Dodaj do ulubionych

Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Damianie

25.06.07, 20:18
Zamierzam rodzic w sierpniu br w Damianie. Jest duze ryzyko, ze porod skonczy
sie cc (ani mojej matce, ani mojej siostrze nigdy nie udało sie urodzić sn,
zawsze była w końcu cc, mam 36 lat i to moj pierwszy porod), ale chce
sprobowac rodzic sn. Skonczyliśmy z m. szkołe rodzenia przy Zelaznej, gdzie
duzo opowiadano o aktywnym porodzie w 2 fazach, dodatkowym wyposarzeniu
szpitala (piłki, drabinki, wanna, woreczki etc.), pomocy połoznych (doradzają
i pokazują pozycje, przypominają jak oddychać) etc. Po pierwszym spotkaniu z
położna w Damianie (p. Iza) jestem rozczarowana - "2-ga faza porodu zawsze
odbywa sie na leżąco na łóżku porodowym", "z wyposarzenia mamy tylko piłki".

Pytanie skierowane jest do dziewczyn, ktore ostatnio rodziły w Damianie sn.

Czy u innych połoznych z Damiana wyglada to inaczej? Czy mozecie którąś
polecić?
Napiszcie proszę jak wyglądała Wasza 1-sza i 2-ga faza porodu.
Bede wdzieczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • alfa156 Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 26.06.07, 08:55
      wiesz co, ja tez chcałam rodzic w Damianie, mam tam lekarza abonament, ale
      zdecydowałam ze za duze ryzyko. rozwazalas taka mozliwosc, ze ....., wiesz
      roznie bywa, jak wszystko jest ok, to mozna rodzic na chodniku. masz 36 lat,
      pierwsze dziecko, cc w rodzinie. moze przemysl to. powodznia smile i duzo zdrowia
    • hadime1 Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 26.06.07, 09:23
      Z tego co ja wiem to Damian ma dokładnie taki sam sprzęt co np. Żelazna.
      Oczywiście nie jest możliwe rodzić u nich przed terminem, bo jest to poród
      wysokiego ryzyka i w takim wypadku powinnaś znaleźć się na patologii ciąży, a
      jeśli odpukać coś by się wydarzyło z dzieckiem podczas porodu odbywającego się
      w normalnym terminie (czyli te 2 tyg + -) to i tak jeśli szpital nie ma
      oddziału intensywnej terapii noworodkowej, przewiozą dziecko np. na Karową.
      Zakładając, więc wszystkie najgorsze scenariusze wszystkie powinnyśmy rodzić
      raptem bodajże w dwóch warszawskich szpitalach.
      Nie panikujmy dziewczyny smile

Ivoral ja też chcę rodzić w Damianie i tam mam lekarza prowadzącego, ale do
      każdego z lekarzy z tego co wiem przypisana jest konkretna położna. Nie wiem
      czy można zrobić tak by rodzić ze swoim lekarzem prowadzącym i z inną położną.
      Niestety nie bardzo wiem też, jakie konkretnie podejście do 1-szej i 2-giej
      fazy porodu ma moja położna (p. Violetta) bo ja właśnie ze względu na
      zagrożenie wcześniejszym porodem nie mogę chodzić do szkoły rodzenia i umówiłam
      się z nią na indywidualną pogadankę na ten temat, jak już będziemy wiedzieć, że
      dotrwam do terminu, bo jak na razie walczymy z lekarzem o każdy następny dzień,
      aby mała została jeszcze w brzuchu.
      Ja mam nadzieję, że dotrwam, a Tobie życzę abyś urodziła zdrowego bobasa bez
      komplikacji.
      • alfa156 Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 26.06.07, 10:19
        no wlasnie myslalam o karowejsmile ale fakt nie ma co panikowac.
        co do poloznej to racja, moim lekarzem jest kucharski, i mowil, w zartach ze
        owszem oe sobie wybrac polozna, ta ktora on wskarze czli agnieszke danaj smile
    • ivoral Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 26.06.07, 10:25
      Piszac o wyposarzeniu mialam na mysli wyposarzenie ułatwiajace aktywny porod sn
      (wanna, drabinki, woreczki etc. - wszystko to, co maja na Zelaznej), a nie
      sprzet medyczny. Co do tego drugiego nie mam watpliwosci, ze Damian jest
      bezpiecznym miejscem do rodzenia. Chwala sie, ze maja sprzet nie gorszy niz
      Karowa. Ostatnio kupili nawet inkubatory. Powiedzieli mi, ze w zeszlym roku na
      ok.900 porodow odwiezli tylko 2 noworodki, kiedy byla potrzeba stalego
      przebywania dziecka pod respiratorem (bo maja tylko 1 respirator i musi byc on
      dostepny dla innych malych pacjentow). Pytalam tez slynnego dr Roszkowskiego (z
      Czerniakowskiej), u ktorego robilam moje usg - wg niego Damian jest znacznie
      bezpieczniejszy niz Zelazna (bo ten szpital rozpatrywalam jako 2-ga opcje)-
      jest wiecej lekarzy na 1-go pacjenta, lekarze, a nie polozne nadzoruja porod,
      nie zwlekaja z cc, jesli sa one potrzebne (Zelazna ma najwiecej w Wa-wie
      procesow zwiazanych z powiklaniami u noworodkow w wyniku zbyt pozno
      przeprowadzonego cc). Reasumujac - uwazam Damiana za bardzo bezpieczny szpital.
      Moje watpliwosci budzi tylko komfort/wyposarzenie zwiazane z porodem sn - jak
      napisalam wyzej.
      Rozmawialam z lekarzem z Damiana, ktory ma byc przy moim porodzie - faktycznie
      pracuje zwykle z p. Iza, ale jesli bede koniecznie chciala, to przy moim
      porodzie moze byc inna polozna z Damiana (np. p.Wioletta).

Dlatego jeszcze raz prosze dziewczyny, ktore rodzily ostanio sn w Damianie o
      opis porodu, jesli byloby to mozliwe - 1-szej i 2-giej fazy.
      Bede bardzo wdzieczna za pomoc.
    • cobia Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 26.06.07, 12:17
      jak poprosisz o inna polozna to Ci zmienia - nie ma problemu. Tylko nie wiesz
      przeciez, jak inna polozna podejdzie do tematu. MOim zdaniem zamiast kombinowac
      na forum powinnas po prostu zadzwonic do poloznej z ktora rozmawialas i zapytac
      o to, o co pytasz tutaj. Byc moze nie bedzie miala z tym zadnego problemu.
      Powiedz jej, ze rozwazasz zmiane poloznej jesli ona bedzie nieugieta i tyle.
      Albo przedyskutuj to z lekarzem. Nie rozumiem, czemu sie tak przejmujesz -
      placisz to wymagaszsmile.

Ja mialam cc w Damianie, wiec nie wiem nic nt porodow naturalnych tam, ale
      wiem, ze personel jest bardzo "customer-oriented" - jak beda mogli, na pewno
      sie do Ciebie dostosuja.
      • ivoral Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 26.06.07, 23:33
        Rozmawiałam juz z p. Iza i upiera sie, ze mam rodzic w 2-giej fazie na lozku
        porodowym, bo "tak sie zawsze rodzi". tylko nie wiem czy zawsze u niej, czy
        zawsze w Damianie i u kogo jest inaczej.
        Oczywiscie moge porozmawiac o tym jeszcze z lekarzem i to zrobie - ale jestem z
        nim umowiona dopiero za 2 tygodnie, czas leci, a ja jestem zaniepokojona, bo
        taki porod jest moim zdaniem bardzo daleki od idealu i przestarzaly (no chyba,
        ze bede w tej sprawie dzwonic do lekarza).
        Oczywiscie, lekarz mowil mi juz podczas ostatniej wizyty, ze jak bede chciala,
        to zmieni mi te polozna na wskazana przeze mnie - tyle, ze ja faktycznie nie
        wiem, czy u p. Wioletty albo u kogos innego bedzie to wygladalo inaczej i
        lepiej.
        Dlatego szukam dziewczyn, ktore rodzily sn w Damianie i chca sie podzielic
        swoimi doswiadczeniami o tym jak przebiegal porod i jak poprowadzila go ich
        polozna.
        Nie mam oporow przed zmianami - zmienilam juz neonatologa i jestem zadowolona,
        ale nie wiem czy ma sens zmieniac polozna i na ktora, biorac pod uwage, ze
        chodzi mi o aktywny porod sn (i kogos, kto mi na to pozwoli, a nie bedzie mnie
        ukladal na lozku zeby bylo mu wygodniej zlapac dziecko).
        • kasiapfk Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 27.06.07, 08:19
          Ivoral, a kogo na kogo zmieniłaś?
          Ja mam ten sam "dylemat" i jestem po wstępnej rozmowie z nowym neonatologiem
          (spoza CMD), znajomym dr Kucharskiego.
          • lipcowa_mama_2007 Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 27.06.07, 09:49
            Kasiu, ja też rodzę z dr. Kucharskim. Dlaczego wymieniłaś neonatologa na
            innego? Jak się nazywa ten, którego nie chciałaś i dlaczego? Jeśli nie chcesz
            pisać na forum napisz na maila please.
        • hadime1 Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 27.06.07, 08:31
          Ivoral,

masz tel kom do p. Violetty w mailu. Wysłałam Tobie, po prostu zadzwoń i się
          zapytaj.

Pozdrawiam
          • ivoral hadime1 27.06.07, 23:33
            Wielkie dzieki hadime1 - jutro rano dzwonie do p. Wioletty.
    • gusia785 Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 27.06.07, 09:03
      ivoral,

urodzilam sn w marcu, moja polozna byla Agnieszka Danaj, nie znam p. Izy.
      podobnie jak Ty konczylam szkole rodzenia akredytowana przez Zelazna - gdzie
      opowiadali nam o pilkach, workach, kadzidelkach i masazach...
      powiem szczerze - w moim przypadku porod byl krotki ale dosc ciezki - i
      absolutnie nie mialam ochoty na powyzsze. kojaco dzialala na mnie za to
      obecnosc meza, zespolu medycznego i znieczulenie, ktore dostalam w II fazie
      porodu - co pobodno jest niemozliwe w panstwowym szpitalu - co do pozycji to
      proponowano mi rozne ale najwygodniejsza okazala sie na lozku - to byl moj
      wybor. mialam duze poczucie bezpieczenstwa ze jesli cos bedzie nie tak - to
      sala cc "czeka" i nie pozwola mi rodzic przez absurdalnie dlugi czas w
      imie "natury". na zelaznej chwalili sie ze odebrano porod lekarzom i przekazano
      poloznym - powiem szczerze ze nie mielismy wrazenia zeby moj lekarz byl
      niepotrzebny... no coz to indywidualna i kluczowa decyzja - ja bylam absolutnie
      spokojna i mialam duze poczucie bezpieczenstwa wiec polecam. jesli bedziesz
      miala pytania pytaj.
      A.
    • kasiczek23 Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 27.06.07, 10:40
      wysłałam wiadomość na priva
      • ivoral Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 29.06.07, 10:21
        Kasiczek,
        bardzo Ci dziekuje za emaila.
        Wyslalm do Ciebie jeszcze jedno pytanie i byloby super gdyby udalo ci sie
        odpowiedziec.
        Pozdrawiam.
    • a-g Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 27.06.07, 14:48
      Rodziłam w Damianie. Mój poród też był bardzo szybki, więc trudno mi nawet
      dzielić go na fazy. Byłam bardzo zadowolona z opieki i pomocy szczególnie
      położnej - Agnieszki Danaj, która jest świetnym fachowcem i miłą, ciepłą
      niezwykle kulturalną osobą.
      Moje osobiste doświadczenia są takie, że jeśli ma się dobrze zrobione
      znieczulenie (i jeśli poród nie wydłuża się) w drugiej fazie nic poza
      koncentracją i fachowym wsparciem nie jest potrzebne. Oczywiście ważne jest,
      żeby móc przyjąć dobrą pozycję - z tym oczywiście nie ma żadnych problemów.
      Aczkolwiek ja długo parłam w pozycji kucznej i nie było specjalnego postępu,
      więc zostałam nakłoniona zdecydowaną perswazją do położenia się na plecach
      (przed czym bardzo się wzbraniałam) i poród zakończył się w ciągu 10 minut!
      Ważny jest więc nie tylko komfort, ale też efektywność.
      Jedynym moim zastrzeżeniem do Damiana była właśnie pani Iza, która zdejmowała mi
      szwy. Była tak niedelikatna, że wręcz brutalna, a przy tym niekompetentna i
      arogancka. Teraz znów jestem w ciąży i zamierzam rodzić w Damianie, ale pod
      jednym warunkiem. Pani Iza nie będzie się zbliżać ani do mnie ani do Mojego
      Maleństwa!
      Życzę dobrego samopoczucia i radosnego Finału smile
    • ivoral Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 27.06.07, 23:50
      Bardzo dziekuje za wszytskie wypowiedzi.
      Nie moge rodzic z p.Agnieszka Danaj, bo bedzie w tym czasie na urlopie.
      • antyka Re: Pytania do dziewczyn, które rodziły sn w Dami 08.07.07, 23:06
        planowalam sn w damianie, nie wyszlo - bylo wiec cc,
        ale zanim zdecydowalam sie na damiana, bardzo dlugo dopytywalam
        o mozliwosc wyboru pozycji do rodzenia -
        rozmawialam zarowno z dr. Kucharskim jak i Agnieszka Danaj - nie widzieli
        zadnego problemu smile

Ale fakt, sale sa dosyc slabo wyposazone, nie sprzyjaja aktywnemu porodowi sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka