Dodaj do ulubionych

BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkowo?

15.10.05, 18:14
Witam. Niedawno gdzieś z forum dowiedziałam się , że jeśli ma się swoją
położną w Bielańskim (opłaconą za 500 zł) to TRZEBA też wziąć oddzielną salę
za 600 zł. (dla pacjentek tamtejszych lekarzy, bo tak to chyba 900), to
podobno nowa ustawa ordynatora z 28 września. Jeżeli ktoś z Was byłby tam na
dniach, to proszę o zweryfikowanie tej rewelacji, lepiej, by nie była
prawdziwa... Pozdrawiam, 35 tc.
Obserwuj wątek
    • kwiatek-21 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 16.10.05, 10:25
      nie wiem kto ci takich głupot naopowiadał ale chyba ktoś kto nie ma zielonego
      pojęcia nawet na logike to jest niemozliwe jak chcesz rodzić w osobnej sali to
      ok ale za to płazisz ale nikt nie moze ci tego nakazać to szpital państwowy a
      nie prywatna klinkia więc nie martw sie nic takego nie może mnieć miejsca
      • patrycja31 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 16.10.05, 11:47
        Niestety, ale to prawda. Niedawno rozmawialam z Pania polozna, ktora pracuje w
        tamtym szpitalu i obowiazek korzystania z tej sali jednoosobowej w przypadku
        gdy sie ma umowiona polozna obowiazuje od ok. 2 tyg. Dla mnie tez jest to
        bardzo przykra wiadomosc.
      • shady27 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 16.10.05, 23:44
        tu Cie niestety rozczaruje....nie ma zanczenia ze to panstwowy szpital, a przepisy ustanowil sobie pan dyrektor, ktory wprowadzil to w zycie 1 pazdziernika, po remoncie byl okres kiedy wszystko bylo za free....wiem bo tam rodzilam
    • shady27 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 16.10.05, 23:42
      nieprawda......jesli masz swoja polozna to owszem placisz jej 500 zl, ale mozesz z nia rodzic i w podwojnej sali, to nie ma znaczenia...prawda jest natomiast to ze jesli chcesz POROD RODZINNY to tylko i wylacznie w sali 1-osobowej i placisz za to 600 zl, chyba ze jedynka jest zajeta to mozesz rodzic z mezem w dwojce ale juz za darmo....
      • patrycja31 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 17.10.05, 12:49
        Ja bede rodzila sama i powiedziano mi, ze w takim przypadku rowniez trzeba
        placic za sale 1-osobowa gdy sie ma polozna.
        • gerdzia2 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 17.10.05, 17:59
          Widziałam się z położną, którą wybrałam do porodu. Pokazała mi porodówkę i
          powiedziała, że jeżeli chcę rodzić z mężem i z nią muszę wykupić salę
          jednoosobową.W przypadku kiedy jedynka bedzie zajęta idę rodzić na dwuosobową z
          mężem i położną i wtedy nie płacę. A jeszcze co do znioeczulenia: nieprawdą
          jest, że w bielańskim nie chcą dawać znieczulenia:płacisz i masz,ale oczywiście
          znieczulenie musi być podane w odpowiednim momencie. Jak poród postępuje bardzo
          szybko nie ma sensu.
          • millerek Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 18.10.05, 08:55
            gerdzia2 napisała:

> Widziałam się z położną, którą wybrałam do porodu. Pokazała mi porodówkę i
            > powiedziała, że jeżeli chcę rodzić z mężem i z nią muszę wykupić salę
            > jednoosobową.W przypadku kiedy jedynka bedzie zajęta idę rodzić na dwuosobową z
            >
            > mężem i położną i wtedy nie płacę. A jeszcze co do znioeczulenia: nieprawdą
            > jest, że w bielańskim nie chcą dawać znieczulenia:płacisz i masz,ale oczywiście
            >
            > znieczulenie musi być podane w odpowiednim momencie. Jak poród postępuje bardzo
            >
            > szybko nie ma sens

Moja żona (ze mną) rodziła tam w czerwcu. Płaciliśmy za położna 500PLN i byliśmy
            na sali 2 osobowej. Fakt, że dała znieczulenia (chociaż chcieliśmy) ale to było
            uzasadnione dużym rozwarciem i znieczulenie mogłoby tylko przesunąć poród w
            czasie. Jak ktoś chce to mam namiar do fajnej połoznej (i nie jest to moja
            ciocia, ani nikt znajomy - po prostu dobrze wykonywała swoją pracę).
            • millerek Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 18.10.05, 08:56
              oczywiście nie dała znieczulenia - sorki za literówkę.
            • embrio Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 18.10.05, 12:51

> Moja żona (ze mną) rodziła tam w czerwcu. Płaciliśmy za położna 500PLN i
              byliśm
              > y
              > na sali 2 osobowej. Fakt, że dała znieczulenia (chociaż chcieliśmy) ale to
              było
              > uzasadnione dużym rozwarciem i znieczulenie mogłoby tylko przesunąć poród w
              > czasie. Jak ktoś chce to mam namiar do fajnej połoznej (i nie jest to moja
              > ciocia, ani nikt znajomy - po prostu dobrze wykonywała swoją pracę).

mam wielka prosbe o namiar na te polozan, mysle powaznie o tym szpitalu i kada
              informacja bedize dal mnie bardzo cenna
              • agus1977 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 18.10.05, 15:10
                Poród rodzinny nie musi byc w sali wykupionej, może byc w dwuosobowej, jest tam
                parawan, specjalnie o to prosiłam położna od niej mam tę info
                • luna333 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 18.10.05, 17:11
                  ale się pozmieniało... ja rodziłam w sierpniu z położną i mężem w sali 2 osobowej, obok mnie dziewczyna z mężem też rodziła smile i szczerze mówiąc to nic nie przeszkadza, a nawet jest raźniej smile parawan jest, nic nie widać tylko problem kiedy się chce iść do łazienki, wtedy trzeba przejść obok rodzącej ale szczerze mówiąc obok mnie mogła przejść cała wycieczka i itak bym tego nie zauważyła smile
                  • niunia64 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 18.10.05, 20:06
                    Czyli do końca niewiadomo, informacje dosc sprzeczne, jedni mówia, ze jak
                    jedynka zajeta, to sie upiecze i w deójce za darmo, inni, że można parawan... w
                    dalszym ciągu nic nie wiadomo, ale trzeba byc przygotowany m na tę ewntualnosć,
                    najwyżej będę rodzić bez męża, a z sama połozna, skoro jak ktos stwierdzil, ze
                    za rodzinny sie dopłaca...
                    • marcia74 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 19.10.05, 12:45
                      Ja tez mam chaos w glowie; informacje sa rzeczywiscie sprzeczne. A jestem
                      watkiem bardzo zainteresowana, bo tez chce tam rodzic (w polowie lutego
                      planowo). W najblizszy wtorek ide na wizyte do pani doktor, ktora pracuje w
                      Bielanskim i zamierzam o wszystko ja wypytac. Chetnie podziele sie
                      informacjami. Pozdrawiam
    • asieksan5 Re: BIELANY-swoja położna + 1 os. sala obowiązkow 19.10.05, 14:00
      Ja co prawda bede miała cc (jeżeli nic się wcześniej nie zacznie) 22.11, ale w
      poniedziałek bede u gina, który tam pracuje i też postaram sie cos dowiedziec.
      • niunia64 Do marcia i asieksan... 19.10.05, 16:57
        Super dziewczyny, jak byście tylko cos wiedziały od swoich lekarzy, to
        napiszcie, w końcu to bedą informacje z pierwszej ręki...Wielkie dzięki, ja nie
        wiem, kiedy tam bedę, dopiero jak mnie lekarz na pierwsze ktg skieruje, może za
        jakieś 1,5-2 tyg., bo wizytę mam za 5 dni. Pozdrawiam, 36 tc.
        • niunia64 Re: Do marcia i asieksan... 21.10.05, 12:50
          Dziewczyny! Nie zapomnijcie nas poinstruować! Pa, pa.
          • marcia74 Re: Bielanski - ceny!!! 25.10.05, 21:48
            Oto wiadomosci bardzo swieze, bo sprzed 4 godzin (wrocilam od mojej ginekolog).
            Pytalam ja o calkowity koszt porodu w Bielanskim. I tak, zeby wziac prywatna
            polozna, TRZEBA KONIECZNIE WYKUPIC SALE JEDNOOSOBOWA - to nowe zarzadzenie
            ordynatora. Cel - szpital chce partycypowac w zyskach. Nie ma mozliwosci miec
            oplaconej poloznej i rodzenia w sali np. dwuosobowej. Polozna: 500 zl, sala:
            600 zl, czyl 1100, ale tylko dla pacjentek lekarzy pracujacych w szpitalu
            (bycie pacjentka lekarza pracujacego w Bielanskim daje tez prawie 100%
            gwarancje przyjecia do szpitala nawet gdy jest przepelniony, bo dla pacjentek
            innych lekarzy 300 zlotych drozej. To nie koniec kosztow, bo zzo na zyczenie
            kosztuje dodatkowe 500 zl.
            Coz chyba trzeba zaczac odkladac.......
            Pozdrawiam serdecznie!
            • pixi_dixi1 Re: Bielanski - ceny!!! 25.10.05, 22:25
              A czy można rodzić z mężem w sali dwuosobowej za darmo???
              I czy Twoja lekarka to dr Anna W.?
              • niunia64 Re: Bielanski - ceny!!! 26.10.05, 20:07
                Potwierdzam Marciu Twoje rewelacje, bo tez jestem po wizycie. Mój gin. dał już
                mi nawet skierowanie do Bielańskieo. Nic, trzeba zacząć oszczędzać, bo pojawiły
                sie dodatkowe nieprzewidywane koszty..., a szkoda, bo wolałabym coś dla dzidzi
                za te 600 zł, które tzreba przeznaczyć na salę. Ale nie osz7ukujmy sie, sala
                jest piękna, konfortowa i na pewno lepiej tam z rodzinką niż przy obcych..., co
                do rodzinnego to nie wiem, czy na ogólnej można, coś mi sie wydaje, że nie, ale
                nie jestem pewna.
                • marcia74 Re: Bielanski - ceny!!! 27.10.05, 14:04
                  No wlasnie....och coz....
                  Tez niestety nie mam pojecia czy mozna rodzic z mezem na sali ogolnej. Cos mi
                  mowi, ze nie, ale jak bede dzwonic do poloznej, zapytam.
                  Pozdrawiam serdecznie
                  Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka