arnold7 07.01.04, 09:01 Tak sie zylo pod "pruskim jarzmem":) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arnold7 Re: 3 stycznia 07.01.04, 09:58 aqua napisał: > ot! pruskie rozpasanie. Ciekawie to wyglada na tle nedzy po drugiej stronie Brynicy opisanej w "Ludziach bezdomnych". Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: 3 stycznia 07.01.04, 10:16 Przez to pruskie rozpasanie doszło do hekatomby dwóch światowych wojen. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: 3 stycznia 07.01.04, 10:22 aqua napisał: > Przez to pruskie rozpasanie doszło do hekatomby dwóch światowych wojen. No to zacznijmy od tej pierwszej. Kto ja wywolal? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: 3 stycznia 07.01.04, 10:35 To już było, pewno Piłsudski ze swoimi legionami. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: 3 stycznia 07.01.04, 10:37 Nie, zadam Ci konkretne pytanie - jakie panstwo rozpoczelo I W.S.? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: 3 stycznia 07.01.04, 10:40 Czyż moja odpowiedź nie jest w duchu schloonskim. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: 3 stycznia 07.01.04, 10:55 Faktem jest, że wypędziliście z forum tych co wiedzieli, więc teraz musisz żyć w niewiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: 3 stycznia 07.01.04, 10:58 Jestes z tych, ktorzy nie wiedza jakie panstwo rozpoczelo I W.S.? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: 3 stycznia 07.01.04, 11:08 Nie, ja wiem. Jednakże wiedzieć i dzielić się swoją wiedzą, to dwie różne sprawy. Chcąc poszerzyć swój zakres wiedzy musisz płacić, bądź hołubiąc tych co wiedzą i chcą się swą wiedzą dzielić, bądź zapylać do księgarni kupując odpowiednie pozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
ballast Re: 3 stycznia 07.01.04, 11:24 Ja wiem. "Na tej podstawie Austro – Węgry oskarżyły Serbię o popieranie “Czarnej Ręki” i o przeprowadzenie zamachu, i najechały na nią 28 lipca. " Odpowiedz Link Zgłoś
ballast Re: 3 stycznia 07.01.04, 11:26 A to, by było pełniej. Po zamachu na Arcyksięcia Ferdynanda: "Sytuacja wymknęła się spod kontroli. Na tej podstawie Austro – Węgry oskarżyły Serbię o popieranie “Czarnej Ręki” i o przeprowadzenie zamachu, i najechały na nią 28 lipca. Z pomocą Serbom przyszła Rosja (1,2 mln żołnierzy). Gdy do Berlina dotarła wiadomość o mobilizacji w Rosji, czym prędzej wprowadzono w życie plany opracowane z myślą o wojnie. Niemcy zaostrzyły konflikt, żądając od Rosji wycofania się w ciągu 24 godzin, w przeciwnym wypadku grożąc wojną. Rosja odrzuciła ultimatum. 1 sierpnia 1914 r. Niemcy wypowiedziały jej wojnę (6 sierpnia uczyniły to także Austro – Węgry). Jako, że Francja była sprzymierzeńcem Rosji, 3 sierpnia Niemcy także jej wypowiedziały wojnę." Odpowiedz Link Zgłoś
wilym a za tym wszsytkim stala... 07.01.04, 11:31 No a ja mysle, ze za wybuchem I WS stala Florentyna Zimna z Krolewskiej Huty. Sami poczytajcie jakie to fakty ja obciazaja: "Florentyna Zimna z Królewskiej Huty miała tak gorące serce, że zapraszała do siebie kawalerów z ulicy." Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: a za tym wszsytkim stala... 07.01.04, 11:53 Było jej zimno więc paliła w kotle miłości. Biedna nie wiedziała do czego to doprowadzi. Widzisz Wilym, Ballest wie i się dzieli wiedzą, taki intrnacjonalista. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: a za tym wszsytkim stala... 07.01.04, 11:56 Tyle, ze mu sie literka przestawila ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: a za tym wszsytkim stala... 07.01.04, 12:02 Ty to masz sokole oko. Potwierdza to powiedzenie, że nie wszysto co napisane jest godne przeczytania. Odpowiedz Link Zgłoś