Gość: w-wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 08:32 Czy stac nas na utrzymywanie metnych slaskich ukladow, 'baronow' weglowych, wiecznych slaskich strajkow i slaskiej roszczeniowosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rom67 odp.wawiakowi.... IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 26.01.04, 09:18 Niewiem czy was stać czy nie, ale taki juz was los,że na naszą "roszczeniowość" musicie sie złożyć. Tak więc do roboty rodacy,bo w kopalniach 14-stka ma być wypłacona najpóźniej do 5 lutego!A nasze kochane żonki nie lubia długo czekać!!! Pozdrawiam!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tez Wawiak Re: odp.wawiakowi.... IP: 213.17.164.* 26.01.04, 09:32 Obaj (rom67 i w-wa) robicie sobie jaja! "W-wa" - prosze bardzo, jedź na Śląsk i pracuj tam za marne grosze!Masz tego wielkiego farta,ze mieszkasz tu a nie tam! Bo tutaj się właśnie rozlokowały centrale zachodnich firm i Centrale Wszystkiego!Gdyby tak przenieść te wszystkie firmy gdziekolwiek indziej - do Kraka, Pozka czy Gdanska,Wawka bardzo cienko by przędła,naprawdę! Trochę więcej pokory więc w stosunku do całej reszty,bo Wawa żyje w większości z przelewania z pustego w próżne i z Robienia Dobrego Wrażenia.Jak widzę to nadęte buractwo,które się tu wozi ekstra samochodami i zestawiam z kompetencjami i dobrymi manierami, to po prostu się wstydzę.A Śląsk był dobry, jak trzeba było z niego rabować ile wlezie węgla i sprzedawać za granicę.Nie popieram oczywiście utrzymywania nierentownych kopalń, ale też postawcie się w sytuacji tych górników, którzy z dnia na dzień zostaną bez środków do życia. A co do wypowiedzi rom67 - to jest to po prostu zwykłe jątrzenie i mam nadzieję, ze nikt się na to nie da złapać.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-wa Re: odp.wawiakowi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 09:59 Witaj Ziomku :-) Gość portalu: Tez Wawiak napisał(a): > /.../Nie popieram > oczywiście utrzymywania nierentownych kopalń, Skoro tak to musisz sie zdecydowac. Albo- albo. Ja rowniez nie mam absolutnie nic przeciwko ludziom mieszkajacym na Slasku. Czemu sie sprzeciwiam - juz napisalem. I jeszcze jedno - piszac 'czy stac nas?' pod 'my' rozumialem wszystkich obywateli Polski, Slaska i Slazakow nie wylaczajac, a nie, dajmy na to, miezkancow Mazowsza. > A co do wypowiedzi rom67 - to jest to po prostu zwykłe jątrzenie i mam > nadzieję, ze nikt się na to nie da złapać. Tu pelna zgoda :-) > Pozdrawiam Nawzajem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom67 Re: odp.wawiakowi....odpowiada rom67 IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 26.01.04, 11:00 Obaj macie rację ze moja wypowiedź była swego rodzaju prowokacją! Jednak z drugiej strony zadawanie takich retorycznych pytań musi mieć w sobie jakiś cel..!Czy pytając w taki spsób ("czy nas stać")nieudzielamy odrazu odpowiedzi..?Bo prosze wskazać jedną dziedzine gospodarki lub życia społecznego ,na którą jest nas stać...!Niema takiej,dlatego formułowanie takich wypowiedzi budzi we mnie sprzeciw.Przypomina mi to metode obcinania wszystkim wszystkiego byle nie sobie!!!Prosze sie rozejrzeć wokół siebie i wtedy na forum ogólnym zadawać tego typu pytania.I Właśnie dlatego zarzut,iż moja wypowiedź jest typowym jątrzeniem uważm za zupełnie nietrafiony,uważam wręcz iż to właśnie pierwszy komentarz wawiaka takim był!!! Panowie ew.Panie tak sie składa ze jestem Ślązakiem od pokoleń mieszkam tu i pracuję w kopalni dlatego sam b.dobrze wiem ile złego stało sie przez te ostanie lata i niechodzi mi tu tylko o utrzymywanie nierentownych kopalń bo te ja wiecie są zamykane i likwidowane ,ktoś zapyta a poco odpowiedź jest prosta żeby w przyszłosci do nich nie dopłacać!Samo sie nie zrobi niestety na to trzeba pieniedzy z naszych podatków czy tego chcemy czy nie!Wiec niezarzucajmy czegoś innym o co sami(min. na tym forum)zabiegaliśmy!!! A tak naprawdę to życzę nam wszystkim aby było nas stać na wszystko i jescze nam zostawało wtedy dopiero będzie pieknie....czyż nie? Z górniczym pozdrowieniem dla wszystkich Szczęść Boże!!! rom67. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski A Podbeskidzie??? IP: 195.117.233.* 26.01.04, 10:07 A ile z tego dostanie Podbeskidzie? Ile dostanie Bielsko-Biała i powiat bielski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ljuk Re: A Podbeskidzie??? IP: 213.17.152.* 26.01.04, 17:12 Nie czytałeś? 19 mln - Willa Prezydencka we Wiśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joan Re: Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 1 IP: *.coig.pl 26.01.04, 10:51 Nie rozumiem tylko, dlaczego w budecie dla Śląska znalazło się 19 mln na prezydencki zameczek w Wiśle. Odchudzanie budżetu powinno się zacząć od góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 1 IP: *.normanet.pl 26.01.04, 11:57 Polska zaczyna przypominać kraje wschodnie, gdzie rozwija się stolica, a inne miasta upadają. Tak jest w np. Rosji i na Ukrainie. Pieniądze wydawane na innowacyjność (konkurencyjność) w przemyśle lokowane są w większości w Warszawie. O tym się nie mówi, ale tak jest. Województwo śląskie pomimo tego, że w tych wydatkach jest na drugim miejscu po Mazowszu to wydawana tu jest (o ile dobrze pamiętam liczbę) tylko 8% całości wydatków. Tak, więc wypowiedzi warszawiaka są krzywdzące. Co do zameczku w Wiśle, to jest to bardzo dobry pomysł. Obojętnie, kto będzie prezydentem Polski to takie reprezentacyjne obiekty mu się należą (i dobrze, że będą u nas, a nie np. na półwyspie helskim, gdzie nie ceniąc prezydenta - wydaje mi się nie cenią siebie). Jeżeli chcemy być traktowani jak równi w Europie - to nasz prezydent nie może być dziadem, którego na nic nie stać. Co do wydatków na Podbeskidzie to gazeta nie podała, ale np. na budowę drogi bielska - Cieszyn będzie około 190 mln złotych, Żywiec - Zwardoń ok 90 mln złotych, nie mówiąc o drogach w Bielsku Hulanka) czy o jednej największych w Europie inwestycji realizowanych przez władze samorządowe Żywiecczyzny i woj. fundusz ochrony środowiska - program ochrony wód żywiecczyzny za ok 114 mln euro. Odpowiedz Link Zgłoś
rysownik3 Re: Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 1 26.01.04, 15:07 jakie najwięcej? To są pieniądze, m.in. te 2 mld zł dla górnictwa, na zwijanie Śląska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 15:31 śląskie dostanie 8%, ale mieszka tu prawie 13% ludzi całej Polski.Przeliczcie na mieszkańca ile to wyjdzie toi wtedy można powiedzieć kto dostał wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 1 IP: 195.117.104.* 27.01.04, 10:09 Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 14 lat ,ale to nie znaczy ,że Śląsk dostał najwięcej .To znaczy ,że w tym roku został najmniej okradziony od 14 lat .Ale nadal jest okradany ,widocznie Śląsk można okradać ,mamić i ogłupiać .Ślązacy sobie na to pozwalają i chyba tak to już pozostanie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumienie Re: Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 1 IP: 80.51.103.* 26.01.04, 20:49 z tego widać priorytety w tym kraju: 19 milionów zł rezydencja prezydencka a 4 miliony złotych Centrum Onkologii czyli reprezentacja, wygoda, luksus i komfort jednostki a zdrowie i życie tysięcy Polaków. Super. Ten, kto układał i zatwierdził taki preliminarz wydatków będzie leczony w komfortowych warunkach lecznic dla elit tego kraju. W nagrodę!? Skandal. Czy byliście kiedykolwiek zagrożeni chorobą nowotworową, a moze ktoś z Waszych bliskich lub znajomych? Czy nigdy nie zetknęliście się z tragedią jaka dotyka osobę z taką diagnozą? A rokowania dla niej i szanse na życie zależą właśnie teraz od wielkości budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 1 26.01.04, 20:52 A to Polska wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kdc 32985 Nojwjyncy pijóndzów zdarli ze Szlónzka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.04, 07:54 Szlónzki Prezidynt bydzie mjoł rezydyncyjo we Wiśle? Zaś Poloki ulżyli Szlónzokóm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 1 IP: 195.117.104.* 27.01.04, 10:01 Nic tylko teraz zagłosować na Jolkę Kwaśniewska ,żonę tego złodzieja ,który wyłudził nie tylko 19 mln na rezydencję , ale również przywłaszczył sobie te rezydencję czyli Zameczek Prezydenta Mościckiego . Polska będzie Państwem w którym rządzą kacyki .Ładnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM BILET ATP IP: 195.82.165.* 27.01.04, 10:21 Dostaliscie tyle forsy,ale wspólny bilet na komunikację w GOPie został upupiony Władza nie tylko sie wyżywi ale też dojedzie służbowym autem. Czuwaj !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rysownik3 Re: BILET ATP 01.02.04, 20:01 jedno z drugim nie ma nic wspólnego, ale to prawda: koniec biletu ATP to wstyd dla władzy, która jeszcze niedawno się tym biletem chwaliła Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Jalmuzna 01.02.04, 20:07 Jakie sa wplywy podatkowe (wszystko, nienazywane podatkami oplaty rowniez) ze Slaska do Wawsiawy? Ile z tego te bandziory nam kapia? Poza tym woj. tzw. slaskie to nie Slask. Nalezaloby zsumowac troche inne obszary pod wzgledem placenia do wawsiawskiej dziury bez dna i redystrybucji tej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Najwięcej pieniędzy z budżetu dla Śląska od 1 IP: 217.113.224.* 01.02.04, 17:07 A czy nas było stać na utrzymywanie przez tyle lat stolycy? Nikt się o to nie pytał. Śląsk ma roszczenia, bo dużo dał Polsce i stosownie do liczby mieszkańców, którzy tu zamieszkuja i którzy tu przyjechali za pracą (80 % mieszkańców, jeśli nie więcej), należy mu się stosowny udział w Budżecie. Jak jest to napisane w artykule z całego budżetu dla Śląska tylko 2 mln przeznadczone będzie na górnictwo i restrukturyzację, ale np. 19 mln na rezydencję prezydenta. Niedokłaadnie czyytał, aa? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś