Dodaj do ulubionych

Planowana cesarka KRAKÓW

18.02.13, 21:12
Mam pytanie do mam z Krakowa ktore mialy planowana cesarke , jak rowniez do mam ktore sa na etapie planowania i moga sie podzielic opiniami

W ktorym szpitalu w Krk wykonywana jest planowana cesarka z wyprzedzeniem nie czekajac na bole porodowe?

Z informacji od lekarza (pracujacego w szpitalu) wiem ze planowana CC 2 tygodnie przed terminem wykonuja na Ujaskach w Krakowie...
Jak to wyglada w innych szpitalach np. Naturowicza, Rydygiera itp.?
Obilo mi sie o uszy ze na Kopernika czekaja na bole porodowe, tylko niemam pewnosci...
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Planowana cesarka KRAKÓW 19.02.13, 17:51
      ja miałam dwie planowe cc na Ujastku bez czekania na rozpoczęcie akcji porodowej
      ale to nie jest tak, że z założenia robią 2 tygodnie wcześniej
      pierwsze cc miałam 6 dni przed terminem, drugie 9
    • viola206 Re: Planowana cesarka KRAKÓW 19.02.13, 20:36
      ja mam zaplanowana cesarke 4 dni przed data porodu.
      zawsze lekarz wyznacza ta date majac na uwadze dojrzlosc dziecka
      te 2 tyg to nie jest std.
      • pati0982 Re: Planowana cesarka KRAKÓW 20.02.13, 08:21
        Na Kopernika nie czekają na bóle porodowe - ustalają normalnie termin cc przypadający najwcześniej 7 przed terminem porodu. Oczywiście jesli pacjentka chce poczekać na rozwój akcji porodowej, to jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań - można czekać.
        Co do tych dwóch tygodni - w opinii mojego lekarza, tylko niedouczony lekarz robi planowane cc 2 tygodnie przed terminem, maksymalny termin to 7 dni. Tak - na Ujastku robią 2 tyg. wcześniejsmile))
        • jotka_k Re: Planowana cesarka KRAKÓW 20.02.13, 08:42
          pati0982 napisała:

> Tak - na Ujastku robią 2 tyg. wcześniejsmile))

guzik prawda smile jak pisałam wcześniej, miałam tam 2 planowe cc i żadne nie było 2 tygodnie wcześniej, ba, żadna z moich koleżanek mających tam cc też nie miała go 2 tyg wcześniej

ja natomiast mam info, że na Kopernika wcale planowych cc nie robią, czekają do ostatniej chwili na rozpoczęcie akcji, w ogóle nie wiem kto przy zdrowych zmysłach świadomie zdecydowałby się mieć cokolwiek z Kopernika wspólnego...
          • pati0982 Re: Planowana cesarka KRAKÓW 20.02.13, 09:14
            jotka_k napisała:

> pati0982 napisała:
            >
            > > Tak - na Ujastku robią 2 tyg. wcześniejsmile))
            >
            > guzik prawda smile jak pisałam wcześniej, miałam tam 2 planowe cc i żadne nie było
            > 2 tygodnie wcześniej, ba, żadna z moich koleżanek mających tam cc też nie miał
            > a go 2 tyg wcześniej

natomiast moje koleżanki - nagminnie mają tam robione cc 2 tyg. przed terminem porodu. Być może zależy to od lekarza ustalającego termin cc.

> ja natomiast mam info, że na Kopernika wcale planowych cc nie robią, czekają do
            > ostatniej chwili na rozpoczęcie akcji, w ogóle nie wiem kto przy zdrowych zmys
            > łach świadomie zdecydowałby się mieć cokolwiek z Kopernika wspólnego...

Bzdura - jestem po planowym cc na Kopernikawink Więc jak widać na moim przykładzie, planowe cc robią. Być może pacjentce zostawia się jednak w pewnym zakresie wolny wybór - jeśli chce czekać do rozpoczecia akcji porodowej, to dlaczego mieliby jej tego nie umożliwić?
            W odpowiedzi na ostatnią część wypowiedzi, sugerującą, że nie jestem osobą przy zdrowych zmysłach - w moim odczuciu, głównie ktoś przy zdrowych zmysłach decyduje się na Kopernika, zwłaszcza jeśli o cc chodzi.
            • jotka_k Re: Planowana cesarka KRAKÓW 20.02.13, 09:59
              pati0982 napisała:

> natomiast moje koleżanki - nagminnie mają tam robione cc 2 tyg. przed terminem
              > porodu. Być może zależy to od lekarza ustalającego termin cc.
              >
              to zarówno ja, jak i moje znajome trafiałyśmy na lekarzy rozsądnych, niebywałe wink

> jeśli chce czekać do rozpoczecia akcji porodowej, to dlaczego mie
              liby jej tego nie umożliwić?

no widzisz, właśnie wcale nie chcą, wolałyby ustalone cc, a mimo posiadania lekarza prowadzącego stamtąd nie ma takiej możliwości

> W odpowiedzi na ostatnią część wypowiedzi, sugerującą, że nie jestem osobą przy
              > zdrowych zmysłach - w moim odczuciu, głównie ktoś przy zdrowych zmysłach decyd
              > uje się na Kopernika, zwłaszcza jeśli o cc chodzi.

broń mnie Panie Boże wink od Kopernika z daleka
              • pinkwinek Re: Planowana cesarka KRAKÓW 27.02.13, 11:50
                W Narutowiczu umawiają się z reguły tydzień przed terminem albo po rozpoczęciu akcji jeśli wolisz.
                Można się dogadać bez problemusmile
    • jana111 a Siemiradzki? 28.02.13, 19:33
      Orientujecie się, czy można czekać do akcji porodowej?
      Miałam 2 cesarki- pierwsza wyznaczona zgodnie z terminem z OM (tydzień przed terminem z USG), druga chyba wg. terminu z USG (według mnie o kilka dni za późno) i przy tej drugiej faktycznie rozpoczęła się akcja porodowa.
      Przy pierwszej wizycie u psychologa związanej z problemami ze starszym dzieckiem, pierwsze pytanie było o rodzaj porodu. Drugie dziecko jest znacznie spokojniejsze. Być może rodzaj porodu całkowicie tego nie zdeterminował, ale nie sądzę, żeby był bez znaczenia.
      Dlatego teraz, w trzeciej ciąży, zdecydowanie chcę poczekać- jeśli tylko nie będzie przeciwwskazań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka