ciekawski2006 10.05.08, 11:37 www.rmf.fm/fakty/?id=136570 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciekawski2006 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 10.05.08, 19:18 Czy TV jest podporzadkowane pani min.Hall??????Bo dzis radio rmf fm pilotowalo akcje rodzicow przeciw ,natomiast w Teleexpresie wystawili krotka ale bardzo sugestywną laurke pani minister i tmeu zamierzeniu,rece opadają..... Odpowiedz Link Zgłoś
terr-esa Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 08:19 ja niemam nic przeciwko.na calym swiecie, min kanada, irlandia dzieci sa posylane do szkoly w wieku 5, 6 lat i nikt niedramatyzuje. ja chodzilam w wieku 6 lat do zerowki i jakos zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolanka_anka Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 09:49 terr-esa napisała: > ja niemam nic przeciwko.na calym swiecie, min kanada, irlandia > dzieci sa posylane do szkoly w wieku 5, 6 lat i nikt niedramatyzuje. Widzialas warunki w Kanadzie i Irlandii?Bo ja widzialam i ich warunki mają sie do polskich jak mercedes do hulajnogi.Nie chodzi o wiek ale o przygotowanie odpowiedniego zaplecza. Pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 10:38 W zawsze przywoływanej podczas analizy testów PISA - najlepszej Finlandii - dzieci idą do szkoły mając lat 7. Przedszkolanka_anka napisała o warunkach - od tego zacznijmy. A jak zechcesz wysłać dziecko wcześniej do szkoły - i teraz jest taka możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
kati202 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 16.05.08, 12:29 wydaje mi się , że powinno nagłośnić się sprawę programu nauczania czy wiecie jaki program mają dzieci w pierwszej klasie? muszą płynnie czytać , nauczyć się tabliczki mnożenia do 30 przy okazji dzielić w tym zakresie nie mówiąc o dodawaniu i odejmowaniu rozwiązują zadania tekstowe mają do przeczytania 10 lektur a na koniec pierwszej klasy mają test z całego roku a test wcale nie jest prosty trzeba umieć czytać ze zrozumieniem polecenia bo jak np napisane jest podkreśl a dziecko weźmie w kłóko to nawet jak odpowiedź będzie dobra zostanie nie zaliczona i jeszcze religia do nauczenia na pamięć ok 13 modlitw ,a nauczyciele mówią ,że w drugiej jest jeszcze więcej materiału, nigdzie w europie nie ma tak przeładowanego programu , nie wiem czy dzieci 6 letnie dadzą radę przecież im będzie ciężko w ławce 45 min wysiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
monikaostrowska123 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 22.09.08, 10:40 Wydaje mi się że to wysyłanie dziecka rok wcześniej do szkoły jest związane z wygodą dla nauczycieli a ze statą dla rodziców i dzieci. W tak zwanych zerowkach przedszkolnych dziecko przebywa 8 godzin a w szkole bedzie miało zajęcia 4 godziny a potem do godziny szesnastej lub siedemnastej będzie siedziało w koncie czekając na matkę lub ojca którzy odbiorą je po pracy. W tym czasie będzie zmuszone obserwować i słuchać kolegów ze starszych klas, którzy będą np.używać wulgarnego słownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zmarta Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 11:38 Tu nie jest problem w posłaniu do szkoły dziecka w wieku sześciu lat. Ale w tym: 1. że ten rocznik szkolny będzie o 100% liczniejszy od wszystkich późniejszych i wcześniejszych. Czyli w roczniku, który pójdzie do szkoły w roku 2009 zamiast 350 tyś. będzie 700 tyś. dzieci. co oznacza że będą musiały być o 100% lepsze niż ich niewiele starsi lub młodsi koledzy – by osiągnąć to samo co oni. Aby być przyjętym na studia w jednym roku wystarczyło 100 punktów w następnym, „feralnym” trzeba będzie ich mieć 200. 2. że reforma nie zapewnienia dzieciom urodzonym w 2003 r. jednakowego okresu przygotowawczego przed szkołą w porównaniu z dziećmi urodzonymi w 2002 r. Młodsze bez zerówki usiądą w jednej ławce z dziećmi starszymi, które chodziły do zerówki. 3. nieprzygotowanie szkół do przyjęcia tak małych dzieci Uważam, że jest to dyskryminacja na której stracą dzieci z rocznika 2002 i 2003. Nie dlatego, że pódją wcześniej do szkoły, (te z 2003 r.) ale , że do niej pójdą na takich i w takich warunkach. Tych problemów bynajmniej nie załatwią darmowe podręczniki. Dalej uważasz, że dramatyzujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
terr-esa Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 17:03 tak, uwazam.dzieki takiej postawie nigdy nic w polsce niemozna zmienic. sorry myslalam ze mozna wyrazic swoj poglad uppss.niemusicie mi tego rozpisywac, znam sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawski2006 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 18:34 terr-esa napisała: > tak, uwazam.dzieki takiej postawie nigdy nic w polsce niemozna > zmienic. > > sorry myslalam ze mozna wyrazic swoj poglad uppss.niemusicie mi tego > rozpisywac, znam sprawe. Hahaha dobreeeeee a ja sie zaloze ze nie masz dziecka w tym wieku :- ))) Odpowiedz Link Zgłoś
terr-esa Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 19:30 mam z sierpnia 2004. podziekuje za wymiane mysli.widze ze ktos mysli inaczej ma sie niedzywac, bo go wysmiejesz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jogobella_pl Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 21:13 niepekaj! na kazdym forum babskim jak znajdzie sie jakis "odmieniec", gdzie ma inne zdanie jak reszta musi byc zjedzony. ja mam blizniaki z 2003 i pomysl mi sie wydaje w porzadku, tylko czy realny. tak samo bylo "ale" jak wprowadzali gimnazja, nigdy wszystkim sie niedogodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawski2006 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 22:40 > tak samo bylo "ale" jak wprowadzali gimnazja, nigdy wszystkim sie > niedogodzi Jasne,dogodzilo przynajmniej tym ,co musza pracowac o rok dluzej i ktorym skrocilo mlodosc o rok ,podziekują Ci za to pewnikiem)) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszgluszczenko Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 14.10.08, 19:41 Wprowadzenie gimnazjum mi się nie podobało. Obowiązkowe skracanie dzieciństwa też mi się nie podoba. Szanuję mających odmienne zdanie. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkasms Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 10.03.09, 02:23 Następna mądra się znalazła ! 6-lat do zerówki P.chodziła a nie jak obecnie bredzą by 5-cio latki do zerówki a 6-cio to już I-sza klasa!! Bezmózgowie i arogancja- to atrybuty obecnie rządzących! Przy takim myśleniu sami czym prędzej winni się stawić 1-ego września w ławkach....nie sejmowych, ale szkolnych!!! A Dla P. Prezydenta : BRAVO ZA VETO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mariola1315 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 10.03.09, 08:57 Veto prezydenta nic nie da, bo i tak przegłosują w Sejmie... Mateuszek ma Łukaszek ma Odpowiedz Link Zgłoś
malabju Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 18.07.08, 19:12 "Rodzice nie buntują się przeciwko wcześniejszej edukacji swoich dzieci. Twierdzą tylko, że polskie szkoły nie są przygotowane na przyjęcie sześcioletnich maluchów. Te dzieci przeżyją szok. To będzie po prostu dla nich trauma. " Trauma?! jesli rodzić przez 6 lat olewa rozwój dziecka to dla takiego dziecka na pewno będzie trauma jestem jak najbardziej ZA posyłaniem wcześniej dzieci do szkoły, tak jak to jest rozpowszechniane w innych krajach. i jak dla mnie nie chodzi o złe przygotowanie szkół na przyjęcie dzieci i nauczanie dzieci a złe przygotowanie lub wręcz brak przygotowania dziecko do nauki w szkole bardziej powinno się zapewnić maluchom odpowiednią opiekę w takich placówkach jak przedszkola, bo to one dbają o to aby dziecko poznało podstawy jakie powinno znać idąc do szkoły, jak alfabet czy cyfry, itp także odpowiednie normy/systemy zachować w placówce całodziennej opieki.. bo bardzo często dziecko nie jest przyzwyczajone do przebywania/żeby nie powiedzieć siedzenia na pupie przes dłuższy czas ostatnia reforma pozwalająca zakładać tzw. kluby malucha bez jakiś dodatkowych wymogów moim zdaniem też jest formą bardziej zamaskowania problemu - bądżmy szczerzy ile placówek z nich będzie dbać o rzeczywisty rozwój naszych dzieci a ile z nich będzie tylko czekać na szybki zarobek idąc po najniższej linii oporu.. przecież nawet w tych "najlepszych" przedszkolach takie iście na łatwiznę się zdarza rozumiem jednak obawy niektórych rodziców, ja jednak patrzę przez pryzmat mojej rodziny - osobiście nigdy nie chodziłam do przedszkola, jednak moja mama kładała duży nacisk na mój rozwój, gdy miałam tych kilka lat, stąd znajomość pisania i czytania w wieku 3 lat, podobnie było z ojcem mojego dziecka.. dlatego też uważam że obowiązek ten powinny przejąć placówki przedszkolne/zerówki.. petycje że szkoły nie są przygotowane nic jednak nie da, bo do poki nie prowadzi się tego w życie nigdy nie będą przygotowane mówienie że w jakimś kraju to jest super też nie ma sensu bo i w tym innym kraju sa placówki lepiej i gorzej przygotowane, a przewagę mają nad nami właśnie dlatego, że wprowazili taki system wcześniej niż my, a nasze dzieci sobie poradzą lepiej niż nam się wdaje, bo dla nich będzie to naturalna kolej rzeczy.. niestety zawsze będzie jakiś rocznik poszkodowany - ale poki co mamo/tato możesz sama zadecydować czy posłać dziecko w wieku 6 czy 7 lat Odpowiedz Link Zgłoś
krolowanocy Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 01.10.08, 19:56 malabju napisała: > Trauma?! > jesli rodzić przez 6 lat olewa rozwój dziecka to dla takiego > dziecka na pewno będzie trauma > jestem jak najbardziej ZA posyłaniem wcześniej dzieci do szkoły, > tak jak to jest rozpowszechniane w innych krajach. całkowicie się z tym zgadzam nawet jeśli komuś się pomysł nie podoba to histeryczny ton, jakby chodziło o ratowanie dzieci ze szponów pedofilów uważam za grubo przesadzony Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.oz Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 20:55 A rozumiem, że siedmiolatki są o niebo dojrzalsze niż sześciolatki i doskonale poradzą sobie z przemocą starszych uczniów. Nie dramatyzujcie. Trzeba walczyć o poprawę bezpieczeństwa w szkołach, bo to taki sam problem dla siedmiolatka, jak młodszego o rok kolegi. I lepiej się tym zająć niż walką z posyłaniem sześciolatków do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawski2006 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 11.05.08, 22:39 dorota.oz napisała: > > Nie > dramatyzujcie. Trzeba walczyć o poprawę bezpieczeństwa w szkołach, > bo to taki sam problem dla siedmiolatka, jak młodszego o rok kolegi. > I lepiej się tym zająć niż walką z posyłaniem sześciolatków do > szkoły. Chyba ktos tu nie czyta ze zrozumieniem,no wlasnie o to chodzi!!! O poprawe warunkow wszelakich,od pomocy dydaktycznych zaczynajac a na przystosowanych do tej reformy obiektach koncząc. Odpowiedz Link Zgłoś
jogobella_pl Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 12.05.08, 10:39 ciekawski no wlasnie nieczytasz ze zrozumieniem.kolezance chodzi o porawe bezpieczenstwa w szkolach,zapewne miala na mysli to ze zdarzaja sie nagminnie przypadki gdzie starsze dzieci terroryzuja najmlodszych. wobec terroru tak samo 6 czy 7 latek jest bezsilny. to jest dramatyczne! Odpowiedz Link Zgłoś
jogobella_pl Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 12.05.08, 10:40 przepraszam nieporawe, tylko poprawe mialo byc Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 12.05.08, 16:53 Ciekawski, jak zapewnisz dzieciom odpowiednio duże posagi i spadki, to w ogóle nie będą musiały pracować Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.oz Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 12.05.08, 20:47 Zatrzymanie sześciolatków w przedszkolach, a o to chodzi większości protestujących, nie poprawi bezpieczeństwa i warunków w jakich uczą się najmłodsi w szkołach. Ci, którzy wywalczą jeszcze rok w przedszkolu, w kolejnym roku staną przed tym samym problemem. A nazwa akcji "ratujcie maluchy" uff... myślałam, że chodzi o dzieci głodzone, maltretowane lub coś takiego. Rok wcześniej w szkole to nie aż taki dramat, jak się niektórym wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
e.paw Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 17.05.08, 20:54 Dla nas dorosłych rok to niewiele, ale dla dzieci w wieku 3-6 lat to bardzo dużo.Jestem pedagogiem pracujacym z dziećmi przedszkolnymi od 20 lat, mam też dziecko w wieku przedszkolnym i bardzo bym chciała aby do szkoły poszło nie wcześniej niż w wieku 7 lat. W chwili obecnej "0" jest obowiązkowa, w mniejszych miejscowościach w tym wieku dzieci często po raz pierwszy trafiają do przedszkola, gdzie jest im naprawdę fajnie, a teraz i to chcą im zabrać i posłać od razu do sdzkoły. Może lepiej najpierw upowszechnić pięciolatki i dostosować szkoły na przyjęcie sześciolatków. Na błędach reformy nie powinny cierpieć dzieci. Ela Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 13.05.08, 15:02 Może ten problem to i nie dramat. Ale wiem jedno - jak się rodzice wystraczająco wcześnie nie zorganizujemy (a tylko przed samym wrześniem) to już będzie za późno. Dla nastepnych roczników to tez jest superważne aby w końcu rząd tworzył projekty zgodne z naszym oczekiwaniem a nie przeciwko niemu! Osobiście jestem przeciwna skracaniu dzieciństwa mojej córeczce!!! Będę walczyć o to aby ten rok mogła spędzić w przedszkolu a nie w zimnej (w sensie opiekuńczym) i źle zorganizowanej pierwszej klasie (zerówkowej) w szkole. Sama doskonale pamiętam ten szok dla mnie - pójście do szkoły w wieku siedmiu lat - to samotne i przestraszone przebywanie w swietlicy szkolnej (dłuższe niz same lekcje do 12) i żałosne oczekiwanie na mamę przy włączonym telewizorze i wśród biegajacych z krzykiem o wiele starszych dzieci, a co dopiero będzie z dzieckiem jeszcze młodszym? Straszne. Jeśli tak będzie chyba będzie trzeba sobie wypruć flaki w pracy i oddać dziecko do prywatnej/społecznej szkoły( A jak wygrali wybory - miało być tak pięknieA je st jak zawsze najpierw zgliszcza - potem budowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 14.05.08, 22:22 mielin napisała: > Jeśli tak będzie chyba będzie trzeba sobie wypruć flaki w pracy i oddać dziecko > do prywatnej/społecznej szkoły( a w prywatnej szkole to i nie ma starszych dzieci? bedziesz odbierac dziecko wczesniej? nie bedzie na swietlicy? lekcje sa do 17? chyba sa zajecia zorganizowane, tak samo jak mozna znalezc dobra podstawowke panstwowa, gdzie tez zajecia dodatkowe sa... Odpowiedz Link Zgłoś
agamb1 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 21.05.08, 09:03 protestuję całym sercem Odpowiedz Link Zgłoś
agawawa_3 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 21.05.08, 12:29 www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stopjedzeniustokrotek Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 24.05.08, 12:37 Podpisalam i podnoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwik7 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 25.05.08, 16:08 Zadziwia mnie tak lekkie podejście niektórych osób do posyłania 6- latków do szkoły. Sama idea jest nienajgorsza przy założeniu że przedszkole jest obowiązkowe już dla 4-latków. Dlaczego MEN milczy na temat w jaki sposób będzie odbywało się nauczanie w jednej klasie 7-latków po zerówce, 6 latków bez zerówki ba 6-latków, które w ogóle nie chodziły jeszcze do przedszkola. Nie wszedzie uda się zorganizować osobne klasy dla 6-latków. Szkoły nie są z gumy. W mojej szkole mieści się 13-14 ławek w klasie. Ciekawe jak upcha się podwójne roczniki? A co z zapowiedziemi Hallowej o dwóch salach dla 6-latków? Co ze świetlicami będą osobne dla 6- latków czy dopcha się już te przepełnione? Dzieci naprawdę bedą miały zapewnione 3 posiłki w stołówce? Czy rocznik 2002 będzie się nudził na lekcjach przerabiając od nowa zerówkę czy rocznik 2003 będzie nie nadążał będąc bez wcześniejszego przygotowania? 6- latki mają troche się uczyć trochę bawić. W takim razie czy lekcji 6-latki bedą wstawać z ławek i sie bawić a 7-latki nadal w skupieniu słuchać pani? Dla wielu rodziców ten kolejny rok w zerówce w przedszkolu to rok spokoju z uwagi na możliwość zaprowadzenia dziecka wcześnie do przedszkola. Przypominam że masę osób pracuje od 7.00. Szkoły też będą czynne od 6.00 jak przedszkola? W szkole też będą codziennie wychodzić na spacer, będą mogli poleżeć chwilkę by odpocząć po obiadku. Gadanie o przeniesieniu standartów opieki przedszkolnej do szkół to bzdury wynikającej z kompletnej niewiedzy o funkcjonowaniu publicznej oświaty. No ale skoro P. Hall zajmowała się niepublicznymi szkołami to skąd ma to wiedzieć. Wkurzające są opinie niektórych że zmiany zawsze rodzą opór i jakoś się przemęczą parę lat a potem się wyrówna. Ja nie chcę żeby moja córka z 2003 r. miała być tym królikiem doświadczalnym. Prawdopodobnie zostanie jeszcze w zerówce, zresztą w moim mieście nie słyszałam żadnej pozytwnej opinii o refermie.Rodzice nie chcą posyłać dzieci wcześniej. A kwestia podręczników, którymi próbuje się przekupić rodziców - pewnie na niektórych to podziała. Ale skoro mają być własnością szkoły to muszą być to inne książki w których się nie pisze i nie maluje. Cykl wydawniczy będzie ta błyskawiczny że zdążą je opracować, opiniować wydrukować? Podejrzewam też, że 6- latki nie chodzące wcześniej do przedszkoli bedą sporo chorować w I klasie napewno zwiększy to ich szansa dogonienia 7-latków. Czy będą szafki w szkołach czy wtłoczymy znów ciężkie tornistry na małe plecki. Ortopedzi już krytykują ten pomysł. MEN na czele ze swą nawiedzoną minister zdają się w ogóle nie przyjmować jakichkolwiek uwag co widać na forum, na którym rodzice mieli ponoć dyskutować z P. Hall. Ta odezwała się raz zapowiadając list do rodziców a pisząc ów list nie odniosła się w nim do większości problemów podnoszonych przez rodziców i nauczycieli. Bredzi za to, że mamy jeszcze aż rok na przygotowanie szkół i samorządy muszą się postarać a szkoły powinny...ble bleble. Żadne konkrety. Podobnie wyglądają spotkania -konsultacje w województwach. Wygłasza swój monolog i znika ignorując pytania. Po prostu wizja reformatorska i klapki na oczach, byle do przodu. Nie ważne jakim kosztem. Jak zwykle u nas reforma od dupy strony się zaczyna. A już powoływanie się na inne kraje... Owszem idą tam dzieciaczki wcześniej 5-6 letnie ale idą w miejsca bardziej przypominające nasze przedszkola tyle że obowiązkowo. A w takiej Finlandii idą np. od 7 lat i co żle im? Świetnie też brzmią zapewnienia MEN o finansowaniu reformy. Coś tam dadzą ale resztę powinny zapewnić samorządy pisząć wnioski o środki unijne. Odpowiedz Link Zgłoś
stopjedzeniustokrotek Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 25.05.08, 21:30 Masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
stopjedzeniustokrotek Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 25.05.08, 21:28 Odpowiedz Link Zgłoś
stopjedzeniustokrotek Re: <a href="http://www.forumrodzicow.pl/" target="_blank">www 18.07.08, 09:09 www.forumrodzicow.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolaczkowy_swiat Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 25.07.08, 09:58 up Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec.pieknego.grodu Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 12.09.08, 14:03 UP Odpowiedz Link Zgłoś
echalesne Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 16.09.08, 21:14 Nowe przedszkole na Ursynowie!!! www.echalesne.edu.pl W trosce o Twoje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
barakudaa Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 17.09.08, 19:57 Skoncz z tą nachalną reklamą w powaznych wątkach! Odpowiedz Link Zgłoś
nulka-1 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 19.09.08, 10:07 Chrońmy nasze maluchy jak najdłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcyk75 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 19.09.08, 22:39 rozumiem wszystkie obawy, też nie jestem pewna ale ja poszłam do szkoły w wieku 6 lat i NIE żałuję, nie mam poczucia zabranego dzieciństwa, wręcz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
siborki_mi Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 20.09.08, 00:13 Może generalnie dzieciństwa się nie straci, ale po co 6 latki zbunkrować w klasie, posadzić na 45 min. w ławkach, pozbawiać spacerów, 3 posiłków dziennie i wielu innych? No po co? Zerówka w szkole i przedszkolu to duża różnica, a gdzie pierwsza klasa. Znacie kąciki zabaw w klasach I-III? Widzieliście takie? Dzieci niestety nie mają praktycznie wcale możliwości zabawy oprócz przerwy, nie mają placu zabaw, chodzą po lekcjach na świetlicę ze starszymi dziećmi. A co dzieci zyskają jak pójdą wcześniej do szkoły? Nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 22.09.08, 11:56 To, że ktoś poszedł do szkoły w wieku 6 lat i nie umarł to nie jest argument, bo nie o to chodzi. A chodzi o to, ze ktoś chce posadzić sześciolatki w ławkach razem z siedmiolatkami nie zwracając uwagi na to, czy szkoły dadzą radę, czy nauczyciele nie oszaleją, czy jest możliwy do skonstruowania program, ktory ogarnie piszące siedmiolatki i nie znające liter sześciolatki. Otóż nie jest to wszystko możliwe, a szkoły jeszcze nie przygotowane. To jest zaczynanie reformy od tyłu... A caly czas istnieje możliwośc posyłania dzieci bardziej zdolnych, rozwiniętych do szkoły wcześniej. Nie w tym rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabieniek Re: www.ratujmaluchy.pl - wiec pod MEN 22.09.08, 14:22 Wszystkich rodziców, którzy sceptycznie lub bardzo negatywnie odnoszą się do przygotowywanej "reformy" obniżenia wieku szkolnego, zapraszam na wiec 28 września o godzinie 11.00 pod MEN. W najbliższą niedzielę 28 września o godz. 11.00 spotykamy się pod Ministerstwem Edukacji Narodowej, przy Al. Szucha 25. Przyjdźcie z dziećmi. Zaproście dziadków i znajomych. Weźcie ze sobą duże pluszaki: powiedzmy urzędnikom, że nasze dzieci to nie zabawki. Wręczymy urzędnikom nasz list i będziemy czytać im bajki: - „Trzy świnki” czyli wyrównywanie szans - „Stoliczku nakryj się” czyli zaufajmy samorządom - „O rybaku i złotej rybce” czyli znajdą się pieniądze - „Pinokio” czyli standardy europejskie - „Śpiąca Królewna” czyli mamy dużo czasu... www.ratujmaluchy.pl/index.php?option=com_conten... www.emetro.pl/emetro/1,85648,5717771,Partia_mam... Pozdrowienia! Asia Odpowiedz Link Zgłoś
kindzala1 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 25.09.08, 10:09 nie odbierajmy maluchom dzieciństwa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jawn7 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 25.09.08, 13:22 Dopisuję się również! Odpowiedz Link Zgłoś
malola2 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 30.09.08, 21:00 Ratujmy maluchy...malola2 Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Oszustwo??? 02.10.08, 20:10 Przecież PO miało posłanie dzieciaków rok wcześniej do szkoły - fakt, że nie było tam chyba szczegółów, że ma wyglądać to aż tak beznadziejnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: cyniczne oszustwo wyborcze PO! 27.11.08, 23:04 Tak,to zwykły cynixm PO! Odpowiedz Link Zgłoś
robert-6 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 01.10.08, 15:42 nie zabierajcie dzieciom dziecinstwa Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 01.10.08, 20:25 Sory ale czegoś tu nie rozumiem.Jaka trauma?Znęcanie się nad sześciolatkami przez starszych uczniów?Teraz najmłodsi są pierwszoklasiści i czy ktokolwiek wzniósł z tego powodu protest?Mam dwójkę dzieci które to czeka.Moim zdaniem jedyny błąd to brak przygotowania.Jeśli ktoś ma dziecko z grudnia to i tak poszło w wieku sześciu lat.Czy ktoś o tym pomyślał.Popieram protest bo nieprzygotowana szkoła,mieszane roczniki itp.Ale ludzie czy teraz dzieci są inne niż kiedyś?Traumatyczne i z lepszej gliny niż teraz już rodzice? Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 01.10.08, 20:37 Ale to dziecko z grudnia jeśli było ze swoim rocznikiem w przedszkolu to zaliczylo zerówkę a obecne pięciolatki nie mają szansy jej zaliczyć bo mają maszerować do szkoły we wrześniu. A program kto wymyśli taki, zeby czytające i piszące (po zerówkach ) siedmiolatki uczyły sie razem z sześciolatkami, które w swojej grupie w przedszkolu jeszcze żadnych literek nie poznają? Jak to pogodzić Twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 01.10.08, 21:52 Dokładnie tak! O jakich równych szansach mówimy w sytuacji gdy w klasie będą dzieci po zerówce i takie które do niej nie zdążyły pójść? Reforma ok, równanie szans ok ale przygotowanie żadne Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 01.10.08, 22:08 Dobrze napisałam że szkoły nieprzygotowane. > Ale to dziecko z grudnia jeśli było ze swoim rocznikiem w > przedszkolu to zaliczylo zerówkę Jako pięciolatek.Też jest sześciolatkiem w szkole-Zaprzeczysz? czytające i piszące (po zerówkach ) Nie zawsze bo nie wszyscy to geniusze albo dzieci rodziców z wyścigu szczurów z sześciolatkami, które w swojej Jak to skoro dzieci po zerówkach czytają i piszą to pięciolatki liter nie znają? Jak to pogodzić?Poświęcić dziecku trochę czasu albo tak jak moja córa mając 5,5 roku robi program sześciolatków(decyzja przedszkola nie moje widzimisię) > grupie w przedszkolu jeszcze żadnych literek nie poznają? Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 02.10.08, 12:34 kochana Ty mi nie mów ile ja mam czasu swojej córce poświęcać bo poświęcam tyle ile mogę, a mogę niestety niewiele bo conajmniej 10 godzin jestem poza domem, bo pracuję na cały etat. A literek i czytania ma nauczyć moje dziecko zerówka a nie ja. W tej chwili w pięciolatkach niestety tego jeszcze nie robią i nie chodzi o to, że moje dziecko niezdolne, bo akurat myślę, że da radę, tylko dlaczego ona ma startować w stresie , ze inni już umieją pewne rzeczy a ona nie i ja mam z nią to nadrabiac? Ja chcę, żeby moje dziecko lubiło szkołę i chodziło tam z przyjemnością i z przyjemnoscią chcę je tam zawozić. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 02.10.08, 17:20 Wyobraź sobie że nie Jesteś wyjątkiem,który pracuje tylko 10 godzin.To straszneWidzę że nie Przeczytałaś mojego postu.Nigdzie nie napisałam że musi zerówka nauczyć skoro dzieci nie piszą.Moje dziecko lubi szkołę i tam chodzić bo nie mamy samochoduJaka ja i inne matki posyłające dzieci wcześniej do przedszkola są głupi bo to zerówka uczy wszystkiego,począwszy od rozpoznawania kolorów.Szkoda że tak późno mnie Uświadomiłaś Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 02.10.08, 19:25 Zerówka nie uczy rozpoznawania kolorów, tylko przygotowuje do szkoły a tego dzieci z rocznika 2003 nie doświadczą, bo mają pecha i ktos musi być ofiarą tak? Reforma w takiej postaci jest bzdurą. Naprawdę na polu edukacja jest w czym się wykazywać i nie trzeba wykorzystywac do tego pięciolatków. przeczytaj raport wyborczej, sprawdź jak przygotowane są szkoły, jak wygląda program nauczania którego nie ma itd... a do września 11 miesięcy w tym dobre 2 miesiące wakacji. Szkoły się rozbubują, programy się napiszą, nauczyciele się przeszkolą a dojrzałość szkolną póki co mają określać panie przedszkolanki. No dla mnie bomba! Wręcz wybuchowa. Odpowiedz Link Zgłoś
doriss01 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 09.10.08, 14:37 Witam popieram Twoje zdanie "nena22". Mam dziecko 2003r, i uważam pomysł pani minister za beznadziejny... ;p Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Zapisz dziecko od razu do II klasy 02.10.08, 20:05 Co tam będzie marnowało czas w klasie I? Poświęcisz mu trochę czasu, dziecko nie głupie - dacie radę. Program klasy I to pryszcz, zapewniam. I będziesz mogła się pobawić w panią nauczycielkę. Idziesz na to? Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Zapisz dziecko od razu do II klasy 02.10.08, 20:15 Ja nie, ale moja przedmówczyni pewnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Zapisz dziecko od razu do II klasy 02.10.08, 20:32 nena22 napisała: > Ja nie, ale moja przedmówczyni pewnie tak Jak najbardziej o twoją przedmówczynię chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Zapisz dziecko od razu do II klasy 03.10.08, 15:51 Mówco a po co bawić się w nauczycielkę skoro pierwsza klasa to pryszcz?To Twoje słowa.Co do Pani z którą wymieniamy zdania to Ona patrzy strasznie poważnie.Ja pod nieco innym kątem i się nie dogadamy.Moje najmniejsze dziecko też będzie cierpieć bez zerówki.Niektóre dzieci nie znają przedszkola bo ich rodziców nie stać na taki luksus a Wy się pienicieSorki ale jako szary obywatel nic nie zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Zapisz dziecko od razu do II klasy 03.10.08, 20:46 Nienawidzę obojętności i bierności. Wiele osób, które nie zgdza się z proponowaną reformą mówi: no niepodoba mi się ale co my możemy zrobić? Otóż właśnie dlatego niewiele możemy, ze ludzie są bierni i nie wierzą w to, ze można coś zmienić a ja wierzę( jeszcze) i dlatego coś robię, nie tylko pisząc tutaj na forum. Ale jak ktoś uważa że to słuszne to oczywiście ma prawo wyrazić swoje zdanie. I ja też mam prawo wyrazić swoje i tyle... A że patrzę poważnie, no pewnie tak, bo to moim zdaniem cholernie poważna sprawa jest... Odpowiedz Link Zgłoś
doriss01 Re: Zapisz dziecko od razu do II klasy 09.10.08, 15:09 Brawo....i tak trzymać!Nic dodać,nic ująć... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Zapisz dziecko od razu do II klasy 03.10.08, 21:34 alin9 napisała: > Mówco a po co bawić się w nauczycielkę skoro pierwsza klasa to pryszcz? Mi chodziło o bawienie się w nauczycielkę w II klasie. Bo I klasę przecież pomijamy, nieprawdaż? ;-p >Niektóre dzieci nie znają przedszkola bo ich rodziców nie > stać na taki luksus a Wy się pienicie I takie 6-letnie dzieci też pójdą potem do klasy I razem z 7-latkami po obowiązkowej zerówce. Pewnie jest to "wyrównywanie szans"? Ale ciebie te dzieci nic nie obchodzą, bo ty szary obywatel jesteś. To sobie bądź taką szarą, nic nie znaczącą obywatelką. Twój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zapisz dziecko od razu do II klasy 03.10.08, 21:50 A ja słyszałam że od przyszłego roku będzie poprostu obowiązkowa zerówka dla dzieci z 2003 rocznika - w szkołach. Nie będzie już zerówek w przedszkolach - ot i cała reforma. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 "ot i cała reforma" 04.10.08, 10:14 Zerówka w szkołach mówisz i ot cała reforma. No trochę mi ręce opadły. Nawet ja kilka postów wyżej napisałam, że pierwszy kwartał 2003 idzie do szkoły bez zerówki. Poza tym polecam jednak stronę www.forumrodzicow.pl/ bo tam jest wszystko na temat planowanej reformy, tylko, że trzeba trochę czasu poświęcić,żeby temat zgłębić. I proponuję nie pisać rzeczy pt. " a ja sałyszalam" bo fakty sa jakie są, a takie wpisy tylko wprowadzają zamieszanie i dezinformację. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 nena 22 i jakw 04.10.08, 10:41 Dajmy sobie spokój.I tak się nie dogadamy.Co do Mojego wyboru szarego obywatela to się mylisz.Może Ty jesteś prezydentem miasta to rusz dupcię.Pisałam o dzieciach nieprzedszkolnych nie (bo mnie nie obchodzą)tylko w kontekście że Wy uważacie swoje dzieci za najnieszczęśliwsze a są w gorszej sytuacji.Też kilka postów wyżej pisałam że popierałam protest ale teraz prócz nieprzygotowania szkół nie widzę nieprawidłowości.Przed nieuniknionym jeszcze nikt nie uciekł.Skoro Jesteś taka oczytana i obeznana w temacie to nie Wiesz że to rodzice decydują czy dziecko poślą wcześniej do szkoły.Na początku reformy jest takie prawo.Ja i moja córka już tego przywileju mieć nie będę.Tak odbiegając od tematu wolałabym mieć zdrowe dzieci(nie mówię o katarze a o chorobach przewlekłych) niż martwić się reformami jeszcze w powijakach.Może stąd moje odmienne podejście bo mam inne priorytety.Co do własnego zdania każdy ma prawo je wyrazić.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: nena 22 i jakw 04.10.08, 14:49 A ja oprócz nieprzygotowanych szkół widzę jeszcze nieprawidłowość pt. niemożliwość skonstruowania programu nauczania, który poradzi sobie z tak duża różnicą na starcie i tu ciągle wracam do tej nieszczęsnej zerówki. Rodzice dzieci z 2002 też nie są zadowoleni bo obawiają się, ze rocznik 2003 bedzie zaniżal poziom. No będzie bo tak jak pisałam nie mają te dzieci szansy na naukę w zerówce. Natomiast nie ma jeszcze programu dla tej dziwnej pierwszej klasy w 2009 roku, ale jaki by nie był będzie krzywdził albo rocznik 2002 albo 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: nena 22 i jakw 04.10.08, 15:47 nena22 napisała: , ale jaki by nie był będzie krzywdził albo rocznik 2002 > albo 2003. najpewniej oba Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: nena 22 i jakw 04.10.08, 15:46 alin9 napisała: > teraz prócz nieprzygotowania szkół nie widzę nieprawidłowości. Drobnostka,nie? Najlepiej niech dzieciaki się uczą w piwnicach albo na korytarzu. Pewnie się byś na to zgodziła, bo >Przed nieuniknionym jeszcze nikt nie uciekł. >Skoro Jesteś taka oczytana i obeznana w temacie to nie Wiesz że to > rodzice decydują czy dziecko poślą wcześniej do szkoły. Wg mojej wiedzy nie będę mogła już zdecydować, czy mam posłać młodszą rok wcześniej czy później. Za to będzie się uczyć z dzieciakami rok starszymi. I oświadczam, że jeśli w szkole stanie jej się jakakolwiek krzywda (fizyczna bądź psychiczna) pozwę tę durnowatą panią Hall do sądu. > Tak odbiegając od tematu wolałabym mieć zdrowe dzieci(nie mówię o katarze a o chorobach > przewlekłych) niż martwić się reformami jeszcze w powijakach. Sama zauważasz, ze reforma w powijakach - problem w tym, że ma ewentualnie zacząć obowiązywać za 11 miesięcy. > Może stąd moje odmienne podejście bo mam inne priorytety. Mnie ta reforma totalnie zapienia, bo wiem jak wygląda przedszkole, i jak wygląda szkoła, skądinąd całkiem niezła. I jestem pewna, że szkoła nie będzie przygotowana. Trzeba by ją najpierw rozbudować. Odpowiedz Link Zgłoś
barakudaa Re:to jest dzielenie szans.. 04.10.08, 15:57 Pojdzmy dalej,dzieci dochodza do wyboru studiow i o studia biją sie dwa roczniki,polowa odpada...traci szanse na studia bo za duzy tlok,to jest dzielenie czy wyrownywanie szans,pani minister do garów!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 jakw 06.10.08, 09:36 Nie twierdzę że reforma jest dobra i niekrzywdząca.Zależy jaka jest szkoła pod względem liczebnym.Moim skromnym zdaniem dzieci nie będą uczyć się na korytarzach... bo(przykład szkoły mojego syna)likwidując zerówki szkolne zwolni się kila sal;są trzy pierwsze klasy po maksymalnie 20 dzieci;nie ma tzw.nocnej zmiany jak za naszych czasów(mnie to nie na rękę czasami bo świetlica też ma sztywne godziny;starsze klasy też są zbliżone liczebnie tzn.koło 20 uczniów.Tak więc kolejne roczniki będą się niestety uczyły w takich warunkach jak ich rodzice czyli lekcje na 15.00;15 klas i prawie 40 uczniów.Zarzucono mi tu bierność.Ile zrobiliście Wy?Stwarzamy protesty,podpisujemy się pod nimi i czy ktoś to traktuje wyżej poważnie?Raczej nie skoro reforma w powijakach.Ewentualnie to trafne słowo ma obowiązywać za 11 msc.Ewentualnie nie znaczy na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: jakw 06.10.08, 10:11 Nie zarzuciłam Tobie bierności- bo określiłas się jako zwolenniczka reformy- tylko osobą, które widzą negatywy, są przeciw i nic nie robia. Że niewiele możemy, a no niewiele, ale jednak acja "ratuj maluchy" daje nadzieję, bo odzewy z opozycji sa, rozsądne głosy też. Coraz wiecej osób, organizacji wypowiada się na temat mankamentów tej reformy. Poczytaj stronę www.forumrodzicow.pl/aktualnosci/ tam naprawdę jest sporo mądrych wypowiedzi. Ja sama dostałam kilka odpowiedzi od posłów, czyli ktoś potraktował moje słowa poważnie. Może jestem naiwna ale to mi daje nadzieję. Chce mieć poczucie,że zrobiłam coś aby tej sytuacji zapobiec bo wtedy będe w zgodzie ze swoim sumieniem. Zwykle najpierw próbuję, a potem się ewentualnie poddaję a nie na odwrót.Wiem, ze wielu rodziców cieszy się z tej akcji, kibicują, ale sami nic nie robią. Ale to też nie tak, że wszystkich potępiam Byłoby tylko fajnie gdyby było nas więcej A co do szkół to w mojej okolicy są już 2 zmiany i po 25 uczniów w klasach... A zerówki od razu nie znikną, bo co z dziećmi od kwietnia do grudnia 2003? raczej w domu czekać na szkołę nie będą... Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: jakw 07.10.08, 09:38 Dzięki za linkaCo do ilości dzieci to jest problem,bo zdaję sobie sprawę że nie wszędzie jest tak jak w przytoczonej wyżej szkole ale raczej tak jak u Ciebie niestetyFajnie że Tobie się udaje być traktowaną poważnie.Ja wywalczyłam przedszkole dla dziecka bo wykluczono mi ją bezpodstawnie.W związku z tą reformą jeszcze nic mi nie wyszło.Ale nie jest tak tragicznie Odpowiedz Link Zgłoś
salomea_ Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 08.10.08, 15:58 najpierw nie miałam nic przeciwko wcześniejszemu pójsciu do szkoły. ale dowiedziałam sie, ze po zerówce dzieci juz maja umieć czytac, a w pierwszej klasie po meisiacu maja już umieć pisać, bo dziennie poznaja nowa literke i mają umieć ja napisać, łaczyć w wyrazy. za naszych czasów jednak szła ta edukacja wolniej. jaki ma byc nowy program dla pierwszych klas zatem? czy mam dzieci w wieku pięciu lat uczyc czytać i pisać, żeby potem nie miały problemów?? Odpowiedz Link Zgłoś
kalanitka Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 08.10.08, 19:32 Na stronie ministerstwa znalazłam najnowsze informacje jakby kogoś interesowało www.men.gov.pl/content/view/10473/47/ Odpowiedz Link Zgłoś
wgra Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 09.10.08, 10:33 A tak konkretnie,to czego właściwie będą się uczyć nasze dzieci w I kl w 2009r.To co jest na stronie ministerstwa to na razie tylko gładkie slogany.Może pani minister pomyśli o obowiązkowej zerówce np. od stycznia dla rocznika 2003(styczeń - kwiecień) skoro te dzieci mają już iść do szkoły,inaczej nasze dzieci naprawdę będą powtarzać w I kl zerówkę,a to nie będzie wyrównywanie szans ale cofanie w rozwoju rocznika 2002.W przyszłym roku szkolnym tylko roczniki 2002 i 2003 beda w sytuacji,ze część dzieci będzie bez zerówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 09.10.08, 12:19 Ja się boję, że to właśnie 6-latki bez przygotowania zerówkowego będą musiały się dostosować do 7-latków. Dużo nas pracy czeka, rodzice. Trzeba będzie przerobić całą zerówkę ze swoim dzieckiem we własnym zakresie, bo oczywiście w przedszkolach nic nie wiedzą, nie mają żadnych wytycznych i nie chcą włączać 5-latków do zerówki. Nie sądzę też aby w szkole dostosowywali klasy dzieci 7-letnich do tych paru młodszych - czyli będzie normalnie, 45 minutowe lekcje w ławkach, drugie śniadania na korytarzach, zamykanie klas w czasie przerwy, zero zabawek - bo przecież 7-latki już się w szkole nie bawią a przecież nie będzie tak, że parę dzieci 6-letnich będzie się bawiło a reszta klasy będzie się uczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
kalanitka Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 15.10.08, 22:23 www.reformaprogramowa.men.gov.pl/projekt_rozporzadzenia/ Tu jest projekt podstawy programowej dla szkół (załącznik 2) na bazie tego tworzone sa programy W załączniku 1 jest to co przedszkolak-absolwent umieć powinien. Te podstawy powinny już obowiązywać w roku szkolnym 2009/10, lecz "start" będzie wtedy gdy pani minister powie zaczynamy. Może wszyscy będą wtedy wiedzieć co mają robić. Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: www.ratujmaluchy.pl-wpisujcie sie!!!!!!! 09.10.08, 12:30 No ale według ministerstwa to całe posyłanie dzieci z rocznika do maja 2003 do szkół ma na celu posłanie 6-latka do zerówki w szkole a nie w przedszkolu. I to ma się nazywać posłaniem dzieci do szkoły - przecież program zerówki w szkole a w przedszkolu niczym się nie różni. Odpowiedz Link Zgłoś
lena99 "widzialna ręka" - ważne! 18.10.08, 15:51 MEN nie wierzy, że podpisy pod protestem są prawdziwe Proszę wejdzcie na stronę www.ratujmaluchy.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=2&Itemid=5 i przeczytajcie o akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: "widzialna ręka" - ważne! 19.10.08, 09:49 Moja corka z 2004 wlasnie we Wrzesniu zaczela SZKOLE. Oczywiscie nie w PL. Pomysl super, widze po dziecku ale...no wlasnie, tu gdzie mieszkam warunki szkole sa dopasowane do maluchow tzn. ubikacje, umywaliki na odpowiedniej wysokosci. Stoliki 6 osobowe, dla 3 pierwszych klas zabawki w klasie, pomoce wszystkie daje szkola i tam sa przetrzymywane, etc. Tak naprawde rozni sie ta szkola tyle od naszej zerowki , ze dzieci musza byc w mundurkach, uza sie liter i cyferek, siedza caly czas w lawkach(przy stolikach). Uwazam ze wcale nie jest to skracaniem dziecinstwa. Wpajaja dzieciom zasady dobrych manier, dyscypliny, zycie w spoleczenstwie i najwazniejsze ich zadanie jest aby dzieci lubily szkole ale wszystko jest slodkie, bajkowe, kolorowe, z paniami usmiechnietymi etc. Moja corka uwielbie chodzic do szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
domi_i_ja Re: "widzialna ręka" - ważne! 19.10.08, 09:53 zapomnialam...Mysle ze protest powinien dotyczyc nie samego programu ale warunkow "szkolnych", bo polskie szkoly sa w oplakanym stanie, szare ze sraczkowatymi lamperiami etc. Klasy maluchow powinny miec osobne wejscie do szkoly i troche inne warunki tak aby dzieci lubily szkole a nie baly sie jej. Odpowiedz Link Zgłoś