Dodaj do ulubionych

MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam

22.06.08, 13:35
Witam,
We wtorek urodziłam córeczkę w szpitalu na Galla. Zakładam ten wątek, ponieważ przed porodem nie mogłam znaleźć o nim zbyt wielu informacji, a warto powiedzieć o tym miejscu, bo jest wyjątkowe.
Polecam wszystko w 100% - lekarze mili co do sztuki, zainteresowani pacjentem, zjawiali się na każdą prośbę. Położne i pielęgniarki biegały wkoło nas jak jaskółki, nie zdążyłam nacisnąć dzwonka, a już były, same pilnowały, czy kroplówki schodzą w odpowiednim tempie, myły, podawały wodę, bez proszenia, zawsze z uśmiechem. Salowe utrzymywały sterylną wręcz czystość, codziennie wszystko myte, śmietniki zabierane po kilka razy na dobę, łazienki myte bez przerwy, podkłady zmieniane przy pierwszej kropli krwi. Byłam 5 dni i widziałam odkażanie całej sali, bo właśnie wyszły wszystkie pacjentki - ogólnie - można lizać podłogi.
Co do oddziału - malutki i kameralny, żadnych tłumów, 3 sale poporodowe 4 osobowe i jedna 1 osobowa (chyba, bo nie leżałam na niej), 2 toalety, 2 prysznice - niby niewiele, ale ani razu nie czekałam w kolejce. Sala do rodzinnych porodów, i jedna do samodzielnych, cesarka piętro wyżej na bloku operacyjnym. Na noc dzieci można oddać, ale nie trzeba, ja po cc miałam już córę od 2 nocy. Tatusiowie mile widziani, bardzo delikatnie wypraszani tylko na czas obchodów lekarskich.
Za nic nie zapłaciłam ani złotówki, nikt nie dał mi nawet odczuć, że oczekuje "wdzięczności", a byłam specjalnie wyczulona. Wszystko z uśmiechem, naprawdę po ludzku. Gdyby nie to, że nie planuję więcej dzieci, to wróciłabym tylko tam, a mam porównanie - 20 msc temu rodziłam pierwszą córkę w Rydygierze, to samo mówiły dziewczyny z sali, które wcześniej rodziły na Kopernika.
Jednym słowem - polecam z gorącego serca, ten post jest moim podziękowaniem dla szpitala i jego Pracowników, chciałabym, żeby cała służba zdrowia wyglądała właśnie tak.
Obserwuj wątek
    • blueberry77 Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 22.06.08, 21:45
      A możesz opisać jak wygląda tam poród? Gdzie się przebywa w I fazie (jest jakiś
      pokój "przedporodowy"?), czy można się ruszać, czy można poprosić o znieczulenie?
      • pelenka Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 23.06.08, 09:04
        Trudno mi opisywać poród sn, bo sama miałam cc i to wygląda inaczej, ale są dwie opcje sn. Pierwsza to poród rodzinny - zamknięta sala ze wszystkim w środku; druga to sala porodowa - dwa łóżka przedzielone parawanem (ale nie ma tłoku, żeby dwie kobiety naraz tam były), a w I fazie można chodzić po całym oddziale, nie ma ograniczeń.
        • blueberry77 Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 23.06.08, 09:13
          Rzeczywiście, pisałaś o CC. Dzięki za odpowiedź tak czy siak smile
    • gapix Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 22.06.08, 21:58
      bardzo dziękuję Ci za ten post. Mam termin na 03.07.08 i się tam wybieram. Mam nadzieje, że po porodzie będę mogła napisać " zgadzam się w 100% z tym co napisała pelenka"
    • agni1980 Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 23.06.08, 17:57
      ja rodziłam równiez przez cc ale półtora roku temu i zgadzam sie z
      pelenką w 100%
    • joannasun Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 24.06.08, 18:06
      Ja również niedawno urodziłam synka na Galla i potwierdzam wszystko, co napisała
      założycielka wątku (z małym wyjątkiem-mała salka poporodowa jest 2 osobowa-
      wiem, bo tam leżałam wink)Od siebie chciałabym dodać,że przed porodem warto wziąć
      udział w spotkaniach przedporodowych prowadzonych przez położne i lekarzy z tego
      szpitala.
      Personel oddziału jest bardzo życzliwy i pomocny. Mam wrażenie,ze panie położne
      mają świadomość tego, jak ważne jest to, co robią i starają się,żeby te
      najpiękniejsze, a jednocześnie najtrudniejsze momenty w życiu kobiety
      pozostawiły miłe wspomnienia.
      Wyrazy szacunku należą się również ordynatorowi dr Pawłowi Romanek za
      przytomność umysłu- dzięki niemu w porę wykonano u mnie cc i dzidziuś jest cały
      i zdrowy.Dziękuje wszystkim pracownikom oddziału ginekologiczno-położniczego
      szpitala na Galla, a przeszłym mamom polecam to miejsce smile
      • beata214 Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 26.06.08, 10:55
        Pokrzepiające Wasze wypowiedzi smile). Ja się na wrzesień tam zbieram smile
    • m111m Re: MSWiA na Galla w Krakowie - sterylna czystość" 27.06.08, 12:24
      sterylna czystość o której piszesz, wynika z tego że w pażdzierniku
      2007 doszło do zakażenia 4 pacjentek paciorkowcem przy cc, które o
      mało nie odjechały na "tamten swiat" z tego powodu. znam jedną z
      nich, koszmar
      • beata214 Re: MSWiA na Galla w Krakowie - sterylna czystość 28.06.08, 19:12
        Fakt tak było, ale może nauczyli
      • pelenka Re: MSWiA na Galla w Krakowie - sterylna czystość 29.06.08, 23:14
        Takie rzeczy mogę sie zdarzyć niestety w każdym szpitalu. Rozumiem, że dotknęło Cię to osobiście, skoro znasz jedną z tych dziewczyn. Warto jednak docenić, że szpital potraktował sprawę poważnie i ciągle dmucha na zimne, żeby się nie powtórzyła.
        Umiejętność uczenia się na błędach to cnota, a nie powód do wypominania.
        W sumie dlatego o tej czystości pisałam, żeby rozwiać wątpliwości dziewczyn, które chcę tam rodzić, a boją się o poziom higieny..
        • gapix Re: MSWiA na Galla w Krakowie - sterylna czystość 28.07.08, 06:23
          04.07.08 urodziłam tam córkę i jeśli chodzi o poród to jestem bardzo zadowolona
          - POLECAM. Trafiłam na bardzo doświadczoną połozną - p.Cecylia Parzelska,
          ordynatora - p. Pawła Romanka i dr Świstaka.

Gorzej oceniam pielegniarki noworodkowe, ale to już inna kwestia...
          • robin81 gapix 28.07.08, 07:16
            rodzilysmy przy tym samym zestawie-p. celinka,dr artur i dr romaneksmile
            tez bylam zadowolona-tyle ze 2 lata temu rodzilam
            • beata214 MSWiA-jakieś nowe opinie? 05.09.08, 08:29
              Czy jest tu może jakaś nowa mama, która właśnie urodziła na Galla?
      • mag-i Re: MSWiA na Galla w Krakowie - sterylna czystość 26.11.08, 15:04
        przypadki paciorkowcow i gronkowcow zdazaja sie w kazdym
        szpitalu ...a i temu sie przytrafiłosmilepozatym o tym szpitalu nie
        mozna nic wiecej złego powiedziec w przeciwieństwie np do szpitala
        Narutowicz tam to dopiero akcje odchodzą ale w tv o tym nie mowia
    • tonika11 Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 06.09.08, 10:15
      Przeczytalam watek i chyba zdecyduje sie na ten szpital, lecz mam pytanie
      techniczne. Jak jest z porodem przy obecności meza - jest tylko jedna sala do
      pordu rodzinengo i jedna ogólna z trzema lóżkami. Jesli akurat ta do rodzinengo
      jest zajęta to leząc na tej potrójnej mozna rodzic w obecności meża?Jak to jest
      roziwązywane w tym szpitalu? bardzo prosze o odpowiedż.
    • mamamatiego2 Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 06.09.08, 12:53
      a czy ktos moze mi napisac o dr Waltośiu z tego szpitala? czy ktoras przy nim
      rodziła?
      • asek5 Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 10.11.08, 18:08
        WItam

Zastanawiam sie nad wyborem tego szpitala i w zwiazku z tym mam kilka pytan. Czy
        za znieczulenie trzeba płacic? Jak wyglada sprawa z polozna wiem ze w
        niektorych szpitalach oplaca sie polozne, a jak jest w tym szpitalu?
        Bardzo dziękuję
        • rosa_mariposa Re: MSWiA na Galla w Krakowie - właśnie urodziłam 18.09.13, 19:47
          A może znajdzie się dziewczyna, która doda info o aktualnych warunkach, poród 2013?
          Ja mam termin na 2014 i chciałabym rodzić na Galla.
          • gromola Re: MSWiA na Galla w Krakowie - wrzesień 2013 24.09.13, 19:37
            W zasadzie mogę się podpisać pod pierwszym postem smile
            Z pobytu w tym szpitalu jestem bardzo zadowolona, są 4 sale czteroosobowe, dwie połączone wspólną łazienką, a dla pozostałych dwóch-łazienka na korytarzu (niestety zimna i mała; ja leżałam na sali bez łazienki, dlatego na prysznic chodziłam na ginekologię, gdzie jest piękna, wyremontowana łazienka). Sale czyste, śmieci wynoszone kilka razy dziennie, salowe miłe, wystarczy słówko, że np. brudne prześcieradło czy cokolwiek i od razu wymieniają. Pielęgniarki/położne bardzo zaangażowane, miłe, uśmiechnięte, chętnie służą pomocą. Bez gadania dają środki przeciwbólowe. Na oddziale propagują karmienie piersią, natomiast nie robi nikt problemu, by podać dziecku mm, które jest dostępne na oddziale w jednorazowych buteleczkach dla każdego chętnego.
            Dwie sale porodowe z nowymi, wypasionymi łóżkami porodowymi, ja na nim rodziłam w pozycji półsiedzącej, ale można w dowolnie wybranej. Do dyspozycji piłki, drabinki, dostępne znieczulenie. Dziecko urodziłam po 21, prawie do 24 leżałam z nim i z mężem na tej sali, kontakt skóra do skóry oraz przystawienie do piersi praktycznie zaraz po urodzeniu. Na pierwszą noc położna zaproponowała, że weźmie malucha, bym mogła odpocząć, później. Obchody lekarskie dość szybkie, natomiast jest bardzo fajna lekarz neonatolog Monika Kunstman (bardzo sympatyczna, otwarta i chętnie wszystko wyjaśnia).
            Generalnie jestem bardzo zadowolona, drugi raz wybrałabym ten sam szpital. Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
            • hanna-lucja Re: MSWiA na Galla w Krakowie - wrzesień 2013 03.11.13, 16:43
              Mam pytanie do rodzących na Galla. Czy ta druga sala porodowa też ma prysznic, czy tylko ta do porodów rodzinnych? Czy można rodzić w pozycji kolankowo-łokciowej na przykład? Chodzi mi o ostatnią fazę, jak już główka wychodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka