mariken 17.08.09, 00:00 może są tu rodzice tegorocznych debiutantów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_fasolki Re: warszawa, czterolistna koniczynka/goszczyński 17.08.09, 18:32 Nie wiem, czy są mamy debiutantów, ale gdybyś potrzebowała jakichś informacji o przedszkolu, paniach, itd. to pisz śmiało - moja córka właśnie skończyła to przedszkole Odpowiedz Link Zgłoś
mariken :-) 17.08.09, 21:37 super wiem, że jest fajne , a jak ty oceniasz z perspektywy tych kilku lat? na co zwrócić uwagę? dzięki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_fasolki Re: :-) 17.08.09, 21:58 Hmmm... powiem Ci szczerze, że na przestrzeni tych trzech lat, nie było właściwie żadnych większych wpadek ani niedociągnięć. Przedszkole i Panie naprawdę przyjazne dzieciom (i rodzicom też). Dużo zajęć, różnych występów, teatrzyków, konkursów, wyjazdów itp. Naprawdę nie było się do czego przyczepić. Wszyscy żałujemy, że "zabrano" nam kolejny rok, czyli zerówkę... Jeśli masz ochotę, to daj znać na maila gazetowego po zajęciach adaptacyjnych, które Panie macie, to Ci może coś więcej o nich powiem Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania, to pisz śmiało Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
majkabas Re: :-) 17.08.09, 23:12 a ja szczerze współczuję 3 lat w przedszkolu na ul. Goszczyńskiego. Przedszkole jest fatalne, nie jest to przedszkole dla dzieci ale dla PANI DYREKTOR!!! Właściwie mogłabym pisać i pisać smutne historie na temat przedszkola "czterolistna koniczynka" i jego Pani Dyrektor. Faktycznie, jest tam dużo teatrzyków, imprez ale dla dziecka 3 letniego nie to jest najważniejsze. Wydarzenia kulturalne to jedyny plus tej placówki, cała reszta to koszmar. Zacznę od samego początku. Przedszkole jest czynne do 17.30 i takie jest rozporządzenie odgórne kuratorium. Niestety Pani dyrektor na każdym spotkaniu informuje, iż przedszkole czynne jest do godz 17.00 a te pół godziny to tylko dla spóznialskich..... To kłamstwo. Przedszkole jest czynne do godz 17.30 i do tej godziny w przedszkolu mogą przebywać wszystkie dzieci. Pani dyrektor nie uznaje ŻADNYCH próśb rodziców. Ja i kilkoro rodziców mieliśmy prośby dotyczące posiłków, leżakowania, zajęć dodatkowych, czy innych ważnych kwestii dla naszych dzieci - niestety wszystkie prośby o jakiekolwiek zmiany są ignorowane! I to jest najgorsze w tym przedszkolu, nie ma żadnej współpracy na poziomie możliwości modyfikacji zasad pod kątem dzieci. Wiem, że w innych przedszkolach wiele takich próśb jak nasze można uznać i zmienić zasady panujące w przedszkolu. Kilka ciekawostek: na parterze są dwie ubikacje. Jedna dla personelu, druga dla dzieci. W ubikacji dla personelu jest czysto, pachnąco, kolorowy, miły w dotyku papier toaletowy a ubikacji dla dzieci śmierdzi moczem jak na dworcu centralnym (i to nie na koniec dnia - tylko już od rana) a papier toaletowy taki szary, szorstki jak papier ścierny (taki jak za komuny). Moje dziecko samo zwróciło uwagę, że w ubikacji jest bardzo brudno. W takim brudzie czują się świetnie tylko bakterie. Dzieci do podcierania pupy mogą użyć 2 - 3 papierki - to duży problem dla dziecka, które właśnie uczy się samodzielnej higieny osobistej. Co roku Pani Dyrektor robi zbiórkę pieniędzy na pikniku rodzinnym na inwestycje w super plac zabaw - przez 3 lata niestety nie udało nam się zobaczyć efektu. Jedyne co zmienia się w otoczeniu przedszkola to kwiaty w dobrze utrzymanym ogrodzie, który jest oczkiem w głowie Pani Dyrektor. W przedszkolu są Panie, które krzyczą na dzieci. Skarżą się dzieci i sama słyszałam.... Na przedstawieniach, w których występują dzieci (np z okazji dnia mamy) występują tylko i wyłącznie dzieci rodziców z Rady Rodziców!!! Cóż za zbieg okoliczności. Te dzieci miewają po kilka kwestii a moje dziecko jest smutne, że nic nie mogło pokazać dla mamy. Reasumując, żałuję że wybrałam właśnie to przedszkole dla mojego dziecka i szczerze odradzam innym. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_fasolki Re: :-) 18.08.09, 11:59 Rozumiem, że jest Pani mamą dziecka, które chodziło bądź chodzi do tego przedszkola? Jeśli tak, to naprawdę dziwię się temu, co Pani wypisuje... Śmierdząca ubikacja dla dzieci? Nie przypominam sobie... Na pikniku rodzinnym nie ma zbiórki pieniędzy, tylko loteria fantowa (NIEOBOWIĄZKOWA!!!), a inwestycje w plac zabaw są - położona nowa, miękka nawierzchnia na części dla maluchów, nowe zabawki, boisko dla starszych dzieci. Występy w przedstawieniach dzieci rodziców tylko z Rady Rodziców? Totalna bzdura! Wszystkie dzieci występują - jedne mają większe role, inne mniejsze ale na pewno nie zależy to od pozycji rodzica w przedszkolnej społeczności. Jeśli chodzi o godziny otwarcia przedszkola - nam nie mówiono, że są one ustalane przez kuratorium, ale wynikają z informacji, które rodzice wpisują od kart. Kiedy córka chodziła do maluchów przedszkole było czynne do 17, natomiast od drugiej grupy (na prośby rodziców -tak nam powiedziano) godziny zostały wydłużone do 17.30. A już najbardziej rozbawiła mnie opowieść o wydzielaniu dzieciom papieru toaletowego... Odpowiedz Link Zgłoś
ciutka Re: :-) 18.08.09, 14:05 Tak się składa, że moje dziecko też tam chodziło trzy lata i polecam to przedszkole. Ubikacje czyste, Panie miłe, Pani Dyr z tego co mi wiadomo robiła dla niektórych dzieci odstępstwa, więc też się dziwię tej złej opinii jednej z poprzedniczek. Moje dziecko było bardzo zadowolone i żałuje że już tam od września nie wraca. Myślę więc sobie, że to jest najlepsza opinia-zadowolone dziecko! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jufox Re: :-) 13.09.09, 11:33 Ja to nie rozumiem, jak mając tak wielkie pretensje można dziecko trzymać w środowisku do którego ma się tyle uwag. Większość zresztą bzdurnych. W teatrzykach występują dzieci z rodziców z Rady. Jasne, czyli jak rozumiem jedno dziecko z każdej grupy wykonuje występ solo. Co za jakieś głupoty! Moje dziecko chodzi do przedszkola od września tego roku i jestem bardzo zadowolona, córka zresztą tak samo. Chodzi do grupy mieszanej z czterolatkami mimo, że ma 3 lata, ale uważam, że to bardzo dobrze, bo zawsze lepiej się dogadywała ze starszymi dziećmi. Toalety zwiedziłam jeszcze jak były zajęcia adaptacyjne i nie mam żadnych zastrzeżeń. Jak ktoś się chce do czegoś przyczepić to zawsze coś się znajdzie. Przedszkole prowadzone jest jak widać z pomysłem, a uwagi zgłoszone przez mamy na zebraniu nie pozostały bez odpowiedzi (chodziło o zajęcia dodatkowe dla 4-ro latków). Generalnie przedszkole super. Mam nadzieję, że za 3 lata powiem to samo! Odpowiedz Link Zgłoś