Dodaj do ulubionych

lekarz prowadzący - prywatnie.

05.06.12, 10:52
Witam,
Wczoraj się dowiedziałam, że jestem w ciąży. Nie planowałam tego, ale się cieszę. Mało tego za dwa miesiące mam zaplanowany wyjazd na parę miesięcy do Londynu, mieliśmy razem z narzeczonym tam popracować trochę, wrócić i dopiero starać się o dziecko. Ja już teraz nie pracuję na umowę o pracę więc tym samym nie mam ubezpieczenia. I teraz prośba do Was. Czy któraś z Was mogłaby mi polecić lekarza prowadzącego w Warszawie? Zastanawiam się na wykupieniem jakiegoś prywatnego ubezpieczenia. Zależy mi tylko na ginekologu, który zajmie się mną do czasu wyjazdu. (Oczywiście teraz wyjazd pewnie skróci się do kilku miesięcy, o ile w ogóle dojdzie do skutku). Czy to ma sens? czy możecie polecić jakieś kliniki, w których można by takie ubezpieczenie na tak krotki termin wykupić? Przypuszczam, że wyszłoby to taniej niż prywatne wizyty. proszę poradźcie coś! i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • beberebe Re: lekarz prowadzący - prywatnie. 05.06.12, 11:02
      Hej, ja mam takie ubezpieczenie medyczne w jednym z towarzystw ubezpieczeniowych (nie wiem czy mogę podać nazwę wiec nie podaję). Abonament rzeczywiście wychodzi taniej niż wizyty i badania. Wcześniej miałam też wykupioną takie ubezpieczenie w swoim banku i wychodziło taniej niż teraz ale niestety obcięli trochę listę placówek i akurat trafiło na moją.
      • misiu.stefan Re: lekarz prowadzący - prywatnie. 05.06.12, 11:43
        Ja też mam takie ubezpieczenie - miesięcznie płacę 30 zł i mogę umawiać się na wizyty do specjalistów bez ograniczeń i część badań mam w pakiecie, a za część niestety muszę płacić.

Tylko jak kupujesz takie ubezpieczenie to jest miesiąc karencji (czyli jak teraz się zapiszesz to możesz umawiać się na wizyty najwcześniej za miesiąc). Jakbyś coś takiego kup[owała to zapytaj od kiedy możesz chodzić do lekarzy.
        • beberebe Re: lekarz prowadzący - prywatnie. 05.06.12, 13:56
          kurcze ja płacę 146 miesięcznie i też za część badań muszę płacić chyba muszę poszukać tańszego ubezpieczyciela
      • kasiak37 beberebe 05.06.12, 12:10
        zapoznaj sie prosze z watkiem na szpilce u gory forum dot.sygnaturek i ichregulaminowej wielkosci.I zastosuj oczywiscie w praktycesmile
        • akdt Re: beberebe 05.06.12, 12:50
          Z tego, co mi wiadomo tokażda kobieta w ciązy jest ubezpieczona. Natomiast nie wiem jakie dokumenty sa do tego potrzebne.
          • kasiak37 akdt 05.06.12, 13:00
            wiadomosc dla Ciebie jak wyzej do kolezanki(sygnaturka).
          • iies Re: beberebe 05.06.12, 13:09
            No właśnie, w między czasie poczytałam na ten temat. Dzięki. Doczytałam się również, że nie potrzebuję żadnych dokumentów potwierdzających, sam fakt bycia w ciąży jest potwierdzeniem.
            czyli rozumiem, że spokojnie mogę iść do przychodni, powiedzieć, że jestem w ciąży i zapisać się na wizytę. Jeśli ktoś ma jakieś informacje potwierdzające, że faktycznie tak jest to bardzo proszę o wpis smile
            • trusia29 Re: beberebe 05.06.12, 14:23
              Tak jest smile
              W każdej przychodni mającej umowę z NFZ muszą Cie przyjąć.
    • trusia29 Re: lekarz prowadzący - prywatnie. 05.06.12, 14:21
      Ubezpieczenie prywatne raczej odpada - jeżeli chodzi o prowadzenie ciąży w warunkach większości firm jest zapis, że ciąża musi powstać po jakimś określonym czasie (zwykle roku) nieprzerwanego ubezpieczenia, żeby jej prowadzenie podlegało temu ubezpieczeniu.

Ale będąc w ciąży masz bezpłatna opiekę na NFZ - bez względu na zatrudnienie lub jego brak.
      • 8n Re: lekarz prowadzący - prywatnie. 05.06.12, 15:49
        trusia29 napisała:

>
        > Ale będąc w ciąży masz bezpłatna opiekę na NFZ - bez względu na zatrudnienie lu
        > b jego brak.

Mimo tego, w pierwszej placówce w której próbowałam się umówić na wizytę do ginekologa, pani poinformowała mnie, ze na pierwszą wizytę muszę przynieść ze sobą poświadczeniem ubezpieczenia zdrowotnego; odpowiedziałam, jej, że jestem w ciąży i zgodnie z prawem przysługuje mi opieka zdrowotna, niezależnie od tego, czy jestem ubezpieczona czy nie, niestety pani nie dała się przekonać, i próbowała mnie ugłaskać tym, że żądane poświadczenie jest wymagane TYLKO przy pierwszej wizycie...
        • trusia29 Re: lekarz prowadzący - prywatnie. 05.06.12, 16:00
          To podaj pani podstawę prawną :

art 2 ust 1 pkt 3 w związku z art. 13

ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych
          • madzirek85 Re: lekarz prowadzący - prywatnie. 06.06.12, 09:23
            Nie wiem gdzie dokładnie w Warszawie mieszkasz, ale z tego co słyszałam przychodnia przyszpitalna na Inflanckiej przyjmuje osoby bez ubezpieczenia. Powiedz, że jesteś w ciąży i mniej więcej który to może być tydzień.
    • w-za-duzym-swiecie Re: lekarz prowadzący - prywatnie. 06.06.12, 12:35
      W każdej przychodni i w każdym szpitalu wisi kartka, że w Polsce kobiety ciężarne oraz dzieci są leczone również bez ubezpieczenia- takie mamy prawo i koniec. Jednocześnie w każdym z tych miejsc domagają się aktualnego dowodu ubezpieczenia. Zawsze byłam ciekawa, co się dzieje, gdy się ktoś zgłasza, kto ubezpieczenia nie ma. Panie zapisujące na wizyty doskonale wiedzą, że muszą Cię przyjąć. Jeśli Ci będą odmawiać, zażądaj tego na piśmie, z podpisami i pieczątką. Zobaczysz, jaką ma u nas moc papierwink Napisz, jak poszłosmile
    • kitkowo Re: lekarz prowadzący - prywatnie. 25.06.12, 15:18
      ubezpieczenie Medicover.
      lub w Wawie polecm Anmed bemowo dr Micula
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka