Dodaj do ulubionych

akademia maluchów zacisze

21.06.07, 16:12
Właśnie doczytałam się na stronie www , ze przedszkole zmienia swoje godziny pracy w okresie wakacyjnym.
Dziwi mnie to, bo w przedszkolu podpisuje sie umowe na 1 rok, przedszkole jest czynne cały rok, podane są godziny i nie ma jakiejkolwiek informacji o zmianach godzin w okresie wakacyjnym. Baaa , w sezonie letnim czynsz jest w takiej samej wysokości, a więc nie ma przerwy letniej na oferowane zajęcia w ramach czesnego. Wiem, że można to wytłumaczyć tym, iż część dzieci wyjeżdzą na wakacje, ale równie dobrze można powtarzać program nie wprowadzając nowych rzeczy. Jeśli przedszkole oferuje się jako całoroczne to powinno uwzględnić to w swojej polityce kadrowej, bo równie dobrze mogłaby się wydarzyć sytuacja, że wszystkie dzieci chodzą w okresie letnim do przedszkola, a przedszkole w umowach z rodzicami taką opiekę gwarantuje.
To jedna sprawa - może odpisze samo przedszkole.

Kolejna sprawa;, na przyszły rok przedszkole zmienia godziny pracy na 6.30 do 19.00, do tej pory przedszkole pracowało do 20, od której- nie pamietam, bo i tak przyprowadzam dziecko o godz.8.00. O tej godzinie jest może jeszcze 1 czy 2 dzieci i nie sądzę, aby dzieci przychodziły wcześniej, natomiast wiem , że zdarza się, że dzieci zostają i po 19.00 - sporadycznie, ale zdarza się a o 6.30 czy są dzieci w przedszkolu- jak na razie nie. Nie wiem na jakiej podstawie przedszkole zmienia zasady, nie konsultując w ogóle z rodzicami,z którymi przecież zawiera umowy, przedszkole jedynie zawiadamia o swojej decyzji. Skoro zmienia się zasady to należałoby je skonsultować z drugą stroną umowy, bo jak na razie to tylko przedszkole zmienia warunki. Mam wrażenie, że przedszkole zmienia godziny na dogodne dla siebie, a nie dla nas rodziców. I co z tego, że o 6.30 do 7.30 nie będzie żadnego dziecka.

Kolejna sprawa: brak angielskiego, który w ramach czesnego powinien odbywać się codziennie.Byłam zdumiona , gdy czytałam o tym informację, przecież może ktoś z rodziców mógłby kogoś polecić i jeżeli osoba spełni warunki przedszkola, byłoby po sprawie. Tymczasem przedszkole powiadomiło o tym rodziców dopiero niedawno, mimo, że zajęć nie ma już od KWIETNIA. Przedszkole nie wprowadziło innych dodatkowych zajęć w zamian za codzienny angielski. I to jest przykre, ten brak przekazywania informacji - chyba po to jest tablica przy szatni.

To są pewne niedociągnięcia, które można poprawić, choć denerwuje mnie to jednostronne informowanie o zmianach. Na początku roku też nam wiele rzeczy obiecano...

Ale to nie jest tak, że wszystko jest bee.

W przedszkolu pracują przemiłe panie CIOCIE - tu można się rozpłynąć.... To są rzeczywiście osoby z powołaniem, widziałam wiele sytuacji i byłam mile zaskoczona postawą personelu.
Panie informują o poważniejszych chorobach, aby rodzice baczniej zwrócili uwagę na swoje dziecko. Jest mnóstwo prac dzieci, dzieci dużo śpiewają, przypominają mi się piosenki z mojego przedszkola...

Pozdrawiam smile)

Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: akademia maluchów zacisze 22.06.07, 11:50
      Moje dzieci chodza do akademii na tarchominie ,ale kwestia zmian godzin pracy w
      wakacje i od przyszłego roku jest identyczna.
      W zasadzie to mogłbym sie pyrzyczepic tylko do tych wakacyjnych godzin pracy bo
      jest to rzeczywiście odstąpienie od zapisów w umowie. Nie będę się jednak
      burzyć dla zasady, bo mnie te zmienione godziny nie przeszkadzaja.
      O tym że nie ma zajęć w okresie letnim ja mam napisane w umowie, skoro ją
      zaakceptowałam nie mam podstaw dyskutować choć moje dzieci beda chodzic w
      sierpniu i jak dla mnie zajęcia byłyby mile widziane. W Twojej umowie tego nie
      ma?
      Przedszkole niepubliczne jest taka samą firma jak inne tzn musi kalkulowac co
      mu sie opłaca . Utrzymywanie nawet jednej osoby dla 2 dzieci na pewno wypada w
      tych rachunkach kiepsko.
      A z angielskim masz rację, powinniście byc szybko powiadomieni, za tym powinna
      iśc jakś rekompensata.

Myślę, że podstawą jest wyrażanie opinii bezpośrednio do przedszkola. W naszym
      na przykład bardzo niewielki odsetek rodziców zgłosił wogóle wakacyjną
      nieobecnośc dziecka co sugeruje że wiekszość chodzić będzie. A tak się
      faktycznie nie dzieje jak wynika z poprzednich lat. Urlopy tez musza być
      poudzielane, chyba dłuższe nawet nie moga byc udzielane w okresie innym niz
      wakacje więc to trzeba wszystko dograć.
      Ja jestem zadowolona. Gdyby jeszcze na Tarchominie uporzadkowano elewacje i
      wejście do przedszkola to byłoby super.
    • nata22 Re: akademia maluchów zacisze 25.06.07, 09:50
      Mysle, ze do braku angilskiego nalezy dodac jeszcze brak rytmiki od 3 tygodni o czym nas rodzicow tez zapomniano poinformowac oraz sytuacja z piatku kiedy to zajecia dodatkowe w piatek zgodnie z informacja w przedszkolu mialy byc przedluzone o 20 min czyli powinny trwac do 16:20, a trwaly do 16sad.
      Niestety mozna aktualnie znalezc coraz wiecej takich sytuacji, ktore dotycza AM z Wiewiorki.
      pozdrawiam
      • dorek3 Re: akademia maluchów zacisze 25.06.07, 10:58
        Rozmawiałyście z p. dyrektor?
        Ja w zasadzie poszłabym od razu na rozmowe do waścicielek. Obydwie są
        kontaktowe, wydaje mi się, że to najlepszy sposó na wyjaśnienie tej sytuacji.
        Czesne przecież się nie zmienia a zajęć nie ma. Na Tarchominie nie zauważyłam
        tych problemów aczkolwiek z tego co wiem chyba tylko psychologa mamy "wspólnego"
        • nata22 Re: akademia maluchów zacisze 25.06.07, 12:14
          Jutro ide na rozmowe do kierowniczki administracyjnej. Natomiast z tego co wiem inni rodziec usilowali spotkac sie i porozmawiac z wlascicielkami( zarzadem) i niestety odmowily spotkania.
          • dorek3 Re: akademia maluchów zacisze 25.06.07, 13:10
            No to mnie zaskoczylaś, bo ja nawet mailowo sobie z nimi koresponduję jak mam
            jakieś kwestie do wyjaśnienie (nawet dziś).
            Chyba że za politykę personalną odpowiada dyrwekto administracyjna.
            • chwilka04 Re: akademia maluchów zacisze 25.06.07, 15:16
              Wygląda mi na to, że administracja przedszkola niestety pozostawia wiele do
              życzenia. Nie podoba mi sie bardzo, że rodzice nie są w ogóle informowani o
              braku jakichkolwiek zajęć /chyba nie stanowi problemu wywieszenie kartki z
              informacją/, tak było z angielskim, a teraz kolejne zajęcia. A swoją drogą to
              dziwi mnie , że w ramach "rekompensaty" nie zaproponowali innych zajęć za
              angielski - do czasu znalezienia lektora.
              Pozdrawiam smile)
              • nata22 Re: akademia maluchów zacisze 25.06.07, 19:17
                Zaproponowali jeden film Auta- co dla mnie osobiscie jest smieszne!
                Wycieczka do Legionowa zoorganizowana z okazji Dnia Dziecka zostala rowniez atrakcja czerwcowa dla dzieci.
                Przedszkole niestety ma coraz wiecej minusow....
                • chwilka04 Re: akademia maluchów zacisze 28.06.07, 15:19
                  Tak - ten film to rzeczywiście jakaś bzdura.
                  Zdumiewa mnie, że zaproponowała bądź też poparła ten film pani dyrektor
                  oświatowa. Film w przedszkolu to jedno wielkie nieporozumienie.

zajrzałam do umowy, i co:
                  - zawarta na okres od września do sierpnia
                  - przedszkole czynne w dni robocze od 7.00 do 20.00
                  Nie ma jakiejkolwiek informacji o zmianie godzin w okresie wakacyjnym.
                  Rzeczywiście jest informacja o zajęciach podstawowych, które są wyłączone w
                  okresie wakacji, tylko że wiele przedszkoli w związku z tym ma niższe czesne w
                  wakacje.
                  Jak się okazuje przedszkole może wiele zmieniać w umowie, nie realizować zajęć,
                  nie informować o tym rodziców, niezadowoleni rodzice mogą jedynie zrezygnować z
                  przedszkola.
                  pozdrawiam smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka