Dodaj do ulubionych

SZPITAL J.PAWŁA II ZAMOŚĆ

28.01.06, 15:42
Czy któraś z pań rodziła w tym szpitalu? jakie są wrażenia? jakie warunki
(ilość pań rodzących na sali,itp) czy poród z mężem to funkcjonuje w owym
szpitalu bezpłatnie czy płatny jest? i znieczulenie czy płatne i jak tak to
na jaką kwote sie nastawiac?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.
Obserwuj wątek
    • sallyx Re: SZPITAL J.PAWŁA II ZAMOŚĆ 29.01.06, 16:53
      Ja zamierzam tam rodzić już niedługo, termin mam na 1 lutego więc jak urodzę
      mogę się podzielić wrażeniami. Co prawda słyszałm co nieco, bo moja znajoma tam
      rodziła, więc z tego co się orientuję to pań na sali po dwie, poród z mężem
      funkcjonuje i chyba jest bezpłatny, znieczulenie podobno płatne ale to trzeba
      rozmawiać z lekarzem bo dzwoniłam i pytałam ale tak mi powiedziała położna, no
      i jest możliwość "moczenia się " w wannie ale do czasu porodu bo w ostatecznym
      stadium porodu każą wyjść z wody. Dla dzidzi też trzeba mieć wszystko ze sobą
      bo nic nie mają, taką informację uzyskałam przez telefon. Tyle wiem a resztę
      opowiem jak wrócę
      Pozdrawiam, Sally
      • monik_26 Re: Szpital Jana Pawła II w Zamościu 21.05.06, 21:10
        Witam! Bardzo chętnie dowiedziałabym się jak tam porody w naszym szpitalu.
        Sallyx miała dać znać i sie nie odezwała. Mam nadzieję że wszystko ok. Ciekawa
        jestem bardzo dziewczyny czy umawaiacie sobie panie położne?
    • sallyx Re: SZPITAL J.PAWŁA II ZAMOŚĆ 29.01.06, 16:54
      jeśli możesz napisz kiedy rodzisz?
    • aralkaa Re: SZPITAL J.PAWŁA II ZAMOŚĆ 29.01.06, 17:29
      Witaj!
      Rodziłam tam w grudniu 2004. Wrazenie BAAARDZO pozytywne. Porod z meżem jak
      najbardziej mozliwy (bezpłatnie, luksusowy pokój, swietne łóżko, kanapa dla
      meża, osobna łazienka z prysznicem, gazetki- ja sobie czytałam) warunkiem jest
      ukończona szkola rodzenia, choc niekoniecznie w tym szpitalu, nas tylko zapytano
      czy wogóle bylismy. Nie wiem jak jest ze znieczuleniem, bo gdy poważnie zaczęło
      boleć, to było już za późno na podanie- dostalam tylko 'glupiego jasia'. Położne
      bardzo miłe, wpadaly raz na jakiś czas zapytać jak sie czuje (byłam ciagle pod
      ktg). Dostępna jest takze wanna gdybyś chciała rodzic w wodzie (ale nie mozna
      tam rodzic DO wody, okazało sie, ze to różnica, bo ja akurat tak chciałam). Po
      urodzeniu dziecko jest ci od razu podawane, później lekarki zabieraja je na
      stolik stojacy obok zeby je zmierzyć i zakroplic coś do oczu a potem na chwilke
      wynosza je z pokoju (nie wiem po co, ale mąż był przy maluszku)- akurat wtedy
      mnie szyli. Dostałam znieczulenie miejscowe wiec było oki. Samego ciecia też nie
      czułam, akurat to poloznej wyszło perfekcyjniewink Przez kolejne 2 (bodajze)
      godziny zostałam w pokoju porodów, juz z umytym i ubranym synkiem- ale to
      względy bezpieczeństwa, w razie, gdyby coś sie działo, sala operacyjna była tuż
      obok. To podobno standardowa procedura. Bylismy we 3, światełka delikatne,
      rozproszone, żadnych jarzeniówek. Cisza i spokój. Jasieczek ssał bez problemu a
      my moglismy sie nim nacieszyc. Przez kolejne 3 dni leżalam w sali jednoosobowej,
      akurat mi sie udało. Toaleta na korytarzu, duza i wygodna łazienka z kabiną
      prysznicowa. Minusy: dziecko non stop przy Tobie, zegnajcie marzenia o
      wypoczęciu po porodzie. Głupio pisać, ale nawet do toalety nie mogłam wyjsć,
      chyba, ze ktos u mnie był. Ale moze to przez moj brak asertywnosci, bo polożne
      mialy dyżurke naprzeciwko wiec gdybym poprosila, to pewnie zerknęłyby do
      niego.Wyposazenie pokojów ok- nowe, zadnych obdrapanych scian, wanna dla
      niemowlaka w każdym pokoju i takie specjalne stanowisko do przewijania dziecka
      (ocieplane). Uff, to sie rozpisałam. To teraz podsumuje: SUPER. Naprawdę goraco
      polecam.
      • aralkaa Re: SZPITAL J.PAWŁA II ZAMOŚĆ 29.01.06, 17:31
        Ahh, gdybyś chciała wiedzieć coś jeszcze, to pisz na gazetowy, chętnie ci pomogę.
        • wanilia3 Re: SZPITAL J.PAWŁA II ZAMOŚĆ 09.02.06, 16:15
          Hej Sally i Aralkaa wink widzę że się nie ma co bać i bardzo dobrze smile

Mam termin na 2 maja smile Zaczełam właśnie chodzić do szkoły rodzenia smile

Sally już pewnie urodzilaś malucha (dzisiaj jest 9 luty)-gratulacje, zdrowka
          maluchowi i mamie życzę smile

Aralka Twojemu maleństwu i Tobie życzę zdrówka smile pewnie juz odchowany
          szkrab wink

Bardzo Wam obu dziękuję za opisane warunki smile

Zekomo jak się pytałam to ogólnie nie ma znieczulenia innego niż środki
          przeciwbólowe (bo szpital już nie praktykuje znieczulenia dożylnego czy w
          kręgosłup)... ale w praktyce pewnie na życzzenie i za stosowną opłatą by byla
          możliwość.

Już chciałabym z jednej strony żeby to bylo za mną...a z drugiej się boję...

Najważniejsze aby maluch zdrowy był to już każdy ból zniosę smile

Dziękuję jeszcze raz smile
          pozdrawiam Ciepło
          • wanilia3 W zasadzie mam pytanie 10.02.06, 12:18
            Tak sie zastanawiałam... i czy w Jana Pawła II w Zamościu nacięcie krocza i
            lewatywa jest procedurą standardową? /wydaje mi sie ze lewatywa chyba nie/
            • olgastasz Re: Szkoła rodzenia 13.02.06, 11:08
              Walilia mam pytanie o szkołę rodzenia, chodzisz na "nowy szpital"? Co jest
              potrzebne i ile kosztuje? Mam termin na koniec czerwca więc jeszcze mam trochę
              czasu żeby zacząć chodzić? Jak możesz to napisz jak tam jest i wogóle czy
              chodzisz sama czy z mężem? Pozdrawiam.
              • wanilia3 Re: Szkoła rodzenia 15.02.06, 14:23
                • wanilia3 Co do szkoły rodzenia 15.02.06, 14:37
                  Coś zle nacisnełam i tamten post pusy jest-przepraszam.

Tak chodzę do szkoły rodzenia- jest w Zamościu jedna szkoła i jest w Szpitalu
                  Jana Pawła smile Jest za darmo!! wink
                  Przyjmuja zapisy od 24tygodnia ciąży, trzeba miec zaświadczenie że możesz
                  ćwiczyć/że nie ma przeciwskazań/ poproś lekarza prowadzącego o wystawienie
                  owego papierka. Z tym przychodzisz na do Szkoły rodzenia,/nie potrzebujesz
                  wcześniejszego zapisu czy zgłoszenia telefonicznego/ po prostu przychodzisz i
                  są 2 położne prowadzące /bardzo sympatyczne panie/ którym dajesz owy kwitek i
                  one Cię zapisują. Nawet jak masz przeciwskazania do ćwiczeń możesz uczestniczyć
                  w częsci teoretycznej.
                  Gdyz na początku godzina to część teoretyczna-czyli położne pytają jaki temat
                  interesuje przyszłe mamy i wyjasniają co i jak, odpowiadają na pytania itp.
                  Druga częśc to ćwiczenia oddychania -na krześle, na materacu itp... do tej
                  częsci juz musisz własnie miec owo zaświadczenie ze możesz ćwiczyć.

Szkola rodzenia odbywa sie na 2 pietrze na oddziale rehabilitacji. na samym
                  końcu korytarza-sala ćwiczeń. Zapytasz się... z resztą zobaczysz na pewno panie
                  w ciąży.
                  Szkoła rodzenia odbywa sie we wtorki od godz 16 do 18 ostatnio chcą zminic
                  godziny ze wzgledu ze nawet jest sporo uczestniczek na godzinę 17-19.

Ja sama przychodze-mąż za granicą więc nie mam możliwości z nim chodzic
                  niestety sad((((((( jest pół na pół przychodzą i z mężami i bez panie. Jak kto
                  chce.

Ogólnie zachęcam, bardzo przyjemna atmosfera smile może się jescze spotkamy zanim
                  ja bede rodzic wink
                  miałam nr telefonu-poszukam... i napiszę smile
                  pozdrawiam.
                • wanilia3 Szkoła rodzenia-tel. 15.02.06, 14:49
                  Prowadzące: Kazimiera Roglicka, Anna Bochniak;
                  Kurs: 20godzin.
                  Wtorek-16-18
                  TEl: 677 34 74 (od 7-14.30)
                  677 34 85 (po godz. 14.30)
                  Zapisy od 24 tygodnia ciąży

• olgastasz Re: Szkoła rodzenia-tel. 16.02.06, 11:52
                    Śliczne dzieki za te wiadomości. Może się spodkamy to osobiście podziękuję.
                    Pozdrawiam.
                    • wanilia3 Nie ma za co :-) 16.02.06, 14:57
                      Życzę zdrówka dla Ciebie i maluszka smile
                • olgastasz Re: pytanie o lekarza 20.02.06, 11:16
                  Witaj Walilia mam pytanie do jakiego lekarza chodzisz i gdzie? Jeśli możesz to
                  napisz. Ja chodziłam prywatnie do P. Jezierskiej ale nie byłam zadowolona,
                  teraz chodzę do P. Fedorowicza państwowo i było ok. Zobaczymy jak będzie dalej.
                  Pozdrawiam.
                  • wanilia3 Re: pytanie o lekarza 09.03.06, 17:19
                    Dawno tu nie zaglądałam... dlatego teraz dopiero odpowiadam... Otóż ja chodzę
                    do pani dr. Hasiak państwowo-i jestem bardzo zadowolona z prowadzenia mojej
                    ciąży wink ona w różnych miejsach przyjmuje... ja chodze akurat na kilińskiego
                    do poradni K. Niekoniecznie jestem znawcą co do ginekologów ale w nowym
                    szpitalu zekomo dobrzy są dr.Lipiec, dr.Dziki. Szczerze to nie słyszałam o tych
                    lekarzach co Ty chodzisz... tak ze jak mozesz to podziel sie wrazeniami z
                    prowadzenia ciąży.pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka