olencia 16.08.04, 13:17 czy przy tym szpitalu jest jakas szkola rodzenia i czy dobra jesli jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
celeste Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 16.08.04, 17:26 Jest na pewno. Zajęcia teoretyczne prowadzi dr Zakrzewski z tego szpitala. Nie znam aktualnych cen, bo odwiedziłam tę szkołę 2 lata temu i byłam tylko na 2 zajęciach (w końcu za nie nie zapłaciliśmy). Nie podobało mi się tam za bardzo. Może dlatego, że grupa była bardzo duża i strasznie nam było ciasno. A może dlatego, że głównym tematem jakie poruszały przyszłe rodzące było jak można załatwić sobie w tym szpitalu cesarkę. Mnie to akurat nie bardzo interesowało, więc zrezygnowłam. Może teraz jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ibla Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 17.08.04, 11:34 Szkoła prowadzona jest na zasadzie szkoly otwartej co oznacza, ze kazda para jest na innym etapie slychania. Jest kiepsko zorganizowana, bez planu zajec itp. Ja trafilam na zmiane toku kursow - bylo wczesniej 10 spotkan teraz jest 8 wiec moze stad to niezorganizowanie. Na 10 spotkan co bylam (2 ponadplanowo) to 5 bylo o porodzie(ileż mozna!!!), jedno o znieczuleniu, zwiedzanie szpitala, logopeda, o połogu i spotkanie z dr z oddzialu noworodkow. Zmatwilo mnie brak zajec i cwiczen z opieki nad noworodkiem A ćwiczenia fizyczne prowadzone sa przez pania rehabilitanke a nie polozną i chyba niewiele maja wspolnego z tym co sie bedzie dzialo na sali porodowej - pani nie mowi, kiedy i jak bedzie sie oddychalo tylko po prostu uczy sie oddychania. Moze jeszcze wakacje i uropy dolozyly swoje trzy grosze, że oceniam Szkole jako beznadzieją. No i koszt 400 zł Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 17.08.04, 11:53 No to nie fajnie, że jest taka beznadziejna Ale, obok prowadzenia przez lekarza z Wołoskiej, jedynie tamtejsza szkoła rodzenia gwarantuje przyjęcie do szpitala, czy może każda inna także? Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 17.08.04, 23:04 Tylko ta szkoła rodzenia gwarantuje miejsce w tym szpitalu. A my mieliśmy również zajęcia z pielęgniarką z oddziału noworodków, pokazywała kąpiel noworodka no i odpowiadała na pytania o jego pielęgnacji. Odpowiedz Link Zgłoś
carolline1 Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 18.08.04, 08:58 to chyba nie jest tak ze tylko ich szkola rodzenia lub prowadzenie u lekarza z MSWIA gwarantuje tam rodzenie.... ja co prawda bede miala cc i jade tam w poniedzialek sie zapisac! ale ciaze mam prowadzona na Starynkiewicza, ale tam nie chce miec cc! wiec zadzwonilam na Woloska i rozmawialam i z izba przyjec i z lekarzem!! powiedzieli,ze mam miec wyniki badan, przebieg ciazy i sie stawic na poczatku przyszlego tygodnia i umowia mnie na cc! tak wiec nawet lekarz mi pwiedzial, ze skierowania nie musze miec! ja i tak n awszelki wypadek wezme! pzdr karo i Franek Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 18.08.04, 09:04 kilovolt napisał: > Tylko ta szkoła rodzenia gwarantuje miejsce w tym szpitalu. A my mieliśmy > również zajęcia z pielęgniarką z oddziału noworodków, pokazywała kąpiel > noworodka no i odpowiadała na pytania o jego pielęgnacji. Ufff, pocieszyłeś mnie Już nieraz na tej liście były sygnały, że w razie oblężenia przyjmują tylko pacjentki lekarzy z Wołoskiej albo po tamtejszej szkole rodzenia, a szkoda byłoby mi tracić czas i pieniądze na coś bezwartościowego. A możesz jeszcze powiedzieć, ile faktycznie trwały zajęcia (nam słynna H.W. mówiła, że 7 tyg.), w którym tyg. się zapisaliście i jaki mniej więcej był program? Dzięki. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
celeste Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 18.08.04, 10:31 Na pewno nie jest tak, że przyjmą Cię tylko po przyszpitalnej szkole rodzenia. Szkoła daje Ci jedynie jakąś tam zniżkę na poród rodzinny. I to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
olencia Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 18.08.04, 11:32 no to niedobrze ze ta szkola jest taka kiepska, mam nadzieje w takim razie ze przyjma mnie ze wzgledu ze kiedys mi przyslugiwalo leczenie w tym szpitalu a teraz jestem tam zapisana no i posiadam karte medicover (maja podpisana umowe na wspolprace) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 18.08.04, 11:55 olencia napisała: > no to niedobrze ze ta szkola jest taka kiepska, > mam nadzieje w takim razie ze przyjma mnie ze wzgledu ze kiedys mi > przyslugiwalo leczenie w tym szpitalu a teraz jestem tam zapisana no i posiadam > > karte medicover (maja podpisana umowe na wspolprace) Olencia, bez obawy. Poczytaj sobie stare wątki nt. MSWiA. Ja przy okazji znalazłam dyskusję właśnie nt. szkoły rodzenia na Wołoskiej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=10823513&a=11135841 Moim skromnym zdaniem nie ma się czym przejmować Po prostu, jak nadejdzie termin wypuszczenia Maleństwa na świat pojedziesz do tego szpitala i tyle. Ja raczej się nie martwię, termin mam na grudzień, kiedy wszystkie szpitale będą po remontach (główny powód oblężenia działających placówek), a jak nie będą chcieli mnie na Wołoskiej, mam w odwodzie Międzylesie Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
alcantra Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 18.08.04, 11:48 celeste napisała: > Na pewno nie jest tak, że przyjmą Cię tylko po przyszpitalnej szkole rodzenia. > Szkoła daje Ci jedynie jakąś tam zniżkę na poród rodzinny. I to wszystko. Celeste, bez przesady. Przyjmują także wtedy, kiedy nie ma się tamtejszego lekarza prowadzącego ani skończonej tamtejszej szkoły rodzenia. Inaczej to byłaby paranoja - mogliby się przekształcić w prywatną klinikę i to jeszcze dla wybrańców. Natomiast to, że lekarz, albo szkoła w jakiś sposób ułatwia przyjęcie do tego szpitala to fakt, potwierdzony na tym forum. I o to mi właśnie chodzi, bo nie spodziewam się znowu niewiadomo czego. Skoro już wybrałam szpital, to wypadałoby pójść i do tamtejszej szkoły rodzenia, jeśli w ogóle zamierzam z niej skorzystać. Ktoś kiedyś tu napisał, że głównie chodzi tu o aspekt psychologiczny - zaznajomienie się ze szpitalem, z personelem. A jeśli chodzi o korzyści finansowe, jakie daje szkoła rodzenia w MSWiA to na miejscu poinformowano mnie, że poród rodzinny jest w takiej sytuacji bezpłatny, a opłata za pojedyńczą salę porodową niższa o 50% (normalnie płaci się 300 zł). I jeszcze a propos gwarancji przyjęcia do szpitala - to zrozumiałe, że nikt i nic nie da takiego 100% zapewnienia. Były nie raz wspominane na forum sytuacje - akurat dotyczące innych szpitali - że nie tylko szkoła rodzenia, ale nawet umówiona położna czy znajomy lekarz nie dawał szans na przyjęcie w sytuacji braku miejsc. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
kilovolt Re: szkola rodzenia przy szpitlu MSWiA 19.08.04, 00:28 Akurat szkoła rodzenia MSWiA daje gwarancję przyjęcia do tego szpitala. Tak nam powiedziała położna, że nie ma się o co martwić bo napewno zostaniemy przyjęci i nie było przypadku, żeby po tej szkole kogoś odesłali, tym bardziej, że mieliśmy mieć swoją położną, chociaż w trakcie wywoływania porodu okazało się, że musi być cesarka i w ostateczności zrezygnowaliśmy z położnej. W kążdym razie po szkole rodzenia, bądź z własną położną, bądź ze skierowaniem od lekarza z tutejszego szpitala nigdy nie odsyłają. Poza tym oczywiście, że mogą przyjąć każdego, tylko tyle że w momencie oblężenia oddziału wiesz, że napewno cię przyjmą i nie musisz mieć w odwodzie zapasowego szpitala. A zajęcia w tej szkole rodzenia podobno trwają teraz osiem tygodni, wcześniej było dziesięć. Odpowiedz Link Zgłoś