Dodaj do ulubionych

Poród rodzinny na Brochowie

06.05.08, 13:58
Czy ktoś może się orientuje w jaki dzień tygodnia ordynator położnictwa
podbija w karcie ciąży zgodę na poród rodzinny.Co trzeba mieć ze sobą dla
dziecka i dla mamy?
Obserwuj wątek
    • asiap30 Re: Poród rodzinny na Brochowie 08.05.08, 09:46
      Chodze wlasnie tam do szkoly rodzenia i p. Dorota (polozna) mowila,
      ze ordynator (dr Tomasz Bielanow) przyjmuje we wtorki od 11:30. I
      trzeba mieć ze sobą książeczkę zdrowia aby uzyskac zgode. Cegielke
      mozna wplacic dopiero przed porodem, niekoniecznie przed wizyta u
      niego.
      Jakby cos wiecej cie interesowalo, to piszsmile))
      • assia25 Re: Poród rodzinny na Brochowie 08.05.08, 16:36
        Dziękuję za odpowiedź smile A wiesz co muszę mieć ze sobą do porodu ?
        • asiap30 Re: Poród rodzinny na Brochowie 09.05.08, 13:41
          chodze tam do szkoly rodzenia wiec polozna dala nam wykaz (dot.
          brochowa, ale pewnie wiekszosc tez i innych szpitali):
          -dokumenty-dowod osob, ksiazeczka ubezp. grupa krwi z rh, karta
          przebiegu ciazy, ostatnia morfologia(zrobiona 2 tyg przed porodem),
          ostatnie wyniki innych badan(np. usg), adres POZu dla dziecka, zgoda
          na porod rodzinny, pamietac date ostatniej mies, jakie leki bralas
          itp.
          -na czas porodu-koszula (dostaniesz), szlafrok, skarpetki, klapki,
          przybory toaletowe, reczniki x2, kubek i sztucce (to raczej na
          potem), notatnik, dlugopis, telefon lub cos z sekundnikiem, malenka
          woda do picia, jak chcesz mozesz przyniesc muzyke i kadzidelka!!!
          serio! i jesli bedzie rodzinny porod to ochraniacze i fartuch dla
          tej osoby i lepiej zeby sie lekko ubrala, bo fartuch nie przepuszcza
          powietrza a i pogoda sie coraz bardziej goraca robi;
          -po porodzie dla mamy-ewentualnie czajnik(z dlugim kablem), koszule
          (ale mozesz tez miec szpitalne i ja tak wole), majtki siatkowe ok 10
          szt, kółko do siadania(kupic po porodzie-nawet na dole w sklepiku
          sa, a nie wiadmomo,jak bedzie sam porod wygladal,wiec nie ma sensu
          kupowac wczesniej), szare mydlo do pielegn. krocza, 4 saszetki
          tantum rosa, pieluchy (np. Bella) i podpaski (ale daja tez tam
          lignine, jesli wolisz i wtedy tylko z nia sie na podkladach na lozku
          lezy i ponoc to lepsze)oraz takie podklady wieksze do rozscielenia
          na lozko dla ciebie ok 2 szt mozna w aptece kupic niedrogo,stanik do
          karmienia, wkladki laktacyjne jak chcesz.
          -dla dziecka-pieluszki jednorazowe (30-50szt liczac po ok 8 na
          dobe), chusteczki do pielegnacji, ubranka (ale szpitalne daja-i ja
          tak wole chyba na poczatek), rekawiczki niedrapki, skarpetki, 5 szt
          pieluch tetrowych, platki higieniczne, bagietki, mozna miec swoje
          kosmetyki dla malenstwa (alantan)

I to tyle co mam, ale najwazniejsze jest ze do samego tylko porodu
          bierzesz tylko mala reklamowke najlepiej z dokumentami i
          uprzyjemniaczami (swieczka zapachowa i miusik wink) oraz malutka wode
          i reczniki, a reszte ktos ci juz potem dowiezie albo niech
          maz/facet/mama/przyjaciolka ma w bagazniku i potem ci przyniosa, bo
          po co z tym latac po oddziale wink)

Jakby co i wecej pytan, smialo big_grin
          • assia25 Re: Poród rodzinny na Brochowie 10.05.08, 12:40
            Dziękuję ci bardzo,bardzo mocno. Jestem ci niezmiernie wdzięczna.Twoja odpowiedź
            jest niezwykle wyczerpująca smilePozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązaniasmile
            • asiap30 Re: Poród rodzinny na Brochowie 12.05.08, 09:13
              Ja również i polecam się na przyszlość smile
              A na kiedy masz termin??? Bo ja na za 7 tygodni.
              • assia25 Re: Poród rodzinny na Brochowie 13.05.08, 09:19
                Ja mam termin pomiędzy 24.06 (z USG) a 03.07 (z OM).Więc chyba jest zbliżony do
                twojego smileZnasz płeć dzidziusia? Ja będę mieć synka smile
                • asiap30 Re: Poród rodzinny na Brochowie 13.05.08, 13:29
                  Mi z obu wychodzi na 7.07 big_grin
                  ja też chłopca hihi smile
                  Może się spotkamy smile)) bo lekarz zapowiada, że coś szybciej może
                  być, bo głowa nisko siedzi smile
                  • assia25 Re: Poród rodzinny na Brochowie 13.05.08, 19:34
                    Dziś bylam zapisać się na poród rodzinny smileSzpital rzeczywiście super
                    wyposażonysmile.Zobaczymy kiedy mój maluch zdecyduje się przyjść na światwinkJa
                    najbardziej obawiam się cesarki,bo dzidziuś rośnie jak na drożdżach i jest
                    większy niż jego rówieśnicy,ale jestem dobrej myśli i liczę że nie przekroczy
                    4300 big_grin.
                    • asiap30 Re: Poród rodzinny na Brochowie 14.05.08, 16:15
                      No wiec ja wlasnie tez sie boje ciecia bo mnie sie pytaja, czy moze
                      blizniakow nie mam...a 13 kg na plusie jestem, ale brzuch caly w
                      przod poszedl i naprawde ogromnie wygladam wink
                      Ale nie wiem, ile maly wazy niestety, mam nadzieje, ze tez nie
                      przekroczy moze z 4kg... wink
                      • assia25 Re: Poród rodzinny na Brochowie 15.05.08, 11:40
                        Musimy być dobrej myślismile U mnie jest wręcz przeciwnie, brzuch mam dość mały i
                        wszyscy myślą że to 5-6 miesiąc ,za to pupa mi urosła znacznie sad
                        • ladyc Re: Poród rodzinny na Brochowie 18.05.08, 18:19
                          Hi-
                          I hope someone can translate this for me-for readers who don't know
                          English. I can read Polish and speak (well enough) but I can't
                          write. I also have a toddler and a newborn so I don't have a lot of
                          time wink I gave birth at Brochow twice both family births. Everything
                          is as described above but one thing was a big surprise this time.
                          The hospital was full and nobody told us that we should call
                          first. 'Full' means that the beds after birth were all full not the
                          birthing rooms. Actually when we arrived nobody was giving birth
                          because they were not admitting anyone. Long story short, they tried
                          to send me away during morning rush hour in my own car stating that
                          I would make it. Make it where and make it how, they didn't say. I
                          refused and demanded an ambulance. They refused so I just started to
                          undress as I needed to push. I gave birth at Brochow 70 minutes
                          later. We wouldn't have made it to another hospital.

Good luck ladies and know your rights.

• asiap30 Re: Poród rodzinny na Brochowie 18.05.08, 20:08
                            Oh, wow it sounds serious that they did not recognize how evaluated your process is...but... trully speeking and unfortunatelly...it happens sometimes in the hospitals when they have a full "population" of beds but only the birthing ones, not the after ones!!! that's why I am really surprised, because when they have all birthing beds occupied this I could understand to send you to the other hospital, otherwise...and they should know how your proccess is going and not allowed you to leave a hospital ...I've never heard about the situation like yours. I only know that when the beds after giving the birth are occupied they have possibility to place you on the other floor, but there is one inconvenience - you are (shortly-1 or few days- but still) separated from the baby, because it is on the other floor.
                            No matter what was the case with beds, in your situation you shouldn't leave the hospital uncertain

ok, but besides it is good that everything finished well for you and baby, i hope
                            it is sad that you experienced something like that

take care and best and cheers for you and baby, stay still happy smile
                            • annakraw ja też na Brochowie będę 19.05.08, 08:19
                              Cześć dziewczyny !
                              Chyba też się z Wami spotkam na Brochowie ,bo szykuje się na 26.06
                              może wcześniej . Poprzednio rodziłam na Dyrekcyjnej mam nadzieję ,że
                              teraz będzie przyjemniej - personalnie i warunkowo .
                              Pozdrawiam ,fajne wiadomości tu można przeczytać ,dzięki Wam za to .
                              • asiap30 Re: ja też na Brochowie będę 19.05.08, 09:22
                                No to nam wszystkim powodzenia smile
                                • ladyc Re: ja też na Brochowie będę 19.05.08, 10:58
                                  I also wish everyone well. Regarding the actual birth (the first and
                                  the second) I can't complain about the care. At the first birth 2
                                  years ago a midwife and doctor were both present. We had some
                                  difficulties understanding each other but my daughter was born after
                                  3 pushes with my husband by my side. Another nurse helped me
                                  breastfeed.

In the second birth there were 2 midwives for the actual birth and
                                  the dr came after to stitch me up a little. (At Br. they routinely
                                  cut in the 1st birth- in the 2nd I tore at the last minute but just
                                  a little- recovery after 2nd was much better) The midwives were
                                  awesome. They explained everything to me and helped me find a
                                  comfortable (ha ha) position and to push effectively.

After care is good but if you need something don't be afraid to ask
                                  for it. And of course be prepared for regular exhibition of your
                                  breasts and crotch. Also take a lot of water in case you give birth
                                  when the shop is closed.

Good luck future moms.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka