Dodaj do ulubionych

Akademia Uśmiechu – co robić

21.09.12, 11:04
Zapisałam dziecko do Akademii Uśmiechu w Wilanowie wiosną 2012. Otrzymałam umowę, regulamin, cennik obowiązujący od 1 września 2012 (nowy, wyższy od poprzedniego) oraz szereg informacji ustnych o tym jak wygląda nauka i organizacja przedszkola.

Na zajęciach adaptacyjnych, 2 dni pod koniec sierpnia, przedstawiono nam 2 ciocie, opiekunki grupy, jedna z nich miała mówić do dzieci po angielsku (o czym wcześniej nie było mowy), ale nikt o zdanie rodziców nie pytał. Zaczął się wrzesień, dzieci zaczęły chodzić do przedszkola, wszystko pięknie – codzienne gadki o tym, aby mówić o przedszkolu dzieciom dobrze, aby im zaufać, dać im kredyt zaufania, że oni wszystko dla dzieci, normalnie serce na dłoni. Drobne niedociągnięcia były normą, ale jako że drobne, to można machnąć ręką, że winda nie działa, że szafki nie przygotowane itp.

Przyszedł moment pierwszego zabrania, przedstawiono nowy program nauczania oparty na dwujęzyczności i multikulturowości a następnie wspomniano że meilem wysłano program i nowy cennik… Informacja wmurowała zebranych i poproszono o wytłumaczenie, oczywiście okazało się że aby utrzymać status quo czyli tak jak było dotychczas rodzice musza płacić 120zł miesięcznie więcej, w przeciwnym razie Pani mówiąca po angielsku odejdzie pod koniec września i zostanie zatrudniona inna „zwykła” pomoc. Okazało się, że wrzesień był to „PILOTAŻ” tylko nikt o tym nie poinformował a co więcej, poinformował że są to CIOCIE normalne, w domyśle na stałe. Rodzice zostali zaszantażowani, dzieci wykorzystano jako zakładników – albo dopłacicie, albo zabieramy ciocie do której się przyzwyczailiście.

Pani dyrektor umywa ręce i wymija się z każdej odpowiedzi posługując się ciągle zwrotami prosimy o kredyt zaufania + ja tu jestem od 3 września, ja umów nie podpisywałam itp.
Sytuacja troche jak z kablówką oferującą kanały na próbę i potem dopłacasz albo wyłączają, tyle że wtedy wiesz że tak będzie a tu dali kanały i bez uprzedzenia że to tylko pilotaż, na próbę połowę wyłączyli po miesiącu, chyba że dopłacisz. Do tego dochodzą emocje dziecka, które przyzwyczaiło się do Pani, do grupy, do miejsca.

Dodatkowo okazało się że te 120zł to jest dopłata Z BAAAARDZO dużym rabatem, chociaż nie wiadomo jaka jest cena bez rabatu, bo jest jeszcze ustalana… można się spodziewać że cena będzie więc jeszcze rosła.

Do tego dochodzi kwestia wychowawców, o ile ich praca jest bez zarzutu to jednak przecież musiały wiedzieć co jest grane, że jedna z nich jest być może tylko do końca września a jednak mimo to wmanipulowały nasze dzieci i pomagały poprzez brak informacji dla rodziców w tym procederze wykorzystania emocji dzieci dla zysków przedszkola.

Jestem zniesmaczona i załamana. Z jednej strony jak każdy rodzic nie chce zmieniać przedszkola dziecku które się przyzwyczaiło i jest zadowolone z drugiej strony czuję okropny niesmak kiedy powierzam teraz opiekę nad dzieckiem osobom zdolnym do takich rzeczy.

Co robić?

Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 21.09.12, 11:39
      W sprawach umowy nie wypowiem się niestety, bo nie znam się. Czy jest jakiś punkt w umowie ustalający zmianę czesnego? Czy jeśli go nie ma, to wszystko wolno?

albo dopłacicie, albo zabieramy ciocie do któ
      > rej się przyzwyczailiście.

Litości. Dzieci byłyby z tą panią miesiąc. Zmiana w takiej sytuacji to nie trauma. Zrozumiałabym gdyby pani była rok. Nie uznać tego za haczyk, tylko stanąć po stronie starych ustaleń.
    • bj32 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 21.09.12, 16:12
      Ja dobrze rozumiem, że te 120,- to od łebka? Czyli jak w grupie jest 25 dzieci, to dodatkowej kasy wpływa 3000,- więcej? Czyli ta pani ma tyle zarabiać?

Zagadnienie zmian cennika i umowy oraz brak informacji, że to był "miesiąc pilotażowy" to raczej dla prawnika...
      Ale ja prywatnie w takiej sytuacji nie zapłaciłabym złotówki i doradziłabym pani dyrektor i pani mówiącej po angielsku, żeby się puknęły w głowę. Serio. I wolałabym "zwykłą" opiekunkę, niż panią z wymaganiami.
      Przez miesiąc dzieci się jeszcze nie zdążyły tak przyzwyczaić, żeby się pochorować po jej odejściu.
      • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 21.09.12, 16:25
        od łebka, dzieci max.18 w grupie, w tą dopłatę wchodzi nie tylko wynagrodzenie innej pani ale też realizacja innego programu, multikulturowego, tak rozumiem przynajmniej.
      • picasa1234 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 21.09.12, 17:36
        Tak, 120 zł od łebka za 1 panią mówiącą po angielsku, która i tak miała być tylko miała mówić po polsku.

Innymi słowy 120 zł/dzicko, ale nie za dodatkową panią, tylko za mówienie po angielsku przez panią, która już jest opłacana.

Miał też być w pakiecie angielski 0,5hx4dn, za które przedszkole teraz nie będzie już płaciło.
        • bj32 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 22.09.12, 13:03
          Nawet 18 dzieci, nie 25 to i tak ładna kwotka...
          Czyli po to, żeby pani nie zapomniała języka, bo w domu raczej gada po polsku - każdy rodzic ma zapłacić 120,-? Fajne. Chyba się nauczę migowego i też się zatrudnię. Będzie zabawnie.
    • picasa1234 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 21.09.12, 17:30
      Po upustach, a w przyszłości koniec rabatu, zanurzenie w hiszpańskim, czyli kolejne pieniądze, potem wspominamy native speaker, czyli kolejne pieniądze ?
      A co będzie jak np. 5 rodziców odmówi nowego programu? Wypowiedzą nam umowę? Wpisowe przepada, szukaj nowego przedszkola, nowe wpisowe, stres dla dziecka.

I do tego podsuwanie tajemnej listy w dniu dzisiejszym. Manipulacja ? Łamanie ustaleń ze spotkania?
      Ja nie podpisałam.

Za to wysyłam pismo do Zarządu.
      • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 21.09.12, 18:13
        a co to za tajemna lista? bo mi nie podsunęli?

Jesteś z AU z 1-ki czy 2-ki?
        • picasa1234 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 21.09.12, 22:27
          Z dwójki, a Ty?

Ta nagle pojawiająca się lista ma na celu przepchnięcie programu bez informowania o prawdziwych końcowych jego kosztach finansowych.
          Na następnym spotkaniu Pani Dyrektor powie, że zniżek już nie ma i czesne w górę, już bez pytania czy się zgadzamy, no bo przecież mówiła i się zgodziliśmy na nowy program.

A książki do nowego programu już kupiliśmy, no bo nikt nie powiedział że to pilotaż.
          • mary78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 21.09.12, 22:51
            też wink

jakby miał wejść nowy program to powinny powstać aneksy do umów, bo inaczej będzie nowy cennik a w umowie wpisane stare zasady, nie wiadomo czy nowe czesne ma zawierać hiszpanski czy nie? ma byc native czy nie?

mi mąż opowiadał że rano byla tylko kartka żeby podpisać się pod jakims ubezpieczeniem ?!?! zapytał o co chodzi to powiedziano że nie wiadomo tylko żeby podpisać, zapytał dyrektora i Pani powiedziała to samo, że będzie informacja tylko później a póki co żeby podpisać ?!?!
          • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 21.09.12, 22:54
            z 2-ki, ciekawe czy jak wrócimy do starego programu to ksiązki do angielskiego będą nowe??
            • bj32 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 22.09.12, 13:06
              No a czemu nie? Wtedy wystarczą komiksy.

Jejku, współczuję Wam.
              • waldi773 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 25.09.12, 11:46
                ja akurat mam doświadczenie z innymi przedszkolami i to mi się najbardziej podoba. Są droższe przedszkola i wcale nie lepsze.
                • symoo [...] 25.09.12, 22:33
                  Treść postu jest niedostępna.
                  • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 11:58
                    b. dziękuję za te informacje, powoli dociera do mnie, że opiekunki zostały w to tak samo wmanipulowane i jednak mimo że nie sądziłam że może to być posunięte do tego stopnia, to jednak one same też nie wiedziały
                    Powiedz im że b. współczuję i niestety martwię się, jak długo one wytrzymają z nową p. dyrektor, bo warunki pracy jakie stwarza są beznadziejne.
                    • bluemniama Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 12:48
                      Jeśli więcej rodziców mapodobne zdanie co Ty- tzn nie wiedziało o 2 języcznosci, nie zgadza sięzdodatkowymi opłatami- jasno to okreslcie.
                      W WIlanowie , a tym bardziej w Miasteczku WIlanow i okolicy powstaja przedzkola jak grzyby po deszczu- A o ile wiem Akademia Usmiechu miala problem z rekrutacją dzieci.
                      Warto najpierw porozmawiac z dyrekcją, ale jasno i konkretnie przedstawic swoje oczekiwania.
                      Akademia USMiechu to siec przedszkoli w Wawie,moze warto tez poprosic o rozmowe z pania prezes.
                      bm
                  • mama_1978 [...] 26.09.12, 20:31
          • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 20:24
            picasa1234 napisał(a):

> Z dwójki, a Ty?
            >
            > Ta nagle pojawiająca się lista ma na celu przepchnięcie programu bez informowan
            > ia o prawdziwych końcowych jego kosztach finansowych.
            > Na następnym spotkaniu Pani Dyrektor powie, że zniżek już nie ma i czesne w gór
            > ę, już bez pytania czy się zgadzamy, no bo przecież mówiła i się zgodziliśmy na
            > nowy program.
            >
            > A książki do nowego programu już kupiliśmy, no bo nikt nie powiedział że to pil
            > otaż.
            Książki macie te same, co dzieci miały w poprzednich latach bez dwujęzyczności. Wystarczy się zapytać dłużej pracującej osoby i nie wypisywać głupot lub domysłów.
            • 3mamadziecka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 03.10.12, 09:53
              W normalnym przedszkolu rodzice by to wiedzieli, ale to jest właśnie ten problem, że nas się o niczym nie informuje i musimy się domyślać.
              Jak się o coś pytamy to albo odpowiedzi są wymijające, albo się nas okłamuje.
      • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 20:22
        picasa1234 napisał(a):

> Po upustach, a w przyszłości koniec rabatu, zanurzenie w hiszpańskim, czyli kol
        > ejne pieniądze, potem wspominamy native speaker, czyli kolejne pieniądze ?
        > A co będzie jak np. 5 rodziców odmówi nowego programu? Wypowiedzą nam umowę? Wp
        > isowe przepada, szukaj nowego przedszkola, nowe wpisowe, stres dla dziecka.
        >
        > I do tego podsuwanie tajemnej listy w dniu dzisiejszym. Manipulacja ? Łamanie u
        > staleń ze spotkania?
        > Ja nie podpisałam.
        >
        > Za to wysyłam pismo do Zarządu.

Szkoda, że macie tak małe pojęcie o tym jak funkcjonuje AU. Pani dyrektor to tylko marionetka właścicieli i tzw. zarządu (kim oni są - nie wiadomo). Natomiast nauczycielki podlegają dyrektorom. Wynik prosty: właściciele wymyślają głupoty, a pozostali pracownicy muszą się z tego tłumaczyć. Żałuję tylko, że niektórzy nie mają odwagi powiedzieć właścicielom, że nie mają zielonego pojęcia o tym, co robią.
    • 3mamadziecka [...] 26.09.12, 13:55
      • cayenne78 [...] 26.09.12, 19:02
        • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 20:14
          Nie bardzo rozumiem o co cały szum... Z wypowiedzi wnioskuję, że jesteście z grupy trzylatków, tak? Skoro dostaliście wszyscy możliwość wyboru czy chcecie dwujęzyczność, czy nie, to w czym problem? Po prostu się nie zgódźcie. Dzieci w ciągu miesiąca może i przyzwyczaiły się do anglistki, ale wierzcie mi (mam dwoje dzieci, jedno w AU) dziecko najbardziej przyzwyczaja się do PRZEDSZKOLA a nie do nauczycielki. Tym bardziej nie do tej, która mówi po angielsku. Zmiana nauczyciela/opiekuna w niczym im nie przeszkodzi.
          • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 21:44
            to jakaś podpucha z tym przyzwyczajeniem do "PRZEDSZKOLA" wink?
            Zdecydowanie moje dziecko przyzwyczaiło sie bardziej do swojej cioci niż do "PRZEDSZKOLA" wink
        • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 20:39
          cayenne78 napisała:

> Wychowawcy sa zastraszeni, co przeklada sie na jakosc opieki. Dyrektor kaze odbierac im nadgodziny w godzinach pracy łamiac regulamin.

A kiedy niby mają odbierać nadgodziny? W sobotę? Błagam cię... Trochę rozsądku.

cayenne78 napisała:

>
          > Jeśli rzeczywiście zarząd nie miał takich intencji to sytuacja do której doprowadziła pani dyrektor kwalifikuje się do zwolnienia dyscyplinarnego i jest to jedyna aktualnie możliwość uratowania poziomu w AU. Pozostawienie obecnej p. dyrektor to dramat, o ile prawdą jest że zarząd nie miał zamiaru niczego takiego wprowadzać.

Oczywiście, że miał wprowadzać - po to zostaliśmy poinformowani o tym, co prawda po fakcie ale jednak (ironia!!!).
          Ja proponuję ci zmienić przedszkole, bo to nie od dyrektora zależy jak twoje dziecko będzie się czuło, rozwijało, tylko od nauczycieli. A moim zdaniem to właśnie one zasługują na jakąkolwiek pochwałę, bo gdyby nie ich troska, ciepło, kompetencja, to przedszkole zeszłoby na psy.
          • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 21:42
            Regulamin stanowi że w grupach powyżej określonej liczby osób są 2 opiekunki... kazanie odebrać nadgodziny jest łamaniem regulaminu, za nadgodziny można zapłacić.
            • mocny3 [...] 28.09.12, 13:10
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • samas.obie Re: Akademia Uśmiechu – co robić 28.09.12, 17:03
                Pomijając żenujący poziom poprzedniego postu (Pana/Pani Mocny) uważam, że zaczyna dziać się klasyczne polskie piekiełko. Ten wątek na pomagać, a nie jątrzyć. Mnie akurat bardzo podoba się nowa Pani Dyrektor, choć rozumiem, że kobieta z klasą może drażnić, szczególne niektóre panie, które mam wątpliwą przyjemność znać. Ale po co wymyślać historie o mobbingu? Przypominam, że chodzi o dobra naszych dzieci, a nie życiowe frustracje rodziców, którzy nie mają gdzie się wyżyć. U mnie (u nas) też nastał ciężki okres, a nie wyładowuję się gdzie indziej. Dzisiaj z problemami trzeba umieć sobie radzić. W innym przypadku rekomenduję wizytę u specjalisty.
                Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
                • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 28.09.12, 20:06
                  Widzę, że dyplom wyższej uczelni robi na niektórych takie wrażenie, że tracą zdolność racjonalnej oceny wink
                  • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 28.09.12, 22:56
                    cayenne78 napisała:

> Widzę, że dyplom wyższej uczelni robi na niektórych takie wrażenie, że tracą zdolność racjonalnej oceny wink

chyba sobie kpisz. to, że ktoś ma zupełnie inne zdanie niż ty, wcale nie oznacza że nie myśli racjonalnie. To po pierwsze.

Po drugie: złamaniem regulaminu byłoby to, że w grupie 18 osobowej pracuje tylko jedna osoba, a nie odbiór nadgodzin. Nie każdemu opłaca się przyjąć zapłatę za wyrobione nadgodziny, czasami zdarza się tak, że ktoś woli mieć dzień wolny. Wiadomo oczywiście, że najlepiej byłoby, gdyby panie w jednej grupie pracowały od 7:00 do 19:00, prawda. Otóż podpowiem ci: tak się nie da.

Po trzecie: w przedszkolu od trzylatków NIE MA OPIEKUNEK. SĄ NAUCZYCIELKI. Jeżeli nie widzisz różnicy, to proponuję poczytać chociażby w internecie o tym.

Po czwarte: coś mi się wydaje, że cała ta afera jest rozdmuchana DLA ZASADY a nie "żeby pomóc". Nie wiem jak wy, ale ja na zebraniu otrzymałam informację, że decyzja o dwujęzyczności należy do nas, do rodziców i to my mamy podjąć decyzję. Owszem, informacja powinna do nas dojść dużo wcześniej o takim zamyśle, ale cóż, jest po fakcie i nie ma co marudzić, bo czasu nie cofniemy.

Po piąte: oczywiście łatwiej jest incognito na forum wypisywać swe żale, ale do pani dyrektor na rozmowę to już nikomu się nie śpieszy Brawo! Zróbmy aferę w internecie, w końcu tyle wiem o przedszkolach i zasadach w nich panujących, że mogę stawiać im warunki!

Po szóste: jak ci się nie podoba, to do końca miesiąca masz czas żeby zrezygnować z przedszkola odzyskując nawet wpisowe - jest to zapisane w regulaminie, który przecież znasz doskonale.. Świetna okazja, żeby akademii uśmiechu dać nauczkę!
                    Myślę że w ciągu kilku dni zapomnimy o dzielnej forumowiczce, która podjudza kogo się da, ale osobiście z dyrektorką nie porozmawia.

I po siódme: proponuję jeszcze utworzyć ze 3 fora oprócz facebooka i podsyłać non stop linki, w końcu to jest świetna zabawa i na pewno daje większe rezultaty niż rozmowa z dyrektorką.
                    • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 29.09.12, 09:04
                      Ten wątek ma 2 powody:
                      1. aby dowiedzieć się co by zrobily inne osoby
                      2. aby poinformować osoby potencjalnie zainteresowane AU o tym jaka jest tam sytuacja

Rozmowa z p.dyrektor odbyła się podczas zebrania, będzie kolejne tym razem mamy nadzieje z przedstawicielem zarządu.

PS. Który punkt pozwala wypowiedzieć umowe do konca miesiaca ze zwrotem wpisowego??? Będę b. wdzięczna za wskazanie, znam kilka osób zainteresowanych

PS2. Widzę że dokładnie się znasz na tym kto i jak pracuje w przedszkolu, jak można takie osoby zatrudnić itd. wink
                      • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 30.09.12, 11:24
                        cayenne78 napisała:

> Ten wątek ma 2 powody:
                        > 1. aby dowiedzieć się co by zrobily inne osoby
                        > 2. aby poinformować osoby potencjalnie zainteresowane AU o tym jaka jest tam sytuacja
                        >
                        > Rozmowa z p.dyrektor odbyła się podczas zebrania, będzie kolejne tym razem mamy nadzieje z przedstawicielem zarządu.
                        >
                        > PS. Który punkt pozwala wypowiedzieć umowe do konca miesiaca ze zwrotem wpisowego??? Będę b. wdzięczna za wskazanie, znam kilka osób zainteresowanych
                        > PS2. Widzę że dokładnie się znasz na tym kto i jak pracuje w przedszkolu, jak można takie osoby zatrudnić itd. wink

Jasne, wyżalasz się tutaj żeby poinformować innych jak tam jest źle? Nie rozumiem osób takich jak ty. Jak jest źle, to zmień przedszkole. Przecież w Wilanowie przedszkola rosną jak grzyby po deszczu.

Nie wiem jak tobie, ale mi przy podpisywaniu umowy pani koordynator (rok temu) powiedziała, że jak w miesiąc zrezygnuję, to mi zwrócą wpisowe. Być może macie nowy regulamin, którego ja nie znam.

I nie, nie znam się na "zatrudnianiu" osób a AU. Tylko nóż w kieszeni mi się otwiera jak czytam te głupoty wyssane z palca. I nie rozumiem osób, które zamiast coś robić, siedzą przed komputerem i lamentują. Najdrobniejszy problem potrafisz przeobrazić w katastrofę i robisz z igły widły.
                        Sama mam syna w AU drugi rok, więc znam to przedszkole. I mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że lepiej niż ty. Więc nie insynuuj mi tu proszę żadnych głupot i nie doszukuj się spisków.
                        • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 30.09.12, 14:02
                          a ja nie rozumiem osób, które ślepo zgadzają się na wszystko i mają gdzieś jak są traktowane one i ich dzieci... zrozum, że za to co mówi p.dyrektor, zarząd musi wysyłac pisma z przeprosinami.... i wygląda na to, że to jednak przedszkole się zmieni ...
                          z tego samego powodu nie ma też sensu rozmawiać z p.dyrektor - zarząd wypiera się wszystkiego co dyrektor przekazuje, jaki jest sens więc z nią rozmawiać?
                          ale dlaczego uważasz że niczego nie robię big_grin?
                          jak widzisz sprawa jest już daleko posunięta i dzieki zaangażowaniu rodziców którzy nie mają gdzieś jak są traktowani i dbają o swoje dzieci sprawa być może już we wtorek będzie rozwiązana.
                          • pasza1230 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 30.09.12, 19:30
                            cayenne78 napisała:

> a ja nie rozumiem osób, które ślepo zgadzają się na wszystko i mają gdzieś jak
                            > są traktowane one i ich dzieci... zrozum, że za to co mówi p.dyrektor, zarząd m
                            > usi wysyłac pisma z przeprosinami.... i wygląda na to, że to jednak przedszkole
                            > się zmieni ...
                            > z tego samego powodu nie ma też sensu rozmawiać z p.dyrektor - zarząd wypiera s
                            > ię wszystkiego co dyrektor przekazuje, jaki jest sens więc z nią rozmawiać?
                            > ale dlaczego uważasz że niczego nie robię big_grin?
                            > jak widzisz sprawa jest już daleko posunięta i dzieki zaangażowaniu rodziców kt
                            > órzy nie mają gdzieś jak są traktowani i dbają o swoje dzieci sprawa być może j
                            > uż we wtorek będzie rozwiązana.
                            krew mnie zalewa,juz starczy, już dość. Czytam od dłuższego czasu i wkoncu muszę napisac. Bo niestety wspominka o wtorku swiadczy o ty, że sprawa mnie niestety tez dotyczy. w 100 procentach zgadzam się z mamą 1978!!! Nie chcesz, nie chodz do tego przedszkola. Uwazam, ze sam angielski to bardzo dobra rzecz, ja sie akurat cieszę, że moje dziecko będzie rozumiało ten jezyk lepiej. Gdybym ja miała takie możliwości....
                            I uwaga- teraz jestem prawie pewna, kto sie ukrywa(dosłownie) pod nickiem cayneen- z pewnością nie jest to yraziciel całej grupy ani nawet wiekszości grupy. Ja osobiści nie życzę sobie żadnych zadym i zadymiarzy kosztem mojego dziecka!!!
                            • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 30.09.12, 21:03
                              litości, piszesz jakby zadyma kosztem dziecka była wywołana i prowokowana przez kogoś innego niż p. dyrektor...
                              • mama0909 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 02.10.12, 18:48
                                No to was załatwiła dyrektorka... To dopiero miesiąc, jak tak zaczęła, to jak będzie dalej? Zabrałabym dziecko a umowę do prawnika- oczywiście jeśli masz siłę i kasę na takie przepychanki, a jak nie, to kij jej oko.
                            • cayenne78 pasza 02.10.12, 20:44
                              byliśmy na tym samym zebraniu?
                              pytam bo nie było żadnej osoby która miałaby odwagę przyznać że popiera panią dyrektor... a zdecydowana większość jak nie wszyscy glośno wyrażała opinie które znajdziesz w moich postach.
                          • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 02.10.12, 21:22
                            nie chce mi sie juz z toba dyskutowac. jestes za bardzo skupiona na sobie i twoje posty coraz bardziej mnie przekonuja, ze cala ta afera jest DLA ZASADY. osoby, ktore nie sa elastyczne, idace slepo swoimi zasadami, sa glupie i tepe (nie mowie tu o nikim doslownie, tylko ogolnie). i uwazam, ze robicie duzy blad nie zgadzajac sie na angielski.
                            powodzenia.
                    • 3mamadziecka [...] 03.10.12, 11:32
                • 3mamadziecka [...] 03.10.12, 10:31
      • kokoswaw Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 21:19
        Ludzie co wy wygadujecie? Jak to się odbija na dzieciach? Skoro wam nie pasuje to przedszkole ani ta dwujęzyczność to zmieńcie przedszkole. Ja jestem bardzo zadowolony z tego przedszkola a ta dwujęzyczność to bardzo dobry pomysł tylko szkoda, że tak głupio przekazany do informacji wszystkich rodziców.
    • kamelinda2008 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.09.12, 20:51
      proponuję zapoznać się również z wpisami na FB Akademii Usmiechu: www.facebook.com/AkademiaUsmiechuWarszawa
    • 3mamadziecka [...] 03.10.12, 00:19
      • mama_1978 [...] 03.10.12, 21:35
        • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 04.10.12, 09:34
          wow, przyjmuje przeprosiny ... mam nadzieję że klapki z oczu spadną też zarządowi przedszkola i zrobi coś z tą sytuacją ...

mnie też nie opuszcza poczucie że omija nas coś fajnego, ale to że nas omija to wina wyłącznie p. dyrektor - moja grupa zasadniczo jest za wprowadzeniem dwujęzyczności, tylko że:
          1. pani od angielskiego konczy wspolprace, bo ma za daleko do pracy (szkoda że nie pomyślała o tym miesiąc temu)
          2. dyrektor nie był w stanie zrekrutowac nowej osoby i zrekrutował opiekunke nie posiadającę kompetencji do prowadzenia grupy dwujęzycznej

na dzień dzisiejszy okazało się więc że przedszkole nie jest nam w stanie dostarczyć dwujęzyczności.
          • bsaywhat Re: Akademia Uśmiechu – co robić 05.10.12, 09:28
            Co to za pomysl zeby zatrudniac nauczycielke ktora i tak za miesiac odejdzie? Bo nie wieze, ze dyrektorka nic o tym wczesniej nie wiedziala.
            niekompetencja!!!

Dlaczego osoby pracujace "na wyzszym szczeblu" za priorytet maja tylko zysk, a nie dobro dziecka? Czy pracownicy przedszkola nie wiedza, ze dla dzieci najwazniejsza jest stalosc opieki, rytm, a co za tym idzie BEZPIECZENSTWO?!
    • de_la_hoya Re: Akademia Uśmiechu – co robić 22.10.12, 00:14
      i ta placówka jeszcze funkcjonuje???
      podziwiam!
    • eksmotka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 09.11.12, 21:37
      Witam,

w ostatnim tygodniu Pani Dyrektor wprowadziła nowe zmiany

a) opiekunowie dzieci (na zmianę - mają wytyczone grafiki) mają opuszczać sale i przygotowywać posiłki - dodatkowy staż na kuchni :]

b) dzieci są przedziwnie łączone w grupy, odbierając dziecko z przedszkola nie wiadomo w której jest grupie i kto się nim w danym dniu zajmuje - HORROR !!!

c) do tej pory po godz. 16:00 wszystkie dzieci bawiły się na "kulkach", teraz mają na to ok. 15-20 min. w ciągu dnia - kolejne rozporządzenie p. Dyrektor ?!?!?

Pani Dyrektor odmawia zorganizowania zebrania - co w tej sytuacji drodzy rodzice? Mi brakuje już sił. Wychowawczynie są zastraszane, pani dyrektor od wszystkiego umywa ręce, jakby mogła to zwaliłaby winę na kosmitów. Chętnie zmieniłabym przedszkole, ale córka jest już tu drugi rok, trochę mi szkoda ... ale co innego mi pozostaje? Czy macie podobne przemyślenia?
      • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 15.11.12, 17:09
        ad. a) z tego co się orientuję to mają też sprzątać toalety
      • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 15.11.12, 17:13
        ad.c) kiedyś też mogły korzystać z kulek rano przed śniadaniem, potem tylko popołudniu a teraz chyba niemal wcale...
        ale ale z kulkami pewnie nie będzie tak źle, bo w mojej grupie każda okazja jest dobra, żeby nie wychodzić na spacer a zamiast tego iść na kulki - bo zimno, bo pada, bo dzieci podziębione itd. był taki tydzień - cały dosłownie tydzień - w którym mimo b. ładnej pogody dzieci w ogóle nie wyszły na dwór, ani razu. Nie jest łatwo ubrać kilkanaścioro 3-latków...

• akademiausmiechu Re: Akademia Uśmiechu – co robić 19.11.12, 12:13
        Odnosząc się do wpisu użytkownika eksmotka, chciałabym wyjaśnić zasady organizacyjne w przedszkolach Akademii Uśmiechu.

Śniadania:
        Wychowawczynie ani opiekunki w naszych przedszkolach nie przygotowują śniadań dla dzieci. Śniadania są do nas dostarczana w takiej postaci – kanapki z żółtym serem/wędliną – gotowe, część kanapek – jedynie posmarowane masełkiem, na miejscu smarujemy je dżemem, twarożkiem bądź pasztetem – w zależności od dnia. Jest to rozwiązanie optymalne z punktu widzenia logistyki – dzieci dostają kanapki świeże, estetyczne i nie nadmiernie „mokre”, co miałoby miejsce, gdyby np. kanapka z dżemem była do nas dostarczana już gotowa.
        Wydawanie dzieciom posiłków należy do obowiązków pań wychowawczyń i opiekunek. W ramach tego obowiązku mają ona za zadanie wyłożyć gotowe kanapki na talerze oraz posmarować drugą część kanapek twarożkiem, pasztetem lub dżemem. Czynności te zajmują dwóm osobom około 15-20 minut dziennie.
        Podobny system sprawnie działa we wszystkich naszych jednostkach i nie wywołuje kontrowersji, zarówno wśród personelu, jak i rodziców.

Czas pobytu dzieci w wewnętrznej sali z kulkami:
        Ze względu na dużą liczbę dzieci w jednostce w Wilanowie zostały wprowadzone grafiki korzystania z sali z kulkami. Dzieci korzystają z sali w godzinach porannych, po godzinie 16.30 oraz w tzw. czasie wolnym w ciągu dnia – jednorazowo w sali z kulkami mogą przebywać tylko dwie grupy dzieci, co jest podyktowane względami bezpieczeństwa.

Odbiór dzieci:
        Dzieci po godzinie 16.30 przebywają w salach na parterze bądź w sali z kulkami. Informacja o miejscu pobytu dziecka w godzinach popołudniowych znajduje się na tablicy informacyjnej przy stanowisku asystenta oraz na stronie internetowej w komunikatach dla rodziców.

Z poważaniem,
        dyrektor Przedszkola
        • eksmotka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 19.11.12, 12:25
          Pani Dyrektor,

to miło, że ma Pani czas odpowiadać na posty na forum internetowym, a nie ma Pani czasu dla rodziców na spotkanie i szczerą rozmowę

Do tej pory posiłki były przywożone do sal już gotowe, dlaczego w tej chwili Panie muszą się tym zajmować? Kanapki wcześniej przygotowywała Pani kucharka, rozumiem, że teraz nie pracuje ?? Wydawanie posiłków OK, ale nie ich przygotowywanie !!! Proszę również o informacje dlaczego posiłki są tak małe i nie ma dokładek? To przecież dzieci !!!!

Moja córka w ciągu całego zeszłego tygodnia była łącznie może 30 min na kulkach. Proszę o udostępnienie w widocznym miejscu grafiku zabaw. Wcześniej wszystkie dzieci integrowały się razem i nikomu nic się nie stało.

Jeżeli chodzi o opiekę po godzinie 16:30 to nie chodzi mi o to gdzie przebywają dzieci, ale Z KIM ... bo nie ze swoimi wychowawcami, tylko przypadkowymi osobami, które akurat zostały do godz. 18:00 i z pewnością nie znają mojego dziecka tak jak ich opiekunowie.

• akademiausmiechu Re: Akademia Uśmiechu – co robić 20.11.12, 16:59
            Szanowni Państwo,
            w odpowiedzi na wpis użytkownika eksmotka, chciałabym przedstawić fakty dotyczące organizacji wyżywienia dzieci w naszym przedszkolu.

Codziennie dostarczana jest większa ilość posiłków niż liczba obecnych dzieci. Nadwyżki te przeznaczane są na dokładki.
            Nasze jadłospisy powstały w oparciu o normy Instytutu Żywności i Żywienia oraz są na stałe opiniowane przez dietetyka
            Posiłki, jakie dziecko spożywa w przedszkolu z założenia pokrywają 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na kalorie oraz składniki odżywcze. Uwzględniamy w ten sposób kolację, którą dzieci zjadają w domu.
            Nasze posiłki są zbilansowane – zachowujemy należne proporcje pomiędzy ilością białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, mikro i makroelementów – zgodnie z normami dla dzieci w wieku przedszkolnym.
            Dodatkowo przewidujemy przekąski dla dzieci, które przebywają w przedszkolu po godzinie 17.00,
            Nasze posiłki były wielokrotnie opiniowane przez Sanepid, każdorazowo oceniane były, jako posiłki wysokiej jakości, dostosowane do potrzeb dzieci w wieku przedszkolnym.
            Przedszkole ma obowiązek codziennego wypełniania ankiety odnośnie ilości i jakości posiłków, na ich podstawie firma dostarczająca posiłki, dokonuje korekty menu.

Wracając do kwestii pomocy Pań wychowawczyń i opiekunek przy przygotowywaniu śniadań.
            Na początku roku szkolnego, ze względu na bardzo dużą ilość nowych dzieci wymagających adaptacji, zwolniliśmy Ciocie z porannego obowiązku pomocy przy kanapkach, angażując do tego pracowników administracyjnych. Obecnie wracamy do dotychczasowych zasad – czyli do organizacji, która też sprawnie funkcjonowała w ciągu poprzedniego roku.

|Odnośnie możliwości kontaktu – pozostaję do Państwa dyspozycji. We wrześniu i październiku odbyły się spotkania grupowe z rodzicami, teraz spotykam się z rodzicami indywidualnie, szanując różne możliwości czasowe każdego z Państwa.

Z poważaniem,
            dyrektor przedszkola

• bsaywhat Re: Akademia Uśmiechu – co robić 28.11.12, 17:53
        Nie bede sie juz wypowiadac na temat dyzurow w kuchni pan opiekunek i wychowawcow, bo problem i tak nie bedzie tutaj rozwiazany.

Odniose sie natomiast do problemu, jakim jest odbior dzieci.

Dzieci sa rzeczywiscie laczone w grupy, chociaz moim zdaniem wcale nie sa dziwne. Od samego poczatku wdrozenia nowych zasad porankow i popoludni jest informacja na stronie internetowej. Radze raz na jakis czas tam zagladac, czasem sie zdarzy, ze akurat tam znajdziesz odpowiedz na dreczace cie pytanie. Jasno z ogloszenia wynika: dol, czyli 2 i 3 latki od 16.30 jest na kulkach, gora czyli 4, 5 i 6 latki sa w salach na dole. A od17 wszystkie dzieci sa juz na kulkach.

uwazam ze akurat to jest dobre rozwoiazanie. Sprobujcie ogarnac szalejace dzieci z siedmiu grup w jednym pomieszczeniu na kulkach. Ja jakbym tam weszla, padlabym trupem na miejscu!

I dzieci nie sa "przydzielone przypadkowym paniom"! Zadna z pan w przedszkolu nie jest przypadkowa. Wiadome jest, ze kazdy natretny rodzic chcialby, zeby panie byly od rana do nocy ze swoimi dziecmi, ale odrobine rozsadku ludzie smile lepiej zeby byly dwie panie na sniadaniu, gdzie potrzebna jest pomoc przy dzieciach, niz po poludniu, gdy dzieci jest dwoje lub troje.
    • 3mamadziecka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 15.11.12, 21:02
      Minęło 2,5 miesiąca i .....

w sanitariatach kilka dni nie ma mydła!!!
      Opiekunki mają myć toalety, roznoszą jedzenie i biegają od sali do sali, nie mając czasu dla dzieci.

Pani Dyrektor - czeka Pani, aż rodzice zażądają Pani odejścia?
      • bj32 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 17.11.12, 16:37
        No to zróbcie coś, zamiast pytać li tylko...
      • akademiausmiechu Re: Akademia Uśmiechu – co robić 19.11.12, 12:16
        Odnosząc się do wpisu użytkownika 3mamadziecka, pragnę zdementować zawarte w nim nieprawdziwe informacja na temat funkcjonowania placówki w Wilanowie:

Panie wychowawczynie i opiekunki nie mają obowiązku sprzątania toalet. Ich obowiązkiem jest dbanie o bezpieczeństwo dzieci. Dlatego każda łazienka wyposażona jest w mop, żeby Panie mogły przetrzeć podłogę, jeśli dzieci zaleją ją np. podczas mycia rąk.
        Dzieci korzystając z łazienki, bardzo często zalewają podłogę, co jest niebezpieczne dla kolejnych osób, korzystających z łazienki.

W łazienkach nie brakuje mydła, jest ono bądź w podajniku na mydło bądź w butelkach z dozownikiem.

Z poważaniem,
        dyrektor Przedszkola
        • bj32 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 19.11.12, 17:47
          Pani Dyrektor sugeruję w innych wątkach się nie wypowiadać pod tym nickiem. Tutaj dopuszczam, bo wątek dotyczy tej placówki - w innych będę to traktować jak reklamę.
          Tak tylko uprzedzam profilaktycznie.
        • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 24.11.12, 19:47
          A czy szanowna pani dyrektor nie wie, że jeśli jedna z pań w grupie ma tzw. DYŻUR W KUCHNI (przygotowywanie kanapek, rozwożenie obiadów) to druga zostaje sama w grupie?! A co jeśli jedno dziecko zwymiotuje, drugie się zasika, a trzecie popłacze, bo będzie chciało "do mamy"?!?! Co wtedy jedna osoba poradzi? Roztroi się? To są chyba jakieś żarty!
          Dwie panie pracują w kuchni i nie mają czasu na PODSTAWOWE ich obowiązki?! Może warto zatrudnić trzecią panią sprzątającą, skoro dwie nie dają sobie rady? Czy lepiej wykorzystywać do tych celów wychowawców, którzy zamiast w stu procentach oddawać się nauczaniu i wychowywaniu dzieci, muszą jeździć wózkiem z posiłkami po przedszkolu???

I pytanie do wszystkich rodziców: słyszeliście jakie dyrekcja wymyśliła prezenty dla dzieci na Mikołajki??? Może warto byłoby przed świętami utworzyć radę rodziców i razem z nimi PRZEDYSKUTOWAĆ ten temat? Takie rozwiązanie byłoby na miejscu, pani dyrektor. Natomiast kiepskim pomysłem jest wypowiadać się na forum, zamiast chociażby zorganizować zebranie.
          • bj32 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 25.11.12, 13:35
            "A co jeśli jedno dziecko zwymiotuje, drugie się zasika, a trzecie popłacze, bo będzie chciało "do mamy"?!?! Co wtedy jedna osoba poradzi? Roztroi się?"
            Ale masz świadomość, że pytanie jest bez sensu, bo sugeruje, że na każde dziecko powinna przypadać jedna opiekunka? Bo nawet jeśli będą dwie, a czworo dzieci jednocześnie dostanie sraczki, to i tak rachunek się nie zgadza?
            "słyszeliście jakie dyrekcja wymyśliła prezenty dla dzieci na Mikołajki???"
            Jakie?
            "Natomiast kiepskim pomysłem jest wypowiadać się na forum"
            Forum właśnie wypowiadaniu się służy. Dodam: wypowiadaniu się, a nie uskutecznianiu wrzasku, co właśnie czynisz.
            Ja wiem, że zebranie byłoby rozsądniejsze, ale próba uciszenia pani dyrektor na forum jakoś mi dziwnie wygląda... Czyli rozumiem, że w dyrektor jajami można tu ciskać, a jej się bronić nie wolno, bo budzi to niesmak i frasunek?
            • eksmotka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 25.11.12, 21:51
              "Natomiast kiepskim pomysłem jest wypowiadać się na forum"
              Forum właśnie wypowiadaniu się służy. Dodam: wypowiadaniu się, a nie uskutecznianiu wrzasku, co właśnie czynisz.
              Ja wiem, że zebranie byłoby rozsądniejsze, ale próba uciszenia pani dyrektor na forum jakoś mi dziwnie wygląda... Czyli rozumiem, że w dyrektor jajami można tu ciskać, a jej się bronić nie wolno, bo budzi to niesmak i frasunek?

Witam,
              nie sądzę, że komukolwiek przeszkadza fakt, że Pani Dyrektor wypowiada się na forum, a raczej to, że w tym czasie nie zorganizuje zebrania. Sprawę można byłoby już dawno zamknąć gdyby Pani Dyrektor miała odwagę i spotkała się z wszystkimi rodzicami, a nie zapraszała ich potajemnie po jednej osobie do siebie na rozmowę. Wiem, ze lista osób zainteresowanych spotkaniem dotarła, a pomimo to zebranie się nie odbyło - rzekomo z powodu "ograniczonych możliwości czasowych rodziców" wink To śmieszne, nikt mnie nie pytał czy mam czas na dodatkowe zebranie ?!?! smile

Widzę, że Pani bj32 podobają się zmiany w przedszkolu i osoba Pani Dyrektor wywarła pozytywne wrażenie ?? smile

• bsaywhat Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.11.12, 00:45
              .Ale masz świadomość, że pytanie jest bez sensu, bo sugeruje, że na każde dziecko powinna przypadać jedna opiekunka? Bo nawet jeśli będą dwie, a czworo dzieci jednocześnie dostanie sraczki, to i tak rachunek się nie zgadza?

Nie wydaje mi sie zeby o to chodzilo. Raczej twoja odpowiedz jest bez sensu. Jesli czworo dzieci bedzie mialo wypadek, awarie w stylu zasikanie, to pojda z jedna opiekunka sie przebrac, a druga bedzie pilnowac pozostalych dzieci podczas posilku. Chyba sobie nie zdajesz sprawy z tego, jakie zamieszanie jest podczas posilkow w 2, 3 i nawet 4 i 5 latkach!
              Co poradzi jedna osoba kiedy nawet jedno dziecko sie zasika a druga pani 'bedzie jezdzila wozkiem po przedszkolu'? Ma sie rozdwoic jak rozumiem? Ma jednoczesnie pilnowac dzieci przy stole i przebierac zasilane dziecko? Napomkne tylko, ze ubrania na zmiane sa w szatni, a nie w sali. Raczej nie chodzi o to, zeby do kazdego dziecka byla przypisana jedna pani, chodzi o to, zeby wykonywaly swoje obowiazki wzgledem dzieci z grupy. Ja sie na taki stan rzeczy nie zgadzam, nie chce zeby zadna z pan z grupy wychodzila na dyzur w kuchni! Jesli obie panie majace etat w kuchni nie radza sobie z obowiazkami to prosze zatrudnic trzecia, a nie wyzyskiwac nauczycielki. Wstyd. I tak, na forum nawet dyrektor moze sie wypowiedziec. To jest jasne. Szkoda ze nie umie powiedziec tego samego rodzicom w oczy na zebraniu, o ktore prosimy od dawna.
        • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 24.11.12, 19:52
          akademiausmiechu napisał(a):

> Odnosząc się do wpisu użytkownika 3mamadziecka, pragnę zdementować zawarte w ni
          > m nieprawdziwe informacja na temat funkcjonowania placówki w Wilanowie:
          >
          > Panie wychowawczynie i opiekunki nie mają obowiązku sprzątania toalet. Ich obowiązkiem jest dbanie o bezpieczeństwo dzieci. Dlatego każda łazienka wyposażona
          > jest w mop, żeby Panie mogły przetrzeć podłogę, jeśli dzieci zaleją ją np. podc
          > zas mycia rąk.
          > Dzieci korzystając z łazienki, bardzo często zalewają podłogę, co jest niebezpi
          > eczne dla kolejnych osób, korzystających z łazienki.
          >
          > W łazienkach nie brakuje mydła, jest ono bądź w podajniku na mydło bądź w butel
          > kach z dozownikiem.
          >
          > Z poważaniem,
          > dyrektor Przedszkola

Panie wychowawczynie i opiekunki nie mają obowiązku sprzątania toalet. Ich obowiązkiem jest dbanie o bezpieczeństwo dzieci.
          Obowiązkiem przedszkola i dyrektora również. Zamiast latać po przedszkolu z wózkiem roznosząc posiłki panie mają dbać o bezpieczeństwo dzieci w salach!
          • cayenne78 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 25.11.12, 23:46
            o co chodzi z tymi prezentami, bo nic mi nie wiadomo?
            • mama_1978 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.11.12, 20:10
              cayenne78 napisała: o co chodzi z tymi prezentami, bo nic mi nie wiadomo?

Nie będę pisała na forum, bo nie jestem pewna tej informacji. Wiem jedynie, że Zarząd wymyślił "coś" zamiast kupionego prezentu. Nie chcę pisać domysłów, wiem, że w innej placówce tak się stało ale nie mam pewności czy w Wilanowie też.
    • anty_au Re: Akademia Uśmiechu – co robić 19.11.12, 11:12
      Cały zarząd z karolkowej, który w żaden sposób nie współpracuje z Rodzicami, nawet nie ujawnia się kiedy dzieje się coś nie tak (a bywa tak bardzo często) to grupa ludzi bez kregosłupa moralnego nie tylko w stosunku do Rodziców ale przede wszytskim do dzieci. Poprzez swoje kłamiliwe działania, negatywny stosunek do klientów szkodzą przede wszystkim dzieciom, którym zmienia się co chwilę nauczycieli, nie dostosowuje do ich potrzeb, wymyśla niestworzone bajki o np.nie istnieniu zwyczaju obdarowywania prezentami przez sw.Mikołaja(po to zeby nie wydawac pieniedzy na prezenty), brak konsekwencji w podejmowaniu nowych przedsięwzięć, o niesamowicie małych porcjach obiadowych ibraku dokładek nie wspomnę...poza tym jedno wielkie kłamstwo i obłuda!!!Zawyzone czesne i wszelakie koszty inne to po prostu żart.
      • szczawnicka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 30.10.15, 13:42
        Jeśli to faktycznie tak wygladała trzy lata temu to musieli wziąć sobie do serca te wszystkie żale, bo teraz wygląda to wzorcowo. Panie są wykwalifikowane, miłe, a posiłki obfite. Czesne nie jest niskie, ale jest adekwatne do tego, co otrzymuje dziecko i rodzic. Unikalny program nauczania, który da dzieciakom przewagę nad rówieśnikami nie tlyko z placówke publicznych ale w ogóle. Dwujęzycznośc, matematyka, szachy - nigdzie nie ma reazlizacji na takim poziomie. Ludzie zajmujący sie programem daltońskim w Polsce, kóryz przeprowadzają kontrole pod wrażeniem. To prawdopodobnie najlepiej realizowany program daltoński w kraju.
    • childpoststudbull1989 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 05.09.13, 10:38
      moje dziecko chodzi o przedszkola na Przybyszewskiego 69 ( Bielany) i nie miałam takich problemów z zapisem/umową itd jak czytam w poście niżej mozliwe że to wynik tego że ja zapisywałam w innym czasie mozliwe że jakieś nieścisłości miały miejsce.
      dla mnie wszsytko od poczatku jest i bylo jasne opłaty zajęcia dodatkowe itd
      Ludzie tam pracujący rzetelnie mi wyjasnili rzeczy których nie byłam pewna i nie ma problemu do dziś. Dziecko jest zadowlone chodzi z przyjemnościa do przedszkola a jak wyjechalismy na wakacje to zdarzało się że dopytywała kiedy pójdzie do przedszkola a to chyba jest najlepsza cenzurka placówki wystawiona przez własne dziecko.
      ale wiadomo że sa rózni ludzie i tacy co wiecznie im nie pasuje wszystko i przyczepia sie do koloru ścian w szatni itd
      moje zdanie jest takie jak komus nie pasuje to niech zapisze dziecko państwowego przedszkola gdzie grupa liczy 30 osób a atrakcja sa zabawy na dywanie i układanie klocków.
      2 Panie opiekujące sie 30stoma dziećmi rewelacja,
      nie narzekam tylko informuje zeby bylo jasne.
      W przedszkolu Akademii mam pewność że moje dziecko chodzi na zajęcia chocby z angielskiego i że cos z tego poprzez zabawe sie nauczy.
      i mało tego za angielski rytmike i zajecia dodatkowe w przedszkolu państwowym trzeba dopłacać. wiec rodzice kochani zastanówcie sie zanim będzie pisać głupoty.
      • tomasz760 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 28.01.14, 21:20
        szefowie nie płacą swoim kontrahentom na czas, a sami wymagają terminowych wpłat od rodziców
      • joannaanna4 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 05.11.15, 11:58
        całkowicie się zgadzam. Osobiście też, nie mam żadnych problemów z tą siecią. Myślę, że nawet jak moje dziecko podrośnie to pójdzie do szkoły Academy International. Poziom angielskiego jest bardzo wysoki, dodatkowo cenię sobie ich podejście. Moje dziecko błyskawicznie nauczyło się czytac i pisać, kiedy inne dzieci z publicznych przedszkoli miały z tym ogromny problem. Także... nie bardzo rozumiem tutaj zarzutów rodziców. Trzeba po prostu czytać umowy....
    • salam_anka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 03.11.15, 11:06
      Moje dziecko chodzi do tego przedszkola na Żoliborzu. Nie było zmian umowy ani niejasności o jakich tutaj czytam. Wszystko zostało nam jasno wyjaśnione, podano ceny zajęć dodatkowych, grafik czy wycieczki. Nie mam tutaj żadnych zarzutów czy zastrzeżeń.

Co do dwujęzyczności to dla mnie od początku było jasne, że chcę zapisać dziecko do takiego przedszkola. Zależało mi na dobrych anglistach. Miałam trochę obawy czy panie będą potrafiły przekazywać wiedzę tak aby nie zniechęcić dziecka. Z tym już niestety miałam problem w innym przedszkolu ze starszym synem, który się zniechęcił do nauki. Ale okazało się, że mają inne metody, jest dużo zabaw gier , dzięki czemu dzieci uczą się przez zabawę. Dziecko chętnie tam chodzi a w domu prosi o bajki po angielsku. Jeśli chodzi o naukę angielskiego są naprawdę dobrzy moim zdaniem.
    • gam-ka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 12.11.15, 10:30
      Hmmm jestem zaskoczona taką sytuacją, ponieważ mam bardzo dobre doświadczenia z tym przedszkolem. Mój syn tam chodzi już od dwóch lat i nie było takich niejasności czy problemów. Wszystko zawsze było jasne. Osobiście jestem bardzo zadowolona. synek lubi tam chdzic i widzę jak się rozwija jezykowo a przedewszystkim społecznie. Stał się bardzo otwarty odkąd tam chodzi.
      • elizabeth92 Re: Akademia Uśmiechu – co robić 26.11.15, 15:07
        U mnie tak samo. Nie ma niejasności, nie ma problemów, córka wbiega do przedszkola jak na skrzydłach. O wszystkim jesteśmy informowani z wyprzedzeniem. A rozwojowo córeczka idzie jak burza.
      • szczawnicka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 30.11.15, 16:18
        No widzisz, to jest własnie nie tlyko ta przewaga, że przedszkole dwujezykowe uczy angielskiego, ale jeszcze w takich miejscach dziecko rozwija się wszechstronnie i uczy samodzielności. w przedszkolach państwowych nauka samodzielności to zwykle - rodzice prosze do końca października nauczyć dziecko tego i tamtego. Oczywiscie nie chcę zwalać nauki samodzielności tylko na przedszkole - to powinno iść w parze. Rodzic+przedszkole. Tam masz też monitoring online prawda? Nie trzeba wierzyc paniom na slowo, jak dziecko się zachowuje.
        • gam-ka Re: Akademia Uśmiechu – co robić 04.01.16, 10:29
          Tak też u nas jest monitoring, bardzo przydatna rzecz smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka