Dodaj do ulubionych

Sanatorium dla przedszkolaka?????

20.03.07, 13:45
Cześć.
Mam pytanie. Czy wasze dzieci były już w sanatorium?
Może wiecie jak można załatwić sanatorium dla 4.5l chorego na astmę?
Obserwuj wątek
    • wplanka Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 20.03.07, 13:59
      To raczej pytanie do lekarza. Są sanatoria dla malych dzieci, a także wczasy
      lecznicze dla dzieci i ich matek. Ale o to pytaj w przychodni.
      • dorotamakota1 Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 20.03.07, 14:58
        Zapytam.
        Myślałam, że to sama muszę jakoś załatwić.
        • mamkube Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 20.03.07, 15:04
          wiesz co ja też o czymś takim myśle, niedaleko nas jest Kubalonka, własnie z
          takim schorzeniami tak jadą dzieci, mój synek nie ma jeszcze stwierdzonej astmy
          ale ma czeste nawracajace zapalenia oskrzeli i płuc, i chce tam pojechac z nim.
          www.wcpkubalonka.com/
          Ale ja bede miała skierowanie od pulmunologa.
          A ty gdzie leczysz małego?? Specjalista powienien cie skierowac...
          • dorotamakota1 Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 20.03.07, 15:29
            Ja leczę (choć trudno to tak nazwać) mojego malucha u alergologa - pulmunologa.
            Podane przez ciebie sanatorium bardzo mi się podoba. Mają bardzo duży zakres
            usług. Ciekawe tylko jak jest z refundacją???
            • mamkube Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 20.03.07, 22:14
              to zalezy od kogo masz i dlaczego...jak tam dzwoniłam to babka mi pwoedizłą ze
              dziecko za darmo a ja 25-35 -45 zł od dnia, zalezy od kogo, kiedy i jaki
              pokój...ja teraz bede u pulmunologa za tydzień to zapytam co i jak...chciałabym
              pojechać jeszcze w maju lub czerwcu jak sie uda...mozę będziemy razemsmile Mój
              Kuba ma 5 lat skończone, a Asia 2 latka...pojechałabym z obojgiem
              • dorotamakota1 Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 21.03.07, 08:10
                Ja będę u lekarza we wtorek!!!
                Fajnie byłoby gdybyśmy się spotkały. Mój Dawid ma 4,5 a Daniel ma 3 lata.
                • mamkube Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 21.03.07, 08:58
                  to wypytaj i bedziemy coś wiedziećsmile)) Jak cos pisz na priv
                • mamkube Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 28.03.07, 21:16
                  no i jak?? co sie dowiedziałaś??
                  Przepraszam ale usuneła mi sie twoja wiadomosć z poczty i nie wiem co pisąłaś...
      • dzastina2 Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 10.04.07, 11:32
        ja juz byłam pare razy z moimi dziećmi w senatoriach . parę dni temu wróciłam z
        Kołobrzegu ze ,,Słoneczka,, , wcześniej byłam w Dąbkach w ośrodku ,,Dukat,, , a
        najcześciej moje starsze dziecko jeździ do Rabki Zdrój . Jeśli macie jakieś
        pytanie chętnie odpowiem...
        • a-bara Dzastina2... 11.04.07, 21:31
          Jade pod koniec maja z dzieckiem właśnie do Dąbek - Dukat.Pierwszy raz jade do
          sanatorium. Jak wygląda dzien w takim sanatorium? Jest dużo wolnego czasu aby z
          dzieckiem gdzies dodatkowo pojechac czy raczej dzien jest zapełniony zabiegami?
          Juz wiem, że będę płacic 68 zł za dzien za swój pobyt.Czy za dziecko tez będę
          płacic tzw opłate klimatyczną czy tylko za siebie? Jestes zadowolona z tego
          konkretnego sanatorium?
          Pozdrawiam Joanna
    • sabciasal Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 24.03.07, 18:51
      lekarz wystawia skierowanie dla dziecka, jeżeli wymagane są jakies badania -
      daje skierowanie. On równiez wysyła skierowanie do NFZ. To zgodnie w
      rozporzadzeniem ,ale często daje matce w rękę. NFZ rozpatruje skierowanie, ma na
      to przepisowo chyba 3 miesiące. Wysyła informację gdzie i w jakim terminie.
      Dzieci w wieku przedszkolnym mogą przebywac w sanatorium z opiekunem, ale on sam
      za siebie opłaca koszty pobytu.
      Zajrzyj na www.nfz.gov.pl
      • dorka.3 Re: Byłam w Kubalonce w sanatorium 29.03.07, 11:22
        ja właśnie wróciłam z dzieckiem z Kubalonki, polecam serdecznie, w Istebnej,
        okolica przepiękna, warunki mieszkaniowe takie sobie, ale jest czyściutko,
        jedzenie pyszne i dużo. Pozdrawiam
        • mamkube Re: Byłam w Kubalonce w sanatorium 29.03.07, 14:17
          a powiedz jak z opłatami?? od czego one zaleza??
          • dorka.3 Re: Byłam w Kubalonce w sanatorium 29.03.07, 15:26
            ceny uzależnione są od sezonu i od tego czy pokój jest z łazienką czy bez. ja
            teraz płaciłam za siebie za dobe 30 za pokój bez łazienki, z łazienką - 37 zł.
            i z tego co zapamiętałam, to od października do kwietnia są takie ceny jak
            napisałam, maj czerwiec - 40 zł za pokój bez łazienki, wakacje - 50 zł za pokój
            bez łazienki, wrzesień - chyba 40 zł, mogłam się gdzieś pomylić, ale mniej
            więcej tak to wygląda. ja byłam z dzieckiem na turnusie 12-dniowym, ale były
            różne, zależy na co dziecko choruje.
            • mamkube Re: Byłam w Kubalonce w sanatorium 29.03.07, 16:07
              to jest już z wyżywieniem?? dzieki za informacjesmile
              • dorka.3 Re: Byłam w Kubalonce w sanatorium 30.03.07, 09:17
                tak to są ceny już z wyżywieniem, wydaje mi się, że dość tanio, nam się bardzo
                tam podobało, okolice naprawdę cudowne, chodziliśmy po szlakach ile się dało.
                pozdrawiam serdecznie.
                • mamkube Re: Byłam w Kubalonce w sanatorium 30.03.07, 09:41
                  Dziekismile
      • dorotamakota1 Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 10.04.07, 11:50
        Lekarz - Pediatra wypisał mi skierowania dla obydwojga dzieci i sama musiałam
        jechać zawieść wnioski do siedziby NFZ. Dobrze, że akurat byłam na zwolnieniu
        (oczywiście na dziecko) to spokojnie załatwiłam tą sprawę. Powiedziano mi, że
        odezwą się za trzy tygodnie.
        W zaleceniach doktor napisała wyjazd nad morze maj, czerwiec ew. wrzesień -
        ciekawe czy to ma jakieś znaczenie???????????
        A tak w ogóle to czy będę miała prawo dostać zwolnienie na czas pobytu w
        sanatorium??????????
    • stachurska1 Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 10.04.07, 12:56
      Moje dzieci ( 6 i 1/2 oraz 3 i 1/2) były w sanatorium MSWiA w Sopocie na ul.
      Bitwy pod Płowcami. Sanatorium leczy właśnie dzieci z astmą. Mają swoją własną
      solankę. Czysto, pokoje 2, 3 - osobowe jedzenie dosyć dobre. Uwaga nie ma
      osobnej kuchni dla alergików pokarmowych. Moja córka jest bezmleczna. Musiałam
      bardzo pilnować aby miała zupy bez mleka i masła. Okolica wspaniała. Plaża 50
      metrów od sanatorium. Jest też wielki plac zabaw między morzem a sanatorium.
      Blisko do centrum Sopotu. Przy budynku jest parking dla zmotoryzowanych ( 5 zł/
      doba). Klima - 3.41/dobę/ osobę. jedzenie i spanie dla mamy/taty/osoby
      opiekującej się - 70 zł/doba.
      Załatwiałam tak: 1. wniosek( druk skierowania) od lekarza pediatry z
      rozpoznaniem. 2. napisałam od siebie, że preferuję morze zimą i złożyłam to ( w
      maju 2006 r.) w NFZ ( w Warszawie było to na Grójeckiej a teraz na
      Koszykowej). Po miesiącu dostałam info, że przyjęto wniosek i mam czekać. W
      styczniu dostałam zawiadomienie, że za 3 tygodnie wyjeżdzamy. Pobyt trwał 3
      tygodnie i kosztował mnie z wszystkimi dodatkami 3000. Życzę zdrowia Agnieszka.
      • dorotamakota1 Re: Sanatorium dla przedszkolaka????? 10.04.07, 14:05
        Jestem niepocieszona po twoim poście.
        Nie wiedziałam, że tak długo to trwa i tyle kosztuje!!!!!!!

PS JA TEŻ ZAŁATWIAM TO NA KOSZYKOWEJ!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka