19.10.05, 22:15
czy mogłybyscie opowiedziec mi co robią wasze maluchy w przedszkolach....co
oprócz zabawy?...
co zrobiły i czego nauczyły się przez te półtora miesiąca..
Obserwuj wątek
    • yasmine33 Re: Maluchy 19.10.05, 22:30
      Mój syn zna dwa wierszyki i chyba dwie piosenki. cezęsto zmienia się wystawa
      prac plastycznych na scianie. zna tez jedną piosenkę po angielsku. Nie wiem czy
      to dużo czy malo, może inne mamy też podzielą się swoimi informacjami, bedzie
      porownanie.

Pozdrawiam
    • ornak1 Re: Maluchy 19.10.05, 22:34
      Mój Patryk chodzi do grupy gdzie są 3-4 latki, pół na pół. Nauczył się już się
      już kilka piosenek, poznali podstawowe kolory, mniejsze dzieci np. malują całą
      kartkę wybranym kolorem większe konkretne rzeczy, byli na działce ogrodniczej i
      poznawali owoce i warzywa, a późnej robili sałatkę, którą jedli i kompot. W
      październiku poznają grzyby, oznaki jesieni, malują liście i poznają
      pojęcie "pod", "nad", "obok" oraz większy, mniejszy, itp. Poza tym mają
      gimnastykę, uczą się myć zęby. I jeżeli są zapisani, to chodzą również na tańce
      i angielski. Ogólnie mój 4 - latek nie nudzi się z 3 - latkami, więc maluch
      chyba też są zadowolone... Patryk nie śpi razem z maluchami, więc codziennie
      przynosi do domu kilka własnych rysunków lub obrazków do malowania, ostatnio
      mieli o policji, straży i pogotowiu łacznie z numerami ratunkowymi.
      Ania
      • edytek1 Re: Maluchy 20.10.05, 11:04
        oj my mamy tym razem bardzo twórczą panią.Trwa tydzień warzywny i dzieci
        przynosiły warzywa były piosenki o warzywach( w tym ogórek) pieczatki z
        warzyw, a przy okazji zabawa z kolorami i ich mieszaniem, zrobiły bóżki ,
        noski , włosy do warzyw ponaklejały to i dziś będą kukiełki z warzyw. Pani na
        zajeciach przypomina o kienieczności jedzenia warzyw ( warzywa poznane są
        wielozłysłowo smakują, wąchają, dotykają a nie patrzą przez szybkę) Szergowały
        warzywa od duzego do małego i odwrotnie klasyfikowały wzledem koloru , formy
        okrągłe i nie . To sie działo w tym tygodniu....
        Przez prawie 2 m działo sie dużo. Były 2 teatrzyki, 2 koncerty muzyczne
        przyszedł pan Orłoś i czytał dzieciom bajki. Maluchy są codzienie na dworzu i
        mają dwa razy w tygodniu rytmikę.
    • lolinka2 Re: Maluchy 21.10.05, 22:46
      Ileś tam stron z ABC Trzylatka. Wyklejanka plastliną - owoce, oprócz tego jakieś formy przestrzenne (blizej nieokreślone) z plasteliny i rysunek (o jednym wiem bo mam go w domu). Około 10 (!!!) wierszyków i 5 piosenek. Iks ćwiczeń ginastycznych i ze dwa proste układy choreograficzne.

A poza tym sporo teorii o witaminach na jesień które są w owocach, o szkodliwości słodyczy, o bakteriach, o grzybach trujących (muchomor) i o zwyczajach zwierząt jesienią (jeż, wiewiórka).

Mam nadzieję ze niczego nie pominęłam. Mało rysują jak na mój gust, ale sporo siedzą na dworze (dwa razy dziennie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka