Dodaj do ulubionych

Ranking szkół rodzenia - Wrocław

13.03.06, 13:06
Witam,
ponieważ mam problem z wyborem szkoły, a czas ucieka, chciałabym prosic Was o
pomoc.Piszcie, do której szkoły uczęszczałyście, czy jesteście zadowolone, i
ewentualnie prz jakich szpitalach funkcjonują lub z jakimi szpitalami
współpracują.Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • szarlota123 Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 13.03.06, 13:14
      Ja zapisałam sie do szkoły na ostrowskiego, ale zajecia zacynam dopiero w
      czwartek.
      Pozdr
      • galway1 Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 13.03.06, 13:30
        a czym się kierowałaś przy wyborze?I jak oni wyglądaja cenowo i programowo.W
        sumie to na ostrowskiego miałabym najbliżej smile
        • szarlota123 Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 13.03.06, 14:10
          Ta szkoła jest rekomendowana przez instytyut pampersa.
          niemowle.onet.pl/szkoly.html
          No i nie ukrywam, że odległość też miała dużo do powiedzenia.
          A w którym jestes tygodniu?
          Pozdr
          • galway1 Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 13.03.06, 14:13
            Jestem w 24 tyg, a Ty?Tez sugeruję się tą listą na stronie Instytutu Pampersa
            no i robię rozeznanie.A jak ta szkoła na Ostrowskiego wygląda cenowo, i ile
            godzin przewiduje kurs?
      • bucolic Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 08.09.14, 22:17
        Ja mogę szczerze polecić szkołę rodzenia u sióstr Boromeuszek we Wro. Skorzystaliśmy z mężem w zeszłym roku przed narodzeniem naszego syna. Sale dobrze wyposażone, kadra prowadzące bardzo kompetentna, doświadczona i przemiła! smile Zajęcia prowadzone na prawdę na wysokim poziomie. Jesteśmy baaardzo zadowoleni.
        ...a w sali obok zawsze jakiś słodki poczęstunek i kawa z herbatką... smile
    • szarlota123 Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 13.03.06, 14:23
      szkoła kosztuje 300zł
      U mnie kurs zaczyna sie 16 marca i konczy sie 25 kwietnia. Dwa razy w tygodniu
      po dwie godziny. Zobaczymy co powie na to moj mażsmile)))
      • dorotamoron Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 13.03.06, 22:22
        Ja chodziłam do Bocianka - przy klinice na Chałubińskiego i gorąco polecam -
        zajęcia super, prowadzący też. Kurs trwał 7 tygodni - 2 razy w tyg po 1,5 godz
        i kosztował 200zł (nie wiem czy nic sie nie zmienilo). Ale jeśli macie już
        upatrzony szpital to dobrze pomyśleć o szkole związanej z tym szpitalem -
        szkoła rodzenia jest w szpitalu na dyrekcyjnej (niestety przed poludniem tylko)
        i są 2 szkoły rodzenia położnych z Brochowa - jedna w szpitalu na Brochowie D.
        Fortunko, a druga gdzieś bliżej centrum, ale dokładnie nie wiem.
        Pozdrawiam!
        • aneta_fr Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 15.03.06, 20:35
          my chodzilismy do szkoly na Pl. Bzowym (kolo Hallera) prowadzonej przez bardzo
          mila polozna z Brochowa - Henie Kukurowska. Bylismy bardzo zadowoleni. Dziesiec
          2-godzinnych zajec (5tyg), informacje nt. ciazy, porodu, pologu, karmienia,
          troche praktyki (kąpanie, przewijanie, przystawianie do piersi - wprawdzie
          lalki ale zawsze cos wink, spotkanie z pediatra. Rowniez nauka oddychania. Moj
          partner mial obiekcje czy to nie wyrzucone pieniadze - 300zl (bo czegoz go tam
          moga nauczycwink ale juz po pierwszych zajeciach zmienil zdanie - mysle ze
          szczegolnie jemu duzo daly te zajecia, choc nie ukrywam ze dla mnie, pomimo ze
          cos niecos wczesniej czytalam i slyszalam, tez byly ciekawe. Henia bardzo
          ladnie podkreslala role mezczyzny w calym tym zamieszaniu pt.
          ciaza/porod/polog/opieka nad dzieckim i widzialam jak moj mezczyzna byl coraz
          bardziej dumny z tego jak bardzo bedzie mogl byc pomocny i jak wiele bedzie od
          niego zalezalo!smile Moglismy sie rowniez umowic z Henia na dogodny wieczor kiedy
          miala dyzur i poogladac oddzial i sale do porodow rodzinnych (ciagle sie wahamy
          czy Brochow czy Trzebnica.. - choc sie moze okazac ze nie bedzie miejsca ani tu
          ani tu i wtedy bedzie "wesolo" wink
      • jooska2 Re: szarlota 15.03.06, 09:28
        kochana, baz uprzejma po pierwszych lekcjach podzielic sie odczuciami co to tej
        szkoly i prowadzacej. prowadzi ja jakas polozna z brochowa ??
        ja sie tez nad nia zastanawiam, bo na brochow mam piekielnie daleko i wolalabym
        chodzic tutaj na ostrowskiego.
        pozdrawiam i czekam na pierwsze wiesci smile
        • szarlota123 Re: szarlota 15.03.06, 09:34
          napisze o moich odczuciach. A szkołe prowadzi pani ewa tomczyk, połozna z
          brochowa
    • ciapek7 Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 14.03.06, 19:27
      www.szkolarodzenia.net
      Chodziłam tam i polecam , zajęcia na Długosza i na Krzyckiej
      • kozaczek25 Sage Femme 15.03.06, 13:10
        To ta sama szkola co pisala ciapek7. Goraco polecam, tez tam chodzilam.Prowadzi
        ja przesympatyczna polozna z Kamienskiego,sa spotkania z
        pediatra,psychologiem,cwiczenia,zajecia praktyczne, np.kapiel bobaska i wiele
        innych ciekawych rzeczy. Buziak!
    • spa2007 Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 04.09.13, 20:26
      napiszę parę słow o darmowej szkole rodzenia PCZ - Polskie Centrum Zdrowia, ul. Legnicka. jestem w trakcie uczęszczania do tej szkoły.
      zalety:
      -darmowa
      -ciekawe tematy
      -prowadząca p. Agnieszka Czajkowska - ale już niedługo, bo też jest w ciąży, więc...wink
      koniec zalet.
      Wady:
      -29(!!) osobnych spotkań, kazde po 1 godzinie,niektóre tematy sztucznie rozwleczone, można by było połaczyć i nie tracić czasu na dojazdy.
      -zapisać można się dopiero po 20 t.c., w związku z tym nie sposób zdążyć z programem przed porodem, chyba, że będzie się uczęszczało z przenoszoną ciążą,heh
      -odwołane zajęcia z winy szkoły są praktycznie nie do odrobienia - co prawda poinformowano mnie, że można odrobić 2 zaległe zajęcia, ale była to zwykła ściema - po ustaleniu terminarza spotkań okazało się, że zostają mi 3! zajęcia po terminie porodu, czyli plan szedł dalej swoim torem, żadnych dodatkowych spotkań nie zorganizowano, żeby odrobić te stracone, a jeśli mój poród wystąpi 2 tyg.przed teminem to przepada mi 7! zajęć. Nie wiem kto układał ten plan zajęć, ale jest beznadziejny! szkoła powinna się kończyć najpóźniej na 2 tyg.przed terminem, a nie 2 tyg. po terminie... wychodzi na to, ze powinnam uczęszczać do szkoły dopóki mi wody nie odejdą...albo i poród może by odbierała pani położna w szkole od razu wink wtedy teorię można byłoby przełożyć bezpośrednio na praktykę.
      -niezrealizowane zajęcia można odrobić rzeczywiście, ale odpłatnie, bo jak to się tłumaczą: NFZ ich rozlicza z zajęc, to nie mogą zorganizować dodatkowych terminów dla zajęc, które się nie odbyły, bo NFZ im nie zapłaci... tylko ciekawe, jak zostały rozliczone te odwołane zajęcia.
      -Na zajęciach nie odbywają się żadne ćwiczenia gimnastyczne, dopiero moja położna uświadomiła mi, że to się mija z ideą szkoły rodzenia, gdzie powinno się poświęcić 20h na teorię i 20h na praktykę, w tym ćwiczenia gimnastyczne właśnie, porównując teraz z ofertą innych-płatnych niestety wink - szkół takie ćwiczenia są w ofercie.
      Podsumowując, jeśli ktoś się skusi na darmochę z NFZ, to naprawdę to przemyślcie, czy chcecie się stresować, że najeżdzicie sie do szkoły a na koniec i tak umkną Wam najważniejsze zagadnienia, bo nawet w idealnej sytuacji, gdy odbędą się wszystkie zajęcia, nie sposób ich zrealizować w rozsądnym terminie przed porodem.
      Najlepiej byłoby zapisać się w 16tym t.c. i naściemniać, ze to już 21 i odpowiednio przesunąc planowany termin porodu wink mi nikt nie sprawdzał, czy t.c. i temin porodu są prawdziwe.wink
      • ania.jedrowko Re: Ranking szkół rodzenia - Wrocław 10.09.13, 13:10
        Dzięki za informację spa, rozważałam tą szkołe rodzenia, ostatecznie wybrałam szkołe rodzenia przy ul. Swobodnej, prowadzi je p. Kusiak, co prawda szkoła płatna, ale do tej szkoły chodziła moja kumpela z pracy i była zadowolona. Zaczynam na początku października.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka