Dodaj do ulubionych

Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik

25.02.10, 08:10
Witam, mam poważny problem i naprawdę nie wiem jak z niego wybrnąć. Od początku ciąży byłam pod opieką (prywatnie) lekarki, która pracuje na Ujstaku - stąd też moja decyzja o porodzie w tamtejszym szpitalu. Miesiąc temu moja gin. wykryła u mnie wodonercze - niestety zostałam z tym zostawiona sama sobiesad, gin kazała trzymać kciuki, żebym dotrwała do porodu...Konsultowałam się z innym lekarzem (też prywatnie) i on natychmiast przyjął mnie do siebie na oddział w Koperniku, podleczył, skierował na konsultacje urologiczne -jestem już po zabiegu założenia cewnika JJ. Niby urologicznie na razie wszystko jest ok - jestem pod ich stałą kontrolą. Niestety zbliża się termin porodu i nie wiem co zrobić - czy pozostać przy mojej gin, która od początku prowadziła moją ciąże,ale jednak mnie olała, czy przejść do tego nowego dr. Jest to duży problem, bo nie wiem, czy to najlepszy pomysł zmieniać lekarza i szpital na chwilę przed porodem. Nie ukrywam, że wolałabym rodzić na Ujstaku - ze względu na świetną położną, która się mną tam opiekuje, również ze względu na warunki. Co Wy zrobiłybyście w takiej sytuacji? Czasu coraz mniej a ja nadal nie mam pomysłu co będzie najlepszesad
Obserwuj wątek
    • zamoscianka Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 25.02.10, 14:58
      ja mam dość podobny problem - całą ciążę chodziłam na patologię na Kopernika
      (oprócz lekarza prowadzącego, który niestety nie pracuje w Ujastku) i teraz na
      kilka tygodni przed terminem lekarze z Kopernika sugerują, że powinnam rodzić
      właśnie na Kopernika... A ja nie bardzo chcę, nie wyobrażam sobie siebie na
      kilkuosobowej wspólnej sali, bo porody rodzinne to tam fikcja - ostatni jak tam
      byłam się rozejrzeć to położna powiedziała, że mają tylko 2 sale do porodów
      rodzinnych i na ostatnią fazę porodu rodząca jest tam przenoszona i "wpuszcza
      się mężów" - dzięki za taki poród rodzinny smile
      więc jednak umówiłam się prywatnie z położną w Ujastku - to po Koperniku
      najlepszy szpital, też ma 3 stopien referencyjności i świetnie wyposażony
      oddział noworodkowy, na którym pracują lekarze z ...Kopernika właśnie. Więc mam
      nadzieję, że wszystko pójdzie ok, naprawdę komfort psychiczny kobiety i brak
      paraliżującego strachu uważam za strasznie ważną rzecz, więc może warto rodzić
      tam, gdzie można liczyć na intymność i zwyczajny spokój psychiczny...

• blueberry77 Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 26.02.10, 15:05
        Dziewczyny, lekarze z patologii na Kopernika każą wszystkim pacjentkom tam
        rodzić, ale decyzja należy do was. Wszystko zależy od tego, czy ciąża jest
        faktycznie patologiczna, czy wymagane sa jakieś specjalne procedury przy
        porodzie i czy może być zagrożone zdrowie mamy i dziecka. Ja mam cukrzyce
        ciążowa i też mi kazali rodzić na Kopernika, ale ja planuję poród w szpitalu
        Rydygiera.
        • domat_orka Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 27.02.10, 15:51
          ja też mam zamiar rodzić w Rydygierze.Kopernik wiadomo uniwersytecki to
          najlepszy ale Ujastek tylko ładnie wygląda,a aparatury żadnej. Kopernik tylko
          dla wybranych smile damy radę powodzenia
          • jotka_k Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 27.02.10, 18:07
            guzik prawda że tak powiem smile Ujastek ma jeden z najlepszych
            sprzętów do ratowania życia
      • lamia78 Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 26.02.10, 20:17
        dlaczego nie zdecydujesz sie na cc skoro masz problemy w ciazy...?i
        problem sal do porodu rodz tez bedzie rozwiazany.
    • jotka_k Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 27.02.10, 12:22
      jeśli wolisz rodzić na Ujastku to w czym problem? raczej amrne
      szanse aby lekarz prowadzący akurat był przy porodzie, jesli masz
      wybraną połózną na Ujastek to nie ma się nad czym zastanawiać
      inna sprawa warunki- ja nie zdecydowałabym się na Kopernika,
      nasłuchałam się wielu bardzo złych opinii na temat tego szpitala i
      ludzi tam pracujących, poród na Ujastek mam za sobą i drugi też się
      tam odbędzie w przyszłości
    • justice_ji Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 04.03.10, 11:05
      Jestem po kolejnej wizycie u mojej gin. - to, czego wczoraj doświadczyłam
      przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Pani doktor, na naprawdę delikatnie
      zadane przez męża pytanie, czemu wtedy tak się stało, że zostaliśmy sami z
      problemem, wpadła w szał- zaczęła krzyczeć na nas jak na dzieci, że to ona
      podejmuje decyzje i ona jest pracownikiem medycznym, a skoro zaczęliśmy sami
      szukać pomocy to nasza sprawa itp. - ja nie mogłam słowa powiedzieć tak mnie
      zatkało, mąż próbował ją uspokoić (głównie ze względu na mnie), że jej nie
      atakujemy tylko chcemy jakiś wyjaśnień. Usłyszeliśmy jeszcze, że nie jesteśmy
      jedynymi pacjentami i czego od niej wymagamy...ostatecznie pani doktor się
      obraziła, do końca wizyty była bardzo oschła, na moje pytanie czy nadal jest
      możliwy poród naturalny (wodonercze mimo cewnika się nie zmniejsza, a doszły
      jeszcze bóle) oburzona stwierdziła, co znów wymyślam, że to wogóle nie są powody
      do cc i wyłącznie poród naturalny. Po czym błyskawicznie wypisała recepty i
      prawie wyrzuciła nas z gabinetu. Miałam do tej pory wrażenie, że powinno im
      zależeć na pacjentach - w końcu wybrałam ją na lekarza prowadzącego, co wizyta
      zostawiam u niej min.150zł,więc chyba mam prawo liczyć na szacunek i poważne
      traktowanie, a poczułam się jak śmieć (w zasadzie z szacunkiem to powinna mnie
      traktować bez względu na wszystko). Jestem załamana jej podejściem do nas, ale
      muszę zacisnąć zęby, bo po zastanowieniu nadal chcę rodzić na Ujastku (z
      dzieckiem na szczęście wszystko w porządku)- znając moje 'szczęście' pewnie
      jeszcze ona będzie odbierała poród...
      • zamoscianka Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 04.03.10, 15:17
        nie martw się tym za bardzo, trudno tacy lekarze zdarzają się wszędzie szkoda
        tylko że chodzisz do niej prywatnie i faktycznie sporo to kosztuje, a swoją
        droga możesz napisać nazwisko tej lekarki?? na Ujastku jest bardzo dużo lekarzy
        i mało prawdopodobne, że na nią trafisz, poza tym to położne odbierają poród...
        głowa do góry i powodzenia!
    • lamia78 Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 04.03.10, 16:19
      tak prosze napisz przynajmniej inicjaly smile tez chodze do lekarki z
      ujastka,,,,mam nadzieje ze to nie TA.
      • justice_ji Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 10.03.10, 16:11
        Podam nazwisko i opiszę całą tą sytuację na każdym możliwym forum i w każdym znanym mi rankingu lekarzy - ale z oczywistych względów zrobię to po porodzie. Póki co mam nadzieję szczęśliwie dotrwać do rozwiązania już bez problemów czy komplikacji.
    • karolinek5 Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 22.07.10, 18:38
      Ujastek jest moim zdaniem najlepszym szpitalem. Jest tam czysto wszystko jest
      wyremontowane mają najlepsze sprzęty. I porodówki są fajnie zrobione
      Polecam nie jedna osoba którą znam rodziła na ujastku i była bardzo zadowolona
      • magdaelmo Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 22.07.10, 20:20
        tyle że w Koperniku jest lepsza opieka medyczna, co do sprzętu to wbrew temu co piszesz również tam jest bardziej fachowy, warunki pobytowe są oczywiście gorsze no ale coś za coś
        • dundubha Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 22.07.10, 22:06
          przewaga Ujastka nad Kopernikiem jest na pewno taka, ze
          na Kopernika nawet jesli chodzisz do lekarza z tego szpitala prywatnie, raczej
          trudno liczyc na jakies bardziej uprzywilejowane traktowanie z tego powodu. Moj
          ginekolog zlal mnie kompletnie gdy przyszlo do porodu.
          Wydaje mi sie ze sala do porodu rodzinnego jest tylko jedna i panie polozne
          robia wszystko by rodzaca tam nie trafila. mi sie udalo, tylko dlatego, bo
          mialam zatrzymana akcje porodowa, miala byc podana oksytocyna i zaszantazowalam
          polozna, ze albo nas wstawia do sali rodzinnej albo wracam do domu...
          • justice_ji Re: Duży problem!!! Ujastek czy Kopernik 23.07.10, 09:39
            Już po problemie - urodziłam 3 miesiące temu na Ujastku i od tamtej pory polecam
            go każdemu! Bardzo fachowa opieka, miły, chętny do pomocy personel, a co ciekawe
            - spotkałam tam 3 lekarzy, z którymi miałam do czynienia leżąc w lutym na
            Kopernika. Jeśli jeszcze raz będę miała wybierać szpital do porodu na pewno
            będzie to Ujastek. Miałam szczęście i nie trafiłam na dr Trojnar - bo to chyba
            jedyna niesympatyczna osoba z tamtego szpitala (chodziłam do niej prywatnie
            prowadzić ciążę i tak jak obiecałam wcześniej opisałam sytuację w osobnym
            wątku.) Ujastek naprawdę z czystym sercem mogę polecić - zarówno do sn jak i cc
            (mój 22 godzinny sn ostatecznie zakończył się cc).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka