luiza210 23.08.05, 11:02 Witam,czy ktos moze mi cos powiedziec na temam tego szpitala ,mam zamiar tam rodzic ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominika2701 Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 23.08.05, 11:09 sala rodzinna-pojedyncza,sala do porodow wodnych-luksus , duza sala "normalna"-3 osobne boksy, mozna rodzic z mezem,+sala ciec cesarskich Odpowiedz Link Zgłoś
luiza210 Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 23.08.05, 11:19 Chce rodzic w wodzie i rowniesz poszukuje po internecie filmow z porodu bo chce zobaczyc jak to przebiega ale nie moge znalesc nie wiesz moze gdzie moge znalesc??? Odpowiedz Link Zgłoś
pentelka5 Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 24.08.05, 15:47 A czy podczas porodu są obecni studenci? Jeśli tak to czy można ich wyprosić, albo chodziaż żeby góra 3 osoby były a nie cała wycieczka! Odpowiedz Link Zgłoś
graczykowie Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 06.10.05, 21:24 ZAWSZE możesz nie zgodzić się na wycieczkę studencką na poród.Ustnie, żadnych papierków.Ponoć na Chałubińskiego nie robią problemów.Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
dominika2701 Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 23.08.05, 11:50 mam tylko artykuly na ten temat jakbys chciala.moge ci tez napisac jak to sie odbywa na klinikach Odpowiedz Link Zgłoś
luiza210 Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 23.08.05, 12:07 Pewnie ze chce podaje maila gata22@o2.pl dzieki z gory!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agkz Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 24.08.05, 15:15 Ja też bardzo poproszę o te materiały na mail: agkz@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
graczykowie Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 06.10.05, 21:26 My też chcemy !!! graczykowie@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pentelka5 szkoła rodzenia 25.08.05, 14:01 Czy przy klinikach jest szkoła rodzenia? Może któraś z Was uczestniczyła i może coś powiedzieć? I ponawiam pytanie czy są studenci podczas porodu? Odpowiedz Link Zgłoś
efka30 Re: szkoła rodzenia 25.08.05, 14:44 Jest. Nazywa sie "Bocianek" nic blizej nie wiem bo nie chodziłam. Studenci podobno są. I w ogóle cała masa sie ic tam "warda" -koleżanka tam rodziła. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: szkoła rodzenia 25.08.05, 15:42 Bocianek, owszem, chodzi sie od 28 tygodnia (ale z tego, co wiem, można nieco wcześniej), zajęcia trwają 7 tygodni 2xtyg. po 2,5 godziny. Jest SUPER!!! Nam się bardzo podobało, no i było szalenie pożyteczne, szczególnie z zakresu pielęgnacji noworodka. Kosztuje 200 zł i nalezy mieć zaśwaidczenie od ginekologa, że można ćwiczyć. PO-LE-CAM! Pozdrawiam Asia&Julia Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: szkoła rodzenia 25.08.05, 15:43 PS. Rodziłam w Wielki Czwartek i studentów nie było wcale, hihi, przez całe Święta.)) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: szkoła rodzenia 25.08.05, 16:40 Jak się boisz o obecność studentów to możesz podczas przyjęcia do szpitala podpisać takie oświadczenie, że sobie ich nie życzysz. Często wtedy szpitale szantażują, że nie przyjmą na oddział albo, że takie coś nie istnieje, co jest kompletną bzdurą. Najlepiej zadzwoń do informacji NFZ i dowiedz się dokładnie o prawa pacjenta w tej dziedzinie. Będziesz miała podstawę prawną do pokazania. Ja załapałam się na Chałunińskiego w czasie gdy studentów nie było. Wiem, że jak się krępujesz to np. w gabinecie zabiegowym możesz zawsze poprosić o to, żeby Cię badał 1 lekarz a nie 3. Na porodzie rodzinnym studenci raczej się nie pojawią, bo to by zakrawało na kabaret. Położna mi mówiła, że zawsze jak się będę czuła skrępowana tłumem gapiących się lekarzy czy studentów, mam grzecznie prosić personel o interwencję, zazwyczaj się zgadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: szkoła rodzenia 25.08.05, 16:50 Znalazłam w prawach pacjenta: II. Prawa pacjenta w zakładzie opieki zdrowotnej, o których stanowi ustawa o zakładach opieki zdrowotnej z 1991 r. Pacjent ma prawo do: 2. udzielania mu świadczeń zdrowotnych przez osoby uprawnione do ich udzielania, w pomieszczeniach i przy zastosowaniu urządzeń odpowiadających określonym wymaganiom fachowym i sanitarnym - art. 9 ust. 1 i art. 10, 4. wyrażenia zgody albo odmowy na udzielenie mu określonych świadczeń zdrowotnych, po uzyskaniu odpowiedniej informacji - art. 19 ust. 1 pkt 3, 5. intymności i poszanowania godności w czasie udzielania świadczeń zdrowotnych - art. 19 ust. 1 pkt 4, III. Prawa pacjenta określone w ustawie o zawodzie lekarza z 1996 roku. Pacjent ma prawo do: 11. wyrażania zgody albo odmowy na uczestniczenie przy udzielaniu mu świadczeń zdrowotnych osób innych niż personel medyczny niezbędny ze względu na rodzaj świadczeń - art. 36 ust. 1 i 2, www.nfz-wroclaw.pl/?site=rzecznik_pacjenta&kat= Najważniejszy jest ten punkt 11 i czy podpiszesz oświadczenie czy nie, to i tak masz to zagwaranowane przez prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
grazkaj Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 09.09.05, 13:14 Witam. Rodziłam na Chałubińskiego rok temu, leżałam tam też na patologii, chodziłam do szkoły rodzenia.Ogólnie jestem bardzo zadowolona, a jedyne do czego mogłabym mieć zastrzeżenia to porcje żywieniowe (dla wróbelków ().Ze studentami nie miałam styczności, ale z tego co wiem zawsze można powiedziec że nie zgadza się na ich obecnosć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 polecam 09.09.05, 15:06 chodzilam do Bocianka- zdecydowanie polecam!!!!))a tam juz sie dowiedz szczegolow nt szpitala i nie bedzie taki obcy jak pojedziesz rodzic. Rodzilam w niedziele i tez mialam szczescie BEZ studentow.Cos tam ciemnoskory lekarz gadal na przyjeciu ze musze sie zgodzic ble ble ble i podpisalam, ze sie zgadzam ale wiedzialam ze nikogo nie bedzie.Ale przeciez jakby nie podpisala to by mnie z odchodzacymi wodami w srodku nocy nie odstawili za drzwi)chociaz w naszym kraju wszystko mozliwe Rodzilam z przefantastyczna polozna (szkola rodzenia sie klania-oddechy oczywiscie zapomnialam ale dzieki szkole szybko sobie przypomnialam co i jak) Malgosiai z mezem.I jeszcze kilku lekarzy bo byla niedziela i pusta porodowka i dla rozrywki ogladali jak Mateusz pojawia sie na swiecie Chcialam rodzic do wody ale niestety malemu tetno spadalo i caly porod lezalam z ktg na brzuchu.Korzystanie z sali porodow rodzinnych tez bylo bez sensu skoro bylam sama na porodowce)Moglam sobie wybrac boks, hihi. Ogolnie bardzo mily personel, pozniej ucza jak przystawiac dziecko.Co do jedzenia to faktycznie-skandal! porcje takie ze moj maz jak przyszedl to sie pytal ze "juz nie moge reszty zjesc" a to byla swiezo przyniesiona porcja.Generalnie jakbys miala przezyc na ich wikcie to padlabys razem z dzieckiem.Aha, rozbawila mnie kolacja o ...17stej w postaci dwoch kromek chleba, kosteczka masla i dwa plasterki zoltego sera.Takze koniecznie trzeba zabrac walowke albo kase bo jest sklepik na dole. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamoron Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 10.09.05, 22:55 Witam! Ja rodziłam na Klinikach w wodzie i bardzo polecam. Sala do porodów w odzie super - to niezależna sala z łazienką - można tam rodzić w wodzie - 500zł i klasycznie 250zł. Bardzo polecam, bo jest tam przytulnie i łazienka niezależna, więc jeśli możecie wydać tyle pieniążków to warto. Poród w wodzie jak dla mnie był super - dużo lepiej się czułam w wannie. Wygląda to tak - do wody wchodzi się już przy dość sporym rozwarciu - pół godziny jest się w wodzie, na pół godziny się wychodzi i tak w kołko. Ja przed wejściem do wanny zaliczyłam jeszcze prysznic więc dużą część porodu miałam w wodzie Do wanny weszłam raz na pół godziny, a za drugim razem już pozwolili mi nie wychodzić bo zaczynały się skurcze parte i siedziałam w wannie prawie 1,5 godziny a w tym czasie urodził się Maciuś - do wody oczywiście. Żeby mieć poród wodny musi wszystko przebiegać bez zastrzeżeń - powtarzali mi to wiele razy, ale u mnie było ok, więc rodziłam do wody. Obyło się bez nacinania krocza, a właściwie zaraz po porodzie polazłam pod prysznic. Co do studentów to ja rodziłam w nocy z soboty na niedzielę więc też się nie załapałam, ale u mojej koleżanki było chyba ze 20 osób na porodzie rodzinnym - ona nie protestowała, śmiała się potem, że wszyscy ją wspierali i było sympatycznie. Polecam też szkołę rodzenia Bocianek - super prowadzący, szczególnie pani Małgosia, potem na oddziale zaglądała do mnie i uczyła karmić malucha. Na szkole rodzenia też nam podkreślali, że można poprosić żeby studentów nie było podczas porodu i raczej wszyscy to szanują. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamoron Re: Wrocław ul.Chałubińskiego 10.09.05, 22:55 Witam! Ja rodziłam na Klinikach w wodzie i bardzo polecam. Sala do porodów w odzie super - to niezależna sala z łazienką - można tam rodzić w wodzie - 500zł i klasycznie 250zł. Bardzo polecam, bo jest tam przytulnie i łazienka niezależna, więc jeśli możecie wydać tyle pieniążków to warto. Poród w wodzie jak dla mnie był super - dużo lepiej się czułam w wannie. Wygląda to tak - do wody wchodzi się już przy dość sporym rozwarciu - pół godziny jest się w wodzie, na pół godziny się wychodzi i tak w kołko. Ja przed wejściem do wanny zaliczyłam jeszcze prysznic więc dużą część porodu miałam w wodzie Do wanny weszłam raz na pół godziny, a za drugim razem już pozwolili mi nie wychodzić bo zaczynały się skurcze parte i siedziałam w wannie prawie 1,5 godziny a w tym czasie urodził się Maciuś - do wody oczywiście. Żeby mieć poród wodny musi wszystko przebiegać bez zastrzeżeń - powtarzali mi to wiele razy, ale u mnie było ok, więc rodziłam do wody. Obyło się bez nacinania krocza, a właściwie zaraz po porodzie polazłam pod prysznic. Co do studentów to ja rodziłam w nocy z soboty na niedzielę więc też się nie załapałam, ale u mojej koleżanki było chyba ze 20 osób na porodzie rodzinnym - ona nie protestowała, śmiała się potem, że wszyscy ją wspierali i było sympatycznie. Polecam też szkołę rodzenia Bocianek - super prowadzący, szczególnie pani Małgosia, potem na oddziale zaglądała do mnie i uczyła karmić malucha. Na szkole rodzenia też nam podkreślali, że można poprosić żeby studentów nie było podczas porodu i raczej wszyscy to szanują. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś