Dodaj do ulubionych

Katowice Podlesie - opinie

IP: *.83.230.20.21.debacom.pl.e-zabrze.pl 03.11.09, 18:26
Cześć, bardzo proszę o opinię na temat mieszkania w dzielnicy
Katowic - Podlesiu. Zastanawiałam się z mężem nad kupnem działki w
okolicach ulicy Uniczowskiej. Mam natomiast pytanie jak duży jest
tam ruch pociągów (trasa Katowice-Tychy) i jak bardzo jest on
uciążliwy (niestety działka jest kilkaset metrów od torów). Ponadto
czytałam na forum, że czasem śmierdzi z oczyszczalni ścieków -
czy "brzydki zapach" dociera do centrum Podlesie czy to tylko
problem w rejonie Zapousty? Ewentualnie czy macie jakieś inne
spostrzeżenia odnośnie tej dzielnicy?
Obserwuj wątek
    • Gość: pomogłem? Re: Podlesie IP: *.c201.msk.pl 05.11.09, 16:51
      Nie ma lokalizacji idealnej. Jeśli masz firmę w Podlesiu albo
      będziesz dojeżdżać do pracy w Tychach lub Mikołowie to b,dobra
      lokalizacja. Jeśli pracujesz w Katowicach to odlicz na dojazdy 2-3
      godziny dziennie. Smrody w Podlesiu to efekt braku kanalizacji
      (pewnie wybudują, gdy Katowice będą mialy nowego prezydenta,ten jest
      od bruków) a nie oczyszczalni, zwłaszcza że leży ona po tej stronie
      skąd wiatry wieją sporadycznie. Ja bardziej obawiałbym się tego, że
      Podlesie lezą w niecce co przy wzrastającym zagęszczeniu domów
      ogrzewanych kominkami i piecami węglowymi przy bezwietrznej pogodzie
      może być "duszno".
      Co do linii PKP to jest ona słyszalna w promieniu kilku kilometrów
      zwłaszcza, że kolejarze lubią sobie potrąbić dojeżdżając do
      uszkodzonych rogatek (był już na ten temat reportaż w TV). Poza tym
      jest biedronka i kilka sklepów, przychodnia, poczta, szkoła,
      kościół,cmentarz, linia autobusowa a tego nie ma na osiedlach
      deweloperskich.
      • Gość: podlas Re: Podlesie IP: 94.254.226.* 06.11.09, 20:57
        najważniejsze że jest kościoł i że hania ma męża
        • Gość: pomogłem? Re: Podlesie IP: *.c201.msk.pl 06.11.09, 21:08
          Zapomniałem, że jest też ochotniczą straż pożarną. Poza tym w Podlesiu odbywają się dożynki.
          www.podlesie.bo.pl/
          • Gość: jag Re: Podlesie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 16:05
            kto nie miszka w podlesiu moze pisac takie pierdoły smierdzi gdzie
            kanalizacja jest od 20 lat Kogo interesuja autobusy chyba nie tych
            co kupują mieszkania za 300 zł/m dojazd do katowic trwa 25 min poza
            tym las brak knajp o złej opini
    • Gość: aniolek04@amorki.p Re: Katowice Podlesie - opinie IP: *.static.multimetro.pl 25.01.10, 15:13
      Witam nie wiem czy pani już kupiła działkę ale ja tam mieszkałam od dzieciństwa przez 22 lata aż wyjechałam do Mikołowa (TU JUZ 7 LAT )i
      chętni wracam dzielnica się rozwija pamiętam czasy kiedy sklepów było kilka ale teraz jest bardziej ciekawie nie jest tak pusto a mimo tego jest tam spokojnie nie słychać "burd" nie ma daleko do lasu gdzie latem na rowerze pojechć na grzyby, przedszkole szkoła boisko na którym 2 razy do roku są festyny szczególnie w czasie dożynek biblioteka nowa dom kultury blisko autobusy przychodnia poczta tego nie ma w pobliskim zarzeczu. Ale jako działkę poleciłam bym nie daleko tej co pani planowała(-uje?) przy ulicy tarninowej tam się wychowałam jako dziecko blisko miałam zima na górki SĄSIEDZI BARDZO PRZYJAŹNI NAWET OSTATNIM CZASIE WYBUDOWANO PRZY TEJ ULICY DWA DOMOSTWA Z CZEGO JEDEN POWSTAŁ W ZESZŁY ROKU.. ZAPACHU OD OCZYSZCZALNI NIGDY!!! NIE CZUŁAM MOŻNE TO CZUĆ OBOK JEJ ZABUDOWANIA. POZDRAWIAM!!
      • Gość: bolo Re: Katowice Podlesie - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 12:25
        ja niestety mieszkam od kilu lat w Podlesiu-i była to najgorsza decyzja w
        życiu, pochodze z duzego miasta a tutaj nic nie ma poza starymi moherowymi
        ludzmi zadufanymi w sobie i biedronki. Szkoła ma kiepski poziom, komunikacja do
        bani 2x na godzinę autobus, mieszkam do przyległej ulicy Uniczowskiej -jak tir
        przejezdza to mi domem trzesie.
        Mieszkam tutaj ale ciagle szukam wyjscia wyrwania sie z tej dziury!!!! Nie
        polecam tej dzielnicy!!!!!
        • Gość: Podlesianka Re: Katowice Podlesie - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 00:17
          Podlesie Śląskie to piękna miejscowość, niestety od czasu gdy jest dzielnicą Katowic jest przeludniona. Brakuje miejsc spacerowych, na wrzosowiskach wyrosły domy, górki na których dzieci mogły bawić się na sankach też zostały zabudowane. Można jednak jeździć na rowerze, spacerować, biegać. Warto też poznać historię tej pięknej jeszcze zielonej dzielnicy. Proponuję odwiedzić Dom Kultury w którym pracuje jedna z najlepszych Ślaskich plastyczek, w kościele są obrazy znanego malarza oczywiście mieszkającego w Podlesiu Ślaskim. Warto też dostosować się do zasad i kinderschtuby obowiązującej w Podlesiu Śląskim, bo oparte są i przestrzegają zasady szacunku dla człowieka, a szczególnie dla SENIORÓW. Pani życzę więcej słońca i zadowolenia z Siebie, to miejsca w których Pani się znajdzie będą słoneczne i dostrzeże Pani w nich piękno.
    • Gość: Zofia Re: Katowice Podlesie - opinie IP: *.146.160.52.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.06.19, 19:19
      Sa lepsze dzielnice Katowic.smog w lecie i zimie.kotlina.wilgoc z rzeki mlecznej.uciazliwy pociag

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka