Dodaj do ulubionych

dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu

10.09.04, 12:39
Czy wiecie może kto wymyślił żeby zrobić rytmikę po południu. W naszym
przeszkolu dzieci śpią na zmianę i na zmianę mają rytmike to znaczy że śpią
przy dudnieniu muzyki a co z innymi zajeciami one po prostu się nie wyrabaiją
po południu.
Obserwuj wątek
    • joanna.dz Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 10.09.04, 16:17
      Przypuszczam, że jacyś "bardzo mądrzy ludzie". Niestety jest to zarządzenie
      odgórne i dotyczy wszystkich przedszkoli. Nasza pani dyrektor okazała się jednak
      mądrą kobietą i rytmika jest przed południem.
      • konstruktorka1 Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 10.09.04, 16:52
        Nasza boi się kontroli
        Czy ktoś wie kogo mozna zamęczyć żeby zmienić to "fajne zarządzenie"
    • linusia_75 Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 10.09.04, 17:41
      Też mamy ten problem. Rytmika akurat jest przed południem, ale jest ...
      obowiązkowa. I płatna 25 zł za miesiąc.
      Wszystkie inne zajęcia są po południu. Biorąc pod uwagę, że 2 najmłodsze grupy
      śpią i ten sen jest im bardziej potrzebny niż angielski, a zaraz potem jest
      podwieczorek, po którym dzieci zaczynają wychodzić do domu... To chyba na
      dodatkowych zajęciach nie zarobią wink.
      linusia
      • barbamama Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 10.09.04, 20:09
        Hmm u nas jest do południa w w ramach tzw czesnego dla gminy. Nic nie wiem o
        zadnym zarządzeniu, za to inne zajęcia - tańce , angielski, korekcyjna sa
        popołudniu
    • ola_robak Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 10.09.04, 20:42
      witam, z tego co ja słyszałam to jeżeli jest to przedszkole państwowe to
      zajęcia powinny być wszystkie rano , tzn. miedzy śniadaniem a objadem a po
      południu są tylko zajęcia tzw. wyrównawcze ( przypominające)
      • linusia_75 Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 11.09.04, 07:26
        No zależy gdzie. Warszawska Rada Miasta zdecydowała, że absolutnie, po południu.
        Radni chyba już dawno zapomnieli jak funcjonują małe dzieci, się im ze
        studentami pomyliło wink.
        linusia
      • konstruktorka1 Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 13.09.04, 10:30
        Czy rytmika jest zajęciem dodatkowym. Jak to się stało że umuzykalnianie dzieci
        jest zajęciem nie obowiązkowym? U nas rytmika jest popołudniu. Wydaje mi się że
        gimnastyka korekcyjna też powinna być obowiązkowa bo dzieci nam krzywe wyrosną
    • agn Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 11.09.04, 09:30
      U nas (Warszawa, przedszkole państwowe) rytmika przed południem, między 9 a 10
      (chodzi cała grupa, w zasadzie jest obowiązkowa, choć płatna, w wyjątkowej
      sytuacji ktoś może nie chodzić - ale uważam to za słuszne, gdyż jest ważną
      częscią przedszkolnej edukacji dziecka). Zajęcia dodatkowe, nieobowiązkowe (na
      razie to tylko angielski, korektywa i inne zaczynają się w 5-latkach) są po
      południu (ok. 15.15, po podwieczorku). Moim zdaniem to dobry pomysł, dzieci są
      wypoczęte, po leżakowaniu. A przed południem realizowana jest tzw. podstawa
      programowa i nie powinno byc zajęć, na które chodzi tylko część dzieci. Ja nie
      widzę problemu w układzie funkcjonującym w naszym przedszkolu, odpowiada on mi
      i dziecku.
      • graz.ka Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 11.09.04, 10:01
        W naszym przedszkolu tylko rytmika odbywa się po śniadaniu - ponieważ
        uczestniczą w niej wszystkie dzieci.
        Reszta zajęć dodatkowych, płatnych przez rodziców, odbywa się między drugim
        śniadaniem a obiadem, wyjątkowo w dwa dni są też zajęcia po obiedzie.
        Oferta jest po prostu bardzo szeroka, inaczej nie da się tych zajęć "upchnąć",
        a czas między pierwszym i drugim śniadaniem spokojnie zagospodarowują
        nauczycielki - przecież to one głównie pracują z dziećmi i mają realizować
        podstawę programową przedszkola.

-
    • honda1998 Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 12.09.04, 17:17
      W przedszklach państwowych (info uzyskane od Pani Dyrektor) w godzinach 8-13
      musi byc prowadzony obowiązkowy progam zajęć (zgodnie z zaakceptowanym przez
      Gminę czy inny urząd) planem. dopiero po 13.00 mogą być zajęcia dodatkowe w tym
      rytmika.

W naszym przedszkolu mają być zbierane podpisy rodziców pod listem do urzędu
      odpowiedzialnego za przedszkola, z prośba o możliwośc rozłożenia zajęć
      dodatkowych na cały dzień

pozdrawiam,

eliza
    • mogli26 Re:Akompaniament!!! 12.09.04, 18:21
      U nas nasza mądra pani dyrektor nazwała rytmikę poprostu"Akompaniament" i kto
      się przyczepi?Pozdrawiam
      • ola07 Re:Akompaniament!!! 13.09.04, 10:46
        My też chodzimy do państwowego przedszkola i rytmika jest o 9.00
    • blum Re: dlaczego zajęcia dodatkowe popołudniu 13.09.04, 11:42
      W moim przedszkolu jak zajecia były i o 9 i o 13 i o11 to Panie nie robiły z
      dziećmi kompletnie nic, bo grupa sie co chwile dzieliła, a dzieci szły coś
      robić z obcymi, przez nikogo niekontrolowanym obcymi nauczycielami. Jak sie
      potem okazało, jeden z prowadzących takie zajecia raz nie przyszedł , raz się
      spóznil, kiedy zwrocilam mu uwagę - obraził się i zrezygnowal z zajec.
      Po 2 latach zajec przed i po poludniu jestem za popoludniem.
      b.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka