Dodaj do ulubionych

Warszawa, Bemowo - przedszkole

15.02.15, 23:50
Witajcie,

które przedszkola państwowe / prywatne na Bemowie polecacie? które odradzacie? i dlaczego?
Stoję przed wyborem przedszkola dla 3latka. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • una_mujer Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 16.02.15, 21:59
      Robiłam w zeszłym roku rekonesans na północnym Bemowie. Oczywiście obserwacje o większości przedszkoli mam powierzchowne, ale może sie przydadzą.
      Secemińska odradzana przez kilkoro rodziców, którzy tam chodzą, kadra ponoć kiepska.
      Obrońców Tobruku - fajne nowe przedszkole, natomiast ponoć trudno się dogadać z panią dyrektor. Plac zabaw strasznie błotnisty, jest nad garazami podziemnymi i trawa nie bardzo chce tam rosnąć, a przedszkole jakoś też jej nie odnawia. Jeżeli będziesz jeździć samochodem, masz problem z dojazdem, bo to na strzeżonym osiedlu. Ale też słyszałam pozytywne opinie, że dzieci lubią tam chodzić, i to od paru osób.
      Zachodzącego Słońca - opinia rodzica (jednego), ktorego dziecko tam się dostało: nowiutkie, zaangażowana kadra, rodzic skarżył sie na jedzenie (ale u mnie w przedszkolu też się skarżą, a jedzenie naprawde dobre)
      Andriollego - było drugie na mojej liscie priorytetów, kilka pozytywnych opinii od rodziców, porządny plac zabaw, dzieci regularnie wychodzą na dwór. Zrazili mnie tym, że nie przewidywali spotkania z rodzicami dzieci, które dopiero kandydują do przedszkola. Powiedziano mi, że spotkanie jest dopiero z rodzicami dzieci przyjętych, a dyrekcja nie widzi potrzeby spotykania się z rodzicami kandydatów, bo i tak mają komplet. Praktycznie we wszystkich innych przedszkolach, w których bylam, takie spotkania się odbyły. Dla mnie to nie świadczy dobrze o chęci współpracy z rodzicami.
      Rosy Bailly - maleńkie, mieści się w bloku i jak dla mnie odpadło, bo było klaustrofobiczne, male salki i zagracone do granic możliwości. Za to bardzo miła, kontaktowa i lubiąca dzieci pani dyrektor, długo z nią rozmawiałam.
      No i nasze wybrane, czyli Szadkowskiego. Moja córka chodzi tam już pół roku, i ja i ona jesteśmy zadowolone. Nie jest to przedszkole idealne, ale nie wiem, czy takowe istnieje... Jako jedyne w okolicy zatrudnia dietetyka (we wszystkich innych jadlospis układają panie kucharki, na podstawie tego, co dzieciom smakuje). Panie w naszej grupie są fajne, zaangażowane, widać, że im się chce. Współpraca z rodzicami ok (chociaż ja wolałabym więcej i nie musiec się dopytywac...), Są dni otwarte dla rodziców, mozna też przyjść na akcję "cała Polska czyta dzieciom" i poczytać dzieciom książki, można się z paniami umówić bez problemu na rozmowę... Wyremontowany budynek, ładny duży plac zabaw. Minusy: nie ma angielskiego (jest gimnastyka korekcyjna i rytmika), nie można płacić przelewem (już ponoć od paru lat dyrekcja podchodzi do tematu i "nie da się", przedszkole jest niedoinwestowane, ale to chyba jak wszystkie publiczne.
      Mam nadzieję, ze pomogłam.
      • jus-teq Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 16.02.15, 22:58
        Bardzo dziękuję za tak szczegółowy opis. Z pewnością pomogłaś, ten sam region analizuję. Na razie Szadkowskiego jest najwyżej na mojej liście.
        Możesz coś więcej napisać jak wyglądała adaptacja w przedszkolu? Słyszałam, że są 3 dni w sierpniu, ale co później? Jakie jest podejście do dzieci, które rano płaczą i nie chcą rozstawać się z rodzicami?
        I jakie mają metody wychowawcze? jak sobie radzą z "niegrzecznymi" dziećmi? Kary? stawianie w kącie? karny jeżyk? rozmowa?
        • una_mujer Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 17.02.15, 11:28
          W sierpniu są 3 dni, kiedy dzieci przychodzą z rodzicami. Jest też "próba generalna" czyli rodzice wychodzą, a dzieci zostają w sali.
          Potem od 1 września już się po prostu oddaje dziecko do sali i trzeba wyjść. Moja nie płakała w ogóle (chodziła do klubiku codziennie na dwie godziny od marca ubiegłego roku, bardzo jej się tam podobało i już wiedziała, że się zostaje bez mamy...), ale niektóre mamy przeżywały horror. Natomiast panie jakoś sobie radziły, bo to płakanie dość szybko ustało.
          Jeśli byłabyś zainteresowana zajęciami adaptacyjnymi w klubiku, to ja posłałam dziecko tu:
          www.super-przedszkole.info
          Moje dziecko uwielbiało tam chodzić (i to nam na pewno ułatwiło adaptację w "normalnym" przedszkolu), tylko zobacz, czy w tym roku nie przyjęli za dużo dzieci, bo pani dyrektor miała duże plany rozwojowe, które troche nie współgrały z wielkością lokalu.
          Wracając do Szadkowskiego - niegrzeczne dzieci są na chwilę izolowane od zabawy. muszą przez jakiś czas siedzieć przy stoliku. Czyli rodzaj karnego jeżyka. Rodzice są każdorazowo (mam nadzieję...) o takiej sytuacji informowani przy odbieraniu dziecka, z wyjaśnieniem, co zaszło i dlaczego. Myślę, że panie też z dziećmi rozmawiają, bo generalnie w grupie nie ma większych problemów czy powtarzających się aktów agresji - jak to w trzylatkach, zdarza się, że dziecko próbuje wyrwać drugiemu zabawkę, itp... Ale o niczym ponadto nie słyszałam.
      • asai1978 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 17.02.15, 11:17
        Zgadzam się z większością opinii.
        Wyjątki:
        - o Zachodzącego Słońca z opinii 3 rodziców raczej mogę powiedzieć, że jest tylko nowiutkie, nowe są też Panie (sympatyczne) i wszystko na razie jest trochę niedograne minie kilka lat zanim stworzy się zespół. Jedzenie fatalne z cateringu. Genralnie fajnie tylko trzeba się liczyć z tym, że zamiast do 3 grupy dziecko jako pięciolatek trafi do zerówki szkolnej (inna organizacja inna Pani). To jest jednak funkcjonalnie szkoła.
        - o Secemińskiej - 2 rodziców bardzo chwali i ma tam kilkoro dzieci albo zamierza w tym roku posłać kolejne; 1 rodzic po zmianie dyrekcji, jest niezadowolony.

Są jeszcze przedszkola przy:
        - ul. Kaden-Bandrowskiego (nie mam pojęcia jak to się pisze) - kameralne, bardzo chwalone przez 4 osoby. Doświadczona kadra i fajne projekty np. każdy miesiąc jest po patronatem innego Państwa (jedzenie, zabawy,itp.)
        - ul. Lencewicza - tu znam tylko jedną osobę i to z 10 latkiem - opinia dobra - tylko może być trochę nieaktualna.
        • lumierin Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 17.02.15, 15:26
          Chwalone jest przedszkole na Secemińskiej: dużo się dzieje, jest wielki plac zabaw, jedzenie jak wszędzie.
          W przedszkolu na Czumy też sporo się dzieje - są jakieś wyjścia do Filharmonii czy coś takiego, plac zabaw też fajny.
          Androlliego to chwalone przedszkole - duże, ze sporym placem zabaw, panie chyba też OK, znam tam kilkoro dzieci i lubią tam chodzić.
          Kaden-Bandrowskiego to bardzo małe przedszkole w bloku (tak samo Rosy-Bailly), nie ma bezpośredniego wyjścia na plac zabaw.
    • grudniowa.mama Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 17.02.15, 15:23
      Podepne się bo tez szukam fajnego przedszkola dla trzylatka ale na Jelonkach.Może ktoś podzieli się opiniami o przedszkolach na Legendy, Czumy, Szwankowskiego, Wyki, Szobera lub Cokolowej.Z gory dzięki!
      • asai1978 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 18.02.15, 11:56
        Taka konkluzja pytania o przedszkole na Bemowie smile (to płaczliwy uśmiech)
        tustolica.pl/bemowskie-przedszkola-nie-wystarczy-miejsc-dla-trzylatkow_69449
      • mariolencja Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 24.01.16, 15:52
        Hej
        Podbijam temat. Dajcie znać jakie są fajne przedszkola na Jelonkach smile
        O ile w ogóle będzie rekrutacja...
    • kseniax Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 25.02.15, 15:28
      Wygląda na to, że nie ma w tym roku rekrutacji 3 latków na Szadkowskiego. Dziś ukazała się oferta przedszkoli i Szadkowskiego tam nie widzę sad
      • una_mujer Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 26.02.15, 08:43
        Dwie grupy na pewno odchodzą, ale pytanie, czy w to miejsce nie powstaną inne grupy 4 i 5 latków. Tego nie wiem, ale jest dzień otwarty dla rodziców dzieci ubiegających sie o przyjęcie, na pewno dowiesz się więcej:
        przedszkole389.warszawa.pl/2015/02/3-marca-dzien-otwarty-w-przedszkolu-389/
        • tomus164 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 23.11.15, 12:08
          Mam takie pytanie. Czy ktoś coś może wie lub słyszał o przedszkolu Magical World?
          Mieszkam niedaleko i łatwiej by mi było tam zapisać dziecko.
          Ale wolę napisać tutaj i się Was spytać?
          Ktoś coś?
      • asai1978 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 26.02.15, 13:29
        Coś chyba działo się z serwerem. Dziś już przedszkole przy Szadkowskiego jest w ofercie dla 3 latków.
        I dziś usłyszałam, że nawet 3 oddziały dla trzylatków.
        • una_mujer Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 26.02.15, 15:02
          Asai, a ja myślałam, że Twoje dziecko jest w wieku mojego? Ty chyba też szukałaś przedszkola w ubiegłym roku?
        • kseniax Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 26.02.15, 21:24
          Sprawdzilam dzis ponownie i nadal nie widzę tego przedszkola sad
          • asai1978 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 26.02.15, 22:49
            W przedszkolu do którego chodzi moje dziecko nr 1 - realnie nie będzie rekrutacji dla dziecka nr 2 smile
          • kseniax Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 05.03.15, 15:36
            Okazało sie, ze przedszkole na Szadkowskiego prowadzi rekrutację tylko dla dzieci z zaświadczeniami o alergiach. Jeżeli takich dzieci bedzie mniej niż miejsc wtedy oczywiście bedą przyjmowane dzieci bez alergii pokarmowych, ale to chyba mało prawdopodobne sad
    • 1gamax Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 19.05.15, 11:52
      Mój syn nie dostał się do państwowego przedszkola więc zdecydowałam się na Puchatka przy Pełczyńskiego. Chodzi już tutaj 2 lata. Na początku jest kilka zajęć adaptacyjnych, dzieci przyzwyczajają się do miejsca i cioć. Ciocie są bardzo wyrozumiałe i cierpliwe, szczególnie dla dzieci które miały problem z rozłąką i przystosowaniem się. Przedszkole ma dużo fajnych zajęć w ramach czesnego - angielski, rytmika, gloptropdydaktyka, teatrzyki i ciekawe spotkania ze zwierzakami. Można , ale nie trzeba też wykupić dodatkowe płatne zajęcia jak funyjudo, taniec, ceramika czy lego-robotyka. To nie jest przechowalnia, dzieci mają ciekawe zajęcia dydaktyczne, uczą się samodzielnego myślenia i samodzielności. Często organizowane są też różne wycieczki np. do teatru, straży pożarnej czy CNK. Syn idzie od września do zerówki i jestem spokojna o jego przygotowanie, samodzielność i relacje z rówieśnikami.
    • mama357 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 25.02.16, 13:43
      Odradzam przedszkole przy szkole 357:
      3 powody
      - dzieci są głodne - zły i bardzo tani catering jak w szkole - małe porcje, brak II śniadania a dzieci nie są uczniami nie mogą zabrać niczego do jedzenia z domu;
      - dzieci nie wychodzą na plac zabaw, plac zabaw jest żenujący - brak zabawek i jakiegokolwiek cienia;
      - przedszkole to 3 i 4 latki; 5 latki są już przenoszone do regularnej przyszkolnej zerówki mimo protestów rodziców
    • beata_198_4 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 19.04.16, 23:54
      Też polecam 2 przedszkola na Obrońców Tobruku (Żyrafki i Nasze Dzieci), tej samej właścicielki. Mają bardzo fajny plan zajęć, dużo ciekawych wyjść, dzieci traktowane są w sposób bardzo indywidualny i rozwojowy. Mój drugi maluch po roku chodzenia tam rozwinął się na bardzo samodzielnego i ciekawego świata 4-latka. Polecam z włąsnego doświadczenia
      • joaanna.skorka Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 26.04.20, 13:12
        Mam takie samo doświadczenie.Dziecko chodziło najpierw do Punktu Przedzkolnego "Nasze Dzieci" a później przeszliśmy do Żyrafek. Poszliśmy tam z polecenia( z tego co wiem to głównie z polecenia tam przyjmują) i jest naprawdę super. Polecam zatem dalej
    • jula29m Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 19.05.16, 11:04
      Hej dziewczyny, ja polecam Super Przedszkole na Osmańczyka. Widać, że właściciele prowadzą to miejsce z powołania. Jest rodzinna, ciepła atmosfera, ciocie to cudowne, ciepłe osoby. Plan zajęć jest bardzo bogaty. Mają tam m.in. zajęcia z glottodydaktyki, więc dzieciaki będą dobrze przygotowane do pierwszej klasy. Z tego co wiem 2 ciocie pracują również w szkole, więc kadra jest wyspecjalizowana. Bardzo polecam i z placu zabaw od innych mam smile wiem, że przedszkole ma bardzo dobrą opinię w środowisku lokalnym.
    • kapsel.0 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 30.05.16, 23:58
      z bemowa niedaelko do ursusa tam na zapustnej jest fajne....
      normalne panie, ale potrafia z rodzicem rozmawiac co rzeczowo wytłumaczyc, sensownie i zadbac by rodzic dopinował jak cos ma dla dziecka przyniesc, załatwic....
    • zelqa Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 01.02.17, 12:28
      Ponawiam pytanie które się już pojawiło wyżej o przedszkole na Jelonkach, najlepiej państwowe. Może ktoś polecić jakieś fajne z miłą kadrą?
    • karolinakajka Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 06.11.17, 15:48
      Przedszkole o Żłobek Elfiki na Moździerzy 7 (dawniej Szeligowska 19),serdecznie zaprasza dzieci w wieku od 1 do 6 roku życia na świetną wspólną zabawę!
      telefon kontaktowy: 785170220
      Zapraszamysmile
    • joaanna.skorka Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 26.04.20, 13:07
      Pewnie nie aktualne już ale jakby co to informacja dla innychsmileSZCZERZE polecam Przedszkole Żyrafki na Bemowie-Obrońcow Tobruku 38. Mam syna z 2015 roku i chodzi tam od początku i jestem bardzo zadowolona. Od września idzie mlodsze dziecko -przemiła kadra, bardzo domowa atmosfera
    • madziaada232 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 02.12.20, 14:06
      Ja z dziećmi jestem bardzo zadowolona z Pomarańczowej Ciuchci. Panie są bardzo ciepłe i czułe. Program edukacyjny jest naprawdę dobry i nowoczesny. Przedszkola są czyste i przyjemne. Jesteśmy naprawdę zadowoleni smile
    • cytrynowabeza Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 28.12.20, 06:33
      Jeśli chodzi o warszawskie przedszkola, to jest ich duży wybór. Ja wybierając placówkę dla córki, patrzyłam przede wszystkim na to jakie posiłki są w przedszkolu serwowane, bo córka ma nietolerancję laktozy, więc jej dania muszą być przygotowane z odpowiednich produktów. Nie każde przedszkole oferuje taką możliwość. W przedszkolu gdzie teraz chodzi córka, posiłki dostarcza firma Smakuś . Specjalizuje się ona w dostarczaniu wyżywienia dla dzieci do placówek edukacyjnych na terenie woj. mazowieckiego. U nich można zamówić dania z różnymi wyłączeniami i zawsze są to smaczne, dopasowane do potrzeb dziecka posiłki, które maluch chętnie zjada.
    • bronkakatarzyna613 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 03.01.21, 12:18
      Polecam Pomarańczową Ciuchcie. Jest własna kuchnia, wiec nie ma problemu z alergiami i wykluczaniem składników z posiłków. smile
    • mamakasiamama Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 06.04.21, 11:34
      bemowo.norlandiaprzedszkola.pl/ fajna promocja jest może akurat ktoś skorzysta
    • agastyr344 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 07.06.21, 10:36
      Ja polecam pomarańczową ciuchcię. Kadra jest zaangażowana. Widać to już od momentu wejścia do przedszkola - czysto, przestronnie i przyjaźnie.
    • ewastani233 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 02.01.22, 15:33
      Ja polecam Ciuchcie ze względu na kardę, dobrą lokalizację i profesjonalizm.
    • haanuszka264 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 07.01.22, 18:18
      Mamy znajomych, którzy mają dzieci w obu tych placówkach CIuchci i z tego co mówią są bardzo fajne.
    • mmkapu323 Re: Warszawa, Bemowo - przedszkole 21.11.22, 11:33
      Polecamy Pomarańczową Ciuchcię mają świetne podejście do dzieci, atrakcyjne zajęcia, dobrą dydaktykę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka