Dodaj do ulubionych

CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY!

30.09.06, 15:25
cześć!Rodziłam w CSK Katowicach Ligocie w 1 klinice.Ze względu na problemy w
ciąży leżałam najpierw na patologii ciąży a po porodzie na
położnictwie.trwało to dosyć długo bo prawie 3 tygodnie , miałam więc
mozliwość dokładnie przyjrzeć się jak tam jest. I powiem Wam że WSPANIALE!
Opieka lekarska , położnych i pielęgniarek od dzieci naprawdę bez
zarzutu.Wszyscy byli pomocni i mili chociaż zdarzało się że trafiło się na
lekko " zniecierpliwioną osobę ".Chciałam jednak wyróżnić parę osób, które
były naprawdę wspaniałe!Na porodówce pani KRYSIA - taka prawdziwie matkująca
rodzącym ,na oddziale wspaniała pani KASIA i ULA - nazwałyśmy je NASZYMI
ANIOŁAMI!Doktor Włoch - kompetentny , delikatny i wyrozumiały!Często były
wizyty profesora SIKORY ,który dokładnie nam mówił co się dzieje i jakie są
plany co do dalszego naszego pobytu.To nam bardzo pomagało.Reasumując ,
jestem naprawdę bardzo zadowolona że w tych naprawdę trudnych dla mnie
chwilach byłam pod taką opieką.Przyszłe mamy - nie bójcie się , w tym
szpitalu jest naprawdę dobrze!
Obserwuj wątek
    • basiss Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 30.09.06, 17:03
      Witaj szukam włąsnie jakiś informacji. Moja dzidzia ma wade nereczki i wiem ze tam po ur mialaby kompoleksowa opieke. Jak na razie mam rodzic tez w b.dobrym szpitali Godula Ruda Śląska ale biore opcje juz Katowice ze wzgledu na badania malego.Napisz Kochana co powinnam zabrac tam do szpitala:
      1. czy ubranka dla dzidzi?
      2. Ja do porodu te podkłady zapewne, maszynke tez do golenia?

Bede wdzieczna za informacje? Miałąs tam tez swojego lek czy po prostu tak trafiłas .Dziekuje z góry.
      • kalineczka10 Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 30.09.06, 17:46
        dla dzidziusia trzeba wziąść ubranka ( najlepiej 3 zmiany),pampersy i
        chusteczki do mycia,rożek i kocyk.Ja miałam cesarkę więc byłam ogolona na
        oddziale ( mają tam i zwykłe maszynki oczywiście z nowymi zyletkami a ja
        poprosiłam o jednorazówkę i taką mi dali)ale dziewczyny,które rodziły sn,były
        tylko delikatnie podgalane na porodówce. Do porodu musisz mieć podkłady na
        łóżko i podkłady bella dla siebie ( można je kupić w kiosku w csk ).Po porodzie
        wskazane jest picie dużo wody mineralnej , a po cc w 1 i 2 dzień trzeba
        koniecznie wypić po 2 litry dziennie, w 2 dobie zrobili mi małą lewatywę i
        mogłam jeść niesłodzone sucharki - pycha!Dla siebie weż conajmniej 3 koszule na
        zmianę , codziennie przez 3 dni po cc zmieniały aniołki pościel i prosiły o
        zmianę koszuli , jak ktoś nie miał swojej to dawały szpitalną.Nie bój się ,
        będzie dobrze , ja nie miałam swojego lekarza , trafiłam tam ze szpitala z
        Mikołowa i jestem naprawdę bardzo zadowolona.
    • basiss Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 01.10.06, 20:26
      Bardzo dziekuje za odp. w pt mam wizyte u urologa ktory pracuje w tym szpitalu chodzi mi o mojego synka jezeli bedzie nalegal na porod w k-cach chyba sie zdecyduje. Przeciez pomoga wszedzie tak samo.Dziekuje
      • lilka114 Re: pytanko do kalineczki 02.10.06, 14:39
        Też sie wybieram rodzić do CSK ale dopiero w styczniusmile Mój lekarz jest z I
        kliniki wiec pewnie tam trafię. Kalineczko czyli z kosmetyków tylko chusteczki?
        a czy jest dostepna tam jakas lista rzeczy które trzeba miec ze sobą? i powiedz
        jak jest z opieka nad noworodkiem? Trzeba samemu wszystko robic tzn nie wiem
        przewijac itd czy robia to pielegniarki? I jak jest z karmieniem, pomagają
        przystawić do piersi itp? Do porodu jeszcze prawie 4 miesiace ale już
        intensywnie o tym myslęsmile
        • kalineczka10 Re: pytanko do kalineczki 02.10.06, 15:33
          Ja miałam cc , dzidzia czekała na mnie w inkubatorze na porodówce,ale jak mnie
          przywieżli z sali operacyjnej to okazało się ,że trochę zmarzła i wzięli ją na
          oddział żeby się ogrzała.Na porodówce leżałam jeszcze 2 godziny a potem
          zawieżli mnie na oddział.Tam s.Kasia poszła na noworodki i przywiozła mi moją
          córunię.Dzidzią zajmują się pielęgniarki z noworodków , trzeba tylko po nie
          zadzwonić to przychodzą i pomagają.przez 2 pierwsze noce córcia spała na
          noworodkach , a mnie tylko przywozili ją na karmienie bo trudno było mi się
          ruszać,nie ma żadnych problemów z pomocą przy karmieniu .Dzieci są myte na
          oddziale i wystarczą chusteczki.Jak się trochę pozbierałam to sama wszystko
          robiłam przy dziecku ale zawsze mogłam liczyć na pomoc połoznych z
          oddziału ,zwłaszcza jak miałam problemy z nawałem pokarmu - wtedy s.Urszula
          naprawdę bardzo mi pomogła ! Nie chcę idealizować ale połozne z tej kliniki są
          naprawdę rewelacyjne! Atak z ciekawości to do jakiego lekarza chodzisz?
          • lilka114 Re: pytanko do kalineczki 02.10.06, 16:52
            dziękuje Ci za szybka odpowiedź. Ja chodzę do dr Jacka Magnuckiego.
            Wiesz troche sie boje, moze nie tyle samego porodu co tego braku doświadczenia i
            licze ze ktos mi pomoze w tych pierwszych dniach. Czytałam wczesniejsze watki o
            szpitalu i były rózne opinie i to niekoniecznie tak miłe jak twoja. Fajnie jest
            sie dowiedziec czegos z pierwszej reki.
        • sibin CSK Katowice-Ligota,co zabrać do szpitala 02.10.06, 16:52
          Dla dziecka powinnaś mieć ubranka 2-3 komplety
          (koszulka,kaftanik,śpiochy,czapeczka) rożek lub kocyk, pampersy.Dobrze jest
          mieć swoje kosmetyki(wystarczy oliwka, krem) i chusteczki nawilżane.Do
          pielęgnacji pąpka nic nie potrzebujesz-tym zajmują się pielęgniarki z oddziału
          noworodkowego. Przewijać możesz sama na sali, ale raz dziennie pielęgnacja
          całago ciałka maleństwa z ważeniem odbywa się na Noworodkach.
          Dla siebie musisz mieć: pieluchy jednorazowe Bella 2-3 paczki na początek,
          produkt dla dzieci, ale pełnią rolę dużych podpasek)-są niezbędne;
          paczka podkładów jednorazowych Seni na łóżko,
          woda mineralna niegazowana, termometr, no i oczywiście wszystko inne co
          potrzeba do szpitala jak przybory toaletowe , sztućce itp.
          Jak masz jakieś pytania możesz dzwonić do położnych na Porodówkę, chętnie
          odpowiedzą: (032)789-47-04 lub możesz zobaczyć blok porodowy (najlepiej po
          południu-mniejszy ruch)
          • lilka114 Re: CSK Katowice-Ligota,co zabrać do szpitala 02.10.06, 16:56
            Dziekuje za odpowiedż. Ostanio jak byłam w szpitalu na usg to chciałam zajrzec
            wlasnie na porodówke ale był duzy ruch i nie chciałam przeszkadzac, ale na pewno
            sie tam wybiorę.
          • kasian00 Re: CSK Katowice-Ligota,co zabrać do szpitala 03.10.06, 15:56
            Witam!
            Też mam termin na styczeń i zamierzam rodzić w CSK. Ja chodzę do dr.Włoch ale
            jeśli jestem jedo pacjętka to podobno trafię na inny oddział nie ten na którym
            on jest.
            Ale mam parę pytanie odnośnie porodu:
            -czy można wybrać sobie pozycje do rodzenia czy tradycyjnie?
            -czy za poród rodzinny trzeba płacić i ile?
            -czy są piłki?
            -czy położną można sobie wybrać, czy lepiej się dogadać z położną która będzie
            miała wtedy dyżur?

• sibin Re: CSK Katowice-Ligota,co zabrać do szpitala 03.10.06, 17:15
              1.Pozycja do porodu- w l okresie porodu (czyli do całkowitego rozwarcia) możesz
              chodzić, leżeć, kucać, klęczeć-jak Ci wygodnie. Na początku ll okresu porodu
              również. Samo parcie odbywa się na łóżku porodowym, które tak się składa, że
              rodzisz w pozycji półsiedzącej, siedzącej, prawie kucznej.
              Można przyjść zobaczyć Porodówkę wcześniej i poprosić o pokazanie łóżka
              porodowego.
              2.Poród rodzinny- za sam poród nie pobiera się opłat. Jednak zgodnie z
              zarządzeniem Dyrekcji Szpitala, osoba towarzysząca zobowiązana jest do
              zakupienia jednorazowego ubranka do porodu.Bo tylko w takim stroju może pojawić
              się mąż na Porodówce. Aktualny koszt-to 29 zł
              3.Do dyspozycji rodzących na Porodówce są worki Saco, piłki, materace
              4.Na każdej zmianie na Porodówce są 2 położne (7-19 i 19-7), a w dni powszednie
              od 7-15 jeszcze oddziałowa i inna położna. Teoretycznie możesz więc wybierać
              między czterema lub dwoma, ale nie ma takiego zwyczaju. Jednak możesz wyrazić
              taką chęć wyboru (w obrębie zmiany)-myślę, że nie odmówią.
              Pozdrawiam
              • kasian00 Re: CSK Katowice-Ligota,co zabrać do szpitala 04.10.06, 09:47
                Bardzo dziękuję za odpowiedź!!!
                Pozdrawiamsmile
    • myszka9973 Re: CSK Ligota-świetny szpital !! 09.10.06, 10:58
      Zgadzam się z kalineczką ,urodziłam tam mojego synka i jestem bardzo zadowolona
      z opieki połoznych zarówno na porodówce jak i na oddziale,Jest tam super i
      polecam ten szpital każdej przyszłej mamie !!!
    • ligonianka Re: CSK Ligota-moja inna opinia 09.10.06, 16:08
      Ja niestety mam inną opinię o CSK .Co prawda rodziłam w 2 klinice i niestety
      nie było tam tak pięknie jak pisała moja poprzedniczka.Poród miałam siłami
      natury i całe szczęście bo nie wiem jak bym sobie poradziła gdybym była po
      cięciu cesarskim.Dzwonki owszem działały ale chyba było je słychać tylko w
      naszej sali bo rzadko kiedy ktoś na nie reagował , nie zmieniana pościel , 4
      kobiety z dziećmi na sali plus tabuny odwiedzających - horror .Ordynator
      niemiły wręcz arogancki , położne takie sobie , pielęgniarki od dzieci rzadko
      przychodziły .Mnie tam się nie podobało , może w 1 klinice rzeczywiście jest
      tak dobrze.
      • danuta03 Re: CSK Ligota-moja inna opinia 09.10.06, 16:34
        To ile ludzi przychodzi na odwiedziny, to już jest niestety wina NAS SAMYCH-
        pacjentek. Ja od razu zapowiedziałam rodzinie,że zobaczą mnie i synka dopiero w
        domu. A do szpitala przychodził tylko mąż. Ludzie naprawdę nie mają wyobraźni.
        Kiedy położna zwróciła uwagę, że za dużo osób na sali, to jeszcze na nią
        naskoczyli, bo lekarz pozwolił. Same sobie to robimy, a potem jesteśmy
        niezadowolone.
        Pozdrawiam.
        • chuda1965 Re: CSK Ligota-moja inna opinia 09.10.06, 22:17
          zgadzam się całkowicie z Danutą03 .odwiedziny w domu a nie w szpitalu jeszcze
          tyle osób przychodzi ze nie ma czym oddychać ,nie mówiąc o wstawaniu z łóżka
          jak wszystcy się gapia ,karmieniu itd .odwiedzający często przychodzą
          wyperfumowani a czasem i brudni .
    • katowiczanka5 Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 12.10.06, 17:27
      Jestem sierpniową mamą,która miała przyjemność rodzić w CSK
      Ligocie.Piszę "przyjemność " bo pobyt w tym szpitalu zupełnie nie przypominał
      niektórych horrorów,które czytałam wcześniej na tym i na innych
      forach.Przyjechałam na porodówkę nad ranem, z regularną akcją .Położna nie
      okazała żadnego niezadowolenia , że jestem o tak niewygodnej dla niej porze
      zajęła się mną bardzo profesjonalnie. Rano dostałam kroplówkę i mój poród tak
      naprawdę się zaczął.opiekowała się mną położna JOASIA przemiła dziewczyna ,
      która bardzo mi pomagała i wszystko mi mówiła.Jak skurcze były bardzo silne to
      sama zaproponowała mi dolargan ,najpierw go nie chciałam ale potem już nie
      miałam siły i sam ją o to poprosiłam .Zastrzyk mi pomógł podwójnie - ja trochę
      odpoczęłam a sam poród się bardzo przyśpieszył.Urodziłam śliczną córeczkę ,
      która była ze mną prawie godzinę a potem pani Krysia ( NAPRAWDĘ CUDOWNA )
      zaniosła ją na noworodki.Obawiałam się trochę jak to będzie na oddziale
      poporodowym , ale było naprawdę w porządku .Miałam 2 osobową salę,połozne były
      na każde zawołanie , pomagały , nie mogę złego słowa na nie powiedzieć .Takie
      drobiazgi jak zgrzanie obiadu w mikrofalówce , który ostygł kiedy karmiłam czy
      powieszenie podkładu w oknie żeby słońce nie raziło w oczy ( KOCHANA PANI
      KASIA) swiadczy tylko o ludzkim traktowaniu!połozne pomagały przy karmieniu i
      odciaganiu pokarmu .Polecam wszystkim ten szpital , warunki lokalowe może nie
      rewelacyjne ale serca połoznych w nim naprawdę wielkie ! DZIĘKUJĘ
      • mamuletka Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 13.10.06, 16:39
        Rodziłam w CSK 2 razy. Za pierwszym razem w maju 2004 - istny koszmar! być może
        za długo tam byłam bo 11 dni (błędna diagnoza że dziecko ma wadę nerki). Za
        drugim razem maj 2006 już wiedziałam co mnie czeka ale mile mnie zaskoczono,
        było ormalnie!! ale poród też inny bo szybki i bez komplikacji. Mojej siostry
        koleżanka rodziła teraz we wrześniu i zadowolona nie była, jeśli ktoś nie jest
        od jednego z lekarzy tam pracujących jest gorzej traktowany - to opinia nie
        moja ale tej dziewczyny.
      • pawelkowamama Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 14.10.06, 10:15
        jak tak chwalicie ten szpital to ja podaję moich faworytów - Joanna Młotek ,
        Beata Switała i pani doktor Grabowska - PEDIATRA PRZEZ DUŻE P .
    • tolka11 Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 13.10.06, 19:46
      Dziewczyny mam ciążę ze strasznymi problemami [której nie chce prowadzić żaden
      lekarz]i chciałabym rodzić malucha w dobrym szpitalu, żeby w razie czego mozna
      było szybko zareagować. Napiszcie mi jaka jest odległość ze szpitala do GCZD?
      Miałabym jeszcze prośbę o namiary na jakiegoś sensownego lekarza z wymienianego
      przez was szpitala. Zaczynam 7 m-c ciązy i od miesiąca nie mam lekarza
      prowadzącego! Jesli jesteście w stanie coś doradzić to będę bardzo wdzięczna.
      Prawdę mówiąc niedługo oszaleję z nerwów.
      • danuta03 Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 13.10.06, 22:50
        Z CSK do GCZDiM jest około 100 metrów. Te szpitale stoją obok siebie.
        W CSK są dwie Kliniki Ginekologii i Położnictwa. Szefem jednej jest Profesor
        Sikora , a drugiej Profesor Witek. W korytarzu przed ginekologiczną izbą
        przyjęć jest gablotka, a w niej ulotki informacyjne o obu klinikach-można
        poczytać. Pozdrawiam
    • tolka11 Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 14.10.06, 17:53
      Dzięki. A dr Tadeusz Kapek to lekarz z tego szpitala? Pytam, bo przyjmuje
      niedaleko, a dostałam na niego namiary.
      • kasiulla2 Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 14.10.06, 18:42
        Tak.Dr Tadeusz Kapek pracuje w tym szpitalu, w Klinice I. Prowadził moją ciąże
        i byłam z niego bardzo zadowolona. Rodziłam w klinice w sierpniu tego roku i
        mogę potwierdzić, że naprawde jest tam ok.Miałam cc i muszę powiedzieć,że
        położne które się nami opiekowały były super (Ula!!! Kasia!)Dwie siostry z
        noworodków rewelacja ( nie pamiętam imion) ale były bardzo cierpliwe w pomocy
        przy przystawianiu do piersi. Pediatra Grabowska z powołania! Na izbie przyjęć
        i na porodówce też byłam mile zaskoczona i nawt anestezjolog okazał
        się "jajcarzem"
        • tolka11 Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 14.10.06, 18:51
          Cudowne info! Przynajmniej dla mnie. Zaczynam siódmy miesiąc ciąży, w
          poniedziałek dzwonię do Kapka. Pozostaje mi mieć nadzieję, że mnie nie spławi,
          bo ta ciąża do najłatwiejszych nie należy.
    • danuta03 Re: CSK Ligota-tam pracują Białe ANIOŁY! 21.10.06, 21:31
      Dziewczyny przeczytajcie koniecznie ten link: W czasie porodu-dlaczego nie
      lekarz?
      www.mediweb.pl/womens/wyswietl.php?id=707

Naprawdę daje dużo do myślenia. Jeśli chcecie rodzić siłami natury -to
      szukajcie dobrej położnej, a nie oglądajcie się za lekarzem. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka