 13 godz tylko te 5 godz??
                  czy zatem od przyszlego miesiaca mam szanse zeby nie placic jesli NAPISZE ze corka bedzie zawsze tylko te 5 godz ?
                  • monikaps Re: drogie mamy... 11.09.10, 03:46
                    Nic nie załatwiałam - przy pobieraniu opłaty księgowa zapytała mnie, na ile godzin syn będzie przychodził i stwierdziła, że jak na 5 to bez opłaty stałej. W deklaracji do przedszkola wpisałam godziny pobytu 8-13.
                    Ale u nas w przedszkolu było w poprzednich latach sporo dyskusji o opłacie stałej, kto to musi płacić, więc teraz są już wyćwiczeni smile

Ze strony jednego z warszawskich przedszkoli:
                    " Opłaty stałej nie pobiera się za pobyt w przedszkolu publicznym wychowanków domu dziecka oraz dzieci umieszczonych w rodzinach zastępczych zamieszkujących na terenie m.st. Warszawy oraz za pobyt dzieci przebywających w przedszkolu 5 godzin dziennie, w czasie realizacji podstawy programowej, tj. w godz. 8-13."
                    www.p138.przedszkola.net.pl/informacje-dla-rodziców,opłaty.html
                    Można powoływać się na uchwały ze strony Urzędu Miasta:
                    bip.warszawa.pl/NR/exeres/D2E8AF7A-4276-4D01-8D20-FD225314D903,frameless.htm
                    Powodzenia smile
                    • 1majkasia Re: drogie mamy... 11.09.10, 07:44
                      Przede wszystkim opłata za przedszkole którą "wyciągnęła "od Ciebie intendentka jest bezprawna !nie wiem jakim prawem na Ciebie krzyczała,w tym momencie powinnaś poprosić o rozmowę z dyrektorem przedszkola.
                      Jesli dr. nie będzie chciała zwolnic Cie z opłat choć myślę ze tak będzie wtedy złóż jej oświadczenie o swoich dochodach, podanie o trudnej sytuacji materialnej.
                      Nawet w prywatnych przedszkolach rodzice sa zwalniani z opłat za przedszkole!Wystarczy dobra wola !

ZWOLNIENIE Z OPŁAT

Rodzice lub prawni opiekunowie dziecka mogą sie ubiegać o obniżenie lub całkowite zwolnienie z opłaty stałej w przypadku trudnej sytuacji materialnej

Zgodnie z zarządzeniem Nr,2159/2005 Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawa z dnia 3 lutego 2005 r.rodzice lub prawni opiekunowie dziecka uczęszczającego do przedszkola publicznego starający sie o obniżenie lub zwolnienia z opłaty stałej zobowiązani sa złożyć do dyrektora przedszkola do dnia 10 -każdego miesiąca następujące dokumenty
                      1.Zaświadczenie o zarobkach wydane przez pracodawce dotyczące ostatnich 3 m-cy lub zaświadczenie z urzędu pracy o statusie bezrobotnego
                      .
                      2.Oświadczenie o uzyskaniu innych dochodów w ostatnich 3 m-cy poprzedzających złożenie wniosku(zasiłki alimenty etc.)lub oświadczenie o braku dochodów

-Oświadczenie o stanie rodzinnym tj, informacje i ilościach dzieci pozostających na utrzymaniu rodziców oraz liczbie osób w rodzinie.

(pominęłabym tu fakt ze mieszkasz z mamą -o ile tak jest)
                      złóż te dokumenty jak najszybciej od razu u dyrektora w ogóle nie rozmawiaj z intendentka która podlega dr. i zazwyczaj nawet nei chce rozmawiać tylko żąda opłat i już!!!
                      • rozafa Re: drogie mamy... 11.09.10, 11:45
                        dziekuje Wam bardzo za wszystkie informacje ktore bardzo mi pomogly bede dzialac od poniedzialku jesli ktos moze przeczytac to prosze zoabaczyc moja sytuacja
                        a sprawa w szczegolach wyglda tak....
                        ja pracuje w biurze zarabiam 2 tys brutto czyli to jest 1500 netto do reki
                        alimenty niemam bo ojciec dziecka mieszka zagranica w kraju gdzie nie obowiazuje umowa poza tym niejest bezpieczny
                        zatem moja pensja musi wystarczyc dla mnie i corki
                        to jest przedszkole panstwowe na Bemowie
                        to jest przedszkole numer 337 ulica Rezyserska
                        wczesniej corka przez rok chodzila na ul Brygadzistow przy szkole 301
                        niestety musialam ja przeniesc z przyczyn osobistych
                        w kwietniu gdy skladalam podanie byc moze nie napisalam tego ze corka bedzie tylko od 8 do 13 bo niemialam wtedy pewnosci czy moja mama bedzie mogla ja odbierac ona tez ma klopoty ze zdrowiem takze nie bylam pewna
                        po wakacjach juz niepisalam zadnej ankiety tylko zglosilam w zeszycie zajec i powiedzialam nauczycielkom ze nigdy nie bedzie lezakowac
                        niewiem byc moze blad z mojej strony ze nie napisalam zadne oswiadczenie ze od 8 do 13
                        ale naprawde w poprzednim przedszkolu nic takiego nie musialam pisac same nauczycielki poinformowaly mnie ze jesli do 13 to bez oplaty stalej
                        zatem niewiem skad te wilkie roznice przedszkole jest 2 ulice dalej 10 minut drogi a takie duze roznice, niechce zeby corka byla szykanowana z tego powodu ze jej matke nie stac zaplacic ale naprawde to jest koszt 132 zl kazdego miesiaca
                        oporcz tego jest komitet 50 zloty
                        wyzywienie 172 zloty
                        i obowiazkowa rytmika 28 zloty
                        takze wcale nie takie male koszta
                        pozdrawiam serdecznie drogie mamy i dziekuje za wsparcie

• lolinka2 Re: drogie mamy... 11.09.10, 14:40
                          a jakim cudem ze zsumowania tych kwot wyszło Ci 450?
                      • filipianka Re: drogie mamy... 11.09.10, 14:03
                        ale dlaczego zaświadczenie o dochodach (przy zwolnieniu z tego tytułu trzeba to dostarczać co 3 m-ce)
                        najpierw poszłabym do dyrektora i naskarżyła na niekulturalne zachowanie intendentki
                        jak za miesiąc znowu będzie chciała opłatę to po prostu nie dawaj jej pieniędzy, daj tyle co za jedzenie, zajęcia dodatkowe i radę rodziców
                        ciekawe co zrobi? wyrzuci dziecko z przedszkola?smile))
                        trzeba krótko i rzeczowo z takimi pracownikami minionej epoki
                        • rozafa Re: drogie mamy... 11.09.10, 15:44
                          dziekuje za odpowiedzi
                          niechcialbym sie tam klocic z nikim zeby nie zaszkodzic mojej corce
                          w tym tygodniu planuje isc do dyrektorki wlasnie i powiedziec jej ze corka zawsze bedzie tylko do 13 tzn przed 13 zawsze bedzie odbierana
                          i ze w tej sytuacji chyba niepowinnam placic oplate stala
                          450 zloty wyszlo bo tak>
                          komietet rodzicielski trzeba co miesiac 50 zloty
                          oplata stala 132 zlote rytmika obowiazkowa 28 zloty
                          wyzywienie 172 zlote
                          gimnastyka korekcyjna dla wszystkich dzieci 28 zloty
                          ubezpieczenie na szczescie jednorazowo 50 zloty
                          • 1majkasia Re: drogie mamy... 11.09.10, 18:38
                            wow, komitet rodzicielski nie jest obowiązkowy to po pierwsze
                            pieniądze z komitetu idą na artykuły papiernicze, teatrzyki, wycieczki, etc.
                            w przedszkolu do którego chodzi mój syn rodzice płaca za komitet ile maja-stawka nie jest ustalona(ok, 20-30 zł)
                            tak wiec płacisz ile masz a nie ile żądają!
                            • meg.3 Re: drogie mamy... 11.09.10, 23:37
                              Pracuję w przedszkolu-Warszawa Śródmieście. Jeżeli dziecko przebywa w przedszkolu do 5 godzin opłaty stałej nie pobiera się. Płacisz tylko za wyżywienie, rytmikę,radę rodziców (z której możesz być zwolniona ze względu na małe np. dochody- musisz napisać podanie do rady rodziców w przedszkolu). A jeżeli dziecko przebywa cały dzień a starasz się o zwolnienie z opłaty to wyglada to tak:
                              - jeżeli dochód brutto na osobę nie przekracza 790,20- opłaty stałej nie pobiera się
                              - a jeżeli przekacza 790,20 a nie przekracza 987,50- pobiera się opłatę stałą w wysokości 50% (z kwoty 131,70 zł.)
                              • dziub_dziubasek Re: drogie mamy... 11.09.10, 23:59
                                U nas na Mokotowie podali inne progi zwolnień...
              • graz.ka Re: drogie mamy... 12.09.10, 11:35
                dziub_dziubasek napisała:

> W Warszawie w przedszkolach państwowych nie podpisuje się umów...

? To na jakiej podstawie dziecko uczęszcza do przedszkola? Co reguluje wzajemne prawa i obowiązki rodziców i przedszkola?
                Podpisujecie jakieś karty zgłoszenia, regulamin itp? Pytam z ciekawości, bo u nas od zawsze są umowy.
                • dziub_dziubasek Re: drogie mamy... 12.09.10, 19:46
                  Składałam formularz zgłoszeniowy w rekrutacji i potwierdzenie uczęszczania. Nic innego. Może to jest traktowane jako umowa, nie wiem.
                  Co miesiąc doastaję oczywiście pokwitowanie za opłaty, które wnoszę.
        • mamabasia Re: drogie mamy... 15.09.10, 14:33
          A czy podpisując umowę zaznaczyłaś tam że interesuje cię tylko podstawa programowa?
          • kilovolt Re: drogie mamy... 16.09.10, 08:50
            Autorka wątku posyła dziecko do przedszkola w Warszawie, a w wypowiedzi powyżej jest już powiedziane że w Warszawie z przedszkolami nie podpisuje się umów. Jedyne co się wypełnia to potwierdzenie woli uczęszczania po zakończeniu rekrutacji i tam jak pamiętam wpisuje się godziny uczęszczania do przedszkola. Ale to się robi w kwietniu, a jak się we wrześniu zmieni zdanie to jedyną metodą jest zapewne napisanie oświadczenia o oddanie je dyrektorce.
    • jakw Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 12.09.10, 10:20
      tak przykładowo:
      www.przedszkole263.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=22&Itemid=22
      • dziub_dziubasek Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 12.09.10, 12:12
        Składałam formularz zgłoszeniowy w rekrutacji i potwierdzenie uczęszczania. Nic innego. Może to jest traktowane jako umowa, nie wiem.
        • kasik2222 Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 13.09.10, 08:52
          u mni e(warszawa targówek) są zwolnienia z opłaty stałej 50 lub 100 % w zaleznosci od zarobków. Nie pamiętam dokładnie przedziału, ale jakos tak do około 930 na osobę ( brutto) zwolnienie 100%, a do 1200 na osobę 50 %. Mi to powiedzieli w przedszkolu, ale dzwoniłam też do gminy w tej sprawie. Zniżka ta jest niezależna od ilości godzin. Tylko od sytuacji materiałnej. Czyli przy zarobkach 2000 tys na dwie osoby przysługuje zniżka 50 %. Ale każda gmina może mieć inaczej, nie wiem tego.
          • rozafa Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 13.09.10, 16:43
            witam, dzis zlozylam u pani dyrektor pisemne oswiadczenie ze corka bedzie od 8 do 13 i nigdy nie lezakuje , pani dyrektor powiedziala ze przekaza to pani intendent ale zobaczymy czy naprawde tak zrobi okaze sie na poczatku padziernika czy faktycznie przekazala czy chcial byc tylko mila na pokaz a moje oswiadczenie wyrzuci do kosza
            mam nadzieje ze jednak przekaze
            • mandziola Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 13.09.10, 19:49
              A to w Twoim przedszkolu władzę sprawuje pani Intendentka?? Bo u mnie Pani Dyrektor.smile)
              Czemu nie zapytałaś jak to będzie z opłata stałą? Czemu nie domagałas się zwrotu za wrzesień, skoro została pobrana nieprawnie?
              W moim przedszkolu każda grupa ma skoroszyt, każde dziecko swoja kartke, gdzie rodzice wpisuja o której dziecko przychodzi i wychodzi. I nie ma problemu. Minimum dydaktyczne jest od 7.30 do 12.30. Pozostałe godziny sa płatne po 1,90 zł.
              • 1majkasia Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 14.09.10, 07:45
                dokładnie tak jak powiedziała Mandziolasmile

• rozafa Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 14.09.10, 08:43
                  gdyby bylo tak prosto nie pisalabym tutaj wlasnie
                  u mnie w przedszkolu tez jest skoroszyt na kazda grupe i rodzice wpisuja kto lezakuje kto nie ja juz 1 wrzesnia wpisalam corka nigdy nie bedzie lezakowac od dnia dzisiejszego tj 1 wrzesnia do konca roku szkolnego , i mowilam tez paniom wychowawczyniom
                  wczoraj zlozylam pisemna deklaracje o godzinach pobytu w przedszkolu u pani dyrektor i wlasnie mowie zobaczymy ajk to bedzie z oplata na poczatku pazdziernika wszystko sie okaze
                  • ciocia_wiedzma Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 07.10.10, 22:53
                    Też jestem samotną matką z Warszawy, dopiero 1.10 dostałam wyrok o alimenty od byłego męża, wcześniej nie dostałam od niego ani złotówki.
                    Córka jest w przedszkolu jest 8 godzin, ale w nie było żadnego problemu ze zwolnieniem z opłaty stałej z tytułu dochodów (mam 1300 zł na rękę). Już na pierwszym zebraniu P. dyrektor podała graniczny dochód na osobę który kwalifikuje się do zwolnienia (900 zł z kawałkiem) i poinformowała rodziców że dzieci przebywające w przedszkolu poniżej 5 godzin są zwolnione z opłaty stałej. Wiem że w naszej grupie jest kilkoro takich dzieci i rodzice płaca tylko żywienie, zajęcia dodatkowe i komitet rodzicielski.
                    Pani w sekretariacie dała mi wniosek o zwolnienie z opłaty, przyniosłam z pracy zaświadczenie o dochodach i napisałam oświadczenie że nie dostaje alimentów. Zostałam zwolniona z opłaty stałej na 3 miesiące. Dziwne że u Ciebie robią z tego taki problem.
              • kilovolt Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 14.09.10, 09:47
                Skoro oświadczenie napisała dopiero teraz, to trudno powiedzieć że opłata za wrzesień została pobrana nieprawnie.
                • mandziola Re: opłata stała raz jeszcze bardzo prosze 14.09.10, 09:52
                  A skad miała wiedziec, że musi podpisac takie oświadczenie? U mnie je rozdawali, skoro ona nie podpisała na poczatku to skad miała o nim wiedzieć? Po za tym napisała,
    • beautywomen Re: opłata stała a przygotowanie posiłków 19.09.10, 15:41
      U mnie w przedszkolu doszłam do tego, że owszem podstawa programowa jest darmowa, płacimy za posiłki i zajęcia dodatkowe, ALE opłata stała to koszt przygotowania posiłków, woda, prąd i gaz.
      Zastanawiam się dlaczego jest właśnie takie rozwiązanie, przecież w szkole nie płacimy opłaty stałej, kiedy posyłamy dzieci na obiady. Skąd taka rozbieżność!?
      • kilovolt Re: opłata stała a przygotowanie posiłków 21.09.10, 14:38
        Szkoła jest inaczej finansowana niż przedszkola. Zatem w kwestii opłaty stałej mamy więc jasność, nie płacimy jej gdy korzystamy z 5 bezpłatnych godzin oraz gdy nie korzystamy również z posiłków. Konieczne są więc te dwa warunk,i chociaż nie wszystkie przedszkola trzymają się ściśle tego przepisu.
        • jaktosik Re: opłata stała a przygotowanie posiłków 02.10.10, 20:50
          Moje dziecko w przedszkolu w-wskim uczęszcza na tzw. podstawę programową (8-13) i od razu nas poinformowano (chodzi od roku prawie), że opłaty stałej nie płacimy, a stawka żywieniowa 80% (bo bez podwieczorku).
          • beautywomen Re: opłata stała a przygotowanie posiłków 03.10.10, 19:21
            Ja jestem po rozmowie z prawnikiem w sprawie opłaty stałej, napisałam pismo do P. Dyrektor i czekam na odpowiedź.
            Szkoda mi w tej sytuacji P. dyrektor, bo kobieta się stara, a urząd miasta robi swoje i wszystko się skupia właśnie na niej!
            • rozafa Udalo sie :))) 12.10.10, 11:51
              witam , udalo sie napisalam pismo do pani dyrektor ze corka bedzie do konca roku przedszkolnego zawsze odbierana przed lezakowaniem przed godz 13
              i od pazdziernika nie place oplaty stalej i dwa posilki bez oplaty podwieczorku
              zatem na pazdziernik wyszlo mi 220 zloty, to prawie polowa mniej niz za wrzesien
              jestem bardzo zadowolona bo dla mnie kazdy gorsz sie liczy gdyz jestem samotna matka bez alimentow no niestety
              • mumi7 Re: Udalo sie :))) 13.10.10, 11:32
                Gratulujęwink Napisz jeszcze wniosek o zwrot bezpłatnie pobranej nadpłaty w kwocie róznicy mięzy 450 zł a obecna kwotą. Okoliczności faktyczne, kiedy płaciłaś, nei zmieniły sie w stosunku do tych, które zadeklarowałas teraz. Walcz o zwrot. A pani intendentka (kto to jest, na Boga?? Moje dziecko nie chodzi do przeszkola, więc sie nie znam, brzmi jak Jasnie Pani Hrabinawink) może sobie swoje przekonnaia schować głęboko...do kieszeni.
                • mumi7 Re: Udalo sie :))) 13.10.10, 11:33
                  Zwłaszcza, że doczytałam, że już we wrześniu pisałaś w jakims przedszkolnym skoroszycie, że nie będzie córka leżakować. No to powołaj sie na to w piśmie o zwrot bezpłatnie pobranej należności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka