Dodaj do ulubionych

odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrektor

• mikaa10 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.02.07, 21:40
      Pani Dyrektor, bardzo prosze o rade, poniewaz ten watek jest poruszany na
      forum, ale kazdy pisze cos innego i ja wkoncu juz nie wiem jak to jest
      naprawde. Chodzi o to, czy moge zlozyc dwa podania do dwóch przedszoli o
      przyjecie dziecka na tej samej dzielnicy Ochota? czy tylko wolno do jednego?
      Boje sie ze jak złoże do jednego a okaze sie ze moje dziecko sie nie dostało
      wtedy zostane na "lodzie"
      niektórzy pisza na forum" ze jesli sie zlozy podanie do 2 przeszoli" wtedy
      system odrzuci nasz wniosek, i w zadnym przedszolu nie bedzie rozpartywany.
      Bardzo bedę wdzięczna Pani za informacje.
      • mstabin Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.02.07, 22:51
        bede wdzieczna za informacje czy jest jakas kontrola(merytoryznczna) nad
        przedszkolami niepublicznymi?
        dziekuje i pozdrawiam
        • m.w pytanie 21.02.07, 11:03
          Mam prosbę o radę - czy jest szansa na przyjęcie dziecka z poza Warszawy
          do przedszkola w Warszawie ... mieszkamy w gmine Babice Stare i szczerze
          mówiąc nałatwiej by mi było gdyby mój synek chodził gdzies na Bemowie -
          Jelonkach do przedszkola.
          Do tego w gminie mamy tylko jedno przedszkole - własnie w Babicach i nie dość
          ze jest mi ono zupelenie nie po drodze - mieszkamy w Klaudynie, to cos czuję ze
          mamy marne szanse na przyjęcie - syn jest z grudnia 2004 a tam pewnie
          oblężenie.
          Kontaktowałam się z dwoma przedszkolami na bemowie - odpowiedzieli ze u nich
          nie ma szans na przyjęcie dziecka z poza warszawy

Co robić w sytuacji gdy dziecko nie dostanie się do tego jedynego przedszkola ?
          • przedszkole2 Re: pytanie 22.02.07, 15:12
            Szanse matne tylko w sytuacji gdy beda miejsca po przyjęciu dzieci warszawskich.
            A co zrobić? Nie wiemm.
        • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 22.02.07, 15:04
          Pod wzgledem realizacji programu kontroluje je rownież kuratorium.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 22.02.07, 15:03
        Są dzielnice gdzie odrzucają wnioski podwojne na starcie, ale ja proponuje
        wybrać jedno, na którym pani zależy i tam wlasnie zlożyć. Najlepiej porozmawiać
        z dyrektorką pod koniec naboru jak wyglądają Pani szanse i dopiero wtedy
        zastanawiac się nad jeszcze jednym.
    • sum_77 kiedy zerówka w szkole? 21.02.07, 18:58
      Pani Dyrektor?
      Czy to prawda, że wszystkie zerówki mają być w przyszlości zabrane z przedszkoli do szkól? Czy już są jakieś plany kiedy to ma nastąpić? Zastanawiam się teraz na wyborem przedszkola i nie wiem, czy to co teraz jest dla mnie zaletą (czyli zerówka w przedszkolu) ma jakiekolwiek znaczenie jesli mo syn idzie do zerówki w 2010r.
    • olunia75 Re: Zasady higieny w przedszkolu (pasożyty). 24.02.07, 10:43
      Witam serdecznie Panią.
      Nie spodziewałam się, że będę potrzebowała porady eksperta w tak oczywistej
      kwestii, jak higiena (choć nie tylko).
      U mojego syna niedawno wykryto pasożyta. Jestem przekonana, że to efekt
      nieprzestrzegania zasad higieny w przedszkolu. Niepokoję się tym bardziej, że
      pomimo odrobaczenia dziecka, przy takiej praktyce i takim "ekonomicznym"
      podejściu personelu do problemu, może się on powtórzyć.

Przechodząc do sedna...
      Z opowiadań mojego syna (4l.), oraz krótkiej obrazowej prezentacji (na moją
      prośbę), wynika, że dzieci w grupie myją ręce w wannie napełnionej wodą,
      wszystkie na raz!!! (przedszkole prywatne, stąd wanna). Nauczycielki pod
      bieżącą wodą w umywalce. Dzieci nie mają mydła w płynie, jedynie w kostce.
      Na pytanie o ręczniczki, syn odpowiada, że chłopcy mają niebieskie, a
      dziewczynki czerwone (dyrektorka zakazała przynoszenia własnego ręczniczka).
      Dzytrybutory z wodą, owszem są, ale bez jednorazowych kubeczków.
      Stoją przy nich jedynie 2 kubki od pasty do zębów elmex. Dzieci "odpoczywają"
      (nie jest to grupa która leżakuje), na dywanie. Dzieci nie wychodzą na dwór np.
      przez tydzień, gdyż dyraktorka tłumaczy, że rodzice sobie tego nie życzą, bo
      dzieci przeziębione do przedszkola wysyłają(składnia). W przedszkolu nie ma
      okresowych zebrań. Dyrekcja tłumaczy, że w dowolnym momencie każdy może przyjść
      i wszystkiego się dowiedzieć.
      Dyrektorka w "przejawach dobroci" każdorazowo proponuje mi dawanie dziecku
      preparatu ALVEO i oczywiście zapewnia, że jest to środek zalecany prawie przez
      wszystkich pediatrów, a na słowa mojej odmowy, reaguje, jakbym była wyrodną
      matką.

Proszę o ustosunkowanie się do powyższego i pomoc w kwestii odgórnych wymogów,
      na które mogłabym się powołać przy okazji następnej rozmowy.
      Może przesadzam, ale jestem naprawdę wkurzona, a fakt, że cierpi przy tym moje
      dziecko, powoduje dodatkową flustrację. Może zawiadomić sanepid.

Ps. Na informację dot. wykrycia glisdy u dziecka odpowiedziała, że przecież oni
      raz w roku odrobaczają dzieci na wiosnę ( moje dziecko zaczęło edukację
      przedszkolną od września), dopiero dzięki mojej "uperdliwości" oznajmiła, że
      rozwiesi stosowną informację.
      O innych nieprawidłowościach (a myślę że są), niestety nie wiem. NIe posiadam
      też wiedzy dot. obowiązujących procedur w przypadku wystąpienia pasożytów w
      placówce.

pozdrawiam,
      AK
      • ib_k Re: Zasady higieny w przedszkolu (pasożyty). 24.02.07, 13:53
        Przepraszam że się wtrącam ale wg mnie Olunia, powinnaś natychmiast zmienić przedszkole i zgłosić
        sprawę do sanepidu!
        • olunia75 Re: Zasady higieny w przedszkolu (pasożyty). 24.02.07, 14:43
          Sęk w tym, że jest to jedyne pywatne przedszkole (syn nie dostał się do
          państwowego, pomimo tego, że zarówno mąż jak i ja jesteśmy czynni zawodowo).
          Rodziny, która mogłaby pomóc, nie mamy. Pozostaje, albo moja rezygnacja z
          pracy, albo zatrudnienie opiekunki (ale to cała moja miesięczna pensja, no bez
          kwartalnych premii). Zresztą do niedawna dziecko przebywało z opiekunką,
          myślałam że w przedszkolu dziecko nabędzie pewnych umiejętności (w tym
          interpersonalnych), których w domu nie nauczyłoby się.
          Jedynym pocieszeniem jest to iż na początku 2008 r. przeprowadzamy się do
          innego miasta (mam nadzieję, że tam się dostaniemy do jakiegoś normalnego
          przedszkola).

Może rzeczywiście Sanepid...
          • bogusia1231 Jadłospis 25.02.07, 08:12
            Niejednokrotnie wypowiadała się już Pani o przepisach dotyczących żywienia. Mam
            pytanie - czy jest przepis, że w jadłospisie codziennie ma być mięso. Chodzi
            mi przede wszystkim o przeforsowanie w naszym przedszkolu, żeby takie dni jak
            środa popielcowa, czy Wielki Piątek były bezmięsne - bo tak nie jest, a wydaje
            mi się, że statystycznie biorąc wyznanie w naszym kraju wypadałoby, żeby tak
            było.
            • ib_k Re: Jadłospis 25.02.07, 17:25
              bogusia1231 napisała:
              czy jest przepis, że w jadłospisie codziennie ma być mięso. Chodzi
              > mi przede wszystkim o przeforsowanie w naszym przedszkolu, żeby takie dni jak
              > środa popielcowa, czy Wielki Piątek były bezmięsne - bo tak nie jest, a wydaje
              > mi się, że statystycznie biorąc wyznanie w naszym kraju wypadałoby, żeby tak
              > było
              Jeżeli jest to przedszkole publiczne to absolutnie NIE powinno tak być!!! Na szczęście nie mamy jeszcze
              szkół wyznaniowych!!! A poza tym nawet jakby to dzieci nie muszą przestrzegać postu, zapytaj
              księdza.
            • przedszkole2 Re: Jadłospis 28.02.07, 19:19
              Zasada jest taka, że nie stosuje się postow dla dzieci, a mięso powinno pojawić
              się każdego dnia, nie można zrobić całego dnia bezmięsnego. Jeśli obiad
              bezmięsny, to na sniadanie wędlina i odwrotnie. Ale zaleca się aby nie wszystkie
              obiady były mięsne, ale przeciż mięso można zastąpić rybą w wyjątnowych
              okolicznościach która jest zalecana wjadlospisach.
      • przedszkole2 Re: Zasady higieny w przedszkolu (pasożyty). 28.02.07, 19:16
        Pasożyta dziecko moglo zlapac w róznych okolicznościach i trudno powiedzieć czy
        w przedszkolu. Jednak jeśli chodzi o opisaną sytuację dotyczącą higieny to
        myślę, że warto zawiadomić sanepid. Mycie rąk powinno odbywac sie pod wodą
        bieżącą, każde dziecko powinno mieć swój ręcznik ( oznakowany lub z oznakowaniem
        wieszaczka ) alebo stosować jednorazowe. Jeśli chodzi o wychodzenie na dwor to
        niestety jest to czasami problem, dzieci powinny wychodzić każdego dnia bez
        wzgledu na porę roku ( oczywiście w granicach rozsądku - snieżyca, wielki mroz,
        deszcz czy upal nie są zalecną pogodą do spacerow ) ale rodzice często twierdzą,
        że na dworze dzieci się przeciębiają i proszą o nie wychodzenie np zimą. Co do
        zebran to już sprawa ustalen z nauczycielka bądź dyrektorką. Dlaczego posyała
        Pani dziecko do takiego przedszkola, naprawdę jest ogromna ilośc świetnych
        przedszkoli państwowych i do tego tańszych.
        • olunia75 Re: Zasady higieny w przedszkolu (pasożyty). 01.03.07, 15:53
          Dziękuję Pani za odpowiedź.
          Doskonale rozumiem, że dziecko mogło zarazić się pasożytem w domu, czy
          gdziekolwiek indziej,ale brak higieny w przedszkolu powoduje, że problem będzie
          się pernamentnie powtarzał. Ja nie mam pretensji do przedszkola sensu scricto,
          za sam fakt że u dzieci występują pasożyty, ale winię personel za to, że pomimo
          faktu, że takie przypadki się zdarzają, nikt nie podejmuje żadnych czynności
          zmierzających chociażby do zminimalizowania konsekwencji z tym zwiazanych.

Moje dziecko nie dostało się do państwowego przedszkola (pisałam w poście
          powyżej), a przedszkole do którego aktualnie uczęszcza jest jedynym
          przedszkolem prywatnym w mieście.
          Nie stać mnie na opiekunkę, nie mam też innej rodziny w pobliżu.

pozdrawiam
    • stokrotka2344 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.02.07, 02:32
      Witam serdecznie!
      Jestem mamą prawie czteroletniej Zuzi. Zuzia jest dzieckiem niepełnosprawnym ze
      względu na wzrok. Od wrześnie chcielibyśmy by Zuzia poszła do przedszkola.
      Mieszkamy w małym miasteczku, gdzie są trzy przedszkola - jednak nie ma
      integracyjnego. Zwróciłam sie wiec z prośbą do Pani Dyrektor w jednym z
      przedszkoli /tym najbliższym/, czy jest szansa na przyjęcie mojej córki.
      Szansa jest, trzeba wypełnić karte zgłoszenia i czekac na rekrutacje, ale.... No
      i właśnie jest jeszcze to ale... Dyrekcja musi ocenic, czy dziecko jest w stanie
      przebywać w przedszkolu i sobie jakos radzić, jeżeli nie, to bedzie musiało
      przychodzić z opiekunem (mamą lub babcią). Jeżeli sytuacja będzie tego wymagać,
      to niestety ale córka zostanie w domu, ponieważ ja nie jestem w stanie chodzić z
      nią do przedszkola bo mam jeszcze małego synka, babcie obydwie mieszkają 400 km
      od nas. Żadnej rodziny tutaj nie mamy by mógł z niaktoś chodzić, mój mąż
      pracuje. Nie wiem co w takiej sytuacji zrobić, czy to jest zgodne z prawem, by
      dziecko przychodzilo z opiekuem? A co będzie jak skończy 6 lat i będzie musiało
      uczęsczać do zerówki? Czy też nie zostanie przyjęte? W drugim przedszkolu jest
      podobnie, podobne wymagania. Bardzo bym chciała aby córka chodziła do
      przedszkola bo jest bardzo zdolnym dzieckiem, żywym i inteligentnym. Nie wydaje
      mi się, że sobie nie poradzi w przedszkolu ale to nie do mnie należy ocena. Pani
      Dyrektor powiedziala tez, że może miec problem z kozystaniem z toalety. Jest
      jedna wspólna na kilka gru na korytarzu, dziecko chodzi samo, bez opiekuna. Czy
      dziecko 4 letnie powinna umiec wytrzeć sobie pupę? Też mam obawy z tego powodu,
      czy ona sobie poradzi. Przepraszam za haotyczność, ale jestem pełna obaw po
      dzisiejszej wizycie w przedszkolu. Wybieramy sie z córką na Dni Otwarte, żeby
      zobaczyła gdzie ewentualnie będzie chodzić na najęcia.
      Bardzo prosze o radę co zrobić w takiej sytuacji, jeżeli nie przyjmą córki do
      przedszkola? Najlepszym rozwiązaniem jest dla nas przeprowadzka do duzego
      miasta, ale to się wiąże ze znalezieniem pracy przynajmniej przez męża, Jeżeli
      sie pojawi taka szansa to napewno skorzystamy, ale póki co mieszkamy tutaj czyli
      w Kamiennej Górze i tutaj musimy jakoś żyć.
      Z góry dziękuje!
      Dodam jeszcze, że w przedszkolu tym są dzieci niepełnosprawne np: z zespołem
      Downa, z cukrzycą, z porażeniem mózgowym ale dziecka słabowidzącego nie ma.
      Mogłoby się zdażyć tak, że jeżeli zgłosiło by się chociaż czworo dzieci z tą
      samą niepełnosprawnością, to utworzono by grupę integracyjna, ale to jest raczej
      mało prawdopodobne.
    • gryzelda5 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.02.07, 13:57
      Mieszkam na Białołece, byłam złożyc wniosek o przyjecie dziecka do
      przedszkola??? I mam pytanie dlaczego nie ma obowiązku, złożenia żaświadczeń o
      zatrudnieniu ???? W tym momencie sa marne sznase na dostanie się do
      przedszkola. Na białolęce moźna złozyc wniosek do jednego przedszkola. Do gminy
      dzwoniłam iiiiiiii rozkladaja recę.............
    • anna2002 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.02.07, 21:35
      Dobry wieczór!
      Jestem mamą 4-letniej Oli. Córka chodzi od września ubiegłego roku do
      przedszkola do najmłodszej grupy i jestem zmuszona odbierać ję zaraz po
      obiedzie, ponieważ leżakowanie w tym przedszkolu jest obowiązkowe. Córka
      niestety juz od dawna nie sypia w ciągu dnia - przez długi czas była na siłę
      usypiana, ale w końcu - po wielkich męczarniach i "stoczonych walkach"
      odpuściłam, ponieważ usypiana była ponad godzinę, a spała zaledwie pół. Chciał
      się zapytać Pani Dyrektor, jak to jest z tym leżakowaniem? Czy taki jest
      odgórny wymóg, czy można to zorganizowac jakoś inaczej. Interesuje mnie to,
      ponieważ w tym roku szkolnym mam taką pracę, że mogę sobie pozwolić na szybsze
      odbieranie dziecka z przedszkola, ale nie wiem, jak będzie w przyszłym....A w
      grupie 4-latków jest tak samo. Dziękuję z góry za odpowiedz! Pozdrawiam
      • agawalora Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 11.03.07, 19:32
        hej!
        miałam dokładnie ten sam problem z moim synkiem, rok temu w trzylatkach
        absolutnie nie było mowy o leżakowaniu i pani w przedszkolu jako jedyne
        rozwiązanie widziała właśnie to żebym zabierała synka z przedszkola po
        obiedzie. Ponieważ w czterolatkach dzieciaki tez leżakują strasznie się
        stresowałam w tym roku i poprosiłam żeby małego zabierano na ten czas do innej
        grupy, ale... i to jest najfajniejsze: w czterolatkach zmieniły się panie i
        jakoś potrafiły sobie bez żadnego kłopotu poradzić z moim synem smile po prostu bez
        kłopotu zaczął się kłaść na leżakowanie z innymi dziećmi. Może to odosobniony
        przypadek a może faktycznie starsze dziecko juz da sobie inaczej to leżakowanie
        wytłumaczyć ale myślę że tutaj akurat największa zasługa była pań nauczycielek.
        Może i u Twojej córeczki będzie podobnie? Ale tak czy siak myślę że nie powinno
        się zmuszać dzieci do leżakowaniasmile
        Aga
    • brak-pomyslu zmiana adresu zamieszkania 01.03.07, 15:07
      Nie mam pojęcia czy to pytanie już tutaj padło bo nie zdołałm przeczytać
      wszystkich postów.
      Moje dziecko chodzi do przedszkola od roku. Do niedawna mieszkaliśmy niedaleko
      przedszkola. Teraz mieszkamy w innej dzielnicy ale chciałabym żeby dziecko
      chodziło do drugiej grupy do tego samego przedszkola. Czy zmiana adresu wpłynie
      na decyzje o pozostawieniu go w grupie tej co dotychczas? Musze przecież
      wypełnic karte przyjęcia.
      • przedszkole2 Re: zmiana adresu zamieszkania 13.03.07, 19:04
        Myślę, że nie powinno - proszę porozmwia z dyrektorką przedszkola. Zazwyczaj
        przyjmuje się dzieci już chodzące.
    • grzanka23 Przyjecie do przedszkola 01.03.07, 17:48
      Chce zapisac dziecko do przedszkolaOd wrzesnia.Corka bedzie miala 5 lat.jakie
      mam szanse przyjecia?
      Jestem mama samotnie wychowujaca dziecko i pracuje na umowe odzielo.
      • bogusia1231 Jadłospis 01.03.07, 21:55
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Równocześnie wszystkim oburzonym moim postem chcę wyjaśnić, że po pierwsze
        wiem, że dzieci posty nie obowiązują, ale skoro możemy w przedszkolu obchodzić
        Mikołaja, Walentynki, Halloween, to dlaczego nie możemy powiedzieć dzieciom o
        Popielcu?
      • przedszkole2 Re: Przyjecie do przedszkola 13.03.07, 19:08
        Proszę wpisać w kartemiejsce zatrudnienia, zlecinie to też forma zatrudnienia i
        zaznaczyć że jest Pani samotnie wychowującą i nie wiem czy nie lepiej wpisać
        pełen wymiar godzin, a zmienić we wrześniu.
    • volta2 Czy mogą nie przyjąć brata do przedszkola? 02.03.07, 14:47
      Pytanie do p. Dyrektor, czy tylko dlatego, że dziecko jest z października może
      nie zostać przyjęte do przedszkola, w którym już od 2 lat jest jego starszy
      brat?
      w zeszłym roku przyglądałam się listom rekrutacyjnym i widziałam obok nazwisk
      niektórych nieprzyjętych dzieci, taki wpis Marysia Iksińska - nie ukończyła 3
      lat.
      No i teraz jak to może wyglądać, teoretycznie moje dziecko ma pierwszeństwo w
      przyjęciu do przedszkola, bo ma tu już rodzeństwo(tak jest napisane w
      kryteriach rekrutacji w ogłoszeniu wiszącym w naszym przedszkolu), ale czy
      faktycznie może być przeszkodą to że urodził się w październiku - dzielnica
      przeludniona i ogólny brak miejsc w przedszkolach?
      Dodam, że dyskretnie podpytywałam pani prowadzącej moje starsze dziecko, to
      powiedziała, że nie wie, bo do tej pory nie mieli takiego przypadku, żeby
      rodzeństwo odrzucić, ale też to rodzeństwo nie było z końca roku. A pani
      dyrektor naszego przedszkoa, gdy próbowałam naświetlić jej problem powiedziała,
      że nie ma szans, mimo że rodzeństwo już tu chodzi.

Wożenie dzieci do 2 różnych przedszkoli to obłęd i szaleństwosad
      Z góry dziękuję za odpowiedź!
      • przedszkole2 Re: Czy mogą nie przyjąć brata do przedszkola? 13.03.07, 19:11
        Raczej powinno być przyjęte ale nie jestem w komisji i gwarancji nie daje.
    • dorotaju Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 03.03.07, 21:37
      Witam, mam pytanie, na które sama nie mogę znaleźć odpowiedzi. Moje dziecko we
      wrześniu będzie miało 2 lata i 8 miesięcy. Chciałam posłać ją do przedszkola z
      rocznikiem 2004 (ciągnie do dzieci, ale pewnie jak każdy 2-latek) ale czytane
      tu wypowiedzi uświadomiły mi, że to może być jeszcze nieodpowiedni czas. Mała
      jest nieśmiała (wprawdzie przez pierwsze 15 minut), ma problem z wejściem do
      grupy (obserwowałam ją na zajęciach adaptacyjnych- chodzi na nie od jesieni) i
      wykonywaniem poleceń Pani. Czy lepiej wysłać ją do przedszkola, do którego ma
      ewentualnie chodzi (o ile się dostanie) i przyjąć wersję- "pół etatu- do
      obiadu" z ewentualną możliwością przedłużenia czy jednak na ten rok poszukać
      klubu przedszkolnego na osiadlu które dobrze zna i w którym dzieci jest 15 a
      nie 30 (nie lubi hałasu, pianina...). Ale czy to dobre wyjście po ruku zmieniać
      środowisko (?) Bardzo prosze o radę (sama mam straszne wspomnienia z
      przedszkola- choć nic złego nie pamiętam smile z góry dziękuję
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.03.07, 13:22
        Trudno radzić gdy nie widzialo się dziecka, a relacja rodzica jestczęsto nie do
        końca obiekatywna, proponuje zapytać pań z zajęć adaptacyjnych, a jeśli sie
        Pani zdecyduje początkowo pół etatu to dobry pomysł.
    • tesssa5 Re: grupy przedszkolne 05.03.07, 16:38
      witam

chciałabym zapytać, co sądziłaby Pani na temat przedszkola prywatnego
      (profilowanego na artystyczne, które działa od 2 lat), w którym są 2 grupy
      przedszkolne 3-3,5 latki oraz 4-4,5 latki

Pani zapytana o to powiedziała że na razie dzieci jest mało (około 16) i nie ma
      za bardzo sensu rozdzielać tego, ale zapewniła że programy (oprócz
      obowiązkowych) w grupach są dostosowywane do poziomu dziecka; jeśli dziecko
      jest w czymś gorsze to poświęcana jest mu większa uwaga właśnie w tym zakresie,
      głównie popołudniami, fdodatkowo w poniedziałaki odbywają się tam zajęcia z
      glottodydaktyki , które mają na celu przyspieszeni rozwoju

nie wiem na ile mogę w to wierzyć.... czy to jest możliwe? a poza tym w związku
      z takim podziałem na grupy, mam wrażenie że kiedy dziecko miałoby 5 lat,
      musiałabym je przenieść do innego przedszkola

będę wdzięcza za Pani jak zwykle cenną opinię smile
      pozdrawiam,
      a
      • przedszkole2 Re: grupy przedszkolne 15.03.07, 13:25
        Grupy mieszane to nic złego, wiele dziecko może się nauczyc od starszych i
        wiele nauczycyć przy mlodszych. Nie żyjemy w wiekowo jednorodnym
        spoleczeństwie. Ma to dopiero znaczenie w zerówce ale tylko ze względu na
        konieczność realizacji programu i wymogi prawne, bo w grupie miesznej też mozna
        nauczyć dziecko czytać i liczyć. Glottodydaktyka - polecam !
    • adrian26 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.03.07, 11:53
      Pani Dyrektor czy możemy prosić o odpowiedź w tej sprawie??

Nasza córka poszła do
      przedszkola w wieku 2 lat i 8 miesięcy. Czyli jest w tej chwili z dziećmi
      "rocznikowo" starszymi (urodzona jest 9 stycznia). Niedawno otrzymaliśmy
      informację, że będzie musiała zostać kolejny raz w grupie maluszków. Zszokowało
      nas to, tym bardziej, że wcześniej (przy przyjęciu) nikt nas o tym nie
      uprzedził! Byliśmy przekonani, że skoro została przyjęta będzie mogła
      kontynuować edukację przedszkolną ze swoją grupą. My jako rodzice chcemy, aby
      poszła ona z rocznikiem wcześniejszym (w sensie edukacji szkolnej). Dyrektorka
      powiedziała nam, że sprawa jest praktycznie nie do załatwienia. Chyba, że 10
      września okaże się, że jest miejsce w 4-latkach. Ale pierwszeństwo w tamtej
      grupie mają dzieci rocznikowo zgodne (w tym przyjmowane z zewnątrz). Nie byłoby
      to dla nas problemem gdyby nie fakt, że mała zżyła się bardzo z grupą i
      wychowawczynią, a koleżanki z grupy, o których nam ciągle opowiada są z tej
      starszej grupy!!! Nie wiemy jak mała zareaguje kiedy dojdzie do niej, że jej
      grupa wraz z jej Panią przejdą do 4-latków, a ona zostanie. Może to być dla niej
      dramat (choć nie musi). Chcielibyśmy jej tego zaoszczędzić. Czy możemy zrobić
      coś w tej sprawie wcześniej (do kogoś się odwołać), czy musimy czekać na
      wrzesień? Zważywszy na to, że nie jest pewne czy wtedy będzie tam dla niej
      miejsce.

Zaniepokojeni rodzice.
      • ib_k Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.03.07, 17:43
        Pani Dyrektor, proszę wybaczyć że się wtrącam ale miałam podobną sytuację we Wrocławiu więc mogę
        służyć info. W ustawie o szkolnictwie napisane jest że dzieci powinne odbywać proces edukacji
        przedszkolnej w jednej grupie i z jednym opiekunem przez czały czas. Jeżeli przyjęto dziecko do
        przedszkola do danej grupy to nie należy go przenosić! Dopiero w zerówce można poruszyć tą sprawę i
        ew. sprawdzić je pod wzg dojrzałości szkolnej. Proszę powołać się na ustawę o szkolnictwie zdaje się z
        2001 lub2005 i zasięgnąć info w nadzorze przedszkoli w gminie lub urzędzie miasta. I nie ustępować!
        pozdrawiam
        • adrian26 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 08.03.07, 11:09
          Serdecznie dziękujemy za info. Przyznam się, że szukałem tych informacji w
          ustawach traktujących o przedszkolach. Niestety zapisów o tym, że dziecko
          powinno odbywać proces edukacji przedszkolnej w jednej grupie niestety nie
          znalazłem sad(. Może ktoś z Państwa może wskazać konkretną ustawę??
          Za pomoc dziękujemy.
          • ib_k Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 08.03.07, 17:12
            ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych
            statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół. (Dz. U. z dnia 19 czerwca 2001 r.)zał.nr 1

2. Dla zapewnienia ciągłości i skuteczności pracy wychowawczej i dydaktycznej wskazane jest, aby
            nauczyciel (nauczyciele) opiekował się danym oddziałem przez cały okres uczęszczania dzieci do
            przedszkola.
            No więc ja to rozumiem tak, że nie powinno przenosić się dziecka w czasie trwania procesu edu. Ja
            powołałam się na ten argument i dodatkowo że w wielu przedszkolach są grupy mieszane wiekowo i że
            dopiero w zerówce zdecyduję czy chcę aby dziecko poszło wcześniej do szkoły. Dyrektorka trochę się
            krzywiła ale zgodziła się. Myślę że wiele zależy od tego czy dziecko mimo że jest młodsze nie odstaje
            od grupy, np pod względem samoobsługi. Proszę nie rezygnować! Pozdrawiam
        • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.03.07, 13:33
          Słowo powinno nie oznacza musi. Dyrektor tak uklada organizację zeby przyjąć
          chętne dzieci do przedszkola, a dziecko mlodsze w starszej grupie zajmuje
          miejsce innemu wlasnie z tego rocznika, ktoremu nie mozna zaproponować grupy
          moloszej. Co do zerówki to tylko po zapewnieniu miejsc wszystkim 6 latkom, jak
          są wolne miejsca mozna przyjąc mlosze dziecko - ale czy ma to sens żeby dziecko
          przerabialo 2razy zerowkę? Przyspieszenie obowiązku szkolnego to nie latwa
          sprawa i nie wszystkie dzieci przechodzą przez badania w poradni pozytywnie, a
          ja osobiście uważam, że znikomy procent dzieci dorasta to pójścia do szkoły
          wczesniej. Pozdrawiam
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.03.07, 13:28
        Niestey posyłają dziecko wczesniej do przedszkola trzeba się liczyć z taką
        sytuacją i lepiej teraz niż u 5 latków jak reszta pójdzie do zerowki. Nie wiele
        może pani w tej sytuacji zrobic, szkoda tylko, że nikt Pani nie uprzedzil o
        takiej mozliwosci. Ja jednak polecam teraz rozstanie z grupą niż za kilka lat
        kiedy dziecko jest już badziej społeczne , a jejgo przyjaxnie i sympatie
        trwalsze i znaczące.
    • adrian26 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 08.03.07, 21:35
      Ma Pani rację. Napiszemy pismo powołując sie na ten przepis. Dziękujemy za cenne
      wskazówki. Pozdrawiamy
      • 1m2m3m chcę otworzyć przedszkole... 08.03.07, 22:13
        j.w.
        ale..nie mam pieniędzy,
        proszę o podpowiedź, gdzie szukać pomocy, dotacji, do jakich organizacji,
        stowarzyszeń, fundacji się udać..mam lokal, mam potencjalną kadrę, mam pomysłsmile
        skąd wziąść pieniądze?
        z góry bardzo, bardzo dziękuję, monika
    • magoska1 Warszawa - Mokotów - 4rolatki 15.03.07, 20:37
      Podobnież na Mokotowie weszło w tym roku zarzadzenie ze pierwszeństwo mają
      dzieci z Mokotowa. Tzn od roku 2007/2008 ma być bardziej respektowane.

Czy jeśli złoże dokumenty w placówce która w 2 grupie bedzie miała dzieci z
      Ursynowa - a takowe są - smile Cz moje dziecko bedzie miało pierwszeństwo
      przyjęcia przed dziećmi nie mieskzającymi na Mokotowie?? W grupie I teraz
      (przyszłej drugiej - do niej chce zapisać dziecko) w tej chwili jest komplet
      dzieci z tego ok 50% to dzieci z Ursynowa.
      • przedszkole2 Re: Warszawa - Mokotów - 4rolatki 18.03.07, 19:14
        Wasciwie rekrutacja prowdzona jest co roku jakby na nowo ale zazwyczaj
        przyjmuje się dzieci, ktore już chodzily. Jednak zgodnie z rozumieniem
        przepisow rekrutacja powinna być " na czysto" czyli Pani dziecko powinno być
        przyjete przed tymi z innych dzielnic, ale poza przepisami jest jeszcze ludzkie
        podejście. Trudny dylemat dla dyrektora... Pozdrawiam
    • wojtkowiak.d Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 16.03.07, 19:02
      Nie wiem, czy to odpowiednie miejsce, ale jestem ciekawa opinii Dyrektor innego
      przedszkola, niż "moje".
      Mamy w przedszkolu takie dziecko 4,5-letnie. Początkowo wydawało się, że to
      dziecko autystyczne, ale ma zdiagnozowane inne schorzenie wg opinii psychologa
      (nie pamiętam nazwy). Przy przyjęciu dziecka nie było informacji o problemach
      zdrowotnych... Chodzi o to, że mimo całej chęci współpracy i pomocy z naszej
      strony, nie daje się zupełnie pracować normalnie z całą grupą pozostałych,
      zdrowych dzieci. Chłopiec rzuca się na podłogę, rozbija zabawy dzieciom,
      znienacka krzyczy lub wydajne inne nieartykułowane dźwięki, nie pracuje w g
      programu edukacyjnego (liczenie, literki, rysowanie, cięcie, lepienie...), jest
      czasem agresywny, chodzi pod stołami, zakłada sobie różne rzeczy na głowę itp. W
      grupie pracuje nauczycielka i ja - jako pomoc nauczyciela i właściwie ja teraz
      jestem tylko do opieki nad tym chłopcem, by sobie i innym nie zrobił krzywdy
      (często się kładzie na innych, przydusza, szczypie), by nauczycielka mogła w
      ogóle prowadzić zajęcia z grupa. Nie wyobrażamy sobie pracy, gdy będzie tylko 1
      nauczycielka - a tak jest normalnie w grupie 5latków. ja chodzę za nim krok w
      krok, pilnuję, wycieram nos, podciągam spodnie, trzymam za rękę, a powinnam
      pomagać nauczycielce.
      Dziecko przyprowadza i odbiera babcia zaraz po obiedzie (którego nie je a
      nakarmić się nie da). Z mamą chłopca nie ma kontaktu (rzadko się pojawia i nie
      ma współpracy) i wszyscy są przeświadczeni, że wszystko jest z nim w porządku a
      my się "czepiamy". Na prośbę o opinię psychologa, stwierdzono, że nie jest nam
      potrzebna, na prośbę, by nie przyprowadzać chorego chłopca do przedszkola (za
      przeproszeniem gile do pasa, kicha i psika) - że specjalnie tak mówimy bo go nie
      chcemy, że specjalnie go odsuwamy od grupy (gdy pani prowadzi zajęcia
      dydaktyczne - on siedzi z boku i z reguły układa magnesy na tablicy ) itp itd.
      Kartę zgłoszenia na nowy rok oczywiście babcia wzięła a my jesteśmy przerażone,
      jak to będzie dalej.
      Czy można odmówić przyjęcia dziecka do przedszkola, gdy ono z naszego punktu
      widzenia kwalifikuje się do placówki integracyjnej (dla dobra i rozwoju dziecka
      przede wszystkim!)? U nas to dziecko się nie rozwija - nie prowadzimy
      indywidualnego tryby nauczania.
      Jak radzić sobie w takim przypadku, gdy w grupie jest tylko 1 nauczycielka i
      takie dziecko z problemami?
      • dlania !!!!!!!!!!!!!!!!prośba o radę!!!!!! 17.03.07, 11:15
        Szanowna Pani Dyrektor, przedstawiam poniżej sytuację z mojego miasta - czy Pani
        zdaniem mam szansę przekonać dyrekcje przedszkola i "komisję" (rada miasta+ rada
        dzielnicy) do swojej racji? Gdzie ewentualnie zwrócić sie o pomoc w rozwiązaniu
        tej sprawy?

Sprawa wygląda tak: ponieważ w moim mieście, w którym jeszcze 15 lat temu było
        14 przedszkoli, dzis zostało 4. Władze miasta zamiast otworzyć nowe oddziały
        (bo żeby w ogóle zapisać dziecko trzeba było stać od 5 rano w kolejce!)
        zadecydowały, że będą przyjmować tylko:
        - dzieci z miasta (te z okolic - wynocha)
        - dzieci, których obydwoje rodzice pracują
        W naszym przypadku pracuję tylko ja, ponieważ mąz opiekuje sie chorym
        dzieckiem (dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności, mąż - świadczenie
        pielęgnacyjne, przyznawane osobom, które w celu opieki nad chorym zrezygnowały
        z pracy).
        No i P. Dyrektor stwierdziła, że to ją nie obchodzi, że to nie jest
        praca i dziecka mi nie przyjmie na przyszły rok (córka w tej chwili chodzi do
        tego przedszkola, do 4-latków).
        Czekam na wyniki komisji (koniec marca), ale juz dzis chcę sobie przygotowac
        argumenty do odwołań, podań i walki o normalność dla mojego dziecka (nie
        wyobrażam sobie, jak miałabym jej powiedzieć, że juz nie bedzie chodzić do
        swojego kochanego przedszkola...)
        Prosze o pomoc.
        • przedszkole2 Re: !!!!!!!!!!!!!!!!prośba o radę!!!!!! 21.03.07, 17:47
          Może warto załaczyć zaświadczenie od psychologa, ze ze wzgledu na obecność w
          domu dziecka niepełnosprawnego zaleca się uczeszczanie do przedszkola w celu
          kontaktu z dziecmi zdrowymi i zapewnienia prawidłowego rozwoju. Myślę, ze w
          razie nieprzyjęcia dziecka ma Pani wszelkie prawa odwoływania się od decyzji.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.03.07, 13:37
        Niestety prawda jest smutna, nie możecie odmowić przyjecia tego dziecka i ma
        prawo być w grupie rówieśniczej. jedyne wyjście to zaproponować przedszkole
        integracyjne ale to raczej rola psychologa opiekującego się przedszkolem.
        Obecnie istnieje nastawienie na włączanie dzieci niepelnosprawnych w najbliższe
        środowisko czyli system włączający, a integracja jest raczej krytykowana ( bo
        za droga !).
        • gz12 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.03.07, 11:32
          CZy nauczycielka w przedszkolu ma prawo udostepnić mój telefon do pracy mamie
          innego dziecka?
          Dziękuję za odpowiedź
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.03.07, 17:48
            Nie, tylko za Pani zgodą. Ochorna danych osobowych, własne dane tylko udziela
            Pani do celów obrotu w przedszkolu ( dziennik, dokumenty pedagogiczne , itp )
    • mamaemilki Re: kiedy ogłaszane są listy przyjętych? 18.03.07, 18:37
      Kiedy ogłaszane są listy dzieci przyjętych do przedszkola? Zastanawiam się ile
      będę maiła czasu na szukanie innego przedszkola, jeśli okaże się, że nas nie
      przyjęto.
      • ada16 do wojtkowiak.d 21.03.07, 12:05
        Ja jestem mamą dziecka niepełnosprawnego , dla którego w gminie nie ma
        przedszkola integracyjnego ( najbliższe jest w sąsziedniej gminie, w
        nieakceptowalnej do dowożenia odległości ) i w ubiegłym roku nie zostaliśmy
        przyjęci do żadnego przedszkola. Panie Dyrektorki wprost mi mówiły, że nie chca
        mojego dziecka przyjąć, skoro moga przyjąc inne , zdrowe.
        Pomimo, ze mam opinię z por. ped-psy o potrzebie kształcenia integracyjnego nie
        mam gdzie posłać dziecka , a dziecko bardzo chce chodzić do przedszkola.
        W tym roku nie przyznaję się , że dziecko ma opinię i orzeczenie , nie dziwię
        się więc rodzicom dziecka z waszego przeszkola!!!

• wojtkowiak.d do Ady 23.03.07, 22:12
          Rozumiem racje rodzica, że chce / musi zapewnić opiekę dziecku, podczas, gdy sam
          pracuje, ale niedorzecznością dla mnie jest ukrycie faktu, że dziecko jest
          niepełnosprawne czy z jakimiś schorzeniami. Przedszkole to nie "przechowalnia"
          czy ochronka na kilka godzin dziennie, ale placówka, gdzie sie dzieckiem trzeba
          zaopiekować, nakarmić, nauczyć go wielu rzeczy, zintegrować z grupą itp. Takie
          "wepchnięcie" dziecka do przedszkola jest dla mnie wyrazem niedojrzałości
          rodzica, braku wyobraźni i troski o prawidłowy rozwój dziecka.
          Dorota Wojtkowiak
      • ada16 do wojtkowiak.d 21.03.07, 12:05
        Ja jestem mamą dziecka niepełnosprawnego , dla którego w gminie nie ma
        przedszkola integracyjnego ( najbliższe jest w sąsziedniej gminie, w
        nieakceptowalnej do dowożenia odległości ) i w ubiegłym roku nie zostaliśmy
        przyjęci do żadnego przedszkola. Panie Dyrektorki wprost mi mówiły, że nie chca
        mojego dziecka przyjąć, skoro moga przyjąc inne , zdrowe.
        Pomimo, ze mam opinię z por. ped-psy o potrzebie kształcenia integracyjnego nie
        mam gdzie posłać dziecka , a dziecko bardzo chce chodzić do przedszkola.
        W tym roku nie przyznaję się , że dziecko ma opinię i orzeczenie , nie dziwię
        się więc rodzicom dziecka z waszego przeszkola!!!

• becia45 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.03.07, 12:56
      chciałam się zapytać, czy dziecku niepełnosprawnemu przysługuja zniżki w
      przedszkolu??
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.03.07, 17:49
        Na terenie W-wy obowiązuje tylko kryterium dochodowe.
    • agiko Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.03.07, 13:02
      Droga Pani Dyrektor, poniżej wkleiłam treść postu skierowanego do eMam, proszę
      Panią o przeczytanie i odpowiedź.
      Aga
      Moje Kochane eMamy
      Mam taki problem - mój synek jako 2,5 latek poszedł do przedszkola w ubiegłym
      wrześniu. I wszystko było ok.
      Piszę było, ponieważ jakieś 10 dni temu przy okazji składania karty
      dowiedziałam się że musi powtórzyć I grupę jako że jest "nieletni". Na moje
      pytanie dlaczego akurat pierwszy rok ( znane były paniom moje plany że zrobi
      drugą zerówkę w szkole ) odpowiedziano mi że nie ma dla niego miejsca w
      grupie II.
      Skonsultowałam się z psychologiem, króry po zbadaniu synka stwierdził, że nie
      widzi żadnych przeciwskazań by poszedł dalej ze swoimi kolegami, że jest
      świetnie rozwinięty itd. Ale ten argument też nie trafia do pań. Albowiem
      cały czas mówią, że obowiązuje ich przepis odgórny, że II grupa ma być już
      mniej liczna, bo nie ma pomocy a są tylko dwie Panie.
      Dziewczyny, jest taki przepis ???? gdzie go znależć ???? do kogo "na górze"
      zadzwonić ?????
      Poradźcie mi, nie wyobrażam sobie że synek znów będzie w grupie gdzie dzieci
      przy adaptacji płaczą do Bożego Narodzenie, gdzie nie będzie miał swoich
      przyjaciół ( i przyjaciółek wink)) i swojej Najukochańszej Pani na świecie
      Aga
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.03.07, 17:53
        Cytuje jedną z wypowiedzi rodzica ( chyba ) na tym wątku, chociaż uważam, że
        nie do końca przepis mówi jednoznacznie bo jeśłi statut zaklada grupy wiekowe,
        to tylko dobra wola dyrektora przyjęcie dziecka mlodszego, ale może się przyda.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie
        ramowych
        statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół. (Dz. U. z dnia 19
        czerwca 2001 r.)zał.nr 1

2. Dla zapewnienia ciągłości i skuteczności pracy wychowawczej i dydaktycznej
        wskazane jest, aby
        nauczyciel (nauczyciele) opiekował się danym oddziałem przez cały okres
        uczęszczania dzieci do
        przedszkola.
        No więc ja to rozumiem tak, że nie powinno przenosić się dziecka w czasie
        trwania procesu edu. Ja
        powołałam się na ten argument i dodatkowo że w wielu przedszkolach są grupy
        mieszane wiekowo i że
        dopiero w zerówce zdecyduję czy chcę aby dziecko poszło wcześniej do szkoły.
        Dyrektorka trochę się
        krzywiła ale zgodziła się. Myślę że wiele zależy od tego czy dziecko mimo że
        jest młodsze nie odstaje
        od grupy, np pod względem samoobsługi. Proszę nie rezygnować! Pozdrawiam

• gonia_1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 23.03.07, 12:05
      Witam,
      prosze odpowiedzieć mi na pytanie dotyczące "sprawdzania" złożenia podania o
      przyjęcia do przedszkola w innej dzielnicy. Rzecz dotyczy Warszawy.
      Złożyłam dwa podania - jedno w swojej dzielnicy - małe szanse ale blisko domu,
      drugie w innej- duże szanse ale daleko. Po zeszłorocznym odrzuceniu dziecka z
      powodu nieukończonych trzech lat (jest z października) postanowiłam w tym roku
      jakoś inaczej się zabezpieczyć. Poinformowano mnie jednak,że jest
      ogólnowarszawski system wykluczający dzieci z powodu złożenia dwóch podań,
      nawet w różnych dzielnicach. Czy tak rzeczywiście jest? Bardzo proszę o
      odpowiedź, bo to wpłynie na moją decyzję o ewentualnym wycofaniu jednego z
      podań.
      Dziękuję
      Małgorzata
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 29.03.07, 17:48
        Faktycznie w tym roku będą przekazaywane dane z calej W-wy ale patrząc na
        terminy rekrutacji to myślę, że chodzi bardziej o wyłapanie dzieci już
        przyjętych w kilu przedszkolach w różnych dzielnicach. Podajemy dzieci już
        przyjęte więc już po rekrutacji, a dzięki temu jest możliwośc zwolnienia miejsc
        i zmniejszenia ilości dzieci nieprzyjętych.
    • iwka7 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 26.03.07, 22:26
      Witam! Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie kto ostatecznie może zadecydować o
      przyjęciu dziecka do grupy przedszkolnej (dyrektor czy nauczyciel przedszkola
      zajmujący się daną grupą), która obecnie liczy 25 dzieci a kolejne dziecko
      przekroczyłoby przepisową liczbę? Wypisałam w lutym (z powodu częstych chorób)
      synka z przedszkola i chciałam żeby powrócił tam w maju. Jednak jak można się
      było spodziewać przyjęto dziecko na jego miejsce i teraz odmówiono mi przyjęcia
      synka z powrotem. Zastanawia mnie tylko fakt, że we wrześniu grupa mogła liczyć
      27 dzieci a teraz jako 26-go nie chcą go przyjąć?! Dziekuję z góry za odpowiedź
      i pozdrawiam!
      • amj2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.03.07, 09:26
        Probowałam zapisać dziecko do przedszkola od wrzesnia i niestety nie udało sie.
        W przedszkolu publicznym i również niepublicznym odmówiono,argumentując,że
        mieszkamy w gminie poza miastem.Czy przedzkole niepubliczne również moze brać
        pod uwage miejsce zamieszkania? A podobno można wybrac przedszkole,jakie się
        chce,bez względu na rejonizację? Tłumaczono mi,że nie dostaną na moje dziecko
        dofinansowania z miasta. Jak to jest?
        • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 29.03.07, 22:26
          Trudno mi dokladnie powiedzieć jak to jest z dofinansowaniem na dziecko ale
          faktycznie może tak być, jednak wydaje mi się, ze mogą wystąpić o
          dofinansowanie do gminy, w ktorej Pani zamieszkuje. Zasady przyjęć zależa od
          organu prowadzącego to przedszkole ( osoba prywatna, organizacja, itp. ).
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 29.03.07, 17:49
        Przyjmuje się zawsze kilkoro dzieci więcej bo zazwyczaj ktos odpada,
        szczególnie w maluchach. W komisji siedzi dyrektor i dwie nauczycielki -
        komisje powoluje dyrektor zarzadzeniem.
    • corecki Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 28.03.07, 14:22
      Mam dwa pytanka a mianowicie - mój synek urodził się pod koniec grudnia 2003
      tak więc rocznikowo to 4-latek ale faktycznie we wrześniu 2007 będzie miał
      dopiero 3,5 roku. Do jakiej grupy przedszkolnej go zapiszą? Do trzy latków czy
      czerolatków?
      Prosze mi powiedzieć czy istnieją realne szanse aby dziecko z poza miasta
      zameldowane w sąsiednim zostało przyjęte w mieście w którym pracują rodzice.

agnieszka
      corecki@gazeta.pl
      • pixi_dixi1 Kryteria rekrutacji w Warszawie 30.03.07, 08:48
        Mieszkam w dzielnicy, gdzie jest bardzo dużo dzieci i zawsze są problemy z
        przedszkolem. Dzieci za dużo, przedszkoli za malo.

Jakie są najczęściej stosowane kryteria rekrutacji?
        Czy np, patrzy się na to, czy dziecko mieszka w okolicy blisko przedszkola?
        I czy np. jak składam podanie do przedszkola mi najbliżego i jakaś mama też
        składa podanie do tego przedszkola ( a ma 2 inne bliżej swojego domu)to ja mam
        większe szanse?
        • przedszkole2 Re: Kryteria rekrutacji w Warszawie 30.03.07, 19:21
          W pierwszej kolejności :
          1. dzieci rodziców samotnych
          2. dzieci rodziców niepełnosprawnych
          3. rodziny wielodzietne
          4. rodziny zastępcze
          5. rodziców pracujących
          - z ajbliższej okolicy
          6. inne ( czyli niepracujących rodziców, dzieci spoza dzielnicy )
          różnie jest z tą kolejnoscia w dzielnicach i czasami pojawiają się jeszcze
          dzieci rodziców pracujących w oświacie jako uprzywilejowane.
          Raczej dziecko powinno chodzić do przedszkola do 3 km od miejsca zamieszkania,
          chyba, że rodzic sam dokona wyboru innego przedszkola .
    • asia_nie podstawa programowa 30.03.07, 12:28
      Jesli z obowiazujacych przepisow wynika, ze jest mozliwosc zapisania dziecko
      tylko na bezplatne podstawy programowe to czy mam prawo wymagac/domagac sie
      tego w przypadku gdy dyrekcja przedszkola mi takiej mozliwosci odmawia? Czy
      zapis w uchwale jest tylko papierowa fikcja, nic nie znaczaca i nie majaca
      odniesienia do rzeczywistosci? Oczywiscie w uchwale nie ma slowa, ze ktokolwiek
      ma obowiazek przyjac dziecko tylko na podstawy i jak rozumiem, na takie dziecko
      przedszkole nie dostaje dofinansowania od gminy/miasta wiec jego przyjecie w
      tym wymiarze godzin jest dla przedszkola calkowicie nieoplacalne.
      Prosze o Pani poglad na te kwestie, jak to wyglada w przypadku Pani przedszkola
      (niestety nie wiem jakie przepisy obowiazuja w Warszawie).

dziekuje
      pozdrawiam
      Joanna

Rada Miejska w Łodzi uchwala, co następuje:

§ 1.1. Usługi świadczone przez przedszkola miejskie w zakresie podstawy
      programowej rozumianej jako obowiązkowy na danym etapie kształcenia zestaw
      treści nauczania, są bezpłatne.
      2. Bezpłatna podstawa programowa wychowania przedszkolnego realizowana jest
      w ciągu 5 godzin, rano lub popołudniu, w zależności od potrzeb rodziców
      w tym zakresie.

--------------------------------
      Quand le doigt montre le ciel,
      l'imbécile regarde le doigt.
      • przedszkole2 Re: podstawa programowa 30.03.07, 19:31
        U nas przyjmuje się dzieci na podstawę programową bo dostajemy na nie tyle samo
        pieniędzy co na takie na caly "etat". Prosze jednak pamietać, że zazwyczaj te
        na 5 godzin to dzieci rodziców niepracujacych czyli przyjmowani są w drugiej
        kolejności co oznacza , że czesto są nieprzyjęci. Gmina ma obowiązek zapewnić
        miejsce tylko dzieciom 6 letnim. Fajnie natomiast, że podstawa programowa,
        czyli czas na nią można ustalić do potrzeb rodziców, bo u nas jest z góry
        narzucona od 8 do 13. pozd.
    • nuteczka24 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 31.03.07, 13:07
      witam serdecznie!! mam pytanie chciałabym posłac moja mała od wrzesnia do
      przedszkola na 5 godzin czy prawda jest to, ze do 5 godzin nie płaci sie nic?
      czy opłaca sie tylko sniadania, czy jakies wyzywienie i zajecia dodatkowe i
      jeszcze jedno jak sie klimatyzuja dzieci bardzo niesmaiłe, moja coreczka we
      wrzesniu skonczy 3 latka i chciałbym ja posłac własnie ze wzgledu na ta
      niesmiałosc czy przdszkole zmieni ja troche?? z gory dziekuje, pozdrawiam
      Natalia
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 13.04.07, 10:24
        Oczywiście opłaca się wyżywienie, zazwyczaj śniadanie i obiad ale dochodzi
        jeszcze rada rodziców ( teoretycznie dobrowolna ale bez tych pieniędzy nie
        byłoby imprez, teatrzyków, wycieczek, upominkow dla dzieci ... ). Dodatkowe
        zajęcia powinny odbywać się po godz. 13 tak więc Pani dziecko nie będzie z nich
        korzystać, chyba że z rytmiki bo ta czasami jest do południa ( to dotyczy
        oczywiście przedszkoli wwskich). trudno mi odpowiedzieć ja będzie adaptowala
        się Pani córka najlepiej robić to ostrożnie i wcześniej zapoznać dziecko z
        przedszkole, np. poprzez zajęcia adaptacyjne.
    • stachurska1 Nabór po likwidacji przedszkola 05.04.07, 12:11
      Czy dyrektorka przedszkola, które decyzją Rady warszawy z dnia 22.02.2007
      zostało zlikwidowane z dniem 30.06 2007, ma prawo otworzyć nabór na rok szkolny
      2007 - 2008.
      • przedszkole2 Re: Nabór po likwidacji przedszkola 13.04.07, 10:25
        Nie, nie powinien odbywać się nabór, chyba że jest to pomysł na zebranie dzieci
        i rozdanie ichpo innych placowkach ale o tym rodzice powinni wiedzieć.
    • pynia1978 Nauczyciel przedszkola - jakie wykształcenie 10.04.07, 18:51
      Witam,
      Mam pytanie - jakie wykształcenie powinien mieć nauczyciel przedszkola chcący
      prowadzić samodzielnie grupę. Dot. przedszkola niepublicznego.
      Czy musi to byc jedynie kierunek Wychowanie Przedszkolne?
      A co w przypadku ukończenia studiów o kierunku:
      - pedagogika opiekuńczo-wychowawcza
      - Edukacja Początkowa i Reedukacja
      - Pedagogika specjalność edukacja początkowa
      - inne?
      bede wdzieczna za informacje.

• przedszkole2 Re: Nauczyciel przedszkola - jakie wykształcenie 13.04.07, 10:29
        Wychowanie przedszkolne na dyplomie to oczywiste i najlepsze ale czasami
        wymienione przez panią kierunki równiez dają kwalifikacje do przedszkola , to
        zależy od uczelni bo to tam wiedzą do czego przygotowują studentow. Niektore
        uczelnie pisza na dyplomie wiek np. edukacja początkowa od 3 do 10 r.ż .
        dziecka, niektore wydają zaświadczenia do dyplomu do czego dana osoba ma
        uprawnienia. Tylko kogoś z jasno wytłumaczonym kierunkiem można zatrudnić. Jest
        jeszze mozliwość uznania przez dyrektora przedszkola zbliżenia kierunku na
        podstawie indeksu, lub wyciągu zajęć z uczelni ale to zalezy od dyrektora i
        obowiązuje tylko na terenie tej placówki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka