Dodaj do ulubionych

Otwieram prywatne przedszkole

07.07.07, 22:11
Witam, zamierzam otworzyć prywatne przedszkole które byłoby odpowiedzią na dzisiejsze zapotrzebowania rodziców, będzie to coś w rodzaju ośrodka kultury dla dzieci od 18 m-ca zycia czyli tych maluchów które najtrudniej jest umieścić rodzicom gdziekolwiek. Byłaby to oferta godzinowa, ale i karnety na cały miesiąc z pedagogami stosującymi rozwijajace metody pracy z dziećmi tj. Metoda ruchu rozwijającego, Metoda dramy pedagogicznej, Muzykoterapia, Met dobrego startu, Metoda kinezjologii edukacyjnej P. Dennisona, Burza mózgów, Metoda C. Orfa, oczywiście cały czas forma zabawy,Technika relaksacji,oraz dodatkowe zajęcia jak angielski czy rytmika, lub jakie jescze byście chcieli, program prowadzony byłby metodą Marii Montessori, która pomaga w rozwijaniu jakże ważnej indywidualności dziecka. Będzie program adaptacji. Będziemy przyjmować dzieci z deficytami rozwojowymi, moze powstanie grupa integracyjna jesli będą chętni rodzice, będzie logopeda.
Poszukuję informacji na temat tego:
1.Gdzie widzielibyście państwo miejsce dla takiej placówki w Warszawie, w jakiej dzielnicy najlepiej?
2.Jakie godziny otwarcia były by najlepsze?
3.Wolelibyście posłać dzieci na cały dzień czy na godziny?
4.Czy miało by być w mieszkaniu w pobliżu placu zabaw czy lepiej w domu.
5.W jakim wieku dzieci chętnie przyprowadzilibyście do przedszkola?
6.Ile gotowi bylibyście zapłacić za miesiac a ile za godzinę?
Uwaga! Nie będzie wpisowego, gwarancją zapisu będzie kaucja.
Prosze pomóżcie mi zorientować sie w owych wytycznych, chciałabym jak najlepiej spełnić oczekiwania rodziców i co najważniejsze dzieciaczków. Pragnę włożyć w to dużo serca i zaangażować sie bez reszty, to ma być projekt mojego życia.
Obserwuj wątek
    • andersa3 Re: Otwieram prywatne przedszkole 07.07.07, 22:48
      Super. W Warsawie brakuje przedszkoli a jeszcze bardziej miesc gdzie można
      zostawic dziecko na godziny idac na zakupy czy na spotkanie o prace. Takie
      miejce to świetny pomysł i wielka pomoc dla osob wykonujacych wolne zawody.
      Gratuluję pomysłu i pilnie czekam na informacje jak zostanie otwarte, chetnie
      podrzuce i moje szkraby. Proponuje Żoliborz, Bielany...
      Godziny otwarcia w miare elastyczne, moze 8-19?
      Caly dzien bylby dobrym rozwiazaniem dla dzieci, ktore nie moga chodzic do
      zwykłego przedszkola a "system godzinowy" dla dzieci niepracyjących mam, ktore
      tez czasami musza się gdzies podziacsmile
      Miesce? Oby mialy sie gdzie bawic
      Cena? za prywatne przedszkole placi sie gdzies 1200 zl...
      • mariwu Re: Otwieram prywatne przedszkole 07.07.07, 22:57
        > Cena? za prywatne przedszkole placi sie gdzies 1200 zl...
        Gdzieś - tak smile, ale w znacznej swojej części przedszkola niepubliczne (w
        Warszawie) kosztują ok. 550-700 złotych. I oferują zwykle bardzo dobrą opiekę i
        ciekawy program.
    • mariwu Re: Otwieram prywatne przedszkole 07.07.07, 22:52
      > Prosze pomóżcie mi zorientować sie w owych wytycznych, chciałabym jak
      >najlepiej spełnić oczekiwania rodziców i co najważniejsze dzieciaczków.

Jeśli wolno Ci coś podpowiedzieć, to chyba nie tędy droga.
      Wydaje mi się, że powinnać się raczej zdecydować jaka forma pracy z dziećmi
      najbardziej Ci odpowiada/do której jesteś najlepiej przygotowana i dopiero
      wyjść z ofertą do rodziców.
      Przeciez zupełnie inne potrzeby mają dzieci nieomal półtoraroczne (a o takich
      piszesz), a zupełnie inne pięciolatki. Grupa mieszana wiekowo jest bardzo
      dobrym pomysłem (z wielu względów), ale jeśli chcesz prowadzić PRZEDSZKOLE to
      powinna byc raczej stała grupa. I dzieci jednak raczej w przedziale wiekowym 3-
      6.
      Zupełnie inaczej pracuje przedszkole, które realizuje jakiś stały program
      dydaktyczno-wychowawczy (pewna konsekwentna całość oddziaływań), a inaczej
      klubik/punkt opieki na godziny.
      Nie sądzę, żeby dziecko, które wpada na dwie godziny, raz na dwa tygodnie (bo
      mama ma coś do załatwienia) dobrze odnalazłoby się w grupie prowadzonej metodą
      Montessori. Nie wiem, czy grupa dzieci prowadzonych metodą Montessori dobrze
      czułaby sie z dziećmi wpadającymi "na chwilę", nieznającymi zasad przyjętych w
      tej grupie. I już widzę pomoce Montessori padające łupem zaciekawionego, 18-
      miesięcznego dziecka smile. Nie gniewaj się smile

Myślę, że w Warszawie (i pewnie w innych miastach) jest zapotrzebowanie na
      różnego rodzaju opiekę. Ale to powinno być coś bardziej określonego
      niż "wszystko w jednym", bo tak się nie bardzo da. Ani organizacyjnie, ani
      dydaktycznie, ani opiekuńczo. Ani z pożytkiem dla dzieci, ani dla rodziców, ani
      dla Ciebie.
      A głosy z forum nie mogą byc dla Ciebie wyznacznikiem, bo przecież nie padają z
      jednego osiedla.

Zorientuj się ilu dzieci nie przyjęto do przedszkoli państwowych w określonej
      dzielnicy, sprawdź czy niepubliczne w tej dzielnicy mają wolne miejsca. Czy
      jest w dzielnicy "klubik" pozwalajacy korzystać z opieki godzinowej.

I decyduj.
      Serdecznie pozdrawiam

• nauczycielka_przedszkola Re: Otwieram prywatne przedszkole 07.07.07, 22:58
      ewelina_majchrzak napisała:
      będzie to coś w rodzaju ośrodka kultury dla
      > dzieci od 18 m-ca zycia czyli tych maluchów które najtrudniej jest umieścić
      rod
      > zicom gdziekolwiek. Byłaby to oferta godzinowa, ale i karnety na cały miesiąc
      z
      > pedagogami stosującymi rozwijajace metody pracy z dziećmi tj. Metoda ruchu
      roz
      > wijającego, Metoda dramy pedagogicznej, Muzykoterapia, Met dobrego startu,
      Meto
      > da kinezjologii edukacyjnej P. Dennisona, Burza mózgów, Metoda C. Orfa,
      oczywiś
      > cie cały czas forma zabawy,Technika relaksacji,oraz dodatkowe zajęcia jak
      angie
      > lski czy rytmika,

Nie chcialabym w tym miejscu studzic zapalu,jak mniemam kolezanki po fachu ale
      czy kolezanka orientuje sie od jakiego wieku stosuje sie poszczegolne techniki?
      Bo dziwnym zaiste wydaje sie zestawienie 18 miesiecznych dzieci z techniką
      chociażby dramy czy burzy mozgow (do czego potrzebne jest myslenie kreatywne
      ksztaltujace sie w okreslonym wieku).(No chyba ze miala kolezanka na mysli
      dzieci o wiele starsze,co nie bylo dopisane w takim razie sorry) .
      Pozdrawiam
      • ewelina_majchrzak Re: Otwieram prywatne przedszkole 08.07.07, 19:47
        Owszem wszystko racjasmile Naturalnie poszczególne techniki będą dostosowane do wieku i możliwości dzieci, zamierzam mieć grupy wiekowe, dzieci 18 m-czne nie będą w jednej grupie z 5-ciolatkami. Napisałam tylko orientacyjnie ze oferta będzie szeroka, wszystko jeszcze w przygotowaniusmile pozatym bedę współpracowała z bardziej doświadczonymi nl-kami, mam odpowiednie wykształcenie i dzieci ale nie ma jak doświadczenie. Dziękuję za wpis, każde zdanie jest dla mnie bardzo ważne!
        Pozdrawiamsmile
    • mariwu Re: Otwieram prywatne przedszkole 08.07.07, 00:15
      Ewelino, mam nadzieję, że Cię nie zniechęciłam. Nie to było moim zamiarem.
      Ale sama zobacz:
      > Poszukuję informacji na temat tego:
      > 1.Gdzie widzielibyście państwo miejsce dla takiej placówki w Warszawie, w
      >jakiej dzielnicy najlepiej?
      Jeśli odpowie Ci rodzic, który nie znalazł miejsca w przedszkolu dla swojego
      dziecka, to poda Ci swoją dzielnicę, a nie tę, w której jest NAJWIĘKSZE
      zapotrzebowanie (czyli takie, które pozwoli Ci zarobić na prowadzeniu
      przedszkola/klubiku).

> 2.Jakie godziny otwarcia były by najlepsze?
      Rodzice pracujący podadzą Ci możliwie najdłuższy przedział (i będą gotowi
      zapłacić rozsądną cenę, ale poniesiesz wysokie koszty tak długiej opieki -
      znaczna liczba personelu placówki, więcej posiłków).
      Rodzice niepracujący/wolne zawody będą chcieli kilku (dogodnych dla nich)
      godzin, żeby dziecko miała kontakt z grupą, uczyło się samodzielności i nowych
      rzeczy, ale nie będą chcieli przepłacać za długie godziny działalności
      przedszkola, z których nie korzystają.

> 3.Wolelibyście posłać dzieci na cały dzień czy na godziny?
      j.w.

> 4.Czy miało by być w mieszkaniu w pobliżu placu zabaw czy lepiej w domu.
      Tu też każdy może powiedzieć coś innego. Bo to zalezy jaki dom, jakie
      mieszkanie, jaki plac zabaw.

> 5.W jakim wieku dzieci chętnie przyprowadzilibyście do przedszkola?
      Temat rzeka.

> 6.Ile gotowi bylibyście zapłacić za miesiac a ile za godzinę?
      j.w.

Forum naprawdę nie jest dobrym miejscem na prowadzenie badania rynku.
      Szczególnie, że od wyrażenia opinii do skorzystania z opieki planowanej przez
      Ciebie placówki jeszcze daleka droga.

Jeśli chcesz niszy rynkowej - zakładaj żłobek. Ich naprawdę nie ma. Tyle, że to
      bardzo trudne (głównie ze względu na przepisy, koszty i znalezienie rodziców,
      którzy mogliby je pokryć). Albo nastaw się na opiekę nad dziećmi 1,5 - 3
      letnimi, które po pobycie u Ciebie pójdą do przedszkoli.
      Albo klubik na godziny, ale to zupełnie inna praca.

Pozdrawiam

• ewelina_majchrzak Re: Otwieram prywatne przedszkole 08.07.07, 20:07
        Kochana Mariwu bardzo ci dziękuję. Nie zniechęciłaś mnie, marzę o żłobku ale przepisy zabijają a od czegoś trzeba zacząć. Ubóstwiam dzieciaki sama spodziewam sie drugiego, nie pracowałam jednak w przedszkolu ani żłobku, nie prowadzę tu badań rynku, zdobędę wymierne informacje bardziej wystandaryzowanymi sposobamismile potrzebuję opinii forumowiczów by pogłębić swoją wiedzę, poszukać nowych pomysłów. Jesli chodzi o metody pracy z dziećmi wszystko będzie jak należysmile Zamierzam mieć grupy wiekowe. Hołduję Montessori więc bedzie zależało mi aby zastosować jej zasady w pracy ze starszymi dziećmi. Rzeczywiście czytając mój wpis można by pomyśleć ze idę na ilość nie na jakośćsmile Jeszcze raz serdeczne dzięki we wszystkim masz rację, doceniam co napisałaś i będę o tym myśleć.
        Pozdrawiam bardzo ciepło.
        • mariwu Re: Otwieram prywatne przedszkole 08.07.07, 22:23
          Ewelino smile
          Trzymam kciuki.

Zapowiadali ostatnio, że mają zmienić (podobno szybko)przepisy dotyczące
          zakładania małych żłobków i przedszkoli, bo te, które obowiązują praktycznie
          zamykają drogę do otwierania nowych (dotyczą ich te same przepisy sanitarne, co
          wielkich szpitali). Stąd zresztą tyle "klubików". Nie dlatego, że własciciele
          (a przynajmniej wiekszość) nie chcą się poddać nadzorowi kuratorium, ale
          dlatego, że nie są w stanie spełnić (bez nieprzytomnych nakładów finansowych)
          wymagań (czasem absurdalnych przy sprawowaniu opieki np. nad 10-12 dzieci)
          Sanepidu i Straży Pożarnej. Może to będzie szansa dla Ciebie? smile

I jeszcze jedno: nie gniewaj się, ale nie pisz w jednym poście, który czytają
          nauczyciele "zamierzam mieć grupy wiekowe" i "hołduję metodzie Montessori".
          Maria Montessori, w swoim systemie, wskazała właśnie, jako jeden z niezbędnych
          elementów prawidłowej realizacji rozwoju społecznego i umysłowego dziecka w
          wieku przedszkolnym RÓŻNOWIEKOWOŚĆ grupy, bo, jej zdaniem "dzieci zróżnicowane
          wiekowo (trzy roczniki) są łączone w grupy, bo sprzyja to wymianie wzajemnych
          zdolności i umiejętności. Dzieci uczą się przestrzegać reguł: nie rań, nie
          niszcz, nie przeszkadzaj". Ona to zauważyła i wykorzystała dla dobra dzieci. To
          integralny element Jej pedagogiki smile

Więc: albo Montessori, albo grupy jednorodne wiekowo smile

Serdecznie pozdrawiam
          Na pewno się uda.

• mariwu Re: Otwieram prywatne przedszkole 10.07.07, 14:23
          Ewelino,
          znalazłam coś takiego:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=646&w=52328262
          Może to już znasz. Jeśli nie, wydaje mi się, że właścicielka tego prywatnego
          żłobka/przedszkola mogłaby Ci służyć bardzo cennymi, praktycznymi radami. Jeśli
          oczywiście by zechciała.

Pozdrawiam i już nie absorbuję Twojej uwagi smile

• asiasme Re: Otwieram prywatne przedszkole 08.08.07, 16:07
          Wiotam Pani Ewelino!
          rowniez chcialabym otworzyc przedszkole ale w Poznaniu. jednak nie
          wiem od czego zaczac, co potrzebuje, jak zrobic biznes plan itp?
          kocham dzieci i moim marzeniem byloby przedszkole. jednak potrzebuje
          pomocy. gdyby znalazla Pani chwilke czasu ,to...baaaardzo prosze o
          pomoc. kilka rad, niby krotkich, ale jakze cennych od osoby juz
          doswiadczonejsmile POZDRAWIAM I Z GORY SERDECZNIE DZIEKUJE!!!! GDYBY
          pANI MOGLA JAKIES INFORMACJE NAPISAC NA MAILA: ASIASME@O2.PL BYLABYM
          OGROMNIE WDZIECZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozdr/ Joanna z Poznania
    • gan33 Re: Otwieram prywatne przedszkole 08.07.07, 15:04
      Jasne, zasypać rodziców technikami edukacyjnymi na kompie to każdy potrafi. A
      rzeczywistość będzie zupełnie inna- gdzie znajdziesz kadrę tak wykwalifikowaną,
      pod względem powyższych technik. Druga sprawa to o czym pisały poprzedniczki dt
      wieku dzieci. Znam takie przedszkola prywatne, w mojej dzielnicy jest ich
      mnóstwo- nie mają rejestracji w kuratorium i noszą nazwę klubików czy coś
      takiego. Prawdziwe przedszkole to nie przechowalnia na dwie godziny. Musisz się
      zdecydować na jedną formę i jeden ew. dwie techniki edukacyjne z dobrą kadrą (o
      to chyba najtrudniej). Najbardziej mnie rozbawiło stwierdzenie że dostosujesz
      techniki eduk. do widzimisie rodziców. O losie.
      • ewelina_majchrzak Re: Otwieram prywatne przedszkole 08.07.07, 21:02
        Jeżeli chodzi o techniki to sama pracowałam tymi metodami jak łatwo sie domyślić nie wszystkimi na raz, ale w jednej placówce. Nigdzie nie napisałam ze dostosuje metody pracy z dzećmi do potrzeb rodziców czy nawet podobnie, domyślam sie który fragment postu w ten sposób odebrałaś ale pomyśl sama dla mnie, jako pedagoga było by to ośmieszające. nie postradałam rozumu by kręcić na siebie bat. Napewno blizej realizacji projektu zdecyduję sie na konkretny rodzaj działalności, bo poprostu inaczej się nie da. Niektóre zwroty w poście okazały sie, ze tak powiem niezręczne, intencje jednak jak najlepsze. Cieszę sie ze napisałaś.
        pozdrawiam.
    • hanka9911 Re: Otwieram prywatne przedszkole 03.08.07, 10:48
      Ewelina! Nie poddawaj się i nie przejmuj się zazdrośnicami! Swietny pomysł i
      nie ważne jaką formę prowadzenia opieki nad dziećmi ostatecznie wybierzesz.
      Najważniejsze, że będą zadowolone dzieci i pomożesz wielu rodzicom, a
      zapotrzebowanie na miejsa (wszelkie) gdzie dzieci będą miały świetą opiekę, nie
      ważne czy godzinę czy dwanaście godzin, jest ogromne (mam dwoje małych
      szkrabów). Dla małych szkrabów najważniesze jest dobre serce i przytulne
      miejsce a nie to jakimi metodami będziesz się kierowała w opiece nad nimi lub
      czy będą uczyły się angielskiego. (Nie ujmując oczywiście niczego Tobie ani
      Twoim rzeczywistym planom). Trzymam kciuki i do boju! Dzieciaki czekają!
    • trelemorele26 Re: Otwieram prywatne przedszkole 03.08.07, 12:32
      mi też się wydaje, że jakoś za dużo pomysłów jak na jeden biznes. Nie
      zadowolisz wszystkich! Osobiscie jestem zdania, że jak coś jest do wszystkiego -
      to jest do-niczego. I intergacyjne, i na godziny, deficyty rozwoju, techniki
      relaksacyjne...już nawet cięzko powtórzyc a co dopiero zapamiętac sad
    • agnieszka_gk Re: Otwieram prywatne przedszkole 08.08.07, 16:30
      Forum może być wykorzystane do skonfrontowania/skonsultowania
      jakiegoś pomysłu, ale nie worka z pomysłami. Przyznam szczerze, że
      nie sprawia na mnie to dobrego wrażenia, jeśli załozycielka
      przedszkola na starcie sama nie wie czego chce, a tak odbieram twoje
      pytania. Musisz się zdecydować co chcesz prowadzić, zrobić business
      plan, znaleźć potencjalne lokalizacje, wyliczyć kilka wersji
      czesnego przy róznego rodzaju założeniach itp. Życzę powodzenia, ale
      proponuję spokojnie przemyśleć temat i bardziej samodzielnie
      poszukać interesujących cie informacji, niz konslutować na forum
      tysiace luźno powiazanych pomysłów.