Dodaj do ulubionych

Przedszkole

12.04.07, 13:42
Mam taki troche nietypowy problem a mianowicie bardzo zalezy mi żeby moja córka od września poszła do przedszkola. Powodów jest kilka:jest dzieckiem małomówiącym i zalezy mi na jej kontaktach z dziećmi, potwornie sie nudzi sama w domu a po trzecie zależy mi na pójściu do pracy. Ale żeby dziecko było przyjęte do przedszkola to obydwoje rodzice muszą pracować.Co ja mam z tym zrobić? Może wziążć zaświadczenie od logopedy, że przyda jej się kontakt z dziećmi? Czy co.., pomocy!
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Przedszkole 12.04.07, 13:57
      > po trzecie zależy mi na pójściu do pracy. Ale żeby dziecko było przyjęte do prz
      > edszkola to obydwoje rodzice muszą pracować.Co ja mam z tym zrobić?

Zapisz dziecko na listę rezerwową i czekaj. To prawda, że dzieci obojga rodziców
      pracujących mają pierwszeństwo, oprócz tego dzieci rodzica samotnego i z
      dochodem poniżej iluś tam (chyba od gminy to zależy). We wrześniu często okazuje
      się, że w niektórych przedszkolach, zwłaszcza w dużych miastach, są jeszcze
      wolne miejsca i dzieci z list rezerwowych są przyjmowane. A po upływie kilku
      miesięcy (np. w grudniu) też okazuje się, że część dzieci przyjętych od września
      zrezygnowała, bo np. się nie zaklimatyzowały albo zbyt dużo chorowały.
      Zaświadczenie też możesz wziąć, nie zaszkodzi.
      Powodzenia.
      • shelmahh Re: Przedszkole 12.04.07, 13:59
        dziewczyny
        nie jest prawda to,ze dzieci obojga rodzicow pracujacych maja wieksze szanse na
        przyjecie..to mit..w przedszkolu dowiedzialem sie,ze jesli oboje rodzicow
        pracuje to stac ich na nianke i wieksze szanse na przyjecie bedzie mialo dziecko
        osoby samotnie wychowujacej

pozdrowki
        • iwoniaw Re: Przedszkole 12.04.07, 14:04
          No bo to prawda, że osoby samotnie wychowujące mają pierwszeństwo przed
          rodzicami z pełnej rodziny. I dzieci z rodzin z niskim dochodem też. Ale w
          nastęþnej kolejności są przyjmowane dzieci obojga pracujących rodziców, a
          dopiero na końcu takie, których rodzic(e) nie mają umowy o pracę.
        • bri Re: Przedszkole 12.04.07, 16:13
          Tam gdzie ja chcę córę zapisać do przedszkola pierwszeństwo mają dzieci,
          których rodzeństwo chodzi do tego samego żłobka, dzieci samotnych rodziców,
          dzieci, których oboje rodziców pracuje, dzieci rodziców z grupą inwalidzką itp.

Jak jest problem z miejscami w przedszkolu to muszą być jasne zasady
          przyjmowania dzieci bo potem są awantury. A w Warszawie np. w mojej dzielnicy
          do przedszkoli zgłoszono 2000 dzieci a miejsc było niewiele ponad 1200.
    • gorgolka Re: Przedszkole 12.04.07, 15:51
      nie wiem czy to uczciwe, wielu innym rodzicom też zależy na tym by ich dziecko
      poszło do przedszkola a nie szukają lewych zaświadczeń.
      Sam fakt że dziecko mało mówi to nie jest chyba wystarczający powód by na siłę
      załatwiać przedszkole, jeśli nie pracujesz to chodź z nią w ciągu dnia na place
      zabaw tam zawsze jest mnóstwo dzieci, poza tym w przedszkolach są popołudniami
      organizowane zajęcia dla dzieci integrujące
      A może uda jej sie do przedszkola dostać bez żadnych zaświadczeń?
      • shelmahh Re: Przedszkole 12.04.07, 15:57
        hmm problem nie jest w tym,ze chce sie dziecko oddac do przedszkola tylko w
        tym,ze jest za malo miejsc i stad takie akcje. przeciez wiadomo,ze dziecko w
        przedszkolu lepiej sie rozwija i nie mozna blokowac komus przyjecia bo ktos tam
        sie dostanie pierwszy i dla nas nie starczy miejsca.

dla mnie to absurd,ze jak byl niz demograficzny to byl placz i lament a jak
        nagle jest wiecej dzieci to nie ma przedszkoli a rodzic ma sie martwic sam bo
        nikomu nie zalezy na tym aby dzieci chodzily do przedszkoli. ale to Polska
        wlasnie wiec trzeba brac poprawke na takie akcje.
      • iwoniaw Lewe zaświadczenie? 12.04.07, 16:05
        > nie wiem czy to uczciwe, wielu innym rodzicom też zależy na tym by ich dziecko
        > poszło do przedszkola a nie szukają lewych zaświadczeń.

A kto mówi o _lewym_ zaświadczeniu? Autorka wątku pytała tylko, czy takie
        zaświadczenie ma jakieś znaczenie. No więc ma. I jeśli logopeda stwierdzi, że
        dziecko faktycznie ma wskazania, to należy takie zaświadczenie wziąć i tyle.
        • gorgolka Re: Lewe zaświadczenie? 12.04.07, 19:32
          ja tak zrozumiałam, bo jeśli dziecko faktycznie leczy się logopedycznie,
          korzysta z poradni, ćwiczeń itp to faktycznie. Ale jeśli idzie do logopedy
          tylko po zaświadczenie bo jest małomówna to chyba lewe.
          Nie wiem czy autorka faktycznie leczy dziecko, ale ja zrozumiałam że nie, chce
          iść tylko po zaświadczenie, jeśli jest inaczej to zwracam honor
          • mama_zosi5 Re: Lewe zaświadczenie? 12.04.07, 21:41
            Bardzo mi przykro iż ktoś może sądzić że wmawiam dziecku małomównośc i załatwiam lewe zaświadczenia.Może są tacy ludzie ale ja się do nich nie zaliczam.
          • mika77ka Re: ??????? 14.04.07, 09:39
            Moja bratowa miała podobny problem. Nie pracuje. Mój mąż ma firmę i przybił jej
            pieczątkę, że niby u niego jest zatrudniona. I dziecko się dostało.
    • anik801 Re: Przedszkole 12.04.07, 15:56
      ????obydwoje muszą pracować???Piewrwsze słyszę.Ja zapisałam córkę i nikt o nic
      takiego nie pytał.Może poszukaj takiego,w którym nie ma takich wymogów.
      • majka003 Re: Przedszkole 12.04.07, 16:07
        też pierwsze słyszę że muszą pracować obojga rodzice.A skąd jesteś że takie
        wymogi mają??W moim mieście-fakt,należy pociechy zapisywać na rok przed
        planowanym pójściem dziecka do przedszkola,a nawet na dwa lata-tu są wyjątki.Ja
        córcie zapisałam w lutym i już na przyszły rok i była 8 na liście(!).Jestem
        spokojna,m-c zaklepane.Jest to jedno z prywatnych przedszkoli nie różniące się
        ceną od publicznego,ale więcej atrakcji mają w cenie i posiadają własny
        nowoczesny plac zabawsmile
        Powodzenia,na pewno coś znajdziesz
      • iwles Re: Przedszkole 12.04.07, 16:09
        W każdym przedszkolu, w którym jest więcej podań o przyjęcie niż miejsc - jest
        takie kryterium.
        • trendsetterka Re: Przedszkole 12.04.07, 17:52
          To mi przypomina PRLowskie jak masz meldunek to dostaniesz pracę, jak nie masz
          pracy to nie dostaniesz meldunku.
          Ja chcę iść do pracy i dlatego właśnie zapisuje dziecko do przedszkola,
          wcześniej nie pracowałam, bo miałam małe dziecko,, proste. Jak mam iść do pracy
          skoro dziecko nie pójdzie do przedszkola?
          • e_r_i_n Re: Przedszkole 12.04.07, 19:26
            Jesli idziesz do pracy (juz ja masz), to Twoje dziecko jest traktowane jak
            dziecko rodzicow pracujacych. Jesli do pracy PLANUJESZ isc, to stoisz w kolejce
            za dziecmi obojga pracujacych rodzicow - z tego prostego powodu, ze Ty do pracy
            pojdziesz za miesiac lub pol roku, Ci drudzy juz pracują.
          • iwles Jeśli masz jakieś wątpliwości poproś o statut 12.04.07, 20:03
            przedszkola.

W każdym powinien być paragraf o zasadach przyjmowania wychowanków.
          • amj2 Re: Przedszkole 12.04.07, 20:25
            No to u mnie jest tak ,że mieszkamy poza miastem. I w dwoch przedszkolach
            usłyszałam,że mi dziecka nie przyjmą ,bo nie mamy meldunku w mieście. A do
            gminnego przedszkola dostac sie nie ma szans ,bo lista rezerwowych baardzo
            długa -około 20 dzieci.Nawet mi się nie chce tego komentować...
    • skubany_kotecek Re: Przedszkole 12.04.07, 17:47
      Wez zaswiadczenie od logopedy czy lekarza. Moze pomoc. Nam pomoglo.
      • marcysia51 Re: Przedszkole 12.04.07, 18:27
        Wpisz,że jestes samotna matką,nie do sprawdzenia a w Warszawskich przedszkolach
        większośc rodziców tak robi.
        • e_r_i_n Re: Przedszkole 12.04.07, 19:27
          marcysia51 napisała:

> w Warszawskich przedszkolach większośc rodziców tak robi.

Skąd takie przypuszczenie (szczegolnie, ze u nas 4/5 dzieci jest
          odbierane/przyprowadzane naprzemiennie przez oboje rodzicow).
        • gorgolka Re: Przedszkole 12.04.07, 19:27
          u nas sobie życzą zaświadczeń na takie okoliczności jak samotna matka (odpis z
          USC lub wyroku rozwodowego).
          W państwowym przedszkolu powiedziano że faktycznie, pierszeństwo mają dzieci
          samotnych rodziców, potem te których rodzeństwo chodzi do tego przedszkola, a
          następnym kyterium jest właśnie czy oboje rodzice pracują.
    • gorgolka a tak poza wątkiem to u nas już po terminie 12.04.07, 19:30
      zgłoszenia przyjmowały przedszkola do 6 kwietnia
      (Lublin)
      a jak u was?
      • trendsetterka Re: a tak poza wątkiem to u nas już po terminie 12.04.07, 19:42
        To, że ja nie pracuję w kwietniu, gdy są zapisy, to nie znaczy że nie będę
        pracować we wrześniu, dlaczego więc mama która już pracuje ma mieć
        pierwszeństwo? Skoro dopiero we wrześniu przedszkole zapewnia opiekę. Jak mam
        teraz podjąć pracę, skoro opiekuję się w domu dzieckiem (złobka brak)? To
        nielogiczne!
        • e_r_i_n Re: a tak poza wątkiem to u nas już po terminie 12.04.07, 19:44
          Bo moze we wrzesniu pracowac, a mozesz sie rozmyslic i do pracy nie pojsc.
          Pracujaca matka na pewno opieki dla dziecka potrzebuje.
          Pewnie, ze najlepiej by bylo, gdyby kazde dziecko, ktore do przedszkola sie
          zapisuje, znalazlo miejsce. Ale jest deficyt miejsc i jakies kryteria trzeba
          wprowadzic.
      • agatelek2 Re: a tak poza wątkiem to u nas już po terminie 12.04.07, 19:45
        W przedszkolu na woli(Warszawa) bez problemu przyjęli moje dzieci pomimo,że ja
        nie pracuję.To chyba zależy od dobrej woli dyrekcji przedszkola gdzie składamy
        papiery o przyjęcie maluchów(Żadnych łapówek nie dawałam jakby co wink)))))))))))) )
        • e_r_i_n Re: a tak poza wątkiem to u nas już po terminie 12.04.07, 19:45
          agatelek2 napisała:

> To chyba zależy od dobrej woli dyrekcji przedszkola

Albo ilosci wolnych miejsc.
          • trendsetterka Re: a tak poza wątkiem to u nas już po terminie 12.04.07, 19:56
            Równie dobrze mogę powiedzieć, że nigdy nie wiadomo czy mama pracująca teraz we
            wrześniu także będzie pracowała, czy się nie rozmyśli, albo jej nie zwolnią.

Nie chodzi mi broń Boże o to, żeby się spierać,
            po prostu jeśli dziecko nie zostanie przyjęte,
            to ja nie będę mogła iść do pracy,
            i mnie to denerwuje, bo muszę, więc boję się zostać na lodzie.
            Do innych przeszkoli mam daleko, a nikt inny dzieckiem nie może się zająć.
        • iwles Sam dyrektor przedszkola niewiele może zrobić :) 12.04.07, 20:08
          u nas komisja kwalifikująca skłąda się z pracowników innych przedszkoli smile
          Własnie po to, aby nie było kumoterstwa, przekupstwa itp....
          A jakieś kryteria przyjąć trzeba. Podkreślam: muszą być one jasno zawarte w
          Statucie przedszkola.
    • kokietka.kokietka Re: Przedszkole 12.04.07, 20:27
      W przedszkolu mojej corki nie było tak restrykcyjnych wymagan.Ja nie pracuje i
      nie było problemow z przyjeciem dziecka do przedszkoli.Jezeli chcesz zapisac
      dziecko do przedszkola to pospiesz sie poniewaz juz czas na rejestracje.
      • mama_zosi5 Re: Przedszkole 12.04.07, 21:51
        U nas termin do końca kwietnia. Mieszkam w małej miejscowości więc przyjmuja 24 dzieci na 40 chętnych. Tragedia. Jest tu wielkie gimnazjum i jeszcze większa podstawówka ale przedszkole dopiero w planach;-( Jedyne kryteria to skończone 3 lata no i pracujący rodzice. Dziwne to wszystko bo nie pójde do pracy jak Zosia nie pójdzie do przedszkola a jej nie wezmą póki ja nie będę pracować. Niezłe. No nic, zobaczymy co z tego wyjdzie, jutro jedziemy do logopedy to spytam.
        • kocianna Re: Przedszkole 13.04.07, 10:11
          Ja na szczęście mieszkam w dużym mieście, a na nieszczęście - mieszkam i pracuję
          w dzielnicy, w której brakuje 500 miejsc w przedszkolach. Znalazłam jednak fajne
          przedszkole prywatne - czesne nie różni się wiele od opłaty w państwowym
          przedszkolu z wykupionymi zajęciami dodatkowymi.
          • mama_zosi5 Re: Przedszkole 13.04.07, 10:41
            U mnie nie przedszkoli prywatnych, ale pojawiło się światełko w tunelu więc moze sie udasmile a wiecie,że jak dowodza badanie( tylko nie wiem czy amerykańskiewink każda złotówka wydana na edukację przedszkolną wraca pomnożona 17 razy. Czego oni uczą te dzieci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka