mama_oli4 01.09.05, 21:41 Czy orientujecie sie gdzie iw jaki sposob mozna sie ubiegac o darmowy pobyt dziecka w przedszkolu na okres 5 godzin dziennie.Wedlug ustawy kazdy ma do tego prawo w przedszkolu panstwowym,ale kto tego przestrzega? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-mamulka Re: darmowe przedszkole ? 02.09.05, 09:22 Wygląda to tak, że jak chcesz oddać dziecko do przedszkola na 5 godzin(do 12) nie płacisz stałej opłaty, jak jeszcze nie wykupisz jedzenia to rzeczywiście przedszkole będzie darmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
joannaj Re: darmowe przedszkole ? 05.09.05, 12:38 Posłałam dziecko do przedszkola od 10.30 do ok.14.20. Teraz się dowiedziałam o darmowym przedszkolu tym bardziej że to będzie ok 4 godzin dziennie. Jak pertraktować z dyr. o te 4 godz. darmowe? Czy dyr. nie wypisze mi dziecka?(bo to może być ,,państwo w państwie,, Poradźcie.Joasia Odpowiedz Link Zgłoś
kamona33 Re: darmowe przedszkole ? 05.09.05, 14:19 U mnie w rodzinie był podobny przypadek . Kuzynka starała się o zwolnienie z opłat za pobyt w przedszkolu . Mała przyprowadzana byłą po śniadaniu i jedynym mankamentem było to ,że dziecko było odbierane po 14,00 czyli po obiedzie, z którego też chciała zrezygnować . Niestety podczas rozmów Pani dyrektor była nieugieta , choć kuzynka opierałą się na informacjach uzyskanych bezpośrednio w kuratorium , które twierdziło ,że jest taka opcja niepłacenia za przedszkole jest możliwa. Dodam ,że nie chodzi o żadną małą miejscowość tylko o Warszawę , dokładnie o rejony Wolumenu . Ze względu na trudną sytuację rodzinną , wiem ,że uzyskałą pomoc finansową z ośrodka pomocy społ. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewkan Re: darmowe przedszkole ? 05.09.05, 19:47 Jeśli składając kartę zgłoszenia wpisałaś, że dziecko będzie przebywać w przedszkolu 5 godzin to nie płacisz opłaty stałej, jeśli wpisałaś więcej godzin to teraz trzeba złożyć podanie o zmianę liczby godzin. W Warszawie miasto ustaliło, że godziny realizacji podstawy programowej to od 8 - 13 czyli jeśli dziecko miałoby być do 14.30 to już przekracza podstawę programową i dyrekcja ma rację. Ośrodki Pomocy Społecznej nie płacą opłaty stałej tylko ewentualnie za żywienie - można złożyć u dyrektorki wniosek o zwolnienie z opłaty - kryterium to niski dochód na osobę w rodzinie - zasady zwolnień są załącznikiem do uchwały m.st. Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_oli4 Re: darmowe przedszkole ? 06.09.05, 20:07 Ja czytalam w gazecie ,ze trzeba zlozyc wniosek do dyrekcji o bezplatny pobyt dziecka w przedszkolu ,a jezeli odmowia to jest tam podany numer do rzecznika praw dziecka i wtedy on bedzie interweniowal. Odpowiedz Link Zgłoś