14.01.10, 11:39
dziewczyny napiszcie prosze jak Wasze doswiadczenia, jakie sa
zwyczaje w szpitalu, jak to wyglada, kiedy podaja Ci dziecko, czy
Tata moze zoabczyc dziecko od razu, co sie dzieje z dzieckiem kiedy
Ty nie mozesz sie ruszyc, kiedy Cie pionizuja itd.
Bede wdzieczna za Wasze posty wink
Obserwuj wątek
    • mima-mima Re: praski cc 15.01.10, 23:36
      Ja miałam cc 4 lata temu, ale zwyczaje chyba takie same, bo we
      wrześniu miałam poród sn i co nieco widziałam. CC miałam ok.północy.
      Dziecko zobaczyłam ok.6.00, pielegniarka przyniosła do karmienia i
      po jedzeniu zabrała. dziecko daja Ci po dwóch dobach od cc; przez
      ten czas dziecko przebywa na "noworodkach" i tam zajmuja się nim
      pielegniarki. Mój M zobaczył dziecko zaraz po tym jek je "wyjęli".
      Był przy myciu i oporzadzaniu. Potem tata może przywozić Ci dziecko,
      żebyś je zobaczyła i nakarmiła. Poza tym pielegniarki przywożą Ci
      maluszka przez te dwa dni na kilka godzin żebyś karmiła, ale dopiero
      jak wyjdziesz z sali pooperacyjnej na normalną.
    • myxaxa Re: praski cc 17.01.10, 17:05
      C.C. odbywa się spokojnie jeśli planowe to wiesz w którym dniu. W znieczuleniu
      z.z.o , nie "spisz" tylko aktywnie uczestniczysz.
      Dziecko pokazują Tobie tuz po wydobyciu z brzucha i na stoliku obok widzisz jak
      Go warzą i mierzą, ubierają Mu opaski z nazwiskiem na rączki, osuszają i
      ubierają w szpitalne sterylne pieluszki. Potem jaszcze raz przytulają do mamy
      która jest jeszcze w trakcie operacji.Ojca na sali operacyjnej nie ma - biznesu
      nie prowadzą , nie ten szpital. Następnie pielęgniarka noworodkowa wyjeżdża z
      dzieckiem na Oddział Noworodkowy i tuz za drzwiami czeka ojciec któremu
      wszystko opowiada lekarz neonatolog o dziecku i jak ojciec chce to może dziecko
      ponosić, poprzytulać, pocieszyć się swoim potomkiem. Najczęściej pozostawia
      dziecko pielęgniarkom bardzo szybko... Po zakończeniu operacji,mama troche
      odpoczywa ( a to różnie się zdarza ) najczęściej po 1-2 god od zakończenia
      operacji pielęgniarki noworodkowe pierwszy raz przywożą dziecko do matki do
      karmienia piersią i tak co 2-3 godziny zależy od matki jak jest chętna bardziej
      czy mniej karmić piersią....różnie to bywa. Jeśli jest wszystko dobrze na 10
      punktów Apgar jak to lubią rodzice - dziecko po 24 god jest oddawane do matki,
      ponieważ do tego czasu matkę już przenoszą z sali c.c. na salę zwyczajną gdzie
      jest matka z dzieckiem=rooming. Pomagają matkom pielęgniarki przewijać,
      przystawiać do piersi, zależy co potrzebuję , a najbardziej dziecko w tym czasie
      potrzebuję ssać pierś i trzeba być cierpliwą ...Kąpiel noworodków, pielęgnacja
      pępka należy do pielęgniarek od noworodków.
      • dobi53 Re: praski cc 19.01.10, 16:26
        a czy czulyscie takie uczucie jak "wyrywanie" dziecka z brzucha?
    • anka_soch Re: praski cc 23.01.10, 16:22
      Witajcie dziewczyny...Dziś dostałam skierowanie do szpitala
      Praskiego na patologie ciąży z uwagi na położenie miednicowe płodu,
      a zatem cesarka smile Problem tkwi w tym że ja nie jestem z Warszawy i
      zastanawiam się czy Praski jest akurat odpowiednim miejscem..Poza
      tym czy cesarka będzie planowana co do daty i godziny??? Proszę o
      wszelkie informacje o cc w Praskim
      • sarling Re: praski cc 23.01.10, 20:31
        Obydwa cc miałam robione w tym szpitalu. Były planowane, więc
        musialam stawić się dzień wcześniej, żeby zrobić wszelkie badania.
        Cięcia wykonane mistrzowsko, jeśli miałabym decydować się na kolejne
        zabiegi - to z pewnoscią znowu wybrałabym szpital Praski.
        • anka_soch Re: praski cc 24.01.10, 13:48
          Wielkie dzięki za tą informację ale mam jeszcze kilka pytań, np.
          Czy to prawda ze zakładają szwy nierozpuszczalne?? i trzeba się
          zgłosić na zdjęcie ??
          I ile się leży w szpitalu po cc. Chodzą słuchy, że na 3 dzień po cc
          wypisują w Praskim do domu...
          • aksa00 Re: praski cc 24.01.10, 23:44
            mnie też to interesuję. ciekawa jestem jeszcze jak wygląda możliwość obecności
            męża po operacji. tzn czy tylko w godz odwiedzin 15-18? czy może prawie cały dzień?
            • bobasekluty Re: praski cc 27.01.10, 16:00
              ostatnio byłam się dowiadywac i zwiedzac szpital i z uwagi na świńską grypę
              nadal są obostrzenia jeżeli chodzi o odwiedziny
              osobiście bardzo zależało mi na obecności męża a tu bęc
              kto z was jeszcze był lub idzie na cesarkę ?
              ciekawa jestem na ile wcześniej wyznaczają termin...
              • anka_soch Re: praski cc 27.01.10, 17:15
                Ja zaczynam od poniedziałku 38 tydzień, idę we wtorek do szpitala i
                bedę wiedziała mniej więcej co i jak. Słyszałam że zazwyczaj
                planowana odbywa się w 39 tygodniu maksymalnie na początku 40 tc.
                Ale wszystko zalezy od samopoczucia mamusi i dojrzałości płodu.
                Jeśli ma np 2600 gr podobno czekają żeby podrósł ale co szpital to
                obyczaj. W moim szpitalu )60 km od Waarszawy)czekają aż odejdą ci
                wody i niby zacznie się ten poród naturalny pomimo iż masz
                skierowanie na cc. Więc nie wiadomo co wymyślą, być może decyzja
                wiąże się z uiszczeniem odpowiedniej opłaty...

a co do obecności męża to podobno nie ma szans
                • bobasekluty Re: praski cc 28.01.10, 01:01
                  ja kończe 38 tc w piątek a mój babik przekroczył już 2700 liczę więc na szybki
                  termin bo ostatnie tygodnie są naprawdę ciężkie
                  co do czekania to wydaje mi się to bezcelowe -tak przy terminie wszystko
                  spokojnie można przygotować i przy złym ułożeniu dzidzia się nie męczy
                  co do "opłat" to chyba nie w tym szpitalu ale może się mylę .....
                  • bobasekluty Re: praski cc 28.01.10, 20:05
                    noi generalnie termin ustalają na 39 tc , no chyba ,ze się coś dzieje ale to
                    oczywiste że wtedy wcześniej

tak a propo znacie może lekarzy którzy wykonują tam cesarki ? jakieś opinie ?

• lenawawa Re: praski cc 29.01.10, 10:00
                      Witam
                      Miałam cesarkę(nieplanowaną)w lipcu ubiegłego roku właśnie w praskim.
                      Mąż nie mógł być przy cesarce,ale po zabiegu lekarz go poprosił,aby wziął
                      dziecko na ręce,po czym był przy ważeniu,mierzeniu itp.
                      Ja akurat miałam narkozę,więc małego zobaczyłam dopiero rano(cesarka o 22).
                      Siostry myją,pomagają wstać i w ogóle obsługa była bardzo
                      fajna,miła,pomocna.Dziewczyny,które mają tam praktyki co chwilkę przychodziły
                      pytać czy czegoś nie potrzeba.
                      Potem leżałam na dwuosobowej salce,dziecko mi dali już na noc po kilku
                      godzinach,przy czym pytali,czy jestem na siłach się nim zająć.
                      Siostry od noworodków myją i przemywają pępęk ale jak mama chce sama to
                      pozwalają instruują co i jak.
                      Mąż jak już byłam na tej 2osobowej sali przychodził kiedy chciał.Na sali po
                      cesarce nie ma odwiedzin,ale siostry pozwoliły mu w progu zamienić parę słów i
                      dać aparat ze zdjęciami małego.
                      Nie wiem co jeszcze panie chcecie wiedzieć.]Proszę pytać.
                      • aksa00 Re: praski cc 29.01.10, 21:00
                        to ja sie może zapytam o szwy. bo poprzednio w Orłowskim miałam rozpuszczalne,
                        czy tutaj też są takie?
                        i ile dni po operacji trzeba zostać w szpitalu jeśli wszystko jest ok?
                        • lenawawa Re: praski cc 30.01.10, 09:03
                          Nie miałam rozpuszczalnych szwów-tydzień po cesarce trzeba przyjechać na
                          zdjęcie.Musiałam przyjeżdżać dwa razy,przecinają szwy co drugi.
                          Jeśli chodzi o pobyt w szpitalu to ja rodziłam w niedzielę a wyszłam w
                          piątek.Jeśli z maluchem wszystko o.k to średnio 5 dni trzymają.

• anka_soch Re: praski cc 30.01.10, 10:32
                            Kiedy najlepiej się zgłosić do szpitala i jak to formalnie wyglada,
                            podobno jest tam jakas przychodnia czy też rejestracja i trzeba byc
                            baaaardzo rano żeby się dostać...Moja lekarka z Wawy tłumaczyła mi
                            cos o wtorkach i czwartkach...

I jak się zgłoszę w 38 tc to już leżę tam na patologii czy
                            wyznaczają mi termin cesarki..ktoś wie cos o tym??
                            • battie Re: praski cc 30.01.10, 19:22
                              Przychodnia przyszpitalna jest, ale nie tędy droga na porodówkę - a przynajmniej nie do końca tędy. Wtorki i czwartki to konsultacje do przyjęcia na oddział ginekologii ze skierowaniem (tak to przynajmniej wynika z informacji na stronie: www.praski.waw.pl/og.php - sam dół strony). W każdym razie na oddział patologii i do planowanego cc raczej potrzebujesz skierowania od lekarza prowadzącego - chyba, że np. przyjeżdżasz na ktg i to szpital decyduje się zostawić Cię na patologii (tak miałam 5 lat temu przed porodem córki - dodam, że na ktg byłam tydzień przed i dokładnie w dniu terminu - wtedy mnie już zostawili). Ja od swojej gin dostałam skierowanie na patologię (prawdopodobne cc, ale o tym będzie decydował szpital), dzwoniłam na izbę przyjęć i kazali się po prostu stawić w terminie wyznaczonym przez lekarza ze skierowaniem. Tak więc idę w poniedziałek (początek 38 tc) smile
                              • aksa00 Re: praski cc 30.01.10, 22:47
                                trochę mnie zaskoczyły te nierozpuszczalne szwy w praskim. 2 lata temu w
                                orłowskim miałam rozpuszczalne, nie było już żadnego zdejmowania i wszystko sie
                                ładnie goiło.
                                Myślałam że w praskim też taki już jest standard szwów. Szkoda. No ale może te
                                szwy nie są takie straszne. Tylko kłopotliwe. No i te 5 dni to długo.
                                Poprzednio ledwo 3 dni udało mi sie wytrzymać.
                                • bobasekluty Re: praski cc 30.01.10, 23:14
                                  wg moich ostatnich info po cc trzymają 3 doby
                              • anka_soch Re: praski cc 31.01.10, 15:42
                                Sprawa wyglada tak...mam skierowanie konkretnie do szpitala
                                praskiego. Napisane jest w nim oddz.patologii ciązy, powód :
                                położenie miednicowe płodu.
                                I teraz pomocy...kiedy mam jechać do Wawy w jaki dzień tygodnia i
                                czy do tej przychodni czy na izbę przyjęć. W czwartek zaczyna się 38
                                tydzień więc miałam plan wybrać się w czwartek.
                                Droga Battie czekam na twoje informacje po poniedziałkowe i wrażenia

ps. na skierowaniu od lekarza prowadzącego z zeszłego tygodnia nie
                                ma daty kiedy mam się tam stawić...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka