Dodaj do ulubionych

Św. Zofia - kto tam rodził "za darmo"??????

26.05.04, 11:01
Dziewczyny, czy któraś z Was rodziła ostatnio na Żelaznej w W-wie nie
korzystając z opłaconej położnej, pojedynczej sali porodowej lub sali o
podwyższonym standardzie-np. dwuosobowej? Jakie są Wasze wrażenia? Czy może
któraś miała tam cesarkę i leżała w specjalnej sali dla tzw. cesarzowych? No
i jak to dziś wygląda, jeśli się nie inwestuje w te strasznie drogie dodatki?
Jestem pod opieką lekarza ze Św. Zofii i nie nastawiam się na wydatki. Czy
słusznie? Dodam, że na 99% będę miała cesarkę ze względów zdrowotnych.
Czekam na Wasze opinie i sugestie.
Korzyna
Obserwuj wątek
    • judytak Re: Św. Zofia - kto tam rodził "za darmo"?????? 26.05.04, 12:09
      rodziłam 2 lata temu na Żelaznej, bez żadnych opłat, kompletnie "z ulicy", w
      ciąży miałam całkiem innego, niezwiązanego z żadnym szpitalem lekarza
      ale cesarki nie miałam :o)
      wrażenia pozytywne, wszystko było normalne
      pozdrawiam
      Judyta
      • korzyna1 Re: Św. Zofia - kto tam rodził "za darmo"?????? 26.05.04, 12:19
        Judytak - a czy mogłabyś jeszcze napisać, czy np. leżałaś w sali 4osobowej, jak
        warunki i opieka? na co zwrócić uwagę itd. Po prostu szczegóły lub informacje,
        które pamiętasz. Dziękuję.
        • judytak Re: Św. Zofia - kto tam rodził "za darmo"?????? 26.05.04, 14:12
          przed wyjściem z domu zadzwoniłam, czy jest miejsce (miałam obmyślony "szpital
          drugiego wyboru" w razie czego)
          rodziłam w sali pojedynczej (bo było miejsce)
          nie wiem, jak ze znieczuleniem, bo nie chciałam
          mąż mógłby być, gdyby zdążył (a tak przyszedł "po", pomógł mi wstać, wykąpać
          się...)
          położna była cały czas (ale to "cały czas" było krótko, może 1,5 godziny?)
          lekarz był przy bólach partych (bo za mocno krawawiłam), potem łyżeczkował (w
          znieczuleniu ogólnym) i szył
          pierwszego dnia byłam w sali 2-osobowej, potem 2 dni w 4-osobowej (myślę, że to
          kwestia przypadku, zależy od tego, gdzie są miejsca)
          mi przeszkadzało czasami, jak całe rodzinki siedziały u "koleżanek z sali", ale
          to były takie epizody max. godzina dziennie
          warunki, jak to w szpitalu - bez rewelacji, ale ujdzie
          pielęgnierki pomocne, przychodzą na każde wezwanie, pomagają, kiedy nie muszą,
          nie budzą dzieci itp.

i to wszystko, mniej-więcej :o)
          pozdrawiam
          Judyta
          • glamorgan Re: Św. Zofia - kto tam rodził "za darmo"?????? 27.05.04, 13:38
            To brzmi pozytywnie.
            Lezalam tam w 9 tc z niepowsciagliwymi wymiotami ciezarnych, zglosiwszy sie do
            izby przyjec. Czyli czlowiek z ulicy, w dodatku prowadzacy ciaze gdzie indziej
            (w IMiD). Zlego slowa nie moge powiedziec. W porownaniu z przejsciami z
            gburowatym personelem w innymi szpitalu (tam zwykly wyrostek) - lezalam
            pograzona w szoku z powodu zyczliwych, delikatnych i bardzo pomocnych
            pielegniarek oraz uwaznej opieki lekarskiej.
            W zwiazku z tym lekarza prowadzacego zmienilam na "zofiowego" z duza korzyscia
            dla psychiki i zamierzam rodzic u Zofii. Chyba nagle nie popsuja sie smile
            Pozdrawiam - glamorgan i malentas 26tc
          • korzyna1 Re: Św. Zofia - kto tam rodził "za darmo"?????? 28.05.04, 12:41
            Judytak. Jeszcze zawrócę Ci głowę. Jak oceniasz np. obchód lekarski - czy
            lekarze interesowali się twoim stanem zdrowia? Dla mnie to ważne,po operacji
            powinni się mną przecież porządnie zająćsmile) A pielęgniarki? Uczyły kąpania,
            karmienia itd? One to robią,czy mamusie?
            POzdrawiam i czekam na twoję odpowiedź. Dziękuję z góry
            • olinerkha Re: opieka po cc 28.05.04, 13:04
              Korzyna,
              Rodziłam w Zofii 2 m-ce temu przez cc (prawie za darmo, bo był ze mną mąż-
              polecam tę opcje) Dle "cesarzowych' jest wydzielona część oddziału - 3 sale (
              4os/ 2os/ 1os) i ewentualnie w zalezności od potrzeb dokwaterowują do innych
              sal. To gdzie trafisz to czysta loteria - nam się udało i byłyśmy w jedynce.
              Opieka moim zdaniem jest w porządku - cały czas minimum 2 położne dostępne
              tylko dla "cesarzówek" - mają osobną dyżurke. Obchody lekarskie teoretyznie
              rano i wieczorem po dwa tzn położniczy i pediatryczny. W praktyce te wieczorne
              nie zawsze sa lub sa bardzo zdawkowe. Raz dziennie (lub więcej jeśli jest taka
              potrzeba) przychodzi lekarka zmieniać opatrunek - polecam prosić ją po kąpieli.
              Położne bardzo pomocne- na początku robią wszystko przy dzidzi, potem jak już
              dajesz sobie radę to nie wyręczają, ale zawsze są dostępne gdy potrzeba coś
              pomóc czy pokazać - uważam że to jest ok bo można się nauczyć pielęgnacji.
              Kąpią tylko położne. Zwróć uwagę, żeby położne zobaczyły czy dobrze
              przystawiasz dzidzię do piersi - na pewno nie odmówią pomocy.
              Ja byłam bardzo zadowolona ze swego wyboru i mam nadzieję że Ty tez będziesz smile
              pozdrawiamy i powodzenia
              Ola z Emilką
    • korzyna1 Re: Św. Zofia - kto tam rodził "za darmo"?????? 28.05.04, 07:50
      Dzięki za info. Czuję się, jakbym była kompletnie zielona. Mam mieć niby
      planową cesarkę, ale też nie ukrywam, że liczę się z tym, że może się wszystko
      zacząć dużo przed. I co wtedy? Izba przyjęć, stres, bo pewnie trafię nie na
      swojego lekarza itd. A ponieważ nie bardzo mam skąd wytrzasnąć dodatkową kasę
      na luksusy, to też wolę się upewnić, czy mimo wszystko Św. Zofia to dobry wybór.
      Pewnie jeszcze zapuszczę jakiś wątek.
      Pozdrawiam serdecznie.
      I jeszcze jedno pytanko - kto prowadzi twoją ciążę? Moim jest dr Szymański,
      zktórego jestem bardzo zadowolona.
      • glamorgan Re: Św. Zofia - kto tam rodził "za darmo"?????? 28.05.04, 10:19
        Jeśli mnie pytasz - moja ciążę prowadzi dr Kukulski, jestem b. zadowolona, przy
        czym po początkowych kłopotach jest ok. i nie znam go od strony wykrywania i
        leczenia komplikacji, na psa urok już ich właściwie nie mam i oby tak dalej smile
        Dostępny pod komórką.
        Może spytaj swego doktora o tygodniowy rozkład zajęć by wiedzieć, kiedy gdzie
        jest, kiedy w szpitalu, a kiedy np. w prywatnym gabinecie. I czy jest w stanie
        zdalnie pomóc w razie szybszego rozwiązania, telefonem na izbę przyjęć czy coś.
        Trzymanko - glamorgan
        • ulala72 Re: Św. Zofia - kto tam rodził "za darmo"?????? 28.05.04, 14:34
          Hej, jeśli zaczniesz rodzić wcześniej, przed planowym terminem cc, po prostu
          zadzwoń do swojego lekarza, a on powinien zadzwonic na izbę i poinformować, że
          jedzie jego pacjentka i żeby szykowali (Ciebie i salę) do cc.
          Ja też oceniam opiekę po cc bardzo OK, miło, szybko, w miarę dyskretnie;
          położne były osobne dla cc i dostępne, o wszystkim informowały; przychodziła
          też pani od laktacji na krótki kurs lub na wezwanie; u mnie i u dziecka nie
          było żadnych powikłań i problemów, w 4 dobie rano wyszłyśmy do domu;
          Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka