Dodaj do ulubionych

SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !!

26.10.04, 11:59
Jeśli ktoś mógłby się podzielić.. Ja wygląda tam poród, czy dają zzo i ile
to kosztuje, czy za poród rodzinny się płaci, jaki jest personel i jacy
lekarze... Będę bardzo wdzięczna...
pozdr.
Obserwuj wątek
    • monika1701 Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 26.10.04, 18:48
      Cześć też jestem z Sosnowca ale ja będę rodzić w centrum w 2 Nie wiem jak jest
      na Zagórzu ale z tym szpitalem moja rodzina ma niemiłe wspomnienia. Mogę ci
      napisać jedynie coś o 2 poród rodzinny jest bezpłatny , lekarze bardzo
      mili(leżałam 5 dni na ginekologi z powodu bólów) personel bardzo miły Pozdrawiam
      Monika
    • male_co_nieco Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 27.10.04, 19:39
      Witam serdecznie.
      ZZo dają , ale trzeba się wcześniej umówić z lekarzem , nie wiem ile to
      kosztuje bo nie miałam i nie planowałam mieć więc nie bardzo się tym
      interesowałam. Co do porodu rodzinnego to niestety jest płatny , w tej chwili
      nie pamietam ile dokładnie ale chyba 160( lub coś koło tego), jak wróci mąż to
      zapytam może on pamięta lepiejsmile.Poród rodzinny w sali z łazienką. Sale
      poporodowe z tego co kajarze 2 i 4 osobowe.Jesli idzie o personel to ja mam
      miłe wspomnienia, prócz samego porodu leżałam tam rózniez w trakcie ciąży i na
      ile to oczywiście mozliwe pobyt wspominam nienajgorzej. Jesli idzie o
      pielęgniarki opiękujące się po porodzie to naprawdę ok, jeśli idzie o położną
      przy porodzie trafiłam akurat na tą o której słyszałam wiele pozytywnych opinii
      i mogę tylko potwierdzić, kiedy juz leżałam na sali przychodziłą dowiadywać
      się jak się czuję i jak młody( czytam tu,że często dziewczyny dają położnej
      kasę za "lepszą opiekę" ja nie dałm nic a z opieki w trakcie porodu i po
      jestem zadowolona)O innych położnych , które odbieraja porody niestety nie wiem
      nic.Lekarze , tu bywa róznie ale to chyba wszędzie.Ja sama nie spotkałam się z
      nieuprzejmością czy niekompetencją ,ale leżąc w szpitalu czasami słyszało się
      rózne opinie.
      Co do lekarzy oddziału noworodków, to moim zdaniem super, przesympatyczna Pani
      ordynator.Dziecko rzecz jasna cały czas Tobą na sali, no chyba że robią jakieś
      badania , jesli jesteś zmęczona, chcesz iść do łazienki,itp. może zostawić
      dziecko na oddziale moworodków( kilka sal dalej) pod opieką pielęgniarek. Po
      cesarce lezy się chyba 7 dni, ja po porodze naturalnym, wyszłam po 3 dniach.

Jesli idzie o wybór szpitala to też miałam dylemat, zazwyczaj dominują opinie
      że najlepiej dwójka, mnie przekonał fakt iz mój lekarz parcuje w trójce, on
      prowadzi ciąże , zna jej przebieg, poza tym nie bez znaczenia był fakt że tam
      przelażełam prawie misiąc w trakcie ciązy i byłam tam można
      powiedzieć "zadomowionasmile" Poza tym jesli idzie o "ofertę" szpitala to nie
      rózniła się niczym od dwóch pozoastałych,moim zdaniem zblizony standard.
      Decyzję niestety musisz podjać sama , nie jest to łatwe , bo opinii jest duzo
      i niestety sprzeczne. Napewno zanjdą się zwolenniczki i przeciwniczki każdego
      ze szpitali
      Moja rada jesli już dokonasz wybory, niezaleznie od tego który to będzie
      szpital, jesli bedziesz czegoś potrzebować , będziesz mieć pytania - proś,
      pytaj, bo masz do tego prawo a personel jest tam po to,żeby ci pomóc.

To chyba tyle , jęsli będziesz miała jescze jakieś pytania to chętnie odpowiem.
      • ollg Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 27.10.04, 22:37
        Jestem Ci bardzo wdzięczna za te wszystkie informacje... bo trudno się tu czgoś
        więcej dowiedzieć o śląskich szpitalach (Warszawa dominuje).
        Chciałam jeszcze zapytać jak nazywał się lekarz, który prowadził Twoją ciąże i
        co o nim sądzisz? Czy są jakies ograniczenia w odwiedzinach? Czy chodziłaś tam
        do szkoły rodzenia a jeśli tak to czy ją polecasz? Czy gdybym chciała rodzić na
        zwykłej porodówce (nie tej do porodów rodzinnych) ale z mężem to czy też się
        płaci za poród? Jak wyglądają łazienki, prysznice, czy są na sali, czy na
        korytarzu? Czy przed porodem robią takie rzeczy jak lewatywa, golenie, czy
        rutynowo kazdej rodzącej nacinają krocze? Napisz też jak wspominasz swój poród
        i kiedy rodziłaś.
        Jest tych pytań dość sporo ale wierzę, że mnie rozumiesz.. bo przecież to
        wszystko jest ważne gdy zbliża się poród (mi zostały jeszcze 2 miesiące)

pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
        • male_co_nieco Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 28.10.04, 21:48
          Witam.

Rodziłam w kwietniu tego roku, poród wspominam dobrze.Lekarz , który prowadził
          moją ciąże nazywa się Król, chodzę do niego od 6 lat i jestem bardzo
          zadowolona.
          Odwiedziny o ile dobrze kojarzę od 12lub 13 do 18 ale w praktyce wygląda to
          tak, że jeśli jest już po obchodzie porannym to nie ma problemu by ktoś był
          wcześniej, wieczorem też nie "wyrzucają" o 18, oczywiście bywa że zwracają
          uwagę , czy proszą o opuszczenie sali ale to zdarzało się niezwykle rzadko i
          zależy od sióstr i lekarzy , którzy są na dyżurze. Kiedy ja rodziłam proszono
          również , by raczej nie przyprowadzać w odwiedziny dzieci, ale wiem że w dwójce
          jeszcze w sierpniu też nie bardzo na to pozawalano.
          Do szkoły rodzenia nie chodziłam , gdyż końcówkę ciąży przeleżałam w łóżku,
          najpierw w domu potem szpitalu. Ale w ogóle to wydaje mi się że watro , szkoły
          rodzenia w programie mają m.in. zwiedzanie oddziału i można sobie obejrzeć jak
          to wygląda, pogadać z położną i innymi przyszłymi mamusiami i tatusiamismile
          Za poród na sali ogólnej się nie płci ale wydaje mi się, że wówczas mąż nie
          może Ci towarzyszyć. Łazienki na korytarzu, jedynie w przypadku sali do porodów
          rodzinnych jest ona w pokoju przylegającym do sali porodowej. W kwietniu
          łazienki generalnie nie wyglądały zbyt dobrze, ale może coś się zmieniło , bo w
          ogóle chyba na początku roku zaczęli remont oddziału , sale , korytarze są
          bardzo kolorowe- chmurki, bociani itp., nic wielkiego ale trochę poprawia
          nastrójsmileCo do lewatywy i golenia , robią ale golenie niektóre
          dziewczyny „załatwiają „ same w domu.
          Od kwietnia pewne rzeczy mogły ulec zmianie – opłaty, przepisy, itd., więc
          może po prostu zadzwoń lub przejdź do szpitala i zapytaj o ważne dla Ciebie
          sprawy a tych z pewnością jest bardzo dużosmile

Pozdrawiam serdecznie

• ollg Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 29.10.04, 13:23
            Naprawdę bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi.
            pozdr. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka