Dodaj do ulubionych

Swissmed - Gdańsk - czy warto

11.05.06, 11:46
Witajcie kochane,
Wiem, że temat dot. tej kliniki był już kilkakrotnie poruszany na forum, ale
znalazłam jedynie starsze posty. Może któraś z Was rodziła badź jest
zdecydowana na poród w tej klinice. Pytam, bo mną samą targają wątpliwości.
Leczę się u lekarza z tej kliniki i zastanawiam się czy warto wydać sporo
kasy by do końca być pod jego opieką czy zdecydować się na poród w państwowym
szpitalu w miejscowości, w której mieszkam. Dodam, że wśród rodzących szpital
miejscowy cieszy się dość dobrą opinią, ale w środowisku medycznym Trójmiasta
wręcz przeciwnie. Już jestem totalnie zakręcona. W ciąży muszę być
szczególnie ostrożna, cały czas zgodnie z zaleceniami chuchuam i dmucham na
siebie (były też problemy z zajściem) i trochę się boję, że w trakcie porodu
nie będę miała zbyt dobrej opieki medycznej i cały wysiłek by maluch urodził
się zdrowy pójdzie na marne. P.S. Od miejscowych ginekologów musiałam
się "wynieść" po przez kilka lat "leczyli" mnie tak, że w efekcie groziła
bezpłodność i jak mam teraz im zaufać.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi,
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • liwilla1 Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 12.05.06, 16:59
      tez poczatkowo chcialam rodzic w swissmedzie, bylam na dniach "otwartych
      drzwi"-bardzo mi sie podobalo, kase potrzebna tez mam, ale w koncu pomysl
      odpadl. Pytalam sie lekarzy, w tym mojego zaufanego lekarza rodzinnego-odradzal.
      Swissmed jest sliczny, czysciutki i pachnacy, ale jak cos sie dzieje zle z
      malenstwem czy matka, to pakuja w karetke i wioza na Zaspe badz Kliniczna. A ja
      wole miec Oion dla noworodkow pod bokiem (mam nadzieje, ze nie bedziemy musieli
      w ogole z niego korzystac) niz w drugim szpitalu.
      Pozdrawiam i zycze madrego wyboru, bo nie zawsze wszystko zloto co sie swieci

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20704;116/st/20060605/k/6b73/preg.png
      • marik19 Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 14.05.06, 22:24
        Opieka jak wszędzie ,położne też jak się trafi.Te 3000 oddaj dla dziecka,dobrze
        Ci radzę.
      • miryw Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 15.05.06, 12:22
        Z tym wożeniem na Kliniczna to bzdura. Maja bardzo dobry sprzet reanimacyjny dla
        noworodkow, inkubatory itp
        • liwilla1 Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 16.05.06, 14:13
          raczej nie bzdura-tak mowili mi wszyscy lekarze, u ktorych bylam (4 osoby-u 3
          bylam prywatnie) i wszyscy mi odradzali, wczoraj slyszalam tez negatywna opinie
          dziewczyny, ktora tam rodzila-ze za 3 tys to naprawde spodziewalam sie super
          traktowania, a ponoc czula sie olewana, lekarz przychodzil rzadko i o niczym nie
          informowal itd.
          Ja bede rodzic na Zaspie, tez ponoc nie jest rozowo, ale za zaoszczedzone
          pieniazki pozniej oslodzimy sobie zycie troche big_grin
    • karolcia86 Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 16.05.06, 10:13
      Też się na nim zastanawiałam, ale doszłam do wniosku, że to w końcu ci sami
      lekarze i położne, które pracują lub pracowały w innych gdańskich szpitalach. I
      odpuściłam.
      • kalina01 Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 17.05.06, 09:38
        Podsylam link:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=617&w=34542048&a=34814854
        Kilka znajomych tam rodzilo i obylo sie bez zgryzliwych poloznych, olewajacych
        lekarzy itp. Opieka wg nich spoko, a zzo masz w standardzie /w odroznieniu od
        Zaspy, gdzie nawet za kase 500zl ci go nie podadza, nie mowiac o Klinicznej czy
        Redlowie/. Chyba ze masz lekarza prowadzacego w ktoryms z panstwowych szpitali,
        ktory moze byc pod reka w trakcie porodu, to jest to jakas gwarancja, ze sie
        toba zajma i warto trzymac sie tego szpitala.
        • mycha79 Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 17.05.06, 13:00
          wszystko zależy od podejścia. W zyciu nie wydałabym kilku tysięcy, żeby rodzić
          w prywatnej klinice. Ale jesli chce się mieć wygody i ma sie duże wymagania to
          rozumiem panie, które się na to decydują. Wiele szpitali ma odnowione
          porodówki, położne będą miłe jesli je tez się będzie traktowało uprzejmie a nie
          jak służące. Ja przynajmniej zawsze trafiałam na dobra i sympatyczną opiekę w
          szpitalu. Zły dzien sie moze zdarzyc kazdemu. Jesli chodzi o znieczulenie to
          nie jestem jego zwolenniczką. To samo sie tyczy CC. Ale to tylko moja opinia.
          Życzę wszystkim szybciutkich i jak najmniej bolesnych porodów.
          • kasiek123 Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 17.05.06, 20:50
            Hmm-a ja w zyciu nie ryzykowalabym, przeczywawszy opinie rodzacych,
            bezpieczenstwa swojego i maluszka. Chocbym miala wziac kredyt lub przerzucac
            palety w hipermarkecie wybralabym albo prywatny szpital albo oplaconego
            lekarza, polozna i byc moze znieczulenie w panstwowym szpitalu /co na to samo
            finansowo wyjdzie/.
            • malwinette Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 27.05.06, 14:13
              Ja rodze w swissmedzie w lipcu. ja zdecedowałam sie na ten szpital ponieważ:
              1. nie opóźniają cc w razie komplikacji ( lekarz mówił, że robią przynajmniej
              pół godziny szybciej niz w państwowym)2. nie dają sie meczyc podczas porodu(
              zzo a jak nie idzie to cc )3. naucza mnie karmićsmile4.3 tyś zł za komfort podczas
              porodu i świadomość że w danej chwili jest sie jedyną rodzącą dla lekarza i
              całego zespołu to nie jest dużo.
              • nann Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 27.05.06, 15:29
                Nie,ale tego to juz nie wytrzymalam !!!!

malwinette napisała:

> Ja rodze w swissmedzie w lipcu. ja zdecedowałam sie na ten szpital ponieważ:
                > 1. nie opóźniają cc w razie komplikacji ( lekarz mówił, że robią przynajmniej
                > pół godziny szybciej niz w państwowym)

Pol godziny ???? Zastanow sie co mowisz !
                Jesli wypadnie pepowina, oddziela sie lozysko to w panstwowym szpitalu odlicza
                sie pol godziny??? A planowane ciecie w panstwowym szpitalu planuje sie na 8
                rano a w Swissmedzie na 7 30 ???

2. nie dają sie meczyc podczas porodu(
                > zzo a jak nie idzie to cc )

A mowili cos, ze do ZZO trzeba miec dobra akcje i rozwarcie min 3-4 cm? A do
                tego momentu czasami mozna sie juz nameczyc.

3. naucza mnie karmićsmile

W ciagu 3 dob, daja gwarancje braku klopotow z karmieniem. Ciekawa co za
                geniusze tam pracuja. I zagwarantuja, ze pokarmu bedzie dosc, dziecko bedzie
                ssalo a po wyjsciu do domu nie bedzie nawalu.
                4.3 tyś zł za komfort podczas
                >
                > porodu i świadomość że w danej chwili jest sie jedyną rodzącą dla lekarza i
                > całego zespołu to nie jest dużo.

Jezeli akurat bedziesz jedyna rodzaca w calym szpitalu.
                Nie mam nic przeciwko Swissmedopodobnym, ale to chyba lekka przesada.
                • marik19 Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 27.05.06, 15:39
                  nann BRAWO ,popieram każde Twoje słowo a z wiarygodnych żródeł wiem ,że
                  pediatra pełni dyżur "na telefon" czyli jak się personelowi wydaje ,że coś
                  będzie nie tak to wzywają pediatrę.Ciekawe co będzie jak pediatrę zawiadomią za
                  póżno?
                • malwinette Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 27.05.06, 17:13
                  Ale mi się dostało!!Mój post był odpowiedzią, na pytanie , czy warto zdecydować
                  sie na swissmed, więc odpowiedziałam, dlaczego JA akurat uważam, że warto...
                  Apropo nie opóźnania cc lekarz miał na myśli sytuację, która czesto zdaża się w
                  szpitalu np. wojewódzkim w Gdańsku, gdy poród się przedłuża , a lekarze
                  nastawieni na poród naturalny dają jeszcze szanse rodzącej na to właśnie
                  naturalne urodzenie...
                  Apropo zzo to wiem, że trzeba mieć odpowiednie rozwarcie, jednak w państwowych
                  szpitalach w Gdańsku nawet przy tym rozwarciu trzeba się naprosić o zzo, nawet
                  gdy jest dodatkowo płatne i czekać długo na anestezjologa, który zajmuje sie w
                  tym czasie kimś innym...
                  Apropo karmienia miałam na myśli pomoc położnych

Nie wiem skąd tyle wrzasku w wypowiedzi nann, nie wiem czy nann jest w ciąży,
                  czy rodziła w "standardowych" warunkach, czy jest połozną, która zarabia
                  700zł/miesięcznie, czy może nie ma grosza przy duszy i znieść nie może, ze ktoś
                  inny mawink
                  • be.w Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 27.05.06, 22:41
                    malwinette powiedz ktore dziecko urodzisz w lipcu?skoro wszystko tak dobrze
                    wiesz to pewnie nie pierwsze?ja urodzilam swoja 1,5 roczna corke w wojewodzkim i
                    nestepne tez tam urodze.pieniadze nie graja tu zadnej roli.chodzi o faktycznie
                    dobra opieke nad matka i dzieckiem.a w swissmedzie chodzi o snobizm!!w szpitalu
                    wojewodzkim sa wspaniali lekarze z ordynatorem na czele oraz cudowne polozne i
                    pisze to z wlasnego doswiadczenia a nie przytaczam slowa znajomej choc wiele
                    kolezanek rodzilo tez tam i sa bardzo zadowolone.w swissmedzie pracuje moja
                    siostra i moze potwierdzic ze rodza tam snoby lub spanikowane przyszle
                    matki,ktore po prostu sie boja i wola sie zapozyczyc lub oddac wszystkie
                    oszczednosci zamiast urodzic w panstwowym szpitalu.dziewczyny porod przeszly
                    miliardy kobiet.pomyslcie o warunkach w jakich rodzily nasze matki!!dzisiejsze
                    panstwowe szpitale bylyby dla nich czyms nierealnym poniewaz jest w nich tak
                    wspaniale.naprawde nie trzeba wydawac 4.5 tys. zeby bardzo milo wspominac porod
                    dziecka,chyba ze zamiast dwuosobowej czystej i milej sali wymaga sie wlasnego
                    pokoju z tv samej satysfakcji ze przeznaczylo sie na porod tyle
                    pieniedzy.....same zdecydujcie co wybrac....
                    • be.w Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 27.05.06, 22:48
                      i jeszcze dodam ze pomoc poloznych w swzpitalu wojewodzkim po urodzeniu malej
                      byla nieoceniona.nauczylam sie karmic coreczke i uzyskalam wspaniala pomoc
                      podczas nawalu pokarmu.polozne na kazdej zmianie nie mialy chwili wytchnienia i
                      byly na kazde zawolanie a i bez wzywania sprawdzaly czy wszystko ok.przez caly
                      pobyt wydalam 100 zl za porod rodzinny i 100 zl za porod w wannie.i jeszcze raz
                      podkresle ze moglabym wydac kilka tysiecy na porod w prywatnej klinice bez
                      zadnego uszczerbku finansowego ale doceniam panstwowe i nie naleze do SNOBOW.
                      MOJA ANULKA
                      ANIA DZISIAJ MA
                      • jpuz Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 29.05.06, 13:56
                        Drogie Panie

Po co tyle agresji w niewinnym wątku. Ktoś zapytał czy warto i oczekiwal
                        obiektywnych opowiedzi. A nie wyzwisk i oskarzeń o snobizm.
                        Jeżeli w okolicy znajduje sie prywatna klinika to każdy ma prawo z niej
                        korzystać z różnych względów. Jakoś snobizmem nie nazywacie chodzenia prywatnie
                        do lekarzy i na USG 3D, 4D, testy pappa, nagrywania waszych fasolek,
                        dzidziusiów na video, cd (za to wszystko trzeba zaplacić) itp.
                        Drogie zainteresowane ja rozważam Swissmed dlatego że szefem oddzialu
                        położniczego jest dr Wójcik - lekarz o wspaniałej opinii (takze na tym forum).
                        Ze względow charakterologicznych (nie cierpię tłumu i jestenm
                        raczej "samotnikiem"), chcę mieć osobną salkę po porodzie, chcę mieć ładnie i
                        czysto i cicho. Taki snobizm z mojej strony.
                        A tak na marginesie (w pańswtowoym szpitalu położna 300 zł, własny lekarz do
                        porodu 500 - 1000 zl, zzo 500 zł, osobna salka 100 - 500 zl, porod rodzinny
                        100 - 300 zł - wychodzi jakieś 2500 - taki snobizm)
                      • kalina01 Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 29.05.06, 20:24
                        A propos wojewodzkiego; kolezanka po odejsciu wod i dojechaniu na izbe przyjec
                        uslyszala od poloznej, ze skoro nie ma skurczy to polozy ja na patologii-na co
                        znajoma mowi jej, ze dziecko zyje po odejsciu wod 12 godzin, po czym wszedl
                        przypadkiem poloznik i natychmiast kazal ja wiezc na sale porodowa.
                        Nie zaliczam sie ani do snobow ani spanikowanych-znam realia szpitali
                        panstwowych. Mozna trafic super, mozna trafic nieciekawie. Po prostu wole miec
                        gwarancje ze wszystko bedzie ok.
                        • nann Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 30.05.06, 08:07
                          Hejsmile
                          Ja na nikogo nie krzyczalam wink
                          Chcialam tylko zaznaczyc, ze wg mnie ze Swissmedem jest jak ze wszystkim innym.
                          Sa osoby ktore sobie bardzo chwala i sa te srednio zadowolone. Tak jak i w
                          panstwowych szpitalach sa te i mniej i bardziej zadowolone. Jak i ze szkola dla
                          dziecka, mozna byc zachwyconym publiczna placowka i wychowawczynia z
                          przydzialu, a srednio zadowolonym z wychowawczyni w prywatej szkole za sporo
                          kasy.
                          Tylko jesli idziesz do panswowego szpitala i cos jest nie tak, zawsze sie
                          zastanawiasz, czy w prywatnym nie byloby lepiej. W jesli w tym prywatnym nie
                          wszystko spelnia Twoje oczekiwania, mozesz co najwyzej sobie pluc w brode i
                          zalowac wydanej forsy.
                          BTW w Swissmedzie sale sa dwuosobowe wink
    • goche Re: Swissmed - Gdańsk - czy warto 31.05.06, 21:06
      Myslę, że warto jeśli wszystko odbędzie się bez komplikacji. Ale to zawsze jest
      ryzyko. Ja osobiście tez rozważałam Swissmed, ale mam wspaniałego lekarza z
      wojewódzkiego i położną, na która wolę przeznaczyć kasę i wg mnie to jest
      wystarczająca gwarancja że poród będzie komfortowy. A w razie czego całe
      zaplecze jest na miejscu. Dla zwolenniczek pojedynczych sal na położnictwie za
      dodatkową opłata można miec i ten komfort, chociaż obecność jeszcze jednej
      osoby bardzo sie przydaje (wymiana doświadczeń i ewentualna pomoc, gdy chce sie
      np. iść pod prysznic).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka