Dodaj do ulubionych

Przez rurę z gazem nie może wybudować domu na w...

30.10.09, 11:13
"Właściciel musi zmotywować inne podmioty, by wypracować jakiś
kompromis", a urzad miasta nic nie musi, moze miec w dupie swoich
mieszkancow, moze o nich dalej nie dbac, moze dalej odwracac sie do
nich plecami, byleby tylko osobnicy pokroju bajeruna i oszuka mieli
cieple posadki i tysiace pustych obietnic na klamliwych ustach. No,
naprawde dosc.
Dzierżżż!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: HH Socjalizm w tym kraju panuje nadal. IP: *.silesiamultimedia.com.pl 30.10.09, 11:29
      Nieważna własność prywatna ale to czego chcą silniejsi, jak gazownictwo,
      miasto, kopalnie itp.
      • Gość: JCK Re: Socjalizm w tym kraju panuje nadal. IP: *.biol.us.edu.pl 30.10.09, 11:49
        Jezeli jest tak jak to zostalo opisane, to ja bym wywalil to
        wszystko w pierony, skoro zostalo cos zrobione wbrez prawu to nalezy
        w trybie natychmiastowym to usunac.
        Wywalic kable na zlom, przeciez teoretycznie ich tam nie ma.
    • Gość: suchej jąderko Przez rurę z gazem nie może wybudować domu na w... IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.09, 11:57
      po prostu pan Suchy Janek ma wielkiego pecha:)
    • Gość: misieq Przez rurę z gazem nie może wybudować domu na w... IP: *.pl.tesco-europe.com 30.10.09, 12:11
      a to Polska właśnie...
      Trzymam kciuki za Pana Piotra.
      • Gość: bywalec Re: Przez rurę z gazem nie może wybudować domu na IP: *.pool.mediaWays.net 30.10.09, 12:19
        W Opolu facet wylicyzowal teren z rurociagiem ciepl. Stwierdzil, ze nie ma
        tam tzw.sluzebnosci i musieli sie przeniesc.Byla to ale tylko Spoldzielnia
        Miesz.Teren podzielil na dzialki i dobrze zarobil.
      • Gość: Pan Re: Przez rurę z gazem nie może wybudować domu na IP: *.maine.res.rr.com 30.10.09, 12:22
        Jesli naprawde nie ma pisemnej zgody wlasciciela na przeprowadzenie
        kabli, instalacji gazoej wodnej itd to:
        1. Wynajmuje sie prawnika (dobrego !)
        2. Podaje sie do sadu (a jak trzeba to i do Brukseli) wszystkie
        zainteresowane strony tym co na dzialce zakopane.
        3. Dostaje sie zamiane dzialki + odszkodowanie + koszty sadowe

Sprawa prosta - no chyba, ze wlasciciel cos podpisal - wtedy to ma
        przechlapane...
    • Gość: Przemo wlkp Przez rurę z gazem nie może budować domu na wła... IP: 83.17.53.* 30.10.09, 12:30
      a ja mam pomysł może i głupi ale może być skuteczny. Jakby na mnie trafiło to
      motywacja była by prosta i szybka przynajmniej jeśli chodzi o wodociąg.
      Odkopałbym to diabelstwo tak aby mróz miał dostęp do rury, w końcu mogę
      wykopać otwór celem posadzenia drzewa i poczekał na mrozy niech ta rura
      zamarznie i pęknie, miałbym piękny widok na fontannę, natomiast tam gdze lecą
      kale też posadziłbym jakieś drzewa niech korzenie nawywijają w kablach, a
      później bym czekał aż przyjadą naprawić i za wejście na działkę odszkodowanie.
      W końcy jak nie ma w papierach tego co leży pod ziemią to pewnie tego tam
      niema, więc po co włażą na mój teren i czego tam szukają.
    • vito3 Przez rurę z gazem nie może budować domu na wła... 30.10.09, 12:54
      jezeli doszlo do samowoli nalezy wszczac postepowanie
      administracyjne wtedy wszystkie podmioty szybko sie dogadaja jak to
      zrekompensowac wystarczy wycena bez nielegalnego farszu i zakup
      dzialki wskazanej przez wlasciciela plus ew doplata badz zwrot
      roznicy jezeli poszkodowany wybierze dzialke tansza przydaloby sie
      rowniez wynagrodzenie za prace wlozona w walke o swoje to tez moze
      wycenic biegly wydaje mi sie to logiczne a dla zlodziei jest to
      jakies honorowe wyjscie
    • Gość: Xor Ale przecież to da się pięknie i szybko załatwić.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 13:39
      Wystarczy wysłać pismo do wszystkich samowolkowych, że zaczyna się naliczać
      opłaty od dnia tego a tego w wysokości takiej i takiej. I, że w związku z tym,
      iż korzystają z terenu działki to uznaje się usługę za skonsumowaną. A potem
      co miesiąc fakturę na parę tyś. Szybko się będą chcieli dogadać.

Ew zatrudnić swoich i rozkopać działkę, zablokować gaz, wodę i prąd. I
      dodatkowo wynająć paru umięśnionych do ochrony terenu.
    • antoni-to-ja Podstawa prawna dla osoby ubiegającej się 30.10.09, 14:59
      o status urzędnika:
      żółte papiery
      stwierdzenie 5 psychiatrów że kandydat jest idiotą,
      wówczas można zostać urzędnikiem
      sprawdziłem ja się nie nadaję
      • Gość: misio pysio nadajesz się, wszyscy wariaci twierdzą, że nie są IP: 83.230.33.* 02.11.09, 22:52
        wariatami
    • Gość: OBYWATEL Zamówiłbym koparkę, brygadę spawaczy... IP: *.acn.waw.pl 30.10.09, 15:18
      ... i zaspawałbym te rury oraz przeciął kabelki. Zastanawiam się czy byłoby to
      motywujące dla zamieszanych w tę aferę instytucji. Złodzieje i bandyci zwykli.
      Jeśli ziemia była jego, to NIKT NIE MA PRAWA nic tam robić. W wolnym kraju
      oczywiście, tu jest Polska.
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Zamówiłbym koparkę, brygadę spawaczy... 30.10.09, 16:11
        > ... i zaspawałbym te rury oraz przeciął kabelki

Wtedy jakiś dokument by się znalazł...
      • Gość: Michał Re: Zamówiłbym koparkę, brygadę spawaczy... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.09, 00:00
        Dobry pomysł :) tylko w nocy, żeby się nie wydało. Tak jak działają w urzędach.
        Złodzieje jakieś były i ukradły ..
    • georgeb Przez rurę z gazem nie może budować domu na wła... 30.10.09, 18:30
      Proszę się przyjrzeć jak to się załatwia w Chrzanowie. Za wydanie nakazu poprowadzenia instalacji przez działkę obywatela bez jego zgody, grozi mu teraz sasądzony pierdel i koniec kariery. Tak to bywa gdy władza uderza za mocno do głowy.
    • shroeder1970 Przez rurę z gazem nie może budować domu na wła... 30.10.09, 20:09
      Niestety nie mam dla bohatera artykułu dobrych wiadomości... państwo przez lata przymykało oko na bezprawnośc takich działań, mimo, że miało świadomość, ze to samowolka bydowlana. I dlatego własnie parlament ustanowuił zmianę w kc, która nazywa się służebnością przesyłu. Ot taki mayły wybiegm by obywatel nie mógł domagać się swoich praw, bo państwo by musiało się wykosztować... a jak orzekł Trybunał Konstytucyjny reprezentując Skarb Państwa przeciwko obywatelowi górnikowi - budżet państwa też jest wartością konstytucyjną... i nie można jednej wartości konstytucyjnej (np. prawa własności) przeciwstawiać innej wartości konstytucyjnej. (zwłaszcza, gdy ta druga wartość konstytucyjna nalezy do państwa).
      • pozywamyzbiorowo.pl Re: Przez rurę z gazem nie może budować domu na w 21.01.15, 13:10
        Jeśli chodzi o takie sprawy mam dobrego prawnika. Kontakt ze mną to: staszek_przesyl@spoko.pl
    • Gość: robert Przez rurę z gazem nie może budować domu na wła... IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.09, 20:47
      na samowolkę samowolką. trzeba spowodować "niechcący" awarię jednej z instalacji a następnie nie wpuścić na posesję monterów chcących usunąć usterkę. Ma pan prawo nie wpuścić nikogo obcego.
    • Gość: mosquito komunizmu tak łatwo ... IP: *.nplay.net.pl 30.10.09, 20:55
      się Pan nie pozbędzie, Panie suchy. Współczuję.
    • Gość: Michał Degrengolada prawna i obłęd tego chorego państwa ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.10.09, 23:37
      Degrengolada i rozkład państwa. Do Strasburga bym się udał. Polskie państwo
      przegrało tam wszystkie procesy z jej obywatelami do tej pory. Moze jesli
      Polska bedzie musiała stracić pare miliardow euro zmieni prawo na prostsze i
      skuteczne.
      Zal czytac takie opowiesci. Wyrazy współczucia dla tego pana.
      • Gość: tom Re: Degrengolada prawna i obłęd tego chorego pańs IP: *.171.143.162.static.crowley.pl 31.10.09, 00:19
        miałem trochę podobną sytuację... no mniej skomplikowaną złodzieje
        bez zgody za komuny postawili mi stacje trafo. pisałem pisma do nich
        powoływałem się na wyrok SN i cały czas mnie puszczali w kanał.
        grają na zwłoke ch*** jest ponoć takie coś że po 25 latach nabieraja
        praw do gruntu na którym położyli słupy. byłem u prawnika skasował
        za porade ale powiedział że:
        1. zakładam sprawę koszt ok 2000 zł.
        2. wnoszę o zapłatę zaległości za wynajem gruntu pod stację trafo za
        bodajże 10 lat wstecz

wygrywam i ...
        to co wyłożyłem na sprawe wracaja a wynajem za 10 lat wstecz to ok
        300zł
        czas jaki nad tym spędze (wszelkiej maści utrudnienia ze strony
        urzędasów) to czas zmarnowany i 300 zł tego nie zrekompensuje.
        współczuje bohaterowi artykułu i innym w podobnej sytuacji
      • Gość: mysio pysio jakby miał z czym to by poszedł do sztrazburga, IP: 83.230.33.* 02.11.09, 22:55
        a że nie ma więc poszedł do gazety
    • Gość: slawekw Przez rurę z gazem nie może budować domu na wła... IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.09, 07:13
      Co można zrobić.Wystawić fakturę za 29 letnie użytkowanie.
    • Gość: raffcio Przez rurę z gazem nie może budować domu na wła... IP: *.chello.pl 31.10.09, 08:31
      Prawo cywilne jest prawem ludzi starannych. Zeby byc wlascicielem trzeba na to zasluzyc m.in. obroną prawa wlasnosci. Ten Pan jak widac tego nie wie.
    • Gość: zaza Przez rurę z gazem nie może budować domu na wła... IP: *.euronet.net.pl 31.10.09, 08:59
      Skandal
      • Gość: zibi Re: Przez rurę z gazem nie może budować domu na w IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.09, 09:17
        Ten skandal to Polska Norma
        • Gość: jarguz Re: Przez rurę z gazem nie może budować domu na w IP: *.chello.pl 31.10.09, 09:29
          Można wykonać na własnej działce pożądny drenaż -reszta co siedzi na
          odbycie i żyje w dobrobycie niech się wykaże wiedzą?
    • Gość: Kiełek Przez rurę z gazem nie może budować domu na wła... IP: *.chello.pl 31.10.09, 11:18
      Pani dziennikarz!
      W artykule zdecydowanie brakuje poruszenia jednej kwestii: Kiedy z roboty
      wyleci bezczelny urzędas wprost sugerujący konieczność zapłacenia łapówki?
    • Gość: znik Pan suchy plecie bzdury IP: 83.230.33.* 02.11.09, 22:39
      nie zauważył, że ma rurę z gazem przez tyle lat?? nie pobrał
      rekompenasty? Nie odnaleziono dokumentów na co?? A redaktor kim jest
      z wykształcenia, że wyciąga tak oczywiste wnioski z dokumentów skoro
      nadzór budowlany najwyraźniej jest innego zdania niż pan redaktor.
      Dziwię się, że "gazeta" jest tak nieżetelna. Najwyraźniej pani
      redaktora wzieła dolę od dewelopera, który jest zainteresowany
      kupnem gruntu.
    • masaccio_silesia służebność przesyłu 03.11.09, 16:24

nikt w artykule nie wspomniał i nie pomógł czlowiekowi - jest obecnie w
      kodeksie cywilnym "służebność przesyłu" poza samowolnym zajęciem gruntu i
      budową instalacji bez zgody właściciela gruntu ma on możliwość ściągania
      cyklicznych opłat od "nielegalnych"
      • Gość: znik Re: poprostu żenada IP: 83.230.33.* 03.11.09, 19:08
        tak jak mówię, artykuł nieżetelny. Auto nie wspomina nic o tym, o
        tym że jeżli inwestycja nie była nielegalna, co jest
        nieprawdopodobne. Ewentualne niejasności wynikają z faktu, że
        inwestycja ma 25 lat i część dokumentów pogineła, lub poprostu jak
        zazwyczaj bywa, pozmieniały się numery działek. Autor rostrzyga po
        czyjej stronie jest zobowiązanie jakdyby się na tym znał. A przecież
        nie możliwe jest by się znał na prawie energetyczny, ustawach o
        zagospodarowaniu przestrzennym tych obowiązujących i tych z lat
        osiemdziesiątych. Poprostu żenada
        • Gość: gość oszkodowanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.12.10, 14:48
          Ja i moi znajomi zaczęliśmy właśnie taką sprawę o służebność przesyłu iodszkodowanie. Mają słupy średniego napięcia. To oczywiste że jeśli na nieruchomości, znajdują się sieci energetyczne, czy inne urządzenia obniżające funkcjonalność i wartość działek budowlanych, należy się odszkodowanie za utratę wartości ich działki. Jeżeli ktoś jest zainteresowany informacjami jak się za to zabrać piszcie. Chętnie pomogę. greg.doc@hotmail.com
    • Gość: Mande Służebność - odszkodowania IP: *.189.223.194.skyware.pl 09.02.11, 13:31
      Kancelaria prawna przyjmuje wnioski o dochodzenie roszczeń z tytułu Służebności Przesyłu. mande@onet.pl tel: 530 365 542
    • Gość: Mariano Naprawdę warto walczyć o swoje IP: *.nordisk.reva.evdo.pl 26.04.11, 21:39
      Miałem podobny problem i nie chciałem sam się denerwować. Poszukałem w necie firmy która bez kosztów wstępnych załatwiła wszystko szybko i bezproblemowo. Po 5 miesiącach otrzymałem przelew na konto za 260 m wodociągu fi 150 - 8000 zł. Ich wynagrodzenie pobrali z wywalczonych pieniędzy, jak by się im nie udało to nic bym nie płacił. Teraz prowadzą mi sprawę o ustanowienie służebności przesyłu. Agencja Wsparcia Rolniczego. Polecam. Ich strona www.awr.org.pl
      • Gość: Alina Re: Naprawdę warto walczyć o swoje IP: 80.50.235.* 20.06.11, 13:29
        witam a jaka stara była ta rura na pańskiej działce?ja tez mam na swojej działce jakąś którą odkryłam przypadkiem,dowiedziałam się od sąsiadów że to jest z lat 50-tych.tak się zastanawiam czy skontaktować się z awr.
        • Gość: Mariano Re: Naprawdę warto walczyć o swoje IP: *.evdo.pl 29.06.11, 20:36
          Rura była z 93 roku ale z tego co pamiętam z rozmowy z gościem z działu prawnego Agencji Wsparcia Rolniczego to maja jakieś sposoby na takie sprawy jak Twoja. Ważne jest tylko czy była zgodna właścicieli na ta rurę.
      • Gość: piotr Re: Naprawdę warto walczyć o swoje IP: *.xdsl.centertel.pl 07.06.12, 11:56
        czesc tez zlecilem tej firmie zeby zajeli sie sprawa slupow ener....na mojim polu tak mnie wku.....ze niewienm mam ich az 22 na jednym kawalku pola mysle ze im sie uda narazie nic sie nieodzywaja zlecilem w marcu ale zobaczymu co stego wyniknie mysle ze bedzie ok to jest firma ktura mojim zdaniem jest ok bo niebiora takiej wygurowanej ceny jak inne firmy tez bym polecil innym pozdrawiam
        • Gość: kinia Agencja Wsparcia Rolniczego- odszkodowania PGE IP: *.ip.mgk.pl 25.01.13, 20:52

I jak Piotr twoja sprawa????
          Ja na chwilę obecną podpisałam z Agencją Wsparcia Rolniczego umowę 1 sierpnia i narazie nic nie uzyskałam, czekam.
          Od tego czasu PGE podsyła mi umowy do podpisu, nawet doszło do tego stopnia że sąsiadka budująca się obok mojej dzialki w warunkach przyłączenia dostała nakaz obostrzenia 2 stopnia słupa, który stoi na mojej działce. Przyjechał koleś z PGE chciał abym podpisała umowę -zgodę na obostrzenie tego słupa ale mało tego w umowie istniał zapis że nieodpłatnie udostępnię im nieruchomość na której znajduje się słup. Po ustaleniach z AWR wystarczyło samo oświadczenie , że mogą wykonać obostrznie. AWR mówi ,że wysyła im cały czas coś, ale chciałabym żeby się to już skończyło
    • Gość: Greg służebność przesyłu IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.11, 12:48
      Witam ja i moi znajomi juz zaczelśmy takie sprawy polecam dobrego prawnika jak coś piszcie na maila greg.doc@hotmail.com a postaram sie pomóc. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka