Dodaj do ulubionych

odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrektor

• zuzam1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 13.04.07, 12:40
      czy istnieje jakis wzor odwolania od decyzji o nieprzyjeciu dziecka do
      przedszkola ? sprawa jest dosc pilna, wiec bede wdzieczna za szybka odpowiedz
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 13.04.07, 19:28
        Nie. Należy w nim napisać wszystko co przemawia za przyjęciem dziecka wlaśnie
        do tego przedszkola ( praca rodziców, bliskość od domu, brak środków na
        przedszkole prywatne... ).
    • jolal4 system ogólnowarszawski 13.04.07, 23:58
      Witam!
      Już wyczytałam z Pani postów, że w tym roku wprowadzono system w całej
      Warszawie, który wyłapuje dzieci zapisane do dwóch przedszkoli. W tym roku
      złożyliśmy podania do dwóch przedszkoli w dwóch różnych, odległych od siebie
      dzielnicach. I okazało się, że nasze dziecko nie dostało sie do przedszkola, do
      którego uczęszczało dotychczas, natomiast dostało się w innej dzielicy. Czy
      możliwe jest, że nastąpiło to z powodu tego ogólnego systemu? Złożylismy 2
      podania, ponieważ na początku przyszłego roku czeka nas przeprowadzka i
      chcielismy dziecku zapewnic ciaglość edukacji przedszkolnej (nie wspominając,
      że obydwoje pracujemy). Proszę o wyjaśnienie, czy możliwe jest opłacanie z
      naszej strony przez 3 miesiące dwóch przedzkoli i w ten sposób "zarezerwowanie"
      sobie miejsca? Jeśli taka sytuacja nie może mieć miejsca w stosunku do
      przedzkoli państwowych, czy możliwe jest takie rozwiązanie w momencie gdy jedno
      przedszkole jest prywatne? I jeszcze jedno pytanie - czy pani dyrektor
      dotychczasowego przedszkola miała prawo skreślić po prostu nasze dziecko z
      listy grupy, do której w tej chwili chodzi? Dodam, że zrobiono to bez żadnej
      konsultacji z nami.... A póki co jesteśmy zameldowani w starym miejscu. Z góry
      dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam
      • kilovolt Re: system ogólnowarszawski 14.04.07, 10:27
        Ja jeszcze mam pytanie odnośnie przydzielenia dziecka dom innego przedszkola w
        przypadku braku miejsc do tego do którego złożyło się podanie. Dowiedziałem
        się, że w Warszawie gdy dziecko nie dostanie się do wybranego przedszkola jest
        przydzielane do innego gdzie są wolne miejsca. Czy dostaje się wybór czy
        przydzielane jest do najbliższego? Kiedy takie listy się pojawiają, dopiero po
        rozpatrzeniu podań?
        • przedszkole2 Re: system ogólnowarszawski 14.04.07, 22:28
          Zazwyczaj już na listach dzieci nieprzyjęte skierowane są do innych,
          konkretnych przedszkoli. Może być jednak sytuacja, że dziecko nie jest nogdzie
          przyjete bo w innych przedszkolach też brak miejsc, jeśli jednak jest możliwośc
          wyboru miedzy jakimiś kilkoma to raczej patrzy się na miejsce zamieszkania.
        • krops Re: system ogólnowarszawski 16.04.07, 18:41
          Witam,
          Ja skladalam podanie na Brodnie, niesty dziecko nie znalazlo sie na liscie do
          innego przedszkola. Najzwyczajniej zostalo odrzucone!!!Składaliśmy tylko jedno
          podanie w jednym przedszkolu, dziś złożylismy odwolanie ale z gory Pani
          odpowiedziala ze marne szanse. Co dalej??
          • przedszkole2 Re: system ogólnowarszawski 17.04.07, 17:37
            Bardzo mi przykro. Trzeba szukać teraz na wlasną rękę i liczyć, że może się coś
            we wrześniu wykruszy. Może poszkukać trochę dalej?
            • matti04 leżakowanie 06.05.07, 23:43
              Mój synek kończy 3 lata 31 października, chodzi obecnie do żłobka (Warszawa)
              (tzn. większość czasu choruje), praktycznie nie zostaje dłużej niż do 12, bo za
              nim przyzwyczai się do żłobka po kilkutygodnowej nieobecności i są szanse np.
              trzeciego czy czwartego dnia na leżakowanie, to za chwilę znów jest chory i
              zostaje w domu. W domu sypia w dzień bardzo rzadko. Czy leżakowanie w
              przedszkolu jest obowiązkowe? Słyszałam, że nie wszędzie ale jak to jest
              rzeczywiście? W żłobku nie było mowy o rezygnacji z leżakowania. A co z
              przedszkolem? Czy sa przepisy na obowiązkowe leżakowanie czy jest to decyzja
              organizacyjna dyrektora - bo w żłobku chodziło głównie o organizację dnia dla
              opiekunek.
              • matti04 Re: leżakowanie 06.05.07, 23:48
                matti04 napisała:

> Mój synek kończy 3 lata 31 października, chodzi obecnie do żłobka (Warszawa)
                > (tzn. większość czasu choruje), praktycznie nie zostaje dłużej niż do 12, bo
                za
                >
                > nim przyzwyczai się do żłobka po kilkutygodnowej nieobecności i są szanse np.
                > trzeciego czy czwartego dnia na leżakowanie, to za chwilę znów jest chory i
                > zostaje w domu. W domu sypia w dzień bardzo rzadko. Czy leżakowanie w
                > przedszkolu jest obowiązkowe? Słyszałam, że nie wszędzie ale jak to jest
                > rzeczywiście? W żłobku nie było mowy o rezygnacji z leżakowania. A co z
                > przedszkolem? Czy sa przepisy na obowiązkowe leżakowanie czy jest to decyzja
                > organizacyjna dyrektora - bo w żłobku chodziło głównie o organizację dnia dla
                > opiekunek.
                Nie wiem czemu "wrzuciło" mnie gdzieś wysoko na liście...
        • marianna18 kryteria przyjęcia - pic na wodę... 17.04.07, 11:49
          Moje dziecko urodzone w kwietniu, oboje rodzice pracują, najblizsze
          przedszkole - nie przyjęte.
          dziecko moich znajomych - urodzone w listopadzie, mama nie pracuje, przedszkole
          to nie jest najbliższym dla nich, 3 dzieci na 1 miejsce - przyjęte.
          Co Pani na to?
          • przedszkole2 Re: kryteria przyjęcia - pic na wodę... 17.04.07, 17:38
            TO nie zgodne z przepisami o naborze dzieci. Proponuję odwolanie z podaniem
            faktów.
      • przedszkole2 Re: system ogólnowarszawski 14.04.07, 22:26
        Przedszkola prywatne to całkowicie inna sprawa i do nich miasto nic nie ma bo
        organem prowadzącym jest własciciel. Co do skreślenia z listy to prosze zapytać
        o powod dyrektorki ale możliwe, że stało się to wlaśnie dlatego, że
        zapisaliście Państwo do dwóch panstwowych przedszkoli, a zabiorcze tabele z
        całej warszawy sa już do wglądu dyrektorów i dzwonią oni do siebie żeby dogadać
        się co do dzieci zdublowanych.
    • pytanie1231 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 14.04.07, 10:32
      dziecko nie zostalo przyjete do przedszkola. znalazlam przedszkole na terenie
      tej samej gminy do kt. mam pewnosc ze zostanie przyjety (sa jeszcze wolne
      miejsca) lecz jest ono daleko od domu.jednoczesnie do przedszkola do kt. sie
      nie dostalo moge zlozyc odwolanie i jest szansa ze bedzie na liscie rezerwowej.
      wolalabym aby sie dostalo do blizszego przedszkola. nie wiem co robic czy
      zlozyc podanie o przyjecie do przedszkola dalszego i odwolanie do blizszego,
      czy 1 nie wyklucza 2 ze wzgl. na inf. miedzy przedszkolami jesli taka jest na
      etapie ponownego rozpatrywania podan?
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 14.04.07, 22:31
        Najlepiej pisać odwołanie ( chociaż niewiele one dają ) a w tym drugim
        przedszkolu porozmawiać szczerze z dyrektorką i zaklepać na te dwa tygodnie
        miejsce. większość dyrektorów przedszkoli to przecież też ludzie wink
    • tina181 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.04.07, 17:44
      Moje dziecko (3 lata) nie zostalo przyjete do przedszkola. Pani dyrektor mowi,
      zeby "sie dowiadywac" i czekac. Do wrzesnia prawdopodobnie. Pytanie: czy zdarza
      sie, ze miejsca zwalniaja sie miedzy kwietniem a wrzesniem? I jak duzo miejsc
      zwykle uwalnia sie we wrzesniu? W grupie 25-oobowej to jest bardziej jedno czy
      10?
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.04.07, 22:25
        Dość często zwalniają się we wrześniu miejsca ale też nie jest to regółą.
        Zazwyczaj jest to jedno - dwa miejsca. Warto jednak poszukać sobie czegoś na
        wszelki wypadek.
      • bazylea1 młodsze rodzeństwo ur. w listopadzie 17.04.07, 17:08
        czy ma preferencje w dostaniu się do przedszkola do którego chodzi już starszy
        brat? mimo że w dzielnicy "z automatu" odrzucane są podania dzieci urodzonych
        od wrzesnia? czy to prawda że są dodatkowe "punkty" za uczęszczanie do złobka
        czy wręcz przeciwnie - może zostac w żłobku do prawie 4 lat to nie dostanie się
        do przedszkola?
        • przedszkole2 Re: młodsze rodzeństwo ur. w listopadzie 17.04.07, 17:39
          Rodzeństwa mają preferencje w takich przypadkach. Co do punktów za zlobek to
          nic mi nie wiadomo ale to niezgodne z zasadami kwalifikacji.
          • nunik Jaka grupa 17.04.07, 22:13
            Córka chodzi do grupy 3-4 latków.
            Od września Pani obejmuje grupę 5-6 latków, część dzieci z grupy małej
            przejdzie razem z Panią.
            Co lepsze dla małej nowa Pani i grupa 3-4 latków czy znana ulubiona Pani i
            grupa 5-6. Mała ma 4 lata.
            Tylko w grupie 5-6 nie ma leżakowania i mogłaby zostawać dłużej.
            • przedszkole2 Re: Jaka grupa 18.04.07, 12:55
              Raczej nie będzie czuła się najlepiej wsród wszystkich dzieci starszych, tym
              bardziej, że tam już będzie wlaściwie nauka ale to Pani najlepiej zna swoje
              dziecko trudno mi poradzić.
    • jolanta_robert Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.04.07, 22:20
      Mam pytanie dla mnie bardzo ważne, czy jest gdzieś wykładnia prawna,
      orzeczenie, rozporządzenie itp. na temat wieku dzieci przyjmowanych do
      przedszkola. W art. 14 Ustawy o systemie oświaty jest zapis: „1. wychowanie
      przedszkolne obejmuje dzieci w wieku 3-6 lat.” Czy w związku z powyższym można
      odmówić przyjęcia dziecka, które urodziło się w grudniu 2004 roku, ponieważ nie
      jest trzylatkiem. Jednocześnie chciałabym zauważyć, że w tym samym art. w/w
      ustawy jest zapis: „ 3. Dziecko w wieku 6 lat jest obowiązane odbyć roczne
      przygotowanie przedszkolne /.../ 3a. Obowiązek, o którym mowa w ust. 3,
      rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym
      dziecko kończy 6 lat” Czy poprzez analogię i zdrowy rozsądek w takim samym
      czasie dziecko nie staje się trzylatkiem.

Pozdrawiam i liczę na odp.
      mama nie dwulatka i nie trzylatka.

• przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 18.04.07, 13:00
        Myśli Pani logicznie ale niestety w przypadku nadmiaru dzieci przyjmuje się
        pełne 3latki, a nie rocznikowe, tłumacząc, że tych młodszych dotyczy dopisek o
        2,5 latkach - czyli w wyjątkowych wypadkach. Wielokrotnie było o tym na moim
        wątku i najwyższy czas aby rodzice wystąpili do MENu o uregulowanie tego bo
        jest to dyskryminacja dzieci urodzonych w drugiej połowie roku, dodatkowo nie
        zapewnia to czasami rownego startu w szkole bo dzieci te potem trafiają później
        do przedszkola i w razie potrzeby mają rok oddziaływań terapeutycznych "w
        plecy". Ja akurat traktuje cały rocznik jednakowo ale nie mam może aż tak wielu
        chętnych do przedszkola i nie muszę zacieśniać kryteriów naboru aż do miesięcy
        urodzenia.
        • 2006.mea1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.04.07, 12:07
          Mam pytanie synek ma 5 lat trzeci raz składam dokumenty do tego samego
          przedszkola.Dowiedziałam się że jest taki przepis że dziecko nie przyjęte przez
          dwa lata powinno by przyjęte w tym roku.Chciałabym go dopisac przy odwołaniu
          jesli synek znowu się nie dostanie.Bardzo proszę o odpowiedz
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.04.07, 16:17
            Niestety nigdy nie slyszałam o takim przepisie, byłby on trochę nierealny jeśli
            np. w maluchach zbierze się cała grupa i tak idzie do końca przedszkola wtedy
            trzeba by po dwóch latach kogoś nieprzyjąć żeby przyjąc kogos ubiegającego się
            trzeci raz? Nie znam takiego przepisu.
        • jolanta_robert Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 11.05.07, 14:03
          W jaki sposób mozna wystąpić do Men-u w tej kwestii, mogłaby Pani zasugerować
          jakis sposób?
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 11.05.07, 19:09
            Proponuje napisać pismo adresowane do ministra z możliwe dużą ilościa podpisów
            lub ewentualnie z zapytaniem jak z inicjatywy spolecznej można zmienić ten
            przepis lub go doprecyzować żeby nie był tak niesprawiedliwy dla dzieci
            urodzonych po wrześniu.
    • ula401 Przedszkole a samodzielność 19.04.07, 13:25
      Witam, mały skończy we wrześniu 3 latka i pójdzie do przedszkola, ale siusiu
      zawoła tylko czasami, a o kupce nie ma mowy, samodzielne jedzenie trwa
      wieczność, a juz na pewno sam sie nie ubierze. Czy dla takich maluszków jest
      jakas taryfa ulgowa? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
      • przedszkole2 Re: Przedszkole a samodzielność 19.04.07, 16:21
        Dzieci powinny być traktowane zgodnie ze swoimi potrzebami, a nie jakimis
        taryfami ulgowymi. Ma Pani jeszcze 4 miesiące na uczenie samodzielności,
        najwazniejsze napewno jest siusianie bo to faktycznie jest problem, a w
        pampersie nie będzie czulo się dobrze przy całej grupie, jeśli chodzi o
        jedzenie to jasną rzeczą jest, że nie wszystkie 3 latki opanowaly jeszcze tą
        umiejętność i trzeba im pomóc. Jeśłi maluch sobie z czymś nieradzi może i
        powinien liczyć na pomoc co nie zwalnia rodziców od uczenia dziecka czynności
        samoobsługowych czym więcej będzie umialo tym lepiej dla dziecka.
    • aniald1 Wycieczki - przewożenie dzieci 19.04.07, 21:51
      Witam.
      Mam wątpliwości w pewniej sprawie i prosze o radę.
      W skrócie:
      moje dziecko chodzi do niepublicznego przedszkola. Ogólnie jestem zadowolona.
      Mój niepokój wzbudził sposób organizowania przez przedszkole wycieczek. Rodzice
      mający wieksze samochody (minibusy lub busy) przewożą dzieci z miejsca A do
      miejsca B. Dzieci mają swoje foteliki. Wolałabym żeby dzieci przewoził ktoś kto
      ma do tego uprawnienia. Pani dyrektor przedszkola nie rozumie zupełnie problemu
      a mi nie daje to spokoju.
      I stąd moje pytanie: czy sa jakieś przepisy okreslające to, kto i jak może
      przewozic dzieci? Czy w tej kwestii jest zupełna dowolność?? Jak sytuacja
      wygląda w Pani przedszkolu lub w przedszkolach zaprzyjaźnionych? Szukałam
      informacji na ten temat i nic konkretnego nie znalazłam.
      Z góry dziekuję za odpowiedź
      POzdrawiam
      • przedszkole2 Re: Wycieczki - przewożenie dzieci 20.04.07, 14:17
        Jeśłi rodzice wyrazili zgodę ( na piśmie ) tna taki sposób przewożenia dzieci
        to ok Dzieci zazwyczaj są wprzedszkolu ubezpieczone od NW, a kierowca ma OC.
        Jednak ja nie ryzykowałabym takiej formy, chociażby dla własnej ochrony gdyby
        coś. Ja korzystam z firmy przewoźniczej, z autokarów i oczywiście za to płacę.
        Ta firma wie i jest przygotowana, że zawsze mogę poprosić o przegląd policję.
        Wprawdzie tam nie ma fotelików i niestety pasy sa tylko w najwyższej klasy
        autokarach czyli z bardzo drogich firm ale to autokar, którego nie jest tak
        łatwo zgnieść, przewrócić i do tego prowadzą go zawodowi kierowcy. Tak też
        robią znane mi okoliczne przedszkola.
        • 1012ja Podstawa prawna 20.04.07, 15:00
          Dzisiaj próbowałam zapisać moją 3-letnią córkę do przedszkola na 5 godzin. W
          przedszkolu nie przyjęto ode mnie podania. Pani kazała je zabrać bo i tak go
          nie weźmie. Usłyszałam, że przedszkole nie jest od tego żeby się za darmo
          opiekować moim dzieckiem!!!! i że takiej grupy nie będzie. Podanie wysłałam
          poleconym. Proszę powiedzieć gdzie znajdę przepisy odnośnie konieczności
          zapewnienia przez gminę bezpłatnej pięciogodzinnej opieki przedszkolnej. Dodam,
          że mieszkam na wsi i mamy tylko jedno przedszkole a w całej gminie są trzy.
          • przedszkole2 Re: Podstawa prawna 20.04.07, 21:30
            Gmina ma obowiązek zapewnić miejsca tylko dzieciom 6 letnim. Jeśli chodzi o
            zachowanie p. dyrektor to nie może nie przyjąć karty, kartę powinna przyjąć a
            czy przyjmie dziecko, czy nie decyduje komisja kwalifikacyjna. Jednak nie musi
            przyjąć Pani dziecka.
        • aniald1 Re: Wycieczki - przewożenie dzieci - c.d 21.04.07, 23:34
          Dziekuję za odpowiedź.
          Krótko mówiąc - wszystko zależy od ustaleń wewnetrznych - przewozu dzieci nie
          regulują żadne przepisy????????????? Przepraszam ale nie umiem ukryć zdziwienia.
          Zaproponowałam pani dyrektor aby dzieci były przewożone ewentualnie przez firmy
          taksówkowe (busami 8-osobowymi - przedszkole nie jest duże więc spokojnie kilka
          busów starczy). W takich busach są pasy przy każdym fotelu.
          Zastanawia mnie jeszcze to czy jezeli nie wyrażam zgody na przewóz mojego
          dziecka prywatnymi samochodami to przedszkole jest zobowiązane zapewnić opieke
          mojemu dziecku w dniu takiej wycieczki????
          Pozdrawiam
          • przedszkole2 Re: Wycieczki - przewożenie dzieci - c.d 23.04.07, 12:40
            Co do przepisow to są dotyczące organizacji wycieczek, gdzieś tu na tym forum
            podawałam już link. Ważne dla mnie jest branie firm przewoźniczysz, bo te
            podlegają innym przepisom na temat sprawności autokarów, kwalifikacji
            kierowców , itd. To dla mnie gwarancja. W przedszkolu publicznym ( panstwowym )
            jeśłi rodzic nie wyrazi zgody na wycieczkę powinien mieć zapewnioną dla dziecka
            opiekę w przedszkolu, a co do przedszkoli prywatnych ... to w końcu prywatne
            więc jak już wiem z tego forum róznie bywa.
          • przedszkole2 BHP w szkole, przedszkolu - rozp. 23.04.07, 12:45
            www.men.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_200.php
    • gabi969 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.04.07, 22:50
      Kto decyduje o kryteriach przyjęcia do przedszkola czy obowiązują w tej kwestii
      jakieś przepisy czy też o wszystkim decyduje dyrektor, czy jest zgodne z prawem
      postepowanie kiedy to po dwóch latach uczęszczania dziecka do przedszkola
      odmawia się przyjęcia na rok następny z uwagi na fakt, iż jedno z rodziców
      straciło pracę i jednoczesnie przyjmuje sie do tej placówki dzieci nowe?
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 23.04.07, 12:37
        Są przepisy mówiące o rekrutacji i niestety to,że stara się Pani kolejny rok o
        przyjęcie nie czyni Pani uprzywilejowaną, dzieci nowe mogly spewłniać więcej
        kryteriów. W pierwszej kolejności przyjmuje sie dzieci rodziców pracujących.
        Chociaż takie postępowanie, jakie Pani opsala jest nieetyczne, jednak
        rekrotacja jest jakby od nowa każdego roku i tyle co mogę napisać.
    • czosek Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 23.04.07, 23:56
      Witam serdecznie,
      mieszkam na Tarchominie, moj syn Filip niestety nie zostal przyjety do
      Przedszkola-odwolanie rowniez zostalo rozpatrzone negatywnie, Pani w
      sekretariacie twierdzi, ze z powodu braku miejsc(nie moge zrozumiec, jednego czy
      te 35 dzieci, ktore zostaly przyjete to dzieci samotnych matek). Co mam teraz
      zrobic, gdzie sie udac?!wiem, ze jest juz pozno, ale listy z odwolan byly
      wywieszone 20/04/07. Oboje z mezem pracujemy, mamy jeszcze drugiego 10
      miesiecznego smyka w domu, skladalismy podanie do Przedzszkola z naszej wiedzy
      najblizej miejsca zamieszkania. Prosze mi poradzic, co teraz- nie stac mnie na
      prywatne Przedszkole ani tym bardziej opiekunke do 2 dzieci.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.04.07, 13:09
        Bardzo mi przykro, że jest pani w takiej sytuacji. Jedyne co przychodzi mi do
        głowy to trzymać rękę na pulsie i czuwać w pierwszych dniach września dzwoniąc
        lub chodząc codziennie do przedszkola i pyteć czy ktoś się może nie zgłosił bo
        czesto tak bywa. Może warto też popytać w innych przedszkolach trochę dalej od
        domu? Pozdr.
    • dziubus77 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 26.04.07, 18:46
      Witam serdecznie! Mam pytanie dotyczące parametrów jakie ma spełniać budynek na
      przedszkole niepubliczne - ilość dzieci 60. Jakie są dokładne przepisy dotyczące
      budynku - wysokość pomieszczeń, metraż działki. Nie wiem wg jakich kryteriów mam
      szukać lokalu. Wiem, że są konkretne przepisy, ale nie wiem gdzie je znaleźć uncertain
      Proszę o odpowiedź.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 27.04.07, 13:10
        O to prosze pytać w sanepidzie i kuratorium. Nie moge wypowiedzieć się
        autorytatywnie.
        • aga_mr71 dieta w przedszkolu 30.04.07, 23:43
          Mam dziecko z alergią. Katarki, kaszelki to codzienność rzeczywiście trudna do
          zrozumienia dla Mam zdrowych dzieci (a jeszcze blada cera i podkrążone oczy) I
          ciągły dylemat: czy ten katar jest groźny dla innych dzieci? Zostajemy w domu?
          Ale pytanie dotyczy możliwości przynoszenia przez rodzica własnego wyżywienia
          dla dziecka z alergią. Czy są przepisy na ten temat, jakie warunki trzeba by
          spełnić, by dziecko mogło jeść "domowe jedzenie"?
          • przedszkole2 Re: dieta w przedszkolu 09.05.07, 11:37
            Myślę, że wszystko to zalezy od dobrej woli. Proszę porozmawiać z dyrektorką,
            czy mogłaby Pani przynosic wlasne jedzenie, może trzeba zaproponować jakieś
            oświadczenie jeśli chodzi o odpowiedzialność za to co dziecko zje, czyli, że
            Pani ponosi odpowiedzialność; może jakies zaświdczenie lekarskie. Proszę
            porozmawiać, ja nie wiedze problemu.
    • marta406 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.05.07, 18:33
      Witam, niedawno się przeprowadziłam (do innego miasta), wiem że jest już po
      rekrutacji do przedszkoli. Czy pomimo to mogę się starać o przyjęcie do
      przedszkola w moim nowym miejscu zamieszkania? Wiem że przedszkola tu nie są
      tak bardzo oblegane...
      • kasiakosiba14 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.05.07, 18:08
        Witam!Mam pytanie odnośnie zasad higieny w przedszkolu.Moja 3letnia córeczka
        jest zapisana od września do przedszkola.Byłyśmy w nim na zajęciach
        integracyjnych,mój niepokój wzbudziło to,że pani nie zwraca uwagi na to czy
        dzieci umyły ręce po skorzystaniu z toalety.A dzieci rąk po prostu nie myją!
        Dziś gdy tyle mówi się o higienie wydaje mi się to niedopuszczalne!Wiem,że w
        pierwszej kolejności to rodzice powinni tego uczyć, ale rodzice są różni nie
        koniecznie higieniczni.Uważam więc,że przedszkole jako placówka wychowawcza
        powinno uczyć podstawowych zasad higieny.Chciałabym zapytać też o leżakowanie:
        1.Jak rozwiązać tę sprawę jeśli moja córcia nie śpi w dzień,wychowawczynie są
        mało elastyczne jesli o to chodzi,czytałam we wcześniejszych wypowiedziach,że
        przy odrobinie dobrej woli możliwe jest pójście na komprmis ja natomiast nie
        spotkałam się z taką możliwością.Większość pań twierdzi,że dziecko dostosuje
        się do reszty ja jednak nie chcę aby dostosowywało się skoro nie potrzebuje
        poobiedniej drzemki!
        2.Jak jest z leżaczkami na,których śpią dzieci,odwiedziłam kilka przedszkoli
        zanim zdecydowaliśmy się na jedno z nich.W jednym z przedszkoli miałam
        wrażenie,że dzieci nie mają przydzielonych leżaczków,śpią na nich przypadkowo
        np. dzisiaj Ania jutro Jaś?!
        3.Kto odpowiada za cztstość w toaletach podczas odwiedzin w przedszkolu moja
        córeczka chciała siusiu poszłam z nią do toalety, a tam cała deska sedesowa
        zasikana.Wytarłam deskę zanim posadziłam na niej dziecko,ale co by było gdyby
        córcia była sama?To elementarny brak higieny.
        Może moje pytania wydadzą się dziwne i drobiazgowe dla mnie są jednak niezwykle
        istotne.Bardzo proszę o odpowiedź.
        • matti04 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 06.05.07, 23:44
          Mój synek kończy 3 lata 31 października, chodzi obecnie do żłobka (Warszawa)
          (tzn. większość czasu choruje), praktycznie nie zostaje dłużej niż do 12, bo za
          nim przyzwyczai się do żłobka po kilkutygodnowej nieobecności i są szanse np.
          trzeciego czy czwartego dnia na leżakowanie, to za chwilę znów jest chory i
          zostaje w domu. W domu sypia w dzień bardzo rzadko. Czy leżakowanie w
          przedszkolu jest obowiązkowe? Słyszałam, że nie wszędzie ale jak to jest
          rzeczywiście? W żłobku nie było mowy o rezygnacji z leżakowania. A co z
          przedszkolem? Czy sa przepisy na obowiązkowe leżakowanie czy jest to decyzja
          organizacyjna dyrektora - bo w żłobku chodziło głównie o organizację dnia dla
          opiekunek.

• przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.05.07, 11:45
          Sprawa lezakowania nie jest łatwa, bo nauczycielka jest jedna , a większość
          dzieci jednak potrzebuje snu ale myślę, że jeśli Pani porozmawiac to Pani
          dziecko mogloby leżeć i ogladać np książeczki na leżaczku - prosze porozmawiać
          może są juz wypracowane jakieś metody. Jeśłi chodzi o mycie rak to trudno
          dopilnowac kazde dziecko bo nauczycielka jest wtedy z reszta w sali, a jedno
          idzie się zalatiwć, nie zawsze jest możeliwośc przypomnienia i tym bardziej
          osobistego dopilnowania. Tego typu czynności uczy się gdy idzie więcej dzieci
          do toaety z nauczycielką, np przed obiadem, po przyjściu z ogrodu, itp.
          Leżaczki powinny być podpisane, apościel jeśłi nie jest domowa tylko
          przedszkolna też każda w innej szafce - podpisanej lub worku podpisanym. Za
          czystość w wc odpowiada woźna z tej grupy ale ona też nie stoi murem w toalecie
          bo pomaga przy rozdawaniu posiłków, zmywa, dba o czystośc w sali i wprawdzie
          wchodzi wiele razy do łazienki ale nie jest w stanie tego zrobic po każdym
          dziecku.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.05.07, 11:39
        Oczywiście, że moze się Pani starać ale pod warunkiem, ze są wolne miesjcqa.
        Trzeba być w stałym kontakcie i śledzić sprawę czy ktos nie zrezygnuje.
    • mamakasia40 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 08.05.07, 19:26
      interesuje mnie czy istnieje przepis bhp określający ile opiekunek ma zajmować
      się dziećmi na placu zabaw u nas na 24 dzieci bawiących się na placu przypada
      jedna wychowawczyni czy jest to zgodne z przepisami z góry dziękuje za odpowiedż
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 09.05.07, 11:46
        Na grupę 25 osobowa przypada jedna nauczycielka, a w maluchach ( 3 latkach )
        jeszcze pomoc i tyle jeśli chodzi o ogród. Co do wycieczek poza teren to na 10
        dzieci musi być jedna osoba z opieki.
        • kasiakosiba14 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 12.05.07, 21:46
          Serdecznie dziękuję za odpowiedź na moje poprzednie pytanie.Tym razem mam
          pytanie dotyczące pracy w przedszkolu i tu moja ogromna prośba,ponieważ jest to
          sprawa bardziej osobista.Wiem,że to nie miejsce na takie pytania,ale byłabym
          bardzo wdzięczna,gdyby zechciała mi Pani odpowiedzieć.Rzecz w tym,ze właśnie
          dostałam propozycję pracy w przedszkolu na stanowisku pomocy nauczyciela z
          czego bardzo sie ucieszyłam.Na rozmowie z panią dyrektor dowiedziałam się,że
          etat,o którym mowa jest na razie na najbliższy rok szkolny,a czy będzie nadal
          od września następnego roku to się dopiero okaże,ale raczej nie zostanie
          zlikwidowany.Moje pytanie jest takie: jeśli etat jest na rok szkolny ,co w
          takim razie z okresem wakacyjnym,czy na ten czas nie będę miała umowy o pracę i
          tym samym żadnych dochodów? Czy też okres wakacji wlicza się automatycznie do
          umowy o pracę?Sprawa ta nie daje mi spokoju.Będę niezmiernie wdzięczna za
          odpowiedź.Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.Tak na marginesie dodam,że
          podziwiam Panią za to,iż w nawale obowiązków znajduje Pani czas i chęci,aby
          odpowiadać na te wszystkie pytania i jestPani w tym tak wytrwała.
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.05.07, 21:57
            Jako pomoc nauczyciela będzie Pani zatrudniona na podstawie kodesu pracy. Rok
            szkolny to okres 12 miesięcy i na tyle obowiącuje organizacja roku szkolnego (
            taki jakby plan na caly rok robiony w kwietniu na kolejny rok szk. i
            zatwierdzany przez organ prowadzący ). Według mnie powinna mieć Pani omowe na
            cały ten okres, jednak jeśłi byłaby to umowa na 10 miesięcy to pod koniec
            czerwca należy się urlop wypoczynkowy proporcjonalenie do okresu zatrudnienia i
            stażu pracy ( to jest wytłumaczone w kodeksie pracy prosze przeczytać - lub
            powinna mieć Pani zapłacone za urlop. Prosze pamiętać, że trzecia, koljena
            umowa w tym samy zakładzie ( bez przerw - w ciagłości )powinna być na czas
            nieokreślony. Pozdrawiam
            • 1980anna problem z innymi dziecmi 16.05.07, 11:37
              Pani Dyrektor
              W przedszkolu prywatnym (Krakow) sa 2 grupy po 15 osob (3,4 latki oraz 5 i 6
              latki). Jak wiemy 6 latki musza przejsc roczny program przygotowania do zerowki
              ale w tej grupie sa tez 5 latki i one ucza sie z tymi 6 latkami. Czy my jako
              rodzice mozemy jakos sie temu sprzeciwic bo za rok obecne 5 latki znowu bede
              uczyly sie tego samego. A w przedszkolu nie ma dodatkowej sali aby podzielic
              dzieci na 5 latki i 6 latki. A moze to jest tak ze dzieci 7 letnie chodza osobno
              do zeroki a 6 latkow to nie obowiazuje.
              Prosze mi napisac jaka metode Pani stosuje na spozniajacych sie rodzicow (
              srednio 3 razy w tyg po pol godz)
              dziekuje
              • 1980anna Re: problem z innymi dziecmi 16.05.07, 11:44
                Pani Dyrektor
                czy dyrektor prywatnego przedszkola moze rozwiazac umowe przyjecia dziecka na
                kolejny miesiac jesli rodzice w karcie dziecka napisali ze z jego toaleta jest
                ok a tak naprawde robi kupki 2 razy dziennie a nauczycielki maja juz tego dosc.
                Rodzice po prostu sklamali a jak dziecko zaczelo uczeszczac do przedszkola to
                prawda wyszla na jaw.
                dziekuje
                • przedszkole2 Re: problem z innymi dziecmi 19.05.07, 22:22
                  Nie potrafie odpowiedzieć na pytanie co można bądź nie w przedszkolu prywatnym.
                  Prosze zajrzeć do statutu czy jest tam coś na temat skreślenia z listy z
                  takiego powodu. TO moim zdaniem łamanie praw dziecka. Zawsze można napisać
                  skargę do kuratorium i to tyle. Co do wypowiedzi, że nauczycielka ma tego dość
                  to jeśłi ktos chce być nauczycielem w przedszkolu musi liczyć sie z taimi
                  sytuacjami, a zadaniem nauczyciela jest edukować rodziców i wspierać ich w
                  trenigu czystości ze swoim dzieckiem, a nie zwyczajnie skreślić z listy. Taki
                  zawód to powołanie.
              • przedszkole2 Re: problem z innymi dziecmi 19.05.07, 22:18
                Jeśli wybrała Pani przedszkole 2-oddziałowe to trzeba się liczyć, że grupy w
                nim będa łączone. Wnioskuję z wypowiedzi, że to przedszkole prywatne.
                oczywiście 6 latki mają obowiązkowe, roczne przygotowanie przedszkolne, a to,
                ze w grupie są 5 latki to oczywiście pewne utrudnienie dla dla nauczycieli.
                Praca powinna być prowadzona na dwóch poziomach tak aby dzieci bez wzgledu na
                wiek mialy zajecia ciekawe i dostosowane do możliwości. Raczej rodzice nie moga
                nic z tym zrobić bo ie znalazlam nigdzie zapisu, że zerówki powinny być
                jednorodne rocznikowo - czyli niemieszane. Co do spóźnialskich to moje zdanie
                jest takie, że z wyjatkiem zerówkowiczów, bo to już obowiazek i na podstawie
                programowej dzieci powinny być - to inne dzieci mogą sie sóxniać jeśli jest to
                uzgodnione z nauczycielem, czyli nauczyciel wie, że dziecko się spóźni. Ja
                wychodze z zalożenia, że przedszkole jest dla rodziców, a nie rodzice dla
                przedszkola. Czyli jeśli rodzic ma specjalnie zrywać się z łóżka i gnać do
                przedszkola żeby sie nie spóźnić to coś tu nie tak. Jeśłi ten czas spędzony
                jest w domu na wspólnym sniadaniu, lub na dłuższym spaniu bo wieczorem dzieci i
                rodzice chodzą późno spać, żeby móc trochę pobyć razem to jest to bardziej
                wartościowe niż przedszkole.
    • patrycja62 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 16.05.07, 13:02
      Pani Dyrektor,
      chciałam spytać, odnośnie pieluch, synek idzie od września do przedszkola, robi
      na nocnik w domu, chociaż nie zawsze, chociaż od roku jest uczony, mam
      nadzieję, że do września uda mu się to opanować.
      Czy w przedszkolach można się umówić z woźną, że będzie mu zmieniała te
      pieluchy - za dodatkową opłatą ?
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.05.07, 22:25
        DOatkowa opłata na panstwowym gruncie? Ja nie pozwoliłabym na taka prywatę w
        przedszkolu. Dlaczego jedne dzieci mają miec zaplaconą większą uwagę pracownika
        niż inne? Pomoc nauczyciela ma obowiązek przebrać dziecko jak sie cos
        przytrafi. Myślę jednak, że dziecko trzeba nauczyć wołania, a do przedszkola
        pieluch nie zakladać. Porozmawiać z nauczycielką, że jest taki problem, a
        dziecko wsród innych dzieci napewno załapie o co chodzi.
    • renialap1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 16.05.07, 14:31
      Bardzo proszę o radę na temat przedszkola, ale z innej strony. Pracowałam dawno
      temu w przedszkolu i krótko w szkole(zastępstwo). Teraz z uwagi na dzieci przez
      13 lat byłam w domu. Chciałabym wrócić do pracy w przedszkolu, ale nie znam
      zasad przyjęcia do pracy. Czy mając maturę muszę uzupełnić wykształcenie, czy
      mogę być zatrudniona i wówczas podnosić swoje kwalifikacje? Dodam, iż mam
      przygotowanie muzyczne (12 lat nauki w szkole muzycznej).
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.05.07, 22:28
        Faktycznie jest Pani już nie na czasie z przepisami. Widać, że wiele lat nie
        miała Pani kontaktu z zawodem. obecnie nie można zatrudnić nauczyciela bez
        kwalifikacji, czyli dyplomu w ręce i to dokladnie w tym kierunku, w jakim
        będzie zatrudniony. Minimum licencjat z przygotowaniem pedagogicznym ale
        wychowanie przedszkolne i nauczanie zintegrowane, czy edukacja początkowa daje
        już takowe.
    • sylwia.wk Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 17.05.07, 14:34
      rok temu syna nieprzyjeto z braku miejsc w tym roku rowniez w trzech
      przedszkolach w naszym miescie nieprzyjeto go. czy taka sytuacja jest
      poprawna??
      • babeth 4 latka w grupie 4 , 5 i 6 latków 17.05.07, 22:01
        Droga Pani Dyrektor,
        nasza córeczka (końcem października skończy 4 latka) z braku miejsc w
        średniakach została zakwalifikowana do grupy 4,5 i 6 latków tzw zerówki. Jest to
        przedszkole tradycyjne (nie Montessori). Znajdą się w niej dzieci, które po raz
        pierwszy trafiły do przedszkola. Córeczka w tej grupie ma spędzić najbliższe 3
        lata (jako 4, 5 i 6 latka). Pani dyrektor naszego przedszkola uspokoiła mnie, że
        taka grupa jest nawet lepsza dla córeczki, bo średniaki znają się już od roku,
        są zgrane i mogłyby córeczkę odrzucić. Po za tym córeczka od starszych może
        wiele się nauczyć. Ale i tak mam wiele dylematów: czy Panie będą czuwać żeby 6
        latki nie zdominowały najmłodszych, czy pogram będzie jakoś sensownie dzielony i
        dostosowany. Jak to będzie z rozwojem córeczki: skoro teraz przebywając ze
        starszymi podniesie swój poziom to analogicznie spędzając w tej grupie 3 lata
        (niejako 3 lata w zerówce) w pewnym momencie osiądzie na laurach. Wiem, że nie
        znając tego konkretnego przedszkola i kadry w niej pracującej trudno będzie Pani
        skomentować wszystkie moje wątpliwości ale mimo wszystko jestem bardzo ciekawa
        Pani opinii.
        • przedszkole2 Re: 4 latka w grupie 4 , 5 i 6 latków 19.05.07, 22:30
          Ja jestem zwolnieniczka grup mieszanych bo jest to naturalne i każdy może
          znaleźć partnera do zabawy. Jeśłi pracuja tam dobrzy nauczyciele to nie ma się
          czego obawiać.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.05.07, 22:29
        Jeśłi nie ma miejsc i nie jest Pani z grupie uprzywilejowanych niestety tak
        może być.
    • kokietka.kokietka Bardzo prosze o pomoc!! 20.05.07, 19:40
      Moja córka od 2 lat chodzi do jednego z płockich przedszkoli.Przy zapisie do
      trzeciej grupy dowiedzialam sie od jednej z pan pracujących w owym przedszkolu,
      ze prawdopodobnie moje dziecko juz nie bedzie mogło chodzic do tego przedszkola
      bo nie jest w Płocku zameldowana.To fakt ale od urodzenia mieszkamy wszyscy w
      Płocku.A co smieszne to własnie przy tym przedszkolu.Pochodze z Płocka, tu
      jestem zameldowana.Problem w ty, ze cały czas wynajmujemy mieszkanie i raczej
      nie mam szans na zameldowanie córki dopoki nie kupimy domu(a to moze jeszcze
      potrwac pare miesiecy).Zameldowanie u moich rodziców nie wchodzi w rachube.Wiec
      pytam czy moje dziecko moze byc oderwane od przyjaciól po dwoch latach chodzenia
      do przedszkola?Jezeli prezydent nie chce pokrywac kosztów miesiecznego
      utrzymania mojego dziecka to przeciez moge sama oplacac pobyt mojej córki w
      przedszkolu.Bardzo prosze o odpowiedź.
      • przedszkole2 Re: Bardzo prosze o pomoc!! 20.05.07, 21:46
        Po piewrsze to gdzie jest dziecko zameldowane. Bo jeśli w innym miescie to
        wtedy jest argument za przyjeciem. W Wwie jest wiele dzieci z meldunkiem w
        innych miastach oddalonych o kilkaset kilometrów, takie życie. Po drugie w
        karcie zazwyczaj napisany jest adres zamieszkania, a nie zameldowania i nikt (
        przynajmniej w stolicy ) tego nie weryfikuje. Sprawa zazwyczaj dopiero wychodzi
        na jaw kiedy chodzi o zerówkę, bo wtedy trzeba powiadomić przedszkole gdzie
        dziecko ma szkołę rejonową. Zazwyczaj też przyjmuje sie dzieci już chodzące.
        Można też poprosić wlascicieli mieszkania o zgode na zameldowanie czasowe ( 3
        miesięczne ) i sprawa jest rozwiązana. Taki zameldowanie wygasa samo po 3
        miesiącach jeśłi się go nie przedluży, więc dla właścicieli mieszkania nie jest
        to groźne. Tylko to przychodzi mi do glowy. Nie znam tez obyczajów płockich
        przedszkoli. Pozd.
    • uska75 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 21.05.07, 11:15
      dzień dobry, mam pytanie , jak postąpic aby dostać sie do przedszkola w roku
      2007/2008, obecnie syn ma 2,2 roku, trudno było się dostać do żłobka, a podobno
      do przedszkola również , co decydyje o pierwszeństwie w dostaniu sie dziecka do
      placówki? czy wszystkie przedszkola mają te same zasady rekrutacji?pozdrawiam.
      • mamamisiasia Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 24.05.07, 23:52
        jakie kary panie moga stosowac w przedszkolu, a ktorych nie powinny? Na poczatku
        byly problemy, bo ma zaburzenia zwiazane z integracja sensoryczna- dlugo nie
        mowil (teraz mowi, ale niewyraznie), odcinal sie od grupy, nie chcial
        uczestniczyc w zajeciach-wiec od razu byl postrzegany jako ten inny. W domu jest
        dzieckiem rozsadnym, normalnym, bardzo inteligentnym, raz mu sie powie i sie
        slucha-zerszta zawsze byl bardzo spokojnym dzieckiem, ktore zawsze myslalo
        zanim cokolwiek zrobilo. Z tym, ze zawsze unikal dzieci z racji problemow z
        rownowaga, bo fizycznie nie nadazal za rowiesnikami, wiec moze byc troche
        niedostosowany spolecznie do swojego wieku. No i ma bardzo przekorny charakter,
        ale mozna sie z nim dogadac. Natomiast w przedszkolu panie nie sa w stanie nad
        nim zapanowac. Zaczelo sie od noszenia kapci- kupilismy nowe i nie chcial w nich
        chodzic. Od trzech miesiecy jest za to karany- kupilismy juz trzecia pare i
        sytuacja sie powtarza. Na poczatku dziecko jest zadowolone, chce w nich chodzic,
        po kilku dniach noszenia w przedszkolu oznajmia, ze sa brzydkie i nie bedzie w
        nich chodzic. Najgorsze jest to, ze wali tymi kapciami dzieci (co mnie dziwi, bo
        to zawsze on dostawal od wszyskich i nie potrafil oddac), bo panie w ramach kary
        mu je wyrzucaly i tak mu sie spodobalo wyrzucanie, ze rzuca nimi w dzieci.
        Ostatnio znowu zaczelo sie bicie dzieci w grupie.W domu tez probowal przylozyc
        mlodszemu bratu, ale skonczylo sie na rozmowie, zapowiedzi kary i jest spokoj.
        Dziwi mnie to, bo to wyglada tak, ze zaczyna miec jakas koncepcje zabawy (te
        zachowania nie wynikaja z agresji, tylko podejrzewam z checi zwrocenia uwagi na
        siebie, bo dla niego to jest dowcip dac kuksanca w glowe koledze- zreszta
        jeszcze slabo mowi i tak zapewne zwraca na siebie uwage) i nastepuje eskalacja
        tych zachowan- kary przedszkolne nie skutkuja, a maly jest coraz bardziej
        rozbrykany, konczy sie rzucaniem sprzetem w dzieci, co w domu NIGDY sie nie
        zdarzylo. W domu natomiast dziecko jest uosobieniem spokoju i rozsadku.
        Najgorsze jest to, ze przy kazdej rozmowie dostaje liste zazalen, tak jakby byl
        to tylko moj problem. I slysze, ze w grupie jest tyle dzieci, ze pani nie ma
        czasu na zajecie sie dzieckiem indywidualnie.Jak to jest mozliwe, ze
        doswiadczeni pedagodzy nie potrafia sobie poradzic przez kilka miesiecy z
        czterolatkiem i problem non stop sie powtarza. W koncu powinni potrafic
        rozwiazywac takie problemy zwlaszcza. Czy w takim przypadku to jest rzeczywiscie
        tylko moj problem, bo tylko slysze "ale ma pani problem", a nikt nawet nie
        zparoponowal spotkania, zeby to rozwiazac. Jak takie problemy sa postrzegane od
        drugiej strony, czyli od strony pedagogow w przedszkolu? Nie wymagam od pani,
        zeby przy nim siedziala, ale nie chce, zeby byl przez kilka miesiecy karany za
        to samo przewinienie.
        • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 25.05.07, 10:17
          A może skarpetki z ABSem, czyli z gumkami pod spodem? Przedszkole ma obowiązek
          wspierać rodziców w wychowaniu dziecka, slużyć pomocą i radą. Co do karania to
          musza być oneprzemyślane i takie , które nie biją w godność dziecka. Jednak
          lepiej chwalić niż karać, to daje lepsze efekty. Trdno mi Pani coś poradzić bo
          nie widzialam dziecka, a opis dziecka jest tylko z pani strony, czyli nie
          opiesuje faktycznych zachowań w grupie. Proponuje iść do psychologa i poprosić
          o spisanie zaleceń do postępowania z dzieckiem dla pań w przedszkolu. Dziwi
          mnie zachowanie nauczycielek w tej sytuacji.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 25.05.07, 10:11
        Już o tym wielokrotnie pisałam. W pierszej kolejności przyjmowane sa dzieci
        rodziców samtnych, rodzin zastępczych, rodzicow niepelnosprawnych, następnie
        dzieci obojga rodzicow z najbliższej okolicy, najlepiej jeśli dziecko ma
        ukończone 3 lata. Jednak są dzielnice gdzie i w sytuacji spelniania ostaniego
        warunku nie jest dziecko przyjete z powodu dużej ilości chętnych.
        • morarizo Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 30.05.07, 12:13
          Obecnie jestem zagranica. Pracuje na zlecenie MEN-u. Moje dziecko urodzilo sie
          w Rosji i chodzi tu do przedszkola, skonczy 4 lata. We wrzesniu zamierzamy
          wrocic do Polski i osiasc w Warszawie. oczywiscie zamierzam oddac corke do
          przedszkola, ale nie wiem w jakiej dzielnicy bedziemy mieszkali. czy bede miala
          jakies problemy? Czy sa kolejki?
          • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.06.07, 21:02
            Prosze poczytać na forum, w niektórych dzielnicach jest strasznie trudno, a
            nabór już dawno był. Proponuje już szukać miejsca albo liczyć na dzieci , które
            sie nie zglosza i zrezygnują jednak w 4 latkach to nie czesto ma miejsce.
    • majuno Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 29.05.07, 15:58
      Pani Dyrektor,
      Jestem mama 6. latki, ktora w tym roku idzie do zerowki do przedszkola, problem
      polega na tym ze owa grupa zerowa z racji tego ze Pani dyrektor naszego
      przedszkola otworzyla dodatkowa grupe dzieci, zostala skierowana do świetlicy
      szkoly gimnazjalnej na drugim pietrze. Szkola miesci sie co prawda w budynku
      przy przedszkolu. Stołowka szkolna mieści sie na parterze podobnie zreszta jak
      szatnia... czy to jest zgodne z prawem, przeciez szkoly podstawowa i gimnazjum
      zostaly oddzielone a co dopiero przedszkolaki z nastolatkami.
      Co robic w takiej stytuacji - w jaki sposob walczyc o dobro naszych dzieci.
      Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedz.
      • mamamisiasia Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 30.05.07, 23:13
        ostatnio zaczelam wypytywac dziecko i okazalo sie, ze przedszkolanka leje
        wszystkich jak popadnie. Juz raz bylam u dyrektorki i poruszalam ta sprawe, ale
        tylko chodzilo o moje dziecko. Ostatnio wlos mi sie zjezyl, bo z opowiesci
        wynika, ze pani leje wiekszosc dziecipo kazdej czesci ciala. Tez mam zamiar z
        tym isc do dyrektorki. Tak sie zastanawiam czy nie zmienic przedszkola- czy jest
        jakas szansa, zeby przeniesc dziecko (do 4 latkow), czy trzeba to uzasadniac i
        czy musi byc gdzies wolne miejsce. Jak rozwiazac taka sprawe- czy zakonczyc na
        dyrektorce i czekac co z tym zrobi. Czy uderzyc wyzej- jakie dyrektorka powinna
        podjac kroki. I tak juz przedszkolanka jest obrazona na mnie i sie nie odzywa do
        mnie. Nie chce rezygnowac, bo mojemu dziecku jest potrzebny kontakt z
        rowiesnikami, ale nie za taka cene. To jest jednak panstwowa instytucja, a
        znajac zycie nauczyciel jest nie do ruszenia.
        • hatta Urlop wychowawczy - jakies konsekwencje? 02.06.07, 09:42
          W sierpniu konczy sie urlop macierzynski na mlodsze dziecko. Starsze dziecko od
          wrzesnia ma chodzic do przedszkola. Kiedy byl skladany wniosek do przedszkola,
          mlodszego dziecka jeszcze nie bylo na swiecie. CZy jesli matka wezmie
          wychowawczy na mlodsze dziecko, to groza jakies konsekwencje zwiazane z
          przedszkolem (albo prawne?)? Najpierw przyjmuje sie dzieci obojga pracujacych
          rodzicow, ale co sie dzieje, jesli juz pozniej zmienia sie sytuacja?
          • przedszkole2 Re: Urlop wychowawczy - jakies konsekwencje? 02.06.07, 21:05
            Jeśli już dziecko jest przyjete to nic się nie stanie - może być problem z
            przyszłorocznym przyjęciem.
            • 1980anna Re: niezbednik dla dyrektora 03.06.07, 17:27
              Pani Dyrektor
              czy moze Pani zaproponowac jakas literarure(niezbednik) potrzebna dla
              dyrektorki malego prywatego przedszkola. Chodzi mi o zakres kontrolowania
              swoich pracownikow (pan nauczycielek) nad sprawa edukacyjna i nie tylko.
              Biuro oficynamm posiada taki niezbednik ale nie wiem czy warto w to
              zainwestowac.Moze Pani posiada jakies sprawdzone wydawnictwo z ktorego warto
              skorzystac.
              dziekuje
              • przedszkole2 Re: niezbednik dla dyrektora 04.06.07, 12:38
                Ja proponuje lekture prawa oświatowego, praca pracy itd. Ale jeśłi chce Pani
                koniecznie jakiś poradnik to ja proponuje menagement dla dyrektorow wydawany
                przez firmę rabe jest to rodzaj segregatoró do ktorych się dołączo uzupelnienia
                lub wymienia kartki jak sa jakieś zmiany, to rodzaj preumeraty, chociaż wiele z
                tych rzeczy pani jako dyretora przedszkola prywatnego zapewne nie dotyczy.
        • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.06.07, 21:04
          W ostatecznosci pozostaje rzecznik praw dziecka, wczesniej jest kuratorium.
          Jeśli chodzi o zamianę przedszkola to zwyczajnie się z jednego rezygnuje, a
          zapisuje do drugiego jednak w dzielnicy dyrektorki się zęsto porozumiewają
          i ... Życze powodzenia
          • zmudka1 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 15.06.07, 08:40
            Witam serdecznie, mój syn idzie teraz do przedszkola do "zerówki", bylismy na
            zebraniu i okazało sie ze w grupie bedzie 32 dzieci i to nie wszystkie bo
            okazało sie ze nie było kogoś na liście z obecnych rodziców, na to jedna
            wychowawczyni , która pierwszy raz ma sama grupe, wcześniej była na stazu,
            pytanie mam takie : kto decyduje czy podzielic dzieci na dwie grupy , dodam że
            warunki są (dodatkowa sala wyposażona) gmina czy pani dyrektor? pani dyrektow
            twierdziła ze gmina a jak rozmawiałam nastepnego dnia to rykła na mnie ze ona tu
            o wszystkim decyduje wiec zgupiałam do reszty . jesli my jako rodzice ktorzy sie
            nie zgadzamy na tak wielka grupe mozemy napisac jakies odwołanie prośbe to do
            gminy czy pani dyrektor?? z góry dziekuje za odpowiedz
            • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 29.06.07, 10:43
              Liczba dzieci w grupie przedszkolnej nie może przekraczać 25, to zagwarantowane
              jest w statucie przedszkola. Jeśli jest to przedszkole publiczne to podlega
              gminie i oczywiście kuratoriu, a przedszkole prywatne i niepubliczne tylko
              kuratoriu. Myślę , że nie powinniście się Państwo zgodzić na taką sytucaję.
              Prosze pisać protesty do gminy i kuratorium.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 02.06.07, 21:00
        Proponuje napisać do kuratorium i sanepidu.
        • mateo03 Jak napisac odwolanie ? 27.06.07, 11:33
          Na forum samodzielnych mam napisałam:

"Jestem samotną matka na urlopie wychowawczym, mam 4-letniego syna i 1,5
          roczna corke.
          Chciałam, by moje dziecko poszlo do przedszkola. W ubieglym roku nie dostalo
          sie, bo tam, gdzie wynajmowalam mieszkanie obowiazywala rejonizacja crying
          W tym roku zlozylam podanie w 2 przedszkolach obok miejsca zameldowania
          (przeprowadzilam sie do rodzicow) i dziecko znow sie nie dostalo.
          Powodem bylo to, ze jestem na urlopie wychowawczym. Na wiosne obronilam prace
          licencjacka. Obecnosc jednego dziecka w przedszkolu bardzo by mi wówczas
          pomogla w nauce, ale to nie wzruszylo dyrektorki crying a przeciez nie ma ulg w
          oplatach, kazde dziecko placi tyle samo. Nie ma rowniez oddzialu z 4
          darmowymi godzinami przedszkolnymi.
          W chwili obecnej musze czekac do wrzesnia, zeby dopiero wtedy zlozyc
          odwolanie.
          Moj syn marzy o przedszkolu. Odkad dowiedzial sie, ze nie zostal przyjety
          zaczal mowic o sobie "jestem głupi" ... jestem glupi dlatego mnie nie
          przyjeli, jestem glupi bo cos wylalem itd.
          Moj syn nie zna swojego ojca, mimo ze wiele razy mija go nawet pod blokiem.
          Nie ma szansy by on sam wyciagnal do niego reke.
          Dzieci maja swietny kontakt z dziadkami, syn spedza z nimi wszystkie
          weekendy. Moj brat zajmuje sie dziecmi, zabiera syna na boisko, na spacery.
          Podpowiedzcie mi, jak napisac odwolanie, by zostalo pozytywnie rozpatrzone ?
          Chcialabym by moj syn rozwijal sie prawidlowo i widze, ze pojscie do
          przedszkola bardzo by mu pomoglo.
          To dziecko łaknie kontaktu z innymi dziecmi. Co mam zrobic :

Wiem, ze niektore mamy oddawaly swoje dzieci do przedszkola nawet wtedy gdy
          nie pracowaly i nie byly na wychowawczym. Co za pech nas przesladuje ?"

Jak mam napisac odwolanie ? jakich argumentów uzyc ?
          W nastepnym roku znow bede miec problem z przedszkoleb, poniewaz:
          1. moja corka w 2009 roku w marcu skonczy 3 latka, moj urlop wychowawczy
          skonczy sie kilka dni pozniej.
          2. czy przyjma ja jako 2,5 latka do przedszkola we wrzesniu ? a jesli nie, to
          co mam zrobic ?
          3. we wrzesniu 2008 r. syna znow nie przyjma do przedszkola bo ja bede nadal na
          wychowawczym
          4. w marcu 2009 roku zostane z 2 dzieci bez przedszkola, bez wychowawczegi i
          bez pracy (umowe mam tylko do konca wychowawczego)

Jesli moj syn dostalby sie teraz do przedszkola, to moze za rok nie byloby juz
          problemu ?
          • przedszkole2 Re: Jak napisac odwolanie ? 29.06.07, 11:01
            Myślę, że to wszystko co Pani napisała w tym liście należy umieścić w
            odwolaniu. Życze powodzenia
    • asiula30 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 19.06.07, 20:36
      Witam serdecznie Pani dyrektor, mam nastepujace pytanie, czy powinnam zgodzic
      sie na propozycje wychowawczyni mojego synka ktory aktualnie jest w maluchach (4
      latka)aby zostal w tj grupie jeszcze rok , czy moge wymagac aby dziecko szlo
      rowno z rowiesnikami i kolegami.
      Asia
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 29.06.07, 10:53
        Nie wiem dokładnie jaka jest sytuacja. Jeśli Pani dziecko jako jedyne lub w
        dużej mniejszości zostaje z rocznikiem młodszym należałoby się odwoływać i
        domagać umieszczenia w grupie wiekowej zgodnej dla dziecka, jednak jeśli w tej
        grupie jest około połowa dzieci starszych lub więcej nie widzę problemu. Nie
        wiem jaki jest powód propozycji nauczycielek. Jeśli dziecko rozwija się wolniej
        lub ma jakies prolemy to wtedy zostawienie go w grupie mlodszej jest dobrym
        wyjściem bo dziecko nie czuje się gorsze i nie odczuwa, że jest slabsze i nie
        radzi sobie tak jak rówiesnicy.
    • dorotasie Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 20.06.07, 10:56
      Witam serdecznie.
      Mam synka w wieku 3 lat(skończył 28 maja). Zapisałam go do przedzkola (w
      Słupsku),ale coraz bardziej zaczynam się zastanawiać, czy posłać go czy nie.
      Jest dosyć szczególnym chłopcem, ponieważ BARDZO boi się hałasu, krzyczących i
      nadpobudliwych dzieci.Jest bardzo wrażliwy. Urodził się z drżeniem mięśniowym,
      co oznacza nie w pełni wykształcony system nerwowy - nie wiem czy to ma jakiś
      wpływ, ale Mateuszek bardzo boi się hałasu, większej liczby osób. Dodam, ze od
      małego ma kontakt z dziećmi na podwórku czy odwiedzając się ,chodzimy też do
      parku, ale zawsze się wycofuje jak jest hałas, albo jak jakieś "szybkie"
      dziecko do niego podchodzi. Wiem, ze w przedszkolu jest to nieuniknione, a
      jeszcze wczoraj przypadkowo u pediatry pani doktor powiedziała, że powinnam go
      posłać do przedszkola w wieku 4 lat, bo z jego wrażliwością to będzie straszne
      dla jego psychiki, a może przez ten rok będzie starszy i łatwiej będzie za rok.
      Proszę o jakąś radę. Dorota
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 29.06.07, 10:56
        Jeśli sytuacja jest taka jak Pani opisuje to faktycznie może zostawić malucha
        jeszcze rok w domu. Jednak proponuje poradzić się psychologa. Jeśli podejmie
        Pani decyzje o zostawieniu w domu to trzeba przez ten rok oswajać dziecko,
        proponuje pomyślec o jakieś swietlicy dla maluszków takiej gdzie można
        przebywać z dzieckiem wśród rówieśników przez 2 - 3 godziny dziennie.
    • rosemary4 Zerówka 22.06.07, 08:53
      Witam,
      chciałabym zasięgnąć opini w temacie, który poniżej przedstawię.
      Moja córka kończy w tym roku pięciolatki (rocznik 2001), jej grupa jest raczej
      stała pod wzgledem składu, przynajmniej 18 dzieci jest już w tej grupie od 3
      lat. Od września zaczynają zerówkę. Ale pojawił się problem - w czerwcu została
      przeprowadzona kontrola przedszkola z Kuratorium i okazało się, że za dużo
      dzieci jest zapisanych do grupy zerówkowej - 29. A skąd problem - ano do grupy
      niższej w latach wcześniejszych zostało przyjętych sześcioro cześciolatków i
      pomimo, że z grupy córki odchodzi trójka dzieci, po przyjeciu tej szóstki robi
      się nadkomplet.
      Propozycja jest taka aby podzielić wszystkie sześciolatki mniej więcej na pół i
      do tych grup dołączać pięciolatki. Nie muszę chyba pisać, że dla dzieci to
      byłaby straszna rzecz. Czy nie można tych cześciolatków zostawić w tamtej
      grupie ?
      A może jest jakieś inne rozwiązanie, żeby nie dzielic tej grupy.
      Moja córka (jest z 25 grudnia) wczoraj dostała medal Cytelnika, a obawiam się,
      że jeżeli na nią padnie przy podziale, zbuntuje się i może przestać sie
      interesować czymkolwiek.
      Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
      Ula - mama Gaby
      • przedszkole2 Re: Zerówka 29.06.07, 10:59
        Gdybpa mieszana dla dobrego nauczyciela to nie problem, napewno cóeka nie
        straci na tym , a lepiej być w grupie mniejszej liczebnie bo nauczycielka ma
        więcej czasu dla dzieci niż w grupie 29 osobowej! W gurpach 5 -6 latkow 6 latki
        raczej nie traca bo priorytetem jest realizacja programu zerówki. Jeśli córka
        Pani tak się rozwija to nie zaszkodzi jej to napewno.
    • karina1233 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 01.07.07, 22:24
      Witam.
      W jednym z postów pisała Pani, że w trakcie trwania roku szkolnego można
      zapisać dziecko do przedszkola publicznego jeśli jest wolne miejsce. Ale czy to
      takie proste? Skąd wiedzieć czy takie miejsce się zwolniło i czy dokumenty są w
      tym przypadku takie same w okresie składania podań przez wszystkich? A może i w
      tym przypadku istnieje jeszcze jakaś lista rezerwowych i znów nie mielibyśmy
      szans. Mieszkamy na Nowodworach (od 2 lat- niestety wynajem), ale meldunek mamy
      w Wielkopolsce. W tej dzielnicy dostać się do przedszkola to marzenie. Na
      wiosnę odbieramy własne mieszkanie na Gocławiu, oczywiście tam już możemy sie
      zameldować, i chcielibyśmy dostać się tam do publicznego przedszkola. Tylko czy
      nam się uda... I jak się do tego zabrać? Taraz nasz syn w październiku kończy 3
      lata i idzie do prywatnego, ale wolimy państwowe i finansowe też by nam to
      wiele pomogło.
      Dziękuję za wszelkie informacje.
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 04.07.07, 11:44
        Prozę iść do wybranego przedszkola i porozmawiac z dyrektorką lub do kilku
        okolicznych przedszkoli. DYrektorki różnie to sobie organizują. Czasami mają
        listę rezerwową, czasami kto się akurat zglosi ten jest przyjęty - różnie.
        Miejsce może zwolnić się już w pierwszych dniach września ,a nawet pod koniec
        sierpnia. Trzeba trzymać rękę na pulsie Składa sę taką samo kartę - wniosek
        jaki obowiązuje w W-wie w danym roku szkolnym, czyli ten sam co skladali
        rodzice w lutym br.
    • jerube grupa żłobkowa 09.07.07, 13:07
      Witam!Mam pytanie dotyczące grup żłobkowych przy przedszkolu.Ile opiekunek
      powinno być w takij grupie? jak wygląda konkretnie opieka nad maluchami 1,5-2
      lata(sen, spacery, ubieranie, przewijanie itp.)?jak powinnam przyzwyczajać
      malucha do żłobka?pracuję w szkole, dziecko tez od 3wrzesnia ,jak ja,idzie do
      żłobka. Będę wdzięczna za wszelkie informacje.Pozdrawiam
      • przedszkole2 Re: grupa żłobkowa 26.07.07, 06:54
        Wychpowanie przedszkolne obejmuje dzieci od wieku 3 lat, w wyjątkowych
        przypadkach od 2,5 roku. W ustawie o systemie oświty i innych aktach prawnych
        dotyczący oświaty nic nie ma na temat dzieci młodszych. Rozwojowo też nie jest
        to wiek przedszkolny zgodnie z psychologią rozwojową. Bie wiem skąd taki twór,
        moze jest to jakaś placówka prywatna i jest to cos łączonego ze złobkiem. DO
        tego żłobek i przedszkole podlegają innym organom prowadzącym, przedszkola pod
        wydzialy oświaty - edukacji, ażłobki pod opieke społeczną. Nic nie potrafie
        powiedzieć jak powinna wyglądać opieka nad takimi maluchami, prosze zapytać na
        forum o żłobkach.
    • kasiakrak25 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 11.07.07, 21:22
      Witam.Planuję otworzyć prywatne przedszkole.Proszę bardzo o informację
      dotyczącą wykształcenia personelu tzn. czy mogę zatrudnic na stanowisku
      wychowawcy osobę z wykształceniem wyższym zawodowym czyli bez tzw magistra.W
      Kuratorium zasugerowano mi ze nie bardzo a w necie są inf na temat możliwości
      zatrudnienia takiej osoby.Dodam, że osoba ta posiada wykształcenie pedagogiczne
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 26.07.07, 06:55
        minimum licencjat z wychowania przedszkolnego prawo nie zabrania zatrudniania
        osób po studium nauczycielskim z wych przedszkolnego ale to zazwyczaj osoby już
        kończace karierę zawodową - niemniej świetni specjaliści ( to była szkoła... ! )
    • yasmin11 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 12.09.07, 13:03
      witam,
      moje dziecko chodzi do przedszkola juz trzeci rok. od poczatku byla
      to grupa mieszana, tzn. 2 roczniki. I grupa opiekowala sie pani
      wychowawczyni i pani dyrektor, ktora musi podobno w I grupie odrobic
      iles godzin, w II do pani wychowawczyni dolaczyla zupelnie nowa pani
      i w III jest tak samo. w przyszlym roku polowa grupy odejdzie do
      szkoly, do pozostalych dzieci, do zerowki dolacza nowe, "z ulicy". i
      wychowawczyni, ktora prowadzila te grupe od poczatku ma przejsc do
      nauczania w grupie I.moje pytania:
      1. czy mozna dzieciom w ostatnim roku zabrac pania, ktora prowadzila
      je od samego poczatku? czy sa na to jakies przepisy, czy tez jest to
      dobra wola dyrekcji?czy Rodzice maja na to jakis wplyw?
      2. czy faktycznie jest tak, ze pani dyrektor musi co roku prowadzic
      zajecia w pierwszej grupie maluszkow, czyli de facto co roku dzieci
      w 2 grupie spotykaja sie z nowa Pania?
      bede wdzieczna za odpowiedz, dziekuje
      • przedszkole2 Re: odpowiem na pytania o przedszkolach - dyrekto 14.09.07, 11:41
        Dyrektor nie musi realizować pensum tylko w maluchach ale jest to
        wygodniejsze ponieważ jest tam pomoc nauczyciela, a godziny można
        realizować w trakcie wypoczynku dzieci bo dyrektor i tak ciągle ma
        telefony albo interesantów. Wiem coś o tym. To bez sens te godziny
        ale cóż. CO do nauczycielki to myślę, że możecie napisać podanie i
        tyle. Ustawa o systemie oświaty mówi, że w miarę możliwości jeden
        nauczyciel powinien prowadzić gdupe przez cały czas ale nie zawsze
        jest to możliwe z róznych powodów, za organizację odpowiada dyrektor
        bo on ją planuje. Najlepiej poprosić i tyle.
        • mariola1315 Jakie kryteria przyjęcia w Warszawie? 17.01.08, 15:09
          mam pytanie czy wie Pani może jakie są kryteria przyjmowania dzieci
          do przedszkola w Warszawie?
          Czy oboje rodzice muszą pracować?
          My mamy dwoje dzieci - 3,5 roku i 1,5 roku.Starszego synka chcemy
          puścić do przedszkola od września.
          Mąz pracuje a ja aktualnie przebywam na urlopie wychowawczym.
          Mam pytanie, czy to że przebywam na urlopie wychowawczym może być
          przeszkodą do tego, aby moje dziecko zostało przyjęte do przedszkola?
          Generalnie chodzi nam o to, by Synek nauczył sie przebywać razem z
          dziećmi; bawić się,i uczyć różnych rzeczy,które w wieku
          przedszkolnym są bardzo wazne dla dziecka.

Mateuszek ma
          i
          Łukaszek ma
          • przedszkole2 zapraszam na mój nowy wątek 17.01.08, 17:02
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka