Dodaj do ulubionych

Przyjaciele Zippiego

30.01.06, 20:44
Czy ktoś z Państwa słyszał o programie "Przyjaciele Zippiego". U mojej córki
w przedszkolu taki program jest obecnie realizowany. To druga edycja w
warszawskich przedszkolach. Proszę o informację jeśli, Państwa dziecko brało
już udział w takim programie. Co sądzicie o tym. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • marusia27 Re: Przyjaciele Zippiego 30.01.06, 20:57
      Jest to program wychowawczy, zdaje się "wziął się" u nas z Wielkiej Brytanii.
      Realizowany jest on w ścisłej współpracy z ośrodkiem doskonalenia nauczycieli,
      który prowadzi kursy i szkolenia. Według mnie b. dobry, uczy dzieci empatii,
      przyjaźni i wszelkich zachowań z nią związanych, radzenia sobie w trudnych
      sytuacjach. Widziałam kiedyś fragment zajęć oraz rozmawiałam z nauczycielkami,
      które wprowadzały ten program- były b. zadowolone. Zresztą porozmawiaj z
      nauczycielką, przy wprowadzaniu programu potrzebna jest zgoda rodziców oraz są
      oni zapoznawani z tematyką, jaka będzie poruszana na zajęciach z dziećmi.
      Pozdrawiam.
      • kumkwat Re: Przyjaciele Zippiego 31.01.06, 14:14
        Dziękuję za informację. Chociaż zastanawia mnie dlaczego potrzebna jest zgoda
        rodziców, czy to nie żaden eksperyment na dzieciach? Pozdrawiam i porozmawiam z
        wychowawczynią.
        • myszaste Re: Przyjaciele Zippiego 01.02.06, 11:53
          Witam,
          Każda placówka oświatowa, kóra wprowadza jakiś zawnętrzny program do realizacji
          jest zobbowiązana przynajmniej poinformować rodziców, niektóre pytają też o
          zgodę, to zalezy od polityki dyrektora. Prywatnie mam 1,5 rocznego synka więc
          jeszcze przedzszkolne programy mnie nie interesują, ale zawodowo jestem
          pedagogiem i koordynatorem programu "Przyjaciele Zippiego" na Polskę. Myślę, że
          najlepszym uspokojeniem dla Rodziców będzie moje głębokie przekonanie, że jeśli
          tylko moje dziecko będzie miało taką szansę, to będę chciała aby w takich
          zajęciach uczestniczyło. Więcej informacji o programie na: www.
          cmppp.edu.pl/zdrowie/zippi. POzdrawiam serdecznie, Kasia
          • alex05012000 Re: Przyjaciele Zippiego 01.02.06, 12:35
            moja córka miała ten program w przedszkolu w zeszłym roku! rodzice musieli (lub
            nie!) wyrazić zgodę, było zebranie, na którym panie omawiały program
            szczegółowo... zresztą u nas rodzice wyrażają zgodę nawet na wyjazd dzieci
            autokarem do teatru w czasie trwania zajęć przedszkolnych, ... i uwazam że
            bardzo dobrze. Program moim zdaniem dobry, uczący dzieci wyrażania uczuć,
            emocji, zdania swojego... zaznajamiający z różnymi sytuacjami życiowymi, jeśli
            nie pomoże (np. w nabraniu pewności siebie) to napewno nie zaszkodzi ...
            jakiegoś patyczaka o ile wiem hodowali, ale biedaczek marnie skończył żywot -
            sam zdechł,nikt mu nie pomagał, ale zdechł....został pochowany w przedszkolnym
            ogródku.
            Ja zastzzeżeń nie miałam, ale niektórzy rodzice u nas nie zgodzili się na
            uczestnictwo swoich dzieci, na przykład argumentując że uczestniczące w
            scenkach dzieci (z tego programu) były z rodzin rozwiedzionych czy jakoś tak, i
            padało określenie partner mamy zamiast mąż i to sie rodzicom nie spodbało ...
            ja się zgodziłam, dziecko ma nawet dyplomik odbycia programu, wielkiej różnicy
            w zachowaniu mojego dziecka nie zauważyłam, ale nasze panie w przedszkolu mówią
            że ogólnie widać różnicę na plus...
            • myszaste Re: Przyjaciele Zippiego 01.02.06, 13:06
              Istotnie w pierwszej - pilotażowej - edycji programu w JEDNYM miejscu w całym
              pakiecie materiałów pojawiło się słowo "partner". W wydaniu poprawionym tego
              już nie ma. W tej chwili w Warszawie objętych programem zostało 1680 dzieci
              (trwa również edycja ogólnopolska w 10 wybranych województwach). Na udział
              dzieci w tym programie do tej pory nie wyraziło zgody 3 rodziców (2 później
              zmieniło zdanie).
              Kasia
              • aniko16 Re: Przyjaciele Zippiego 01.02.06, 17:00
                A czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co jest niewłaściwego, szkodliwego dla dziecka
                czy w jakikolwiek sposób nieodpowiedniego w słowie "partner"?
              • sy1w3st3r Re: Przyjaciele Zippiego 22.10.25, 11:40
                A co jest zamiast partner?
                A jak nie ma partnera/ki wcale?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka