ollg 26.10.04, 11:59 Jeśli ktoś mógłby się podzielić.. Ja wygląda tam poród, czy dają zzo i ile to kosztuje, czy za poród rodzinny się płaci, jaki jest personel i jacy lekarze... Będę bardzo wdzięczna... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika1701 Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 26.10.04, 18:48 Cześć też jestem z Sosnowca ale ja będę rodzić w centrum w 2 Nie wiem jak jest na Zagórzu ale z tym szpitalem moja rodzina ma niemiłe wspomnienia. Mogę ci napisać jedynie coś o 2 poród rodzinny jest bezpłatny , lekarze bardzo mili(leżałam 5 dni na ginekologi z powodu bólów) personel bardzo miły Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
male_co_nieco Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 27.10.04, 19:39 Witam serdecznie. ZZo dają , ale trzeba się wcześniej umówić z lekarzem , nie wiem ile to kosztuje bo nie miałam i nie planowałam mieć więc nie bardzo się tym interesowałam. Co do porodu rodzinnego to niestety jest płatny , w tej chwili nie pamietam ile dokładnie ale chyba 160( lub coś koło tego), jak wróci mąż to zapytam może on pamięta lepiej.Poród rodzinny w sali z łazienką. Sale poporodowe z tego co kajarze 2 i 4 osobowe.Jesli idzie o personel to ja mam miłe wspomnienia, prócz samego porodu leżałam tam rózniez w trakcie ciąży i na ile to oczywiście mozliwe pobyt wspominam nienajgorzej. Jesli idzie o pielęgniarki opiękujące się po porodzie to naprawdę ok, jeśli idzie o położną przy porodzie trafiłam akurat na tą o której słyszałam wiele pozytywnych opinii i mogę tylko potwierdzić, kiedy juz leżałam na sali przychodziłą dowiadywać się jak się czuję i jak młody( czytam tu,że często dziewczyny dają położnej kasę za "lepszą opiekę" ja nie dałm nic a z opieki w trakcie porodu i po jestem zadowolona)O innych położnych , które odbieraja porody niestety nie wiem nic.Lekarze , tu bywa róznie ale to chyba wszędzie.Ja sama nie spotkałam się z nieuprzejmością czy niekompetencją ,ale leżąc w szpitalu czasami słyszało się rózne opinie. Co do lekarzy oddziału noworodków, to moim zdaniem super, przesympatyczna Pani ordynator.Dziecko rzecz jasna cały czas Tobą na sali, no chyba że robią jakieś badania , jesli jesteś zmęczona, chcesz iść do łazienki,itp. może zostawić dziecko na oddziale moworodków( kilka sal dalej) pod opieką pielęgniarek. Po cesarce lezy się chyba 7 dni, ja po porodze naturalnym, wyszłam po 3 dniach. Jesli idzie o wybór szpitala to też miałam dylemat, zazwyczaj dominują opinie że najlepiej dwójka, mnie przekonał fakt iz mój lekarz parcuje w trójce, on prowadzi ciąże , zna jej przebieg, poza tym nie bez znaczenia był fakt że tam przelażełam prawie misiąc w trakcie ciązy i byłam tam można powiedzieć "zadomowiona" Poza tym jesli idzie o "ofertę" szpitala to nie rózniła się niczym od dwóch pozoastałych,moim zdaniem zblizony standard. Decyzję niestety musisz podjać sama , nie jest to łatwe , bo opinii jest duzo i niestety sprzeczne. Napewno zanjdą się zwolenniczki i przeciwniczki każdego ze szpitali Moja rada jesli już dokonasz wybory, niezaleznie od tego który to będzie szpital, jesli bedziesz czegoś potrzebować , będziesz mieć pytania - proś, pytaj, bo masz do tego prawo a personel jest tam po to,żeby ci pomóc. To chyba tyle , jęsli będziesz miała jescze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ollg Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 27.10.04, 22:37 Jestem Ci bardzo wdzięczna za te wszystkie informacje... bo trudno się tu czgoś więcej dowiedzieć o śląskich szpitalach (Warszawa dominuje). Chciałam jeszcze zapytać jak nazywał się lekarz, który prowadził Twoją ciąże i co o nim sądzisz? Czy są jakies ograniczenia w odwiedzinach? Czy chodziłaś tam do szkoły rodzenia a jeśli tak to czy ją polecasz? Czy gdybym chciała rodzić na zwykłej porodówce (nie tej do porodów rodzinnych) ale z mężem to czy też się płaci za poród? Jak wyglądają łazienki, prysznice, czy są na sali, czy na korytarzu? Czy przed porodem robią takie rzeczy jak lewatywa, golenie, czy rutynowo kazdej rodzącej nacinają krocze? Napisz też jak wspominasz swój poród i kiedy rodziłaś. Jest tych pytań dość sporo ale wierzę, że mnie rozumiesz.. bo przecież to wszystko jest ważne gdy zbliża się poród (mi zostały jeszcze 2 miesiące) pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
male_co_nieco Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 28.10.04, 21:48 Witam. Rodziłam w kwietniu tego roku, poród wspominam dobrze.Lekarz , który prowadził moją ciąże nazywa się Król, chodzę do niego od 6 lat i jestem bardzo zadowolona. Odwiedziny o ile dobrze kojarzę od 12lub 13 do 18 ale w praktyce wygląda to tak, że jeśli jest już po obchodzie porannym to nie ma problemu by ktoś był wcześniej, wieczorem też nie "wyrzucają" o 18, oczywiście bywa że zwracają uwagę , czy proszą o opuszczenie sali ale to zdarzało się niezwykle rzadko i zależy od sióstr i lekarzy , którzy są na dyżurze. Kiedy ja rodziłam proszono również , by raczej nie przyprowadzać w odwiedziny dzieci, ale wiem że w dwójce jeszcze w sierpniu też nie bardzo na to pozawalano. Do szkoły rodzenia nie chodziłam , gdyż końcówkę ciąży przeleżałam w łóżku, najpierw w domu potem szpitalu. Ale w ogóle to wydaje mi się że watro , szkoły rodzenia w programie mają m.in. zwiedzanie oddziału i można sobie obejrzeć jak to wygląda, pogadać z położną i innymi przyszłymi mamusiami i tatusiami Za poród na sali ogólnej się nie płci ale wydaje mi się, że wówczas mąż nie może Ci towarzyszyć. Łazienki na korytarzu, jedynie w przypadku sali do porodów rodzinnych jest ona w pokoju przylegającym do sali porodowej. W kwietniu łazienki generalnie nie wyglądały zbyt dobrze, ale może coś się zmieniło , bo w ogóle chyba na początku roku zaczęli remont oddziału , sale , korytarze są bardzo kolorowe- chmurki, bociani itp., nic wielkiego ale trochę poprawia nastrójCo do lewatywy i golenia , robią ale golenie niektóre dziewczyny „załatwiają „ same w domu. Od kwietnia pewne rzeczy mogły ulec zmianie – opłaty, przepisy, itd., więc może po prostu zadzwoń lub przejdź do szpitala i zapytaj o ważne dla Ciebie sprawy a tych z pewnością jest bardzo dużo Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
ollg Re: SOSNOWIEC Zagórze - PROSZĘ o info !! 29.10.04, 13:23 Naprawdę bardzo Ci dziękuję za odpowiedzi. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś