Dodaj do ulubionych

prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa

21.10.08, 10:27
Witam.Jak wyglada prowadzenie ciązy w luxmedzie? Chciałam sie zapisac do
lekarza a tu terminy miesieczne. Zalozmy ze sie zapisze pojde za miesiac ale
co dalej w razie jak bede miala jakies probelemy czy watpliwosci to bede
musiala znowu czekac miesiac? to sie mija z celem... jak to wyglada w
praktyce?? dzieki
Obserwuj wątek
    • limmar Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.10.08, 11:21
      Ja prowadziałam tam swoja pierwsza ciążę, 6 lat temu, byłam zadowolona, po
      wyjsciu od ginekologa od razu zapisywałam sie na wyznaczony termin
      następnej,nigdy nie było problemu. Przed finiszem musiałam sie częściej zgłaszać
      i też było ok, były też terminy dodatkowe, na zlecenie lekarza prowadzacego.
      Polecam. Też na początku myślałam, ze będzie kłopot. Nie było żadnego.
    • kammik Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.10.08, 11:37
      W wakacje zrezygnowałam z abonamentu w Lux Medzie z uwagi na problemy z
      zapisywaniem się na wizyty. Chciałam zmienić lekarza prowadzącego - ci, których
      wybrałam (2-3 nazwiska) mieli terminy za miesiąc, dwa. U kolejnych były jakies
      idiotyczne zasady rejestracji, mozna bylo sie zapisywac tylko pierwszego dnia
      miesiaca, co wygladalo tak: telefon o 8 rano; "jeszcze nie ma grafiku", telefon
      o 8.10 - "już nie ma miejsc na ten miesiąc". W koncu zapisałam się na wizytę, po
      czym po kilku dniach otrzymałam informację, że nie dojdzie ona do skutku, bo coś
      tam i zostaje przełożona o 2 tygodnie. Później były spore problemy z
      wyciagnieciem mojej dokumentacji i wynikow badan. Aha, oczywiscie nie da sie od
      nikogo uzyskac informacji, ktory z lekarzy zajmuje się prowadzeniem ciązy.
      Teraz prowadzi mnie lekarz z malutkiej, prywatnej przychodni. Jest miło,
      kameralnie i wreszcie mam poczucie, ze nie jestem jedną z tysięcy pacjentek.
    • carolinecat Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.10.08, 12:33
      ja bym się raczej nie pisała na prowadzenie ciąży w luxmedzie. mam tam wykupiony
      abonament firmowy, ale rzeczywiście jest duży problem z zapisami. do dobrych
      lekarzy są koszmarne terminy, a u kiepskiego lekarza przecież bez sensu jest
      prowadzić ciążę. mnie polecono lekarkę z innej przychodni, w luxmedzie założyłam
      tylko kartę ciąży i robię u nich wszystkie badania krwi i moczu - bezpłatnie, w
      ramach abonamentu, a to też jest duża oszczędność.
      • wierna5 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.10.08, 14:50
        dzieki, moja maz ma opieke w luxmedzie i zebym ja mogla tam chodzic musze placic
        65zł/mies. zastanawiam sie czy to wogole sie oplaca? skoro tyle osob narzeka,
        nie wiem co mam zrobic...
        • kammik Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.10.08, 16:47
          Jeśli masz czas i ochotę, możesz prowadzić ciążę u lekarza spoza Lux
          Medu, a u nich robić tylko badania. Tyle, że to będzie wymagało
          chodzenia do ich lekarza po skierowania na badania. Mnie się,
          przyznam, nie chciało i badania robię w prywatnym laboratorium.
          • a-n-i-k-a Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.10.08, 17:58
            Jezeli karte ciazy wystawi lekarz z luxmedu i u takowego zaliczy sie pierwsza
            wizyte, czy i druga (zwykle na pierwszej karty nie wystawia, dopiero po zleceniu
            badan, i z wynikami na drugiej wizycie wystawiana jest karta ciazy), to potem
            mozna tam chodzic na badania laboratoryjne nawet ze skierowaniem od innego,
            poza-luxmedowego lekarza. Przerabialam to w pierwszej ciazy, i przerabiam teraz
            w drugiej. Jak jest karta ciazy luxmedowa, to poznejsze skierowania na badania
            mozna miec juz od innego lekarza.
            No ale skoro wierna ma placic za to 65 zł/mies. a chodzic na wizyty prywatnie i
            placic dodatkowo w innym miejscu, to nie wiem czy to sie oplaca.
            Ach i jeszcze - w pierwszej ciazy bylo tak, ze po wystawieniu przez lekarza
            karty i uzgodnieniu co ile chce mnie widziec w poszczegolnych tygodniach ciazy,
            poszlam do rejetsracji i zapisalam sie na wizyty do konca ciazy. Nie wiem
            dokladnie jak jest teraz, bo rzeczywiscie do dobrych lekarzy terminy sa obledne,
            ale w rejestracji powiedzieli, ze ciezarne sa uprzywilejowane przy zapisach -
            nie wiem co to wlasciwie oznacza, jestem dopiero na poczatku ciazy i nie
            zdazylam sie jeszcze przekonac smile.
            • agick Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 12.05.09, 09:50
              a ja mam sytuacje, ze zmieniają nam abonament z enele med na lux
              med. jestem w 24 tc i co mam teraz zrobić, załozyć ksiązeczkę ciaży
              w lux medzie?
      • annamakjoz Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 07.05.09, 15:09
        Ja chcę zrobić podobnie. Proszę, napisz więcej jak to wygląda: do
        swojego lekarza chodzisz na wizyty i na usg, rozmawiasz z nim o
        wszytskim, a badania (te konieczne) robisz w LUXmedzie? Kto daje na
        nie skierowania - bo rozumiem, że lekarz z luxmedu? Idziesz wtedy do
        któregokolwiek, czy chodzisz do jednego?

tak w ogóle to szukam też lekarza do porowadzenia ciaży - mozesz
        kogoś cierpliwego wyrozumiałego i oczywiscie dobrego fachowca
        wskazać? bedę wdzięczna
        • milena_1 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 08.05.09, 21:58
          ja rowniez mam abonament firmowy w Luxmedzie, ale ciaze prowadze u
          lekarza spoza Luxmedu. Skierowania wystawia mi moj lekarz (spoza
          Luxmedu). Wystarczy bys raz poszla do ginekologa w Luxmedzie i by
          ten zalozyl Ci karte ciazy w Luxmedzie. W tej karcie nie wypelniam
          nawet zadnych informacji (poza nazwiskiem i danymi z pierwszej
          wizyty) bo mam druga karte zalozona w innej placowce. Karte ciazy z
          Luxmedu przedstawiam na recepcji razem ze skierowaniem od lekarza
          spoza Luxmedu i nie ma asolutnie zadnego problemu.
    • variuss Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.10.08, 15:50
      Ja też zrezygnowałam z abonamentu w Lux Medzie z powodu problemów z
      zapisywaniem się na wizyty. Niestety, sprzedali wiecej abonamentów niz sa w
      stanie obsłużyć pacjentów i tak to się kończy. Teraz mam abonament w enel-medzie
      i nie mam się do czego przyczepić (a jestem wybredna).
      Co do lekarzy, wszedzie mozesz trafić na takiego super, tak samo jak na
      konowała. Sprawdziłam na własnej skórze wink Na pewno nie ma co iśc do lekarza,
      który ma zawsze miejsca. Za to do dobrego można się dostać z wyprzedzeniem ok 1-
      2 tyg.
      • belucci1 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.10.08, 17:02
        Ja prowadzę ciąże w lux medzie w warszawie. Nie mam zadnego problemu
        zeby dostac si do mojej doktor, bo po prostu nie musze sie do niej
        zapisywać. mam jej komórkę, jak cos sie dzieje zawsze moge
        zadzwonić. Na wizytę po prostu przychodzę, pokazuje sie jej, a ona
        mnie zaraz zaprasza do gabinetu i dzwoni na recepcję po moja karte i
        dziękuje. Mogę przychodzic choćby codziennie. Pogadaj z lekarzem,sam
        powinien Ci to zaproponować tak jak moja doktor od razu mi
        powiedziała, ze nie musze sie do niej zapisywać, ona zawsze mnie
        przyjmie. Pozdrawiam.
        Ps. Chodze do doktor Szwaj Małgorzaty na jerozolimskich.
        • babe.blue Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.10.08, 20:08
          Ja prowadze ciaze w luxmedzie i nie mam im nic do zarzucenia. Moj lekarz zawsze
          ma dla mnie czas i nie zdarzylo sie, zebym nie mogla zapisac sie w wyznaczonym
          przez niego terminie. Teraz kiedy juz musze chodzic co tydzien, zawsze dostaje
          termin. POza tym warto ze wzgledu na innych specjalistow. W czasie ciazy
          korzystalam z okulisty, laryngologa, dermatologa, zakaznika i zawsze mialam
          wizyte gora nastepnego dnia. Nie zawsze w mojej przychodni, ale zawsze byla mozliwa.
          Jestem bardzo zadowolona z ich usług.
        • madame_edith Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 22.10.08, 11:06
          Też chodzę do tej lekarki i chyba traktuje Cię wyjątkowo jednak. Muszę się
          zawsze zapisywać i odczekać swoje, jak zawsze i jak do każdego lekarza (dla mnie
          normalka). Szlag jasny by mnie trafił, gdyby na mojej wizycie pani przyjmowała
          sobie niezapisaną pacjentkę, a ja siedziałabym pod gabinetem i traciła czas. Jak
          by nie patrzył spora część, jeśli nie większość, pacjentek u ginekologa jest w
          ciąży i gdyby sobie tak każda wchodziła bez kolejki to raczej niefajnie by było.
          • aj-wonek Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 28.11.08, 22:30
            jeszcze jakies opinie bo mam mieszane uczucia byłam u 3 ginekologów z czego
            jeden niesamowicie miły, a dwoje pozostałych to czyste nieporozumienie
            • domi654 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 29.11.08, 09:47
              jestem w ciazy mnogiej. Bylam juz u 5 lekarzy z Lux medu i jak
              narazie to nikt nie wydal mi sie ok. Najlepiej wypadla radosiewicz-
              marczewska ale u niej bylam tylko raz. Teraz ide do Matysiak-
              Lubasinskiej - zobaczymy jak bedzie. natomiast na nastepna wizyte
              zapisuje sie do radosiewicz.
              Moje wizyty wygladaly tak:
              1)usg u Gmyrka, info jest zle prosze natychmiast isc do gina i
              absolutnie nie do pracy
              2)chyba glowacki nie sie nie dzieje prosze chodzic do pracy
              3) radosiewicz marczewska jest zle prosze sie polozyc, brac duphaston
              4) makowski jak pani ma nudnosci to na patologie (11tydzien!) a nie
              w domu
              5)litmanowicz usg - gdzie pani cche is do pracy! prosze odpoczywac.
              6) chmielewski prosze chodzic do pracy nic sie nie dzieje
              7) chmielewski , przyszlam z kropnym bolem w kroku, nie
              dowytrzymania,
              dal zwolnienie
              8) wiecej pani nie dam bo calej ciazy pani na zwolnieniu nie bede
              trzymac, a ponziej i tak wysle pani do szpitala, pytam po co a on
              ze bo skurzce bo cos tam. jak mozna tak z gory zakladac, ze bedzie
              zle

-------------------
              jestem zalamana ginekologami
              • mal-jan Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 29.11.08, 12:57
                ja jestem w 8 mies. i chodzę cały czas do LuxMedu.
                i myślę, że warto zostać choćby ze względu na badania. jednak co miesiąc musisz
                zrobić przynajmniej krew i mocz.
                poza tym z zapisami rzeczywiście jest problem, ale teraz LuxMed kupił LIMa i
                Medycynę Rodzinną, więc można tam tez chodzić. no i dziewczyny mają rację, że
                generalnie wiadomo, że do 8 miesiąca masz przychodzić raz na miesiąc, więc można
                się bez problemu zapisać na zaś.
                ja polecam dr Radosiewicz, do której chodzę od lat i uważam, że jest bardzo
                dobrym lekarzem...
                za to odradzam dr. Kużawczyka- trauma totalna, i to nie tylko ja ale parę moich
                koleżanek też. a do niego zawsze są miejsca, więc trzeba uważać.
                byłam tez u dr Oziemskiego i dr Świątek- i oboje byli mili, ale nic więcej nie
                mogę powiedzieć...
                poza tym polecam dr Jagusia, lub dr Młynarczyk do USG. mili i kontaktowi...
                • kaaniaa Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 09.12.08, 14:18
                  Ja jestem w 29 tc i mam lekarza prowadzącego z luxmedzie - dr. Golkowska-Soluch
                  (polecam). Faktycznie na wizytę do niej czeka się jakiś miesiąc, ale kobiety w
                  ciąży mają ten przywilej, że w razie potrzeby są przyjmowane poza kolejnością.
                  Raz mi się tak zdarzyło i nie było żadnego problemu, pani dr nie robiła żadnych
                  wymówek ani nic takiego i zajęła się mną normalnie. Poza tym i tak na początku
                  ciąży chodzi się na wizyty co miesiąc, więc ja od razu po każdej wizycie
                  zapisywałam się na kolejną smile
                  • aj-wonek Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 07.05.09, 19:28
                    ja jestem juz mozna powiedziec na finiszu ciazy i polecam jak najbardziej dr
                    Palaszewskiego niesamowity lekarz i czlowiek, co prawda terminy sa miesieczne
                    ale przy zdrowej ciazy to wystarcza i nie ma problemu z umowieniem sie.
          • olaforowa Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 01.09.09, 12:40
            Przyłączam się do madame_edith, ja z właśnego doświadczenia u Pani dr Szwaj:
            - pierwsza wizyta: ok, zleciła duzo badan, wygladalo wszytsko ok. spóżnienie około godzinne- pani dr się spóżniła, ale ok, każdemu może się zdarzyć,
            - druga wizyta: ponowne spóżnienie!! jak przyszłam na czas przede mną jeszcze były 2 nie przyjęte pacjentki! Oprócz tego Pani dr zgodziła się przyjąc jakąś kobietę poza kolejką!! Pani dr musi mimo wszystko wziąć pod uwagę swoje spóźnienia i szanować swoje pacjentki,które zapisały się do niej z miesięcznym wyprzedzeniem!
            Jak wyraziłam swoje niezadowolenie pzy wyjściu z gabinetu niezapisanej pacjentki, to potem Pani dr była dla mnie bardzo niemiła, nic jej nie pasowało,w ogóle po co do niej przyszłam i całą wizytę podkreślała, że muszę wybrać jednego lekarza prowadzącego i na pewno nie ją, bo ona nie ma już miejscsmile
            No dla mnie jest to poniżej mojej granicy tolerancji dla opieki medycznej, w której mam wykupiony abonament.
            Dodam, że nie wypowiadam się, jakim ta Pani jest specjalistą, chodzi o sprawy organizacyjne na niezadowalająco niskim poziomie.
            Lux med powinien popracować nad wyższym poziomem świadczonych usług.

• 33mak Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 02.09.09, 07:55
              Niestety prowadzenie ciąży w Lux Medzie to żadna przyjemność - ja
              akurat miałam bardzo dobrą lekarkę dr Proccarini, która już na 1-
              wszej wizycie ustaliła mi grafik wizyt i z góry w rejestracji na
              całą ciążę zabukowałam sobie terminy (oczywiście na podstawie
              pisemnego skierowania Pani dr Proccarini), z badaniami typu krew i
              mocz nie było żadnych problemów natomiast wykonanie usg we właściwym
              terminie (a jak wiadomo w ciąży są to konkretne tygodnie) to już był
              horror, w efekcie usg musiałam - pomimo abonamentu - robić prywatnie
              poza Lux Medem - dla przykładu ostatnio dostałam skierowanie na
              wykonywanie usg co tydzień (koniec ciąży, termin porodu za 3
              tygodnie) a pierwszy wolny termin to sam koniec września.
    • dorotka.k1 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 07.05.09, 21:02
      nie polecam
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=51397530&a=51401445
      • dorotka.k1 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 07.05.09, 21:07
        a jeszcze dodam, że z tymi zapisami to jakaś ściema jest, jak się zapisywałam to
        był straszny problem, a potem jak przychodziłam, to się okazywało często, że
        nikogo nie ma ani przede mną, ani po mnie, normalnie pusty korytarz, tak jakby
        blokowali terminy nie wiadomo dla kogo na wszelki wypadek
    • eniigmaa proponuję program Zdrowie Mama i Ja 07.05.09, 21:11
      ja chodzę na Inflancką, za darmo masz tam praktycznie wszystkie te badania,
      które zlecają prywatnie i pewnie ze 2 razy więcej niż normalnie na NFZ
      jednak coś za coś, mimo zapisów na konkretne godziny zawsze jest poślizg i
      trzeba czekać, czasem nawet dość długo
      www.szpital-inflancka.pl/site/zdrowie-mama-i-ja%EF%BB%BF
    • lemurka3 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 08.05.09, 09:18
      byłam ostatnio u Radiukiewicza i nie polecam. Mówiąc szczerze jeszcze dotąd nie
      byłam zadowolona z nikogo. Podobno fajny jest facet od usg o nazwisku Gawlak.
      • ascool Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 13.05.09, 10:05
        Faktycznie dr Gawlak jest godny polecenia. Bardzo kompetentny i w dodatku sympatyczny, chodzilam do niego na USG całą ciążę. Co do lekarzy - moją ciążę prowadziłą dr Marek, uczucia co do Pani dr mam mieszane.
    • bridal Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 09.05.09, 10:27
      Byłam u 4 lekarzy z Luxmedu na poczatku ciazy, gdy szukałam lekarza
      prowadzącego. Nie chce mi sie opisywać, co usłyszałam... jeden z
      nich odwrotnie zinterpretował wyniki ... Jednym słowem - żenada...
      Założono mi kartę ciąży i zlecono badania. Lekarza znalazłam poza
      Luxmedem, prywatnie. Skierowania na wszystkie badania i usg są
      honorowane w Luxmedzie, nawet od "zewnętrznego" lekarza, pod
      warunkiem, że wraz ze skierowaniem pokażę kartę ciąży założoną przez
      Luxmed.
      Terminy badań (szczególnie usg) to kolejna żenada, dlatego rezerwuję
      terminy z 4 tygodniowym wyprzedzeniem. Bardzo polecam dr Gmyrka
      jeśli chodzi o usg - sympatyczny i kompetentny.
      Z badaniami typu morfologia itd nie mam żadnego problemu. Od czasu
      do czasu giną wyniki, ale mała awantura i rozmowa z kierowniczką
      pozwala na ich szybkie odnalezienie... wink

• princy-mincy Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 09.05.09, 19:59
      kiedys mialam karte w LuxMedzie, gdy jeszcze mieszkalam w Wawie.
      Polecam Dr Sołowieja, nie wiem, tylko czy nadal tam przyjmuje. Nigdy
      nie bylo zadnego problemu by dostac sie na wizyte dodatkowa, zawsze
      zgadzal sie mnie przyjac, gdy przychodzilam pod koniec planowych
      wizyt.
      • inez_81 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 02.06.09, 22:26
        Zgodzę się, że prowadzenie ciąży w LuxMedzie to nieporozumienie. Można się
        zapisać tylko na 1 wizytę do przodu, jeśli nie ma się rozpisanych wizyt od
        swojego lekarza. Tak się składa, że lekarka do której chciałam chodzić sama jest
        w ciąży i już nie będzie przez jakiś czas pracowała - w związku z tym takiej
        "rozpiski" dać mi nie mogła, bo nie może robić zleceń dla innych lekarzy. W
        recepcji dowiedziałam się, że inna lekarka ktora wchodziła w grę (pozostali
        lekarze w tej placówce nie przypadli mi do gustu) ma termin na 5 sierpnia (mamy
        dzisiaj 2 czerwca) - rewelacja, biorąc pod uwagę, że jestem w ciąży i wizyta
        przynajmniej raz na miesiąc to standard. Także komentarze tutaj na forum, że nie
        ma problemów z terminami w luxmedzie to delikanie mówiąc "czcze gadanie". Nawet
        na dermatologa czeka się 2 tygodnie, a na internistę 2 do 4 dni.
        Myslę że na gina spoza Luxmedu się nie obejdzie, mimo że za luxmed płacę
        prywatnie...
        • 33mak Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 03.06.09, 07:51
          Niestety problemy z terminami w Lux Medzie to standard, ale warto w
          ciąży przynajmniej robic u nich badania.
          Ja ciążę prowadzę u dr Proccarini i jestem zadowolona - jedyny minus
          to taki, że Pani doktor nie pracuje w żadnym szpitalu. Natomiast
          jest w Lux Medzie jeden fajny ginekolog - trafiłam do niego przez
          przypadek na jedną wizytę - nazywa się Maciej Gawlak, jest ponadto
          dobrym specjalistą od USG (choć tutaj polecam gorąco również dr R.
          Makowskiego)no i pracuje w szpitalu na Madalińskiego. Niestety z
          tego co wiem to przyjmuje na pewno w placówce na Migdałowej i raz w
          tygodniu przed południem - no i najbliższy wolny termin to wrzesień -
          szcześliwie tego roku!
          • aquarena Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 03.06.09, 09:21
            Ja przez całą ciąże chodze do dr Proccarini i jestem bardzo
            zadowolona (jestem w 32tc). Po założeniu karty ciąży miałam umowione
            wizyty do konca ciąży oraz zarezerwowane USG (4 wizyty)u dr Gawlaka.
            Dwa razy zdazyło sie, że chcialam sie skonsultować z lekarzem i
            zostałam przyjeta od reki tego samego dnia miedzy pacjentkami.
            Pani Proccarini przepisuje bardzo duzo badań w czasie całej ciąży,
            wiec jeśli sie ma abonament to na prawde warto.
            • yoanm Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 03.06.09, 14:33
              ja też polecam dr proccarini, też miałam umówione wizyty na całą
              ciążę i dzięki temu nie było problemów. natomiast zawsze pod jej
              gabinetem jest komplet pacjentek, nie zdarzyło mi się aby jakaś nie
              przyszła. tak samo usg u dr Gawlaka, też z wyprzedzeniem skierowania,
              określone daty, dokładne informacje. Teraz czekam tylko na
              rozwiązanie więc ostatnia wizyta już za mną ale polecam ten "zestaw
              lekarzy" wink
              • gosia_tr_1 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 20.08.09, 20:50
                A ja mam pytanie - czy możecie polecić lekarza w Luxmedzie, ktory nie robi
                problemu przy wystawianiu zwolnien? mam bardzo stresujaca prace i nie ma szans
                na zdrowa ciaze przy takiej pracy, a niestety nie dla kazdego lekarza jest to
                podstawa do zwolnienia z pracy na caly okres ciazy. bede wdzieczna za pomoc.
                pozdrawiam!
                • myszkowska4 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.08.09, 16:15
                  Ja korzystam z przychodni na Św. Barbary i w Al. Stanów
                  Zjednoczonych (Wa-wa) i trafiałam na lekarzy, którzy sami
                  proponowali zwolnienie.
            • inez_81 Re: prowadzenie ciazy - luxmed - Warszawa 21.08.09, 17:25
              Rewelacyjna jest dr Golkowska-Soluch, ale sama jest teraz na macierzyńskim
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka