Dodaj do ulubionych

moze ktos wie o odwracaniu???

21.02.06, 17:21
moze ktos z Was wie czy u nas w Polsce lekarze podejmuja jakiekolwiek próby
odwracania dziecka ktore jest w polozeniu posladkowym?Moze ktoras z Was byla
w podobnej sytuacji lub cos wie na ten temat.Dzieki za pomoc!!!p.s chodzi o
ciaze kolejna nie pierwsza(bo wiem ze przy pierwszej przewaznie jest cc)
Obserwuj wątek
    • moreno500 Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 21.02.06, 17:35
      w Warszawie szpital na Żelaznej stosuje z dużymi sukcesami odwracanie dzieci
      przez brzuch
      • gosia4567 moreno 500 21.02.06, 17:46
        ale nie wiesz czy tylko tam ?ja bede rodzic w praskim
        • moreno500 Re: moreno 500 21.02.06, 17:51
          moja córka się przekręciła w 36 tc, także nie dane mi było tego spróbować. mój
          lekarz powiedział mi, że na Żelaznej stosują coś takiego, z dużymi sukcesami,
          tam jest jakiś profesor, który to propaguje. Lekarz mówił mi, że jak pracował w
          innym szpitalu, to się z tego nasmiewali i nie wierzyli, a jak to potem
          zobaczył na Żelaznej, to był w szoku, że to tak ładnie idzie i tak często się
          udaje. Oczywiście nie robią tego na siłę, jeśli dziecko nie chce, to nie. Nie
          wiem, czy robią to też gdzie indziej.....
          • vik_vik Re: moreno 500 28.02.06, 23:09
          • vik_vik zelazna 28.02.06, 23:10
            na szkole rodzenia z zelaznej propoowano nam ze faktycznie na zelaznej to
            robia, z sukcesem ok 75% przypadkow. ponic to bardzo krotki zabieg i warto
            sprobowac.
    • kangielka Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 21.02.06, 18:20
      Moja córka była odwracana 9 stycznia na Żelaznej. Robił to dr. Kukulski.
      Niesamowite! Byłam wtedy w 38 tygodniu ciąży. Położenie miednicowe. Była to
      moja pierwsza ciąża, a więc pewnie przy kolejnych też jest wykonywane to
      obracanie. Cały obrót trwał ok 4 minut, ale lekarz był przygotowany na
      ewentualny poród. Odbywało się to na sali porodowej pod ktg, usg i kroplówką (z
      jakąś substancją rozkórczową). Wiele osób było przerażonych, gdy opowiadałam
      im, że miałam przekręcane dziecko przez powłoki brzuszne (w tym także lekarze),
      ale ja uważam, że to cudowne, że dane mi było urodzić naturalnie. Do obrotu
      zewnętrznego musza istnieć odpowiednie warunki i u kobiety (odpowiednia ilość
      wód płodowych, szerokość miednicy) i u dziecka (nie za duże). Jeśli masz
      jeszcze jakieś pytania to chętnie według możliwości odpowiem. Mam nadzieję, że
      i tobie się uda!!!
      • ariella Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 21.02.06, 19:08
        Hi, ja tez mialam posladki i lekarz na Zelaznej powiedzial, ze albo psn albo
        cc, ale odwracania nie radzi. Zreszta i tak bym sie nie zgodzila bo chcialam
        miec cc. Tna tam super, polecam.
        Z tego co slyszalam odwracanie jest dosc ryzykowne, moj gin prowadzacy
        absolutnie mi zabronil (nie mial zwiazku z moim porodem, wiec nie chodzilo o ew
        kase za cc czy cos takiego).
        Gdybys miala miec cc to ja polecam, porod rewelka.
        • moreno500 Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 21.02.06, 19:59
          większość lekarzy odradza przekręcanie, dziwne, że z Żelaznej odradzają, bo to
          chyba jedyny szpital stosujący tę metodę. a przy drugim porodzie położenie
          miednicowe nie jest wskazaniem do cc
          • laminja Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 23.02.06, 11:04
            bo odwracanie może być ryzykowne jeśli nie są spełnione pewne warunki. Lekarze
            się boją. Większość lekarzy tego nie umie zrobić, więc krytykują takie
            postępowanie. Ponadto na Żelaznej ułożenie miednicowe u pieworódki jest
            wskazaniem do cc, więc raczej się nie obraca dzieci. Są jednak lekarze, którzy
            to potrafią, najważniejsze jest jednak czy kobieta chce żeby taki zabieg został
            u niej zastosowany i czy spełnione są odpowiednie warunki.
      • gosia4567 Re: kangielka 22.02.06, 11:27
        A czy porod odbyl sie zaraz po tym odwracaniu???
    • karolcia86 Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 21.02.06, 19:33
      Spróbuj poćwiczyć, znam przypadki że pomogło.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=35343347&a=35387608
      • amwaw Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 21.02.06, 20:07
        Mi pomogły ćwiczenia.
        Jeżeli chodzi o przekręcanie jeszcze dr Zwoliński( kiedyś Madalińskiego, a
        teraz??) jest w tym bardzo dobry, ma 75% skuteczność.
        • gosia4567 Re:gosia4567 22.02.06, 11:22
          Dzieki za wszelkie informacje!!!Moj lekarz jak powiedzialam ze takie obracanie
          to ryzyko zapytal kto mi tak powiedzial.Przeciez slyszalam wiele opinii na ten
          temat takze od innego lekarza i duzo tez czytatalam (w pewnej ksiazce bylo
          napisane ze taki obrot wymaga wprawy doswiadczonego lekarza oraz ze rzadko sie
          wykonuje ze wzgledu na ryzyko wielu powiklan).Moze jak sie odwroci samoistnie
          problem sie rozwiaze ale co jak nie?A nie wiecie czy na taki zabieg konieczna
          jest moja zgoda???
          • moreno500 Re:gosia4567 22.02.06, 12:30
            problem polega na tym, że większość literatury mówi o zupełnie innym sposobie
            przekręcania dzieci, niż tym przez powłoki brzuszne, stosowanym na Żelaznej.
            jak słyszałaś, kontrolują całe przekręcanie przy użyciu USG, KTG i są gotowi w
            każdej chwili do ew. porodu lub cesarki. moim zdaniem większe ryzyko niesie
            poród pośladkowy, ale to może wynikać z przykrych doświadczeń mojej mamy, może
            nie jestem przez nie obiektywna.
          • amwaw Re:gosia4567 22.02.06, 14:09
            konieczna
          • earl.grey Re:gosia4567 22.02.06, 19:39
            na k.a.ż.d.y zabieg potrzeban jest twoja zgoda.
            Ja bym na twoim miejscu doczytała i ewentualnie skonsultowała się z innym
            lekarzem (lub kilkoma).
    • kropek47 Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 22.02.06, 11:39
      Szpital na Kasprzaka. Dr Raczynski.
      Ale czy jest dobry to nie wiem - wiem tylko ze praktykuja obracanie w IMID
      • moni73 Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 23.02.06, 10:57
        Obecnie jestem w 39 tygodniu ciazy i moje dziecko jest ulozone posladkowo. Jest
        to kolejna ciaza. Od dawna dowiaduje sie o porod- czy naturalny czy cc, a takze
        o odwracanie. Moj lekarz a takze kilku innych (z krakowskiej kliniki na
        kopernika)zdecydowanie mowi: tego dzis nie wolno robic- to traktuje sie jako
        blad w sztuce lekarskiej. Po prostu ryzyko jest za duze.
        Wiec dalam sobie z tematem spokoj, i aktualnie nie wiem jak bede rodzic- czy
        naturalnie czy cc- to ponoc rozstrzyga sie w czasie porodu
        Tak naprawde jesli trafisz na lekarza ktory sie tego podejmie itak decyzja
        nalezy do Ciebie.
    • kangielka Re: moze ktos wie o odwracaniu??? 23.02.06, 20:45
      Po obrocie dzień zostałam jeszcze w szpitalu na Żelaznej na kontrolę, gdyby coś
      zaczęło się dziać, nastęnego dnia wyszłam do domu, a dwa dni później dopiero
      odeszły mi wody i pojechałam do szpitala jak do normalnego porodu. Gdybym miała
      się drugi raz decydować na obrót, podjęła bym taką samą decyzję. Moja doktor z
      Żelaznej mówiła, że obroty zewnętrzne stosowano kiedyś, potem zaprzestano, a
      teraz się do nich powraca. Życzę Ci podjęcia dobrej, mądrej decyzji!!!
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka