Dodaj do ulubionych

KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE

12.05.04, 15:26
Jestem pażdziernikową mamą po raz pierwszy w życiu.
Proszę , powiedzcie, jakie macie doświadczenia z kliniką w Katowicach
Ligocie? Czy warto tam rodzić (chcę rodzić razem z mężem, ale mam z góry
zalecone cesarskie cięcie), czy personel jest miły i otwarty? Napiszcie!!!
Dziekuję.
Obserwuj wątek
    • driadea Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 12.05.04, 21:48
      Witaj,
      mialam planową cesarkę październiku - też pierwsze dziecko(Jaki zbieg
      okolicznosciwink. Słyszałam o tym szpitalu różne informacje, ale jeśli chodzi o
      cc to POLECAM!
      Mąż będzie mógł być z Tobą - przez porodem anestezjolog zrobi z Tobą wywiad,
      podczas którego ustalicie take tę kwestię (obecnosci męża). Dostaniesz
      znieczulenie podpajęczynówkowe - znosi czucie całkowicie (w przeciwienstwie do
      zzo). Personel jest fantastyczny! Przez 24h/dobę dziecko będzie z Tobą (chyba,
      że poprosisz pielęgniarki, żeby je zabrały na jakis czas- będziesz mogła się
      zdrzemnąćwink), przez pierwsze dwa dni to one będą zajmować się Twoim dzieckiem,
      Twoim zadaniem będzie wyłącznie karmienie piersią (propagowane w tej klinice).
      Po znieczuleniu wstaniesz na drugi dzień (po około 20 godzinach) - trochę
      bolesne, ale nie tak, jak zwyklo się o tym mowić, położna pójdzie z Tobą pod
      prysznic, w razie czego pomoże Ci się umyć. Na trzeci dzień po zabiegu odłączą
      Ci cewnik i to będzie ta magiczna chwila, od której to Ty będziesz musiala
      zająć się dzieckiem. Przewijać, karmić, przebierać (oczywicie zawsze można
      poprosić położną o pomoc, są przemiłe, cudowne, ciepłe!). Nie będziesz musiala
      kąpać, dzieci są myte wyłącznie chusteczkami (poza pierwsą kąpielą zmywającą
      resztki mazi płodowej).
      Po wyjęciu dziecka z brzuszka pokażą Ci je, dadzą do ucałowania i zabiorą na
      badania. Po kilku minutach przywiozą inkubator (i tu ważne: nie bój się, że coś
      z dzieckiem nie tak, to rutynowe postępownaie - nagle wyciągają maluszka z
      cieplego, bezpiecznego miejsca, jakim jest Twoj brzuszek, dzidziuś nie jest pod
      wpływem akcji porodowej - w klinice planowe cc wykonuje się przed wystąpieniem
      akcji- zatem nagła zmiana środowiska jest dla niego szokiem, a inkubator ma mu
      pomóc złagodzić ten szok). Gdy będą Cię zszywali, inkubator z dzieckiem będzie
      stał obok Ciebie i będziesz patrzyła nie swoje maleństwo smileW inkubatorku
      dzidzia jest przez dwie godzinki max., zawinięta w chustę chirurgiczną, cala w
      mazi płodowej (zeby się wchłonęła). Gdy będziesz na sali pooperacyjnej położna
      przyniesie Ci dziecko (jeszcze nie wykąpane), będziesz je moga tulić smile
      Po ok. 3 godzinach przewiozą Cię na normalną salę (w tym czasie będą też kąpać
      i ubierać dziecko), zaraz potem przywiozą do Twojej sali wózeczek z Twoim
      ukochanym Brzdącem i przystawią Ci go do piersi. Przez calutki ten czas Twój
      mąż będzie obok Ciebie (chociaż pewnie po wyjęciu dziecka pójdzie razem z
      połozną na badanie i ważenie maluszka - za ścianąsmile) Przez trzy dni (z dniem
      porodu włącznie) będzie Ci wolno jedynie pić, zobaczysz, jak docenisz wówczas
      smak szpitalnego jedzeniawink Na życzenie dostaniesz też środek przeciwbólowy
      (chyba, ze źle znosisz ból, wtedy dostaniesz go w kroplowce z glukozą).
      Opieka lekarska jest cudowna, wszyscy są życzliwi i mili (poza babskiem w izbie
      przyjęć - lekarka byla fatalna, ale na szczęście miałam z nią do czynienia
      zaledwie parę minut).
      Pamiętaj, ze mówię wyłącznie o cesarskim cięciu (podobno- nie wiem tego na
      pewno- podczas porodow naturalnych różnie to bywa - nie zawsze tak pięknie.)
      Ja na pewno następne dziecko będę rodzila właśnie tam (na pewno będzie cc),
      wspominam to wprost rewelacyjnie!!! Życzę powodzenia, wszystko będzie dobrze!
      Jakbyś miała jakieś pytanie, napisz, chętnie pogadam z kimś, kto wie, co
      czuję smile
      Pozdrawiam, Agnieszka
      gg 802708
      • walcek Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 13.05.04, 11:58
        Agnieszka, bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Ja dopiero staram sie o
        dzidziusia, ale ze zwgladu na mojego lekarza moge w przyszlosci rodzic wlasnie
        w Ligocie lub Bogucicach (cc ze wzgledow zdrowotnych). Wiele przemawia za
        Ligota! Prosze napisz jeszcze czy mialas tam lekarza prowadzacego? Mozesz kogos
        polecic? Jak dlugo trwa porod CC? Z gory dziekuje za odpowiedz!! Pozdrawiam,a.
        • driadea Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 13.05.04, 12:09
          Polecam ze szczerego serca dr Rafała Stojko, jest adiunktem na Ligiocie. To on
          prowadził moją ciążę (został przeniesiony do kliniki jak byłam w 30 tc,
          przeniesli go z Bogucic). Jest nie tylko świetnym lekarzem, ale także ciepłym,
          miłym człowiekiem. Osobiście był przy porodzie. Cesarka trwa ok. 40 minut, moja
          trwała 35 smile
          Jeśli chcialabyś namiary na dr Stojko, napisz na pocztę, to Ci podam (prowadzi
          też prywatną praktykę).
          Pozdrawiam :0
          Agnieszka, mama Glorii
          • walcek Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 13.05.04, 12:56
            Napisalam na poczte,
            jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam!
      • nikita0 Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 13.05.04, 18:01
        Agnieszka, bardzo Ci dziekuję za wszystkie informacje!!! Będę na pewno
        kontaktować sie z Tobą na GG.Jeżeli Ty również będziesz miała ochotę pogadać
        podaję mój nr GG 6289187.
        Bardzo mnie uspokoiłaś wiadomościami o Ligocie, nie chciałam pytać jeszcze
        swojego lekarza, gdyż uważam,że to za wcześnie. Zresztą nie bardzo wypada, a
        dlaczego o tym już napiszę Ci na GG. Pozdrawiam Ciebie i dzidzię!!!!! Olga
        • driadea Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 13.05.04, 20:42
          Zapraszam w takim razie smile
          Ja nie zawsze mam status "dostepny", częściej "niewidoczny", ale jestem i jak
          sie odezwiesz, to odpowiem (jesli bede wink)
          Pozdrawiam, Aga
          • agunek1 Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 14.05.04, 17:25
            Cześć. Ja rodziłam w styczniu br. i bardzo jestem zadowolona ze szpitala na
            Raciborskiej.
      • alina1 Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 15.08.04, 08:53
        Mam wrażenie jakbym czytała o innym szpitalu. Bo leżałam tam ja, moja
        koleżanka, znajome i cudownej opieki nikt nie zaznał.
        • alina1 Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 15.08.04, 08:54
          Ja mam na myśli CSK.
          • driadea Re: KLINIKA W KATOWICACH LIGOCIE -INFORMACJE 18.08.04, 22:21
            Może taką cudowną opieką objęte są wyłącznie cesarzowe? sad
            Nie wiem,ja naprawdę jestem zachwycona!
            Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka