Dodaj do ulubionych

zerówka rocznik 2010

18.02.15, 12:14
Mój synek urdził sie w drugiej połowie 2010 . teraz cały czas chodzi do przedszkola prywanego ponieważ do panstwowego się nie dostał .
Prosze o wyjeśnienie jak to jest z rocznikiem 2010 jeżeli chodzi o zerówkę.
Czy ten rocznik może iśc już od wrzesnia do zerówki szkolnej?
Synek we wrzesniu będzie miał jeszcze 4 lata , więc jest zdecydowanie za mały żeby iśc do szkoły czy zatem przysługuje nam zerówka w przedszkolu Państwowym?
Jeżeli tak to czy po roku w zerówce w przedszkolu państwowym znowu będzie musiał zmieniać miejsce , tym razem już na szkołę? Strasznie dużo tych zmian jak dla tak ma lego dziecka . I tutaj pojawia się znowu dylemat : może w takim razie lepiej żeby poszedł od razu do zerówki do szkoły skoro następne kolejne lata będzie chodził do tej właśnie szkoły ?
Inną opcją jest pozostanie w przedszkolu prywatnym , jednak koszty są ogromne.
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: zerówka rocznik 2010 18.02.15, 13:28
      Wszystko może zależeć od miasta.
      Napiszę jak jest w Warszawie.
      Ze słów dyrektor przedszkola mojego dziecka - miejsca muszą się znaleźć dla wszystkich dzieci z rocznika 2010. Najpierw w przedszkolach. Jeśli będzie brakować miejsc, to zostaną tworzone zerówki w szkołach. Zerówek szkolnych chcą uniknąć, by nie wchodziły tam odroczone dzieci z 2009 (niech wszystkie idą do I klasy i będzie spokój).

Jeśli w twoim mieście zerówki będą i w przedszkolu, i w szkołach, to przejdź się popytaj, pooglądaj, gdzie jest zaciszniej i dziecko ma większą swobodę zabawy, odpoczynku, praktyczniejsze serwowanie posiłku (na sali, nie w odrębnej świetlicy).
      • fruzielka27 Re: zerówka rocznik 2010 19.02.15, 21:58
        I ja mam podobne informacje z biura edukacji. Muszą znaleźć się miejsca dla dzieci 5 letnich i 6 letnich odroczonych. Jedynie nie wiedzą gdzie te miejsca będą, bo nie gwarantują miejsc w tzw. rejonie (choć przedszkola rejonu nie mają), czyli najbliższej okolicy.
        Normalnie musisz się zarejestrować w systemie rekrutacji i tyle. Czy będzie opcja wyboru przedszkola czy szkoły, nie wiem, bo zasada jest taka, że dzieci 5 letnie mają być w przedszkolu, a może takie dzieci, które nie chodziły do publicznego przedszkola będą przyjmowane do zerówek szkolnych? Pojęcia nie mam, bo ja drążyłam temat odroczonego 6 latka. Niemniej w związku z obowiązkowym rocznym przygotowaniem przedszkolny, które musi odbyć każde dziecko gdzieś muszą Was przyjać. Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale na stronach biura edukacji w Warszawie są podane kontakty do osób, które odpowiadają na pytania dot. rekrutacji.
        Z mojego punktu widzenia lepsza byłaby zerówka, bo wtedy dziecko przejdzie do klasy 1 w tym samym środowisku, budynku, z tymi samymi dziećmi. Lokując dziecko w przedszkolu rzucasz dziecko na rok w jedno środowisko, a po roku je zupełnie zmienisz, ale nie wiem czy taki wybór będzie możliwy...
        • lilith76 Re: zerówka rocznik 2010 20.02.15, 10:20
          Ja byłam dzieckiem, które rok było w straszakach w przedszkolu, a potem poszło do I klasy (fakt, że wg starej reformy). Dla mnie taka zmiana rok po roku nie była zła, a jestem typem trudno adaptującym się do nowych miejsc.
          Ze wspomnień - zerówka przedszkolna była bardziej domowa, swojska, przytulna. Posiłki w sąsiedniej sali, cicho, dywan, zabawki, leżakowanie (w sensie wyciszenia), plac zabaw w ogrodzie.
          Tyle, że zerówkę szkolną traktowałam "poważniej", bo była SZKOLNA i początkowo w I klasie dzieciaki z zerówki szkolnej były te "ważniejsze" smile Szybko się wyrównało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka