Dodaj do ulubionych

opłaty dodatkowe

09.09.06, 22:56
czemu ich az tyle?!?!?! to nabijanie kieszeni prywatnym firmom!!! wlasśnie
przeczytalam ze wizyta Świętego Mikołąja kosztuje...900 zł!!! jak ja chodziłam
do przedszkola to tato mojeje kolezanki zawsze sie przebierał za Mikołaja i
nie kosztowało to NIC. Nasza pani znakomicie prowadziła rytmike, rysowała z
nami...
Obserwuj wątek
    • monia420 Re: opłaty dodatkowe 09.09.06, 23:03
      mnie też to uderzyło, ale cóż - teraz każdy musi być specjalstą
      wykwalifikowanym i certyfikowanym w swojej dziedzinie...
      • gyokuro Re: opłaty dodatkowe 10.09.06, 23:39
        I to niestety nie jest sarkazm - naprawdę musi być ktoś przygotowany i to
        przygotowanie musi mieć potwierdzone papierami. Uprawnienia, uprawnienia, itd.
        I tak samo w szkołach.
        A my płacimy...
    • nchyb Re: opłaty dodatkowe 11.09.06, 07:35
      > przeczytalam ze wizyta Świętego Mikołąja kosztuje...900 zł!!! jak ja chodziłam
      > do przedszkola to tato mojeje kolezanki zawsze sie przebierał za Mikołaja i
      > nie kosztowało to NIC
      zaproponuj mężowi by przebrał się za mikołaja i poszedl do przedszkola,
      przedszkole nic nie zapłaci za imprezkę, a Wy będziecie się cieszyć, że jest
      jak dawniej. Prezy okazji, wyrzućcie piloty od TV bo jak byliście mali to też
      były telewizory bez pilotów... smile
      • misiamalatralalala Re: opłaty dodatkowe 11.09.06, 10:25
        alez sie uśmiałam, rewelacja
        • nchyb Re: opłaty dodatkowe 11.09.06, 12:52
          podać Ci namiar na wypożyczalnię strojów? Czy czekasz, że to jednak inny tatuś
          za darmo załatwi, byście Wy taniej mieli?...
    • e_r_i_n Re: opłaty dodatkowe 11.09.06, 13:41
      A po co w ogole Mikolaj? Lepiej dziecku powiedziec prawde wink
    • krakoanna Re: opłaty dodatkowe 12.09.06, 12:12
      Opanujcie się z tymi zgryźliwymi uwagami. A jak kogoś nie stać na taki wydatek
      (pewnie po 30 zł na dziecko albo więcej)? To co może powiecie: "To po co macie
      dzieci? Trzeba było ich nie robić?" Zastanówcie się. Można to załatwić inaczej.
      Ja wolę kupić pakę fajnych przyborów plastycznych za dwa razy taką cenę niż
      zapłacić za certyfokowanego Mikołaja w przedszkolu.
      • nchyb Re: opłaty dodatkowe 12.09.06, 14:15
        > (pewnie po 30 zł na dziecko albo więcej)?
        900 zł to za przedszkole, w wiekszości przedszkoli raczej powyżej 100 dzieci
        bywa wystarczy założyć istnienie 4-5 roczników po średnio 20-25 dzieci). Czyli
        ten wydatek na dziecko poniżej 10 zł będzie. Pewnie, ze nie mało, ale zawsze
        można organizować samemu...Jeżeli się chce. W przedszkolu moich dzieci jest
        wiele imprez organizowanych właśnie przez rodziców, by minimalizować koszty i
        nie mieć powodów do narzekań, ale naprawdę, narzekać najłatwiej...
        A co do wspomnianego Mikołaja, w większości znamnych mi przedszkoli, właśnie na
        tego typu imprezy idą pieniadze z Komitetu rodzicielskiego, wpisowego czy też
        Rady rodziców (bo różnie się ta opłata nazywa)...
    • mmaadzia Re: opłaty dodatkowe 12.09.06, 12:27
      Witam! Rzeczywiście opłat jest mnóstwo, mnie zdziwił również fakt, że do przedszkola trzeba przynieść pościel, piżamka ok, niech każdy ma skoro jest leżakowanie ale słuchajcie kredki, bloki i cała ta wyprawka jak do szkoły! Sama chodziłam jako dziecko do przedszkola, rozmawiałam na ten temat z mamą i uwierzcie nie było konieczności takich zakupów, wszystko było w ramach komitetu rodzicielskiego, jednorazowa wpłata i kredki były zakupowane przez przedszkole. Wydaje mi się że opłata za przedszkole powinna wystarczyć (zaraz zostanę zlinczowana) Pozdrawiam
      • nchyb Re: opłaty dodatkowe 12.09.06, 14:17
        > ie ale słuchajcie kredki, bloki i cała ta wyprawka jak do szkoły! Sama
        chodziła
        > m jako dziecko do przedszkola, rozmawiałam na ten temat z mamą i uwierzcie
        nie
        > było konieczności takich zakupów, wszystko było w ramach komitetu
        rodzicielskie
        > go, jednorazowa wpłata i kredki były zakupowane przez przedszkole
        może trafiłaś (a raczej Twoja mama) na wyjątkowe przedszkole. 30 lat temu moja
        mama dla mnie kupowała całą wyprawkę. Rodzice moich koleżanek również...
    • joolanta Re: opłaty dodatkowe 12.09.06, 13:55
      Ja tez niezbyt rozumiem "nchyb", czyżby uważała że opłat w przedszkolu jest za
      mało? Można dziecko oddać do przedszkola prywatnego, te panstwowe powinny brac
      pod uwagę różną sytuacje materialną rodziców, to chyba normale.
      • nchyb Re: opłaty dodatkowe 12.09.06, 14:10
        Nie, nchyb nie uważa, ze opłat jest za mało. Ale nchyb uważa, że jeżeli ma się
        jakieś zastrzeżenia, to się działa, a nie biadoli. Nie pasuje płatny Mikołaj -
        no to ten komu nie pasuje organizuje coś tańszego. Nie ma czasu lub chęci na
        organizajcę - no to się godzi na to co jest, ale nie biadoli i nie marudzi...
        Misiatralala narzeka na opłaty, ale prawdopowobnie czeka, ze inni załatwią to
        za nią, czy o to chodzi?
        • joolanta Re: opłaty dodatkowe 12.09.06, 14:22
          A czy nie pomyślałaś, ze ktoś, kto po raz pierwszy oddaje dziecko do
          przedszkola nie jest przyzwyczajony do takich praktyk, ze chce się wymienić
          uwagami, posłuchać spostrzeżeń innych doświadczonych mam, a nie głupiego
          zawistnego nabijania się!?!??! Żenujący jest Twój poziom.
          • nchyb Re: opłaty dodatkowe 12.09.06, 14:25
            znam rodziców dzieci z najmłodszych grup którzy aktywnie się włączają w życie
            przedszkolne, mimo że dopiero się tego uczą. Oni uważają za żenujące narzekanie
            bez powodu, bez szukania możliwości rozwiązań. Przyznaję, że ich sposób
            widzenia wydaje mi się zdrowszy dla otoczenia i własnej psychiki też smile

a co do zawistnego nabijania się, to na czym owa zawiść polega? Bo nie rozumiem?
            • gyokuro Re: opłaty dodatkowe 12.09.06, 23:56
              Słuchajcie, kiedyś komitet płacili wszyscy (był obowiązkowy?), teraz nie jest i
              dużo ludzi nie płaci. Poza tym relatywnie zdrożały te wyprawkowe rzeczy typu
              blok, kredki, itp. W naszym przedszkolu płacimy za wyprawkę i panie kupują dla
              wszystkich dzieci.
              Ale przyznam, że wrześniowe koszta położyły nasze finanse na łopatki. A Młody i
              tak nie chodzi, bo po 2 dniach katarsad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka