Dodaj do ulubionych

[?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii.

15.06.07, 20:20
Witam.
Tytuł postu to w zasadzie pytanie:
Czy działa we Wrocławiu godne polecenia przedszkole, w którym nie będą mego
szkraba straszyć piekłem i innymi tego typu bzdurami?

Dziękuję za ew. odpowiedzi i pozdrawiam!

P.S.
Wszystkich, którzy uważają, że nawet w przedszkolu nie można się obejść bez
(jedynie słusznej oczywiście) religii i nie są to "bzdury" proszę o
NIEPODEJMOWANIE wątku...
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mstawarz Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 15.06.07, 20:40
      Przecież religia w przedszkolach nie jest obowiązkowa, podobnie jak w szkole.
      Rodzice nie chcą, dziecko nie chodzi. U nas ( Zaporoska) religia chyba jest, ale
      nie w I grupie. Jest na zasadzie zajęć dodatkowych, jak rytmika, czy angielskismile
      A co do solidności przedszkola, to jak najbardziej solidne, świetna atmosfera,
      fajne dzieciaki, a mój syn zadowolony chętnie chodzi.
      Pozdrawiam
      • racjonalista_pst Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 15.06.07, 21:50
        Rozumiem, że syn jest w I grupie... Ale co się dzieje w starszych grupach?

> Przecież religia w przedszkolach nie jest obowiązkowa, podobnie jak w szkole.

Owszem. Tylko czy pracują tam ludzie odpowiedzialni? Czy fakt, że dziecko nie
        będzie uczęszczało na lekcje religii nie będzie miało wpływu na jego odbiór w
        grupie (co oczywiście w dużej mierze zależy od opiekunów i "nauczycieli" religii)?
        Niestety realia mamy, jakie mamy, więc co jakiś czas słyszę lub czytam o
        przeróżnych (strasznych) historiach związanych ze zwykłą dyskryminacją dziecka
        ze względu na fakt nieuczęszczania na religię (mówię tu o starszych grupach
        przedszkola i szkole)...
        Chodzi mi konkretnie o to, że bez "pomocy" dorosłych dzieci same z siebie nie
        traktują "innych" dzieci jak gorszych!
        • nauczycielka_przedszkola Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 15.06.07, 22:42
          racjonalista_pst napisał:

> Rozumiem, że syn jest w I grupie... Ale co się dzieje w starszych grupach?
          To samo co w pierwszej,dziecko chodzi na religie jak na inne zajecia
          obowiazkowe,angielski,rytmike,tance towarzyskie itd i to Ty decydujesz a nie
          nauczyciele,to nie szkoła,mylisz przedszkole ze szkołą.

> Owszem. Tylko czy pracują tam ludzie odpowiedzialni? Czy fakt, że dziecko nie
          > będzie uczęszczało na lekcje religii nie będzie miało wpływu na jego odbiór w
          > grupie (co oczywiście w dużej mierze zależy od opiekunów i "nauczycieli"
          religi
          A skad taka wiedza?Wydaje mi sie ,z e juz na poczatku stoisz na pozycji "anty"
          do nauczycieli,z takim "najeżonym" podejsciem sam mozesz sprowokowac to i owo.

> Niestety realia mamy, jakie mamy, więc co jakiś czas słyszę lub czytam o
          > przeróżnych (strasznych) historiach związanych ze zwykłą dyskryminacją dziecka
          > ze względu na fakt nieuczęszczania na religię (mówię tu o starszych grupach
          > przedszkola i szkole)...

Tak?Podaj choc jeden przyklad naglosnionej medialnie dyskryminacji z powodu
          nieuczeszczania na religie dziecka w przedszkolu?Sama jestem ciekawa?

> Chodzi mi konkretnie o to, że bez "pomocy" dorosłych dzieci same z siebie nie
          > traktują "innych" dzieci jak gorszych!

Ok,zgadza sie ale ta pomoc doroslych w duzej mierze pochodzi od doroslych-
          rodzicow a nie nauczycieli i obecnie sprowadza sie w wiekszosci do roli:jestem
          bogaty,moje dziecko jest bogate,bedziemy robili co chcemy.Wydaje mi sie,ze to
          jest teraz o wiele wiekszy problem niz problem nieuczeszczania na religie w
          przedszkolu.Wierz mi,to "problem" doslownie taki sam inne zajecia dodatkowe.
          U mnie w przedszkolu w 6latkach sa zajecia z religii
          katolickiej,protestanckiej,prawoslawnej ,sa dwie rodziny buddystow,i te zajecia
          sa traktowane tak samo jak juz inne wspomniane zajecia.Kazdy orientuje sie ,ze
          to raczej w tym wieku nauka przez zabawe.Na Twoim miejscu martwilabym sie o
          indoktrynacje szkolną,jesli takiej sobie nie zyczysz.
          Pozdrawiam
          • zo_79 Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 17.06.07, 13:09
            Można wiedzieć, co to za przedszkole. Pierwszy raz spotkałam się z taką ofertą.
            Czy taki "ekumenizm w praktyce" sprawdza się wśród przedszkolaków? Jakie są
            Pani obserwacje?
            • nauczycielka_przedszkola Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 17.06.07, 15:23
              zo_79 napisała:

> Można wiedzieć, co to za przedszkole. Pierwszy raz spotkałam się z taką
              ofertą.
              >> Czy taki "ekumenizm w praktyce" sprawdza się wśród przedszkolaków? Jakie są
              > Pani obserwacje?

Duze przedszkole panstwowe z 7 oddzialami na bardzo duzym,stosunkowo nowym
              osiedlu mieszkaniowym.Hmmm,czy to ekumenizm,to raczej decyzje rodzicow co do
              zajec dodatkowych.Wsrod dzieci nie ma zadnych zadraznien na tym tle.Na
              pierwszym zebraniu we wrzesniu rodzice po prostu ustalaja jakich specjalistow
              widzieliby w przedszkolu,na jakie zajecia dodatkowe maja chodzic ich
              dzieci.Jesli jest zapotrzebowanie na,powiedzmy,basen,taniec
              towarzyski,jezyki,gimnastyke korekcyjna,balet itp itd to takie zajecia sa
              organizowane.Jesli jest zapotrzebowanie na nauczanie danej religii to rowniez
              jest to organizowane,tym bardziej ,ze nie ma problemu ze znalezieniem osob
              chetnych do nauczania.W wiekszosci przedluza sie kontrakty osobom czy
              firmom ,ktore juz sie sprawdzily i zdobyly zaufanie rodzicow .Szeptana opinia
              na osiedlu tez robi swoje smileJa mysle,ze to nic nadzywyczajnego,po prostu nasza
              dyrekcja i srodowisko pedagogiczne jest otwarte na potrzeby rodzicow a region
              dosyc zroznicowany kulturowo.To wszystko.
              • zo_79 Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 17.06.07, 18:35
                Moje gratulacje! Podziwiam takie inicjatywy. Fajna sprawa.
        • mstawarz Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 16.06.07, 13:26
          Nie zauważyłam by przedszkole w jakikolwiek sposób "uświadamiało" mojego syna.
          Nie słyszałam tez o jakichkolwiek przejawach dyskryminacji z powodu nie
          uczęszczania na religie. Nie róbmy sami problemów tam gdzie ich nie ma. U nas w
          grupie jest dziewczynka, której jedno z rodziców jest z tego co mówili
          katolickiego wyznania drugie zaś pochodzi z Palestyny i to jest okazja do
          poznania rożnych kultur i np. tego w jaki sposób obchodzi sie święta religijne w
          takich rodzinach, o czym opowiadali, w żadnym natomiast razie nie jest to powód
          do jakiejkolwiek dyskryminacji.
          • ib_k Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 16.06.07, 14:30
            "U mnie w przedszkolu w 6latkach sa zajecia z religii
            katolickiej,protestanckiej,prawoslawnej ,sa dwie rodziny buddystow,i te zajecia
            sa traktowane tak samo jak juz inne wspomniane zajecia."
            Gdzie jest takie przedszkole??????
            • nauczycielka_przedszkola Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 16.06.07, 15:08

z religii
              > katolickiej,
              Przewaznie Polacy
              protestanckiej,
              Ludnosc przewaznie pochodzenia łotewskiego i estonskiego (malzenstwa Polakow z
              kobietami naplywowymi)
              >prawoslawnej ,
              Białorusini,Ukraincy,Rosjanie...wiadomo...pogranicze

>sa dwie rodziny buddystow,i te zajecia
              Rodziny przewaznie studentow lub doktorantow Akademii Medycznej

Zapomnialam jeszcze o Mahometanach smile)))Potomkach Tatarow osiedlonych na
              Podlasiu lub rodziny Azerow-uchodzcow politycznych.

> Gdzie jest takie przedszkole??????

Na Podlasiu smile)))
    • mallard Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 17.06.07, 15:49
      racjonalista_pst napisał:

> P.S.
      > Wszystkich, którzy uważają, że nawet w przedszkolu nie można się obejść bez
      > (jedynie słusznej oczywiście) religii i nie są to "bzdury" proszę o
      > NIEPODEJMOWANIE wątku...
      > Dziękuję.

Ty sam koleś zaczynasz kłótnię, -wystarczyłby nagłówek przecież! (jak sam
      napisaleś) Po co dziubiesz?!
      Na zdrowie.
      • zoyka6 Re: [?] Wrocław - Solidne przedszkole bez religii 17.06.07, 17:02
        W naszym przedszkolu religia jest od grupy 4 -latków. jeśli rodzice nie życzą
        sobie uczestnictwa dziecka to ma ono inne zajęcie w tym czasie ( jest pod
        profesjonalną opieką). Jak dotąd nie było żadnych szykan w stosunku do dzieci
        innego wyznania.
        • mallard Zoyka! 18.06.07, 08:51
          Ale to nie mnie miałaś odpowiadać, tylko "Racjonaliście"
    • justi54 Re: racjonalisto 18.06.07, 09:32
      Jeśli za jedyne kryterium "dobrego" przedszkola przyjmiesz to czy jest tam
      religia czy nie to możesz źle trafić. Mnie nawet nie przyszło do głowy
      wizytując przedszkola przed zapisaniem małego zapytać o coś takiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka