matysia20050521 19.02.08, 10:16 Bardzo proszę o informacje, jak należy przygotować sie do cc, przedtem i potem.Niemam pojecia zawsze rodziłam sn, i czuję jakby to miał być mój pierwszy poród. Będę rodzić w bródnowskim. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga_sama Re: Jak przygotować się do cc? 19.02.08, 10:57 uff udało się, cieszę się bardzo Przygotowania do cc są prawie jak do porodu sn. W domu golenie okolic wzgórka łonowego oraz u dołu, żeby łatwo było założyć cewnik. Mnie bardzo przydała się woda termalna w sprayu. Po cc leżałam całą noc na pooperacyjnej, bardzo chciało mi się pić, a siostra przychodziła co 2 godz. i podawała jedną ampułkę wody. Ta w sprayu świetnie zwilżała twarz i usta. Przydaje się jasiek, jeżeli chcesz karmić piersią. Dowiedz się, czy w szpitalu podają środki przeciwbólowe (w niektórych nie) i wrzuć też jakieś czopki przeciwbólowe. Laktator - na wywołanie laktacji, herbatki mlekopędne. A i ja żałuję, że nie zapłaciłam jakieś pielęgniarce, żeby siedziała ze mną w tą pierwszą dobę po operacji. Wtedy byłaby szansa, żeby karmić młodego od razu, a tak miałam ogromne problemy. No ale nad tym się zastanów, być może Twoje dziecko trafi najpierw na obserwację. Jeżeli masz się zgłosić rano, ostatnia kolacja późnym wieczorem, potem nic nie jesz i nie pijesz. Warto przed wyjazdem zaaplikować sobie czopek glicerynowy i załatwić się w domu, będzie łatwiej po Odpowiedz Link Zgłoś
matysia20050521 Re: aga_sama 19.02.08, 11:40 Serdeczne dzieki, mam jeszcze pare szczegółowych pytań.Gdzie kupiłaś tą wodę bo ja mam tylko jakies toniki w sprayu.Ile godzin się leży zupełnie płasko, i jak to jest z karmieniem. Pobobno po cc wczesniejszym nie ma się pokarmu, dla mnie to dziwne o tyle że nigdy nie miałam problemów z karmieniem.Mniej więcej po jakim czasie samemu można opiekować się dzieckiem? Ja zawsze miałam takiego farta ,że nie byłam cięta wstawałam myłam sie i tyle. Ale wiem , że dla Mojego dzidziusia cc jest bezpieczniejsze, więc nie ma o czym mówić i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: aga_sama 19.02.08, 14:13 Z tego co pamiętam leży się od 8 do 12 godzin. Ja zjechałam na pooperacyjną o 15:30, ok. 5 rano przyszła salowa, pomogła mi wstać, zmieniła pościel i pomogła się ogarnąc higienicznie. jeżeli tylko będziesz mogła mieć dziecko ze sobą, warto aby siedziała z Tobą wynajęta pielęgniarka, która poda pociechę do karmienia, przewinie itp. Z pokarmem jest różnie, ja zaczęłam męczyć cycki laktatorem ok. 15 następnego dnia, a nocą pojawiły się pierwsze krople siary. Moja koleżanka, której dziecko od razu przystawili pokarm miała już po kilku- kilkunastu godzinach. Woda termalna o taka może być, nieważna marka: www.allegro.pl/item309164483_iwostin_woda_termalna_250ml_apteka.html Mnie dziecko przyniesiono o 12 następnego dnia i przy pomocy męża od razu nim się zajmowałam. AA i jeszcze mi się coś przypomniało. Najlepiej jak cc jest z samego rana. Mój syn urodził się ok. 14:30, ja od 21 poprzedniego dnia nic nie jadłam i nie piłam i potem w nocy skręcało mnie z głodu. A tak jak tną rano, to wieczorem można już coś zjeść Odpowiedz Link Zgłoś