Dodaj do ulubionych

darmowe przedszkole ?

01.09.05, 21:41
Czy orientujecie sie gdzie iw jaki sposob mozna sie ubiegac o darmowy pobyt
dziecka w przedszkolu na okres 5 godzin dziennie.Wedlug ustawy kazdy ma do
tego prawo w przedszkolu panstwowym,ale kto tego przestrzega?
Obserwuj wątek
    • e-mamulka Re: darmowe przedszkole ? 02.09.05, 09:22
      Wygląda to tak, że jak chcesz oddać dziecko do przedszkola na 5 godzin(do 12)
      nie płacisz stałej opłaty, jak jeszcze nie wykupisz jedzenia to rzeczywiście
      przedszkole będzie darmowe.
      • joannaj Re: darmowe przedszkole ? 05.09.05, 12:38
        Posłałam dziecko do przedszkola od 10.30 do ok.14.20.
        Teraz się dowiedziałam o darmowym przedszkolu tym bardziej że to będzie ok 4
        godzin dziennie.
        Jak pertraktować z dyr. o te 4 godz. darmowe?
        Czy dyr. nie wypisze mi dziecka?(bo to może być ,,państwo w państwie,,

Poradźcie.Joasia
        • kamona33 Re: darmowe przedszkole ? 05.09.05, 14:19
          U mnie w rodzinie był podobny przypadek . Kuzynka starała się o zwolnienie z
          opłat za pobyt w przedszkolu . Mała przyprowadzana byłą po śniadaniu i jedynym
          mankamentem było to ,że dziecko było odbierane po 14,00 czyli po obiedzie, z
          którego też chciała zrezygnować . Niestety podczas rozmów Pani dyrektor była
          nieugieta , choć kuzynka opierałą się na informacjach uzyskanych bezpośrednio
          w kuratorium , które twierdziło ,że jest taka opcja niepłacenia za przedszkole
          jest możliwa. Dodam ,że nie chodzi o żadną małą miejscowość tylko o Warszawę ,
          dokładnie o rejony Wolumenu . Ze względu na trudną sytuację rodzinną , wiem ,że
          uzyskałą pomoc finansową z ośrodka pomocy społ.
          Pozdrawiam
    • ewkan Re: darmowe przedszkole ? 05.09.05, 19:47
      Jeśli składając kartę zgłoszenia wpisałaś, że dziecko będzie przebywać w
      przedszkolu 5 godzin to nie płacisz opłaty stałej, jeśli wpisałaś więcej godzin
      to teraz trzeba złożyć podanie o zmianę liczby godzin. W Warszawie miasto
      ustaliło, że godziny realizacji podstawy programowej to od 8 - 13 czyli jeśli
      dziecko miałoby być do 14.30 to już przekracza podstawę programową i dyrekcja ma
      rację. Ośrodki Pomocy Społecznej nie płacą opłaty stałej tylko ewentualnie za
      żywienie - można złożyć u dyrektorki wniosek o zwolnienie z opłaty - kryterium
      to niski dochód na osobę w rodzinie - zasady zwolnień są załącznikiem do uchwały
      m.st. Warszawy.
      • mama_oli4 Re: darmowe przedszkole ? 06.09.05, 20:07
        Ja czytalam w gazecie ,ze trzeba zlozyc wniosek do dyrekcji o bezplatny pobyt
        dziecka w przedszkolu ,a jezeli odmowia to jest tam podany numer do rzecznika
        praw dziecka i wtedy on bedzie interweniowal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka