Dodaj do ulubionych

czy dziecko 4 letnie

27.11.11, 19:25
ma szansę dostać się do przedszkola publicznego?

W tej chwili córka chodzi do prywatnego, nigdy wcześniej nie składaliśmy wniosków gdzie indziej, gdyż edukację przedszkolną zaczęła mając 2 latka z kawałkiem, więc w grę wchodziło tylko prywatne (na żłobek szans nie było).

I nie wiem teraz jak będzie wyglądać rekrutacja - czy mam składać wnioski do kilku przedszkoli? Można w ogóle tak?

Dodam, że oboje pracujemy (etat i działalność). Co jeszcze bierze się pod uwagę?
Czy przedszkola organizują jakieś dni otwarte?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: czy dziecko 4 letnie 27.11.11, 22:06
      Oczywiście, że ma szansę choć w naszym przedszkolu byłoby to trudne. U nas rekrutacja jest co rok nowa ale do grup cztero-, pięcio- i sześciolatkow mają pierwszeństwo dzieci które chodziły tam w poprzednim roku tak więc jeżeli wszyscy rodzice się zdeklarują w kolejnym i nie zmieni im się sytuacja która to pierwszeństwo odbiera(brak pracy któregoś z rodziców, wyprowadzka do innej gminy) to miejsca dla czterolatka nie będzie. W czterolatkach u córki nie było żadnego wolnego miejsca, w pięciolatkach już owszem kilka tak bo zwolniło miejsce kilkoro dzieci które poszły do szkolnej zerówki.
      Rekrutacja wygląda różnie w zależności od gminy.
    • katriel Re: czy dziecko 4 letnie 28.11.11, 00:52
      > ma szansę dostać się do przedszkola publicznego?
      U nas: w zasadzie nie. Grup 4-latków jest u nas tyle samo, co grup 3-latków,
      i pierwszeństwo mają dzieci kontynuujące. To znaczy, że 99% miejsc jest już
      na wejściu obsadzona, wolne miejsce trafia się jedno na kilka grup.
      Natomiast nie ma problemu z zapisaniem 5-latka - dla nich tworzy się nowe
      grupy, więc miejsca są.
      Jak jest u ciebie, nie wiem; nawet nie wiem, gdzie to jest "u ciebie".

> I nie wiem teraz jak będzie wyglądać rekrutacja - czy mam składać wnioski do ki
      > lku przedszkoli? Można w ogóle tak?
      Pewnie można, ale dowiedz się w swojej gminie, bo w każdej może być inaczej.

> Czy przedszkola organizują jakieś dni otwarte?
      Tak, organizują. U nas zwykle w marcu.
    • suazi1 Re: czy dziecko 4 letnie 28.11.11, 10:08
      Rekrutacja do państwowych przedszkoli zaczyna się wiosną, na ogół od kwietnia, więc na razie pewnie niewiele Ci powiedzą poza "proszę przyjść za parę miesięcy i złożyć podanie". W większości można składać na raz wnioski do trzech przedszkoli. Jeżeli dziecko nie dostanie się do pierwszego ze wskazanych przez Ciebie przedszkoli, dokumenty są przekazywane do drugiego, i ewentualnie, trzeciego przedszkola. Co do kryteriów, zależy od przedszkola. U nas brane było pod uwagę, czy dziecko jest z pełnej rodziny i czy oboje rodzice pracują. Przedszkola organizują dni otwarte, poza tym w wielu placówkach organizowane są spotkania integracyjne dla dzieci, które się dostały do nich dostały. Zresztą zawsze można pójść do dyrekcji przedszkola i porozmawiać.
      • aaadddaaa83 Re: czy dziecko 4 letnie 28.11.11, 10:26
        My mieliśmy podobną sytuację.
        Córka przez 2 lata chodziła do przedszkola prywatnego, gdyż też poszła mając 2 i pół roku.
        W tym roku na wiosnę składałam wniosek o przyjęcie jej do publicznego (do grupy 4-latków), ale nie dostała się.
        Na początku września podeszłam do dyrektorki tegoż przedszkola, z nikłą nadzieją, ale nie zaszkodzi spróbować wink i zapytałam czy są jednak jakieś szanse i okazało się, że TAK! Obiecała jeszcze sprawdzić i kazała podejść na następny dzień i udało się od połowy września umieścić córkę w czterolatkach big_grin
        Myślę, że najlepiej jak sama osobiście się udasz do przedszkola i spytasz się...
        • marika_2006 Re: czy dziecko 4 letnie 28.11.11, 10:35
          Zapisy są od marca czy kwietnia, napewno warto spróbować, zapisać do kilku wybranych przedszkoli i czekać. U nas kryteria takie jak wszędzie, czy oboje rodzice pracujący, czy pełne czy samotnie wychowujący. Syn chodzi do przedszkola publicznego od 3,5 roku, czyli od tzw. maluszków. Dostał się bez problemu ale u nas faktycznie nie było jeszcze wtedy większych problemów z ilością dzieciaków. Później tylko już zostawał przepisywany do następnych grup. Od maluszków do starszaków w zasadzie nikt nowy nie doszedł do jego grupy, dopiero teraz w starszakach doszły dzieci nowe ( pewnie z powodu tego obowiązku przygotowania przedszkolnego)
    • iwoniaw Re: czy dziecko 4 letnie 28.11.11, 16:43
      Pierwszeństwo w rekrutacji do przedszkoli państwowych w moim mieście mają dzieci już tam uczęszczające (plus 3-latki, plus obecnie na fali reformy - 5-i 6-latki), więc teoretycznie 4-latek ma szanse małe. Mój 4-latek się nie dostał (w rekrutacji wiosennej, o której pisały poprzedniczki) jako dziecko nie mające punktów za stado rodzeństwa w tymże przedszkolu, opiekę MOPS-u nad rodziną, matkę samotną itd., ale od października zwolniło się miejsce, z którego ze śpiewem na ustach skorzystaliśmy.
      Dlatego uważam, że teraz jest najlepszy moment na udanie się do upatrzonego przedszkola z zapytaniem, czy ktoś od czasu rozpoczęcia roku szkolnego nie zrezygnował (wbrew pozorom w sezonie grypowo-anginowym nie są to takie rzadkie przypadki, jakby można było sądzić na fali artykułów "przedszkole dobrem limitowanym") - i nawet jeśli nie, to polecenie się pamięci i zostawienie pisma z prośbą o umieszczenie na liście rezerwowej. Nawet, jeśli miejsce zwolni się dopiero w styczniu-lutym (wtedy jest ostatnia fala rezygnacji na tle chorobowym pt. "to nie ma sensu"), to i tak warto z niego korzystać, bo takie dziecko jest traktowane w rekrutacji na kolejny rok jako kontynuujące edukację w placówce i ma pierwszeństwo przed innymi do przyjęcia od września.
    • foro-estupido Re: czy dziecko 4 letnie 28.11.11, 16:56
      Hm?Szanse pewnie ma,ale w rzeczywistości wygląda to inaczej....Kilka razy już o tym pisałam na forum.Moje dziecko w wieku 4,5lat się nie dostało do przedszkola publicznego...Składałam wnioski do 3 różnych...W trzecim miałam już nieziemski w...krw i zapytałam czy mam się rozwieśc z mężem,żeby dziecko się gdzieś dostało,albo czy i jakie mam miec znajomości.
      Pani mi odpowiedziała,żebym się nie martwiła,bo jako 5latka będą musieli go przyjąc.No ale co prze ten rok???
      Poza tym nie wiem do końca co z tymi zerówkami?Czy jak za rok będzie miał 5lat czy mam go posyłac już do zerówki?Jeżeli tak,to jest przegrany na starcie edukacyjnym,bo nie miał gdzie się nauczyc wielu rzeczy jakie inni będą już umieli.
      No własnie...chyba uznali,że mamy z mężem oboje zatrudnienie to będzie stac nas na niańkę....
      Nie wiem...nie wiem na jakich zasadach tak naprawdę przyjmują dzieci do przedszkoli?Skoro moje dziecko nie dostało się 2razy pod rząd.
    • iw1978 Re: czy dziecko 4 letnie 28.11.11, 17:14
      Jako 4-latka ma małe szanse, ale spróbować warto. Spróbuj też zapytać teraz - czasami w trakcie roku szkolnego ktoś rezygnuje - przeprowadzka, częste choroby i miejsce się zwalnia. A szukających w trakcie roku nie ma znów tak wiele.
      • ancymon123 Re: czy dziecko 4 letnie 22.12.11, 16:22
        Np. w Warszawie największe szanse na miejsce w przedszkolu są w Centrum (4-letnia córka kolegi dostała się bez problemu). Mieszka tu dużo starszych osób, a mało młodych rodzin z dziećmi, wiec przeczkola niemal świecą pustkami (no może przesadzam z tym świeceniem smile), dodatkowo ludzie nie chcą tu zapisywać, bo są straszne korki (chyba, że ktoś akurat w centrum przy przedszkolu pracuje). Trochę miejsc jest na Pradze. W innym gminach szanse na dostanie się 3-latka z pełnej rodziny bardzo małe, 4-latka żadne.
        • ancymon123 Re: czy dziecko 4 letnie 22.12.11, 16:23
          "W innym gminach ..." - tfu dzielnicach.
        • wrzesniowamama07 Re: czy dziecko 4 letnie 22.12.11, 20:05
          Duże szanse są też na Żoliborzu, z tych samych powodów co w centrum.

Moje dziecko posłałam do przedszkola jak skończył 4 lata. Dostał się do placówki pierwszego wyboru, ale ja samotna matka pracująca, więc trudno byłoby żeby się nie dostał. Koleżanka posłała dziecko też 4-letnie (oboje rodzice pracujący) na Bielanach i też się dostała dziewczynka bez problemu żadnego.
          • ancymon123 Re: czy dziecko 4 letnie 23.12.11, 09:44
            Trzeba tylko brać pod uwagę, czy wokól przedszkola stoją stare bloki czy nowe osiedla- w nowych są sami młodzi rodzice, a przedszkoli przy nowych osiedlach nie budują, więc gdzie dużo nowych mrówkowców tam miejsc w najbliższym przedszkolu nie będzie.
            Po prostu jeśli dziecko musi sie dostac do pańswowej placówki trzeba dokładnie rozpoznać teren i choćby na dalszych miejscach listy wpisać takie najmniej oblegane placówki w mało dzieciatych dzielnicach smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka