Dodaj do ulubionych

Szansa dla Slaska

IP: *.wiwi.hu / *.wiwi.hu-berlin.de 17.02.04, 14:08
Slazacy uczcie sie niemieckiego!!! to jedyna szansa dla was i dla regionu.
Mozecie bez problemu zasiadac w polskim parlamencie, przejmowac wladze w
regionie oraz skutecznie oprzec sie nastepujacej polonizacji!
Obserwuj wątek
    • Gość: polishAM Re: Szansa dla Slaska IP: *.nas37.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 17.02.04, 14:32
      U mnie w poznańskim mieli takiego krótkiego pejcza. Jak któryś Poznaniak, po
      polsku mówił to Niemiec go po łapskach. To się nazywało Kulturkampf. Również
      próbowano przerwać opór Polaków innymi sposobami. Przejmowali grunty, majątki,
      firmy. Była Hakata. Ale radziliśmy sobie. Rolnicy kupowali u Cegielskiego. Były
      polskie wydawnictwa. Czemu ktokolwiek miałby dobrowolnie uczyć się
      niemieckiego, kiedy wybór książek po angielsku jest dużo większy i wydania
      naukowe wydawane są również w tym języku.
      • Gość: posener Re: Szansa dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.02.04, 23:13
        ty AM, moze juz cierpisz na pylice mozgu po twoich 5000m pod ziemia?
    • Gość: marek Re: Szansa dla Slaskamasz racje! calkowicie popier IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.04, 13:22
    • Gość: marek Re: Szansa dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.04, 13:30
      masz racje! calkowicie popieram!
      szczegolnie uwzgledniajac postepujaca globalizacje i zacieranie sie granic. i
      nie chodzi tutaj o negacje jezyka i narodu slaskiego - wszystko jedno jak to sie
      skonczy! chodzi o to, ze najwiekszym inwestorem w na Slasku beda (czy sie to
      komus podoba, czy tez nie) Niemcy! Ktos te inwestycje po slaskiej stronie musi
      przeciez obsluzyc. jedno jest pewne: jezeli nie beda to Slazacy, to beda to
      Polacy, ktorzy w miedzyczasie mowia lepiej po niemiecku, niz wielu Slazakow.
      I nie chodzi mi tutaj o zarucenie wlasnej ideologii czy tez przekonan, chodzi mi
      tylko i wylacznie o poszerzenie wlasnych kompetencji! tylko w ten sposob
      wyciagniemy Slask z obecnego kryzysu, ktory przygotowala nam nowa administracja.

co sie stalo ze slaskim pragmatyzmem?...
      Schlesien Glück Auf!
      • Gość: marek Re: Szansa dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.04, 17:53
        und nach oben
      • leonidas55 Re: Szansa dla Slaska 21.02.04, 14:04
        Du bist recht Herr Mar ek.Niektórzy nie zdają sobie sprawy ,że do USA jest
        pierunopwo daleko a do Reichu kizlokiem dociepniesz.No ale mówiąc językiem
        literackim bo tak chyba-a możę i nie-na forum wyrażać się wypada popieram Was
        Herr Mrek. Jakbyście w posły został wyniesiony to msz we mnie mało że
        głos .Masz cały głośnik
        .Pozdrawiam- Leonidas.
        • Gość: harc mistrz Re: Szansa dla Slaska IP: 62.233.241.* 21.02.04, 14:24
          Jak się nauczycie dobrze mówić po niemiecku, to może zostaniecie "niemieckimi
          ślązakami", a wtedy otwierają się dalsze i nowe możliwości.
          Sprytne i... naiwne.
          Lepiej się uczyć od razu angielskiego, bo to jest i będzie światowy język.
          • Gość: marek Re: Szansa dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.04, 15:15
            lepiej bylo zaraz podczas powstan slaskich o tym pomyslec! nie musielibysmy sie
            teraz zasciankowych jezykow uczyc! ;-)
            • fiodorus Re: Szansa dla Slaska 21.02.04, 15:22
              Gość portalu: marek napisał(a):

> "lepiej bylo zaraz podczas powstan slaskich o tym pomyslec! nie musielibysmy
              sie
              > teraz zasciankowych jezykow uczyc! ;-)"

Masz wyraźny kompleks nizszości cywilizacyjnej wobec Niemiec to jeden z
              przejawów zaściankowości. Ja czuję się Ślązakiem i Polakiem i jestem z tego
              dumny. Niezależnie od tego ile niemieckich firm będzie inwestować na Górnym
              Śląsku. Oczywiście to pozytywne zjawisko - pod warunkiem, że niemieccy
              inwestorzy nie będą traktować nas, Ślązaków jako tanią siłę roboczą.
              • Gość: marek Re: Szansa dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.04, 15:24
                bedziemy was tak tak traktowac, jak sobie na to zasluzycie. im wieksze
                kompetencje wykazecie, tym lepsze szanse bedziecie mieli
                • fiodorus Re: Szansa dla Slaska 21.02.04, 15:34

> "bedziemy was tak tak traktowac, jak sobie na to zasluzycie. im wieksze
                  > kompetencje wykazecie, tym lepsze szanse bedziecie mieli"

Piszesz takim tonem jakbyś był conajmniej dyrektorem Opla!!!
                  Nie sądzę jednak, że nim jesteś bo tam nie dopuszczaja na stanowiska
                  kierownicze ludzi, którzy wynieśli z domu język polski - nawet jak teraz piszą,
                  że jest on "zaściankowy"
                  • Gość: marek Re: Szansa dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.04, 15:38
                    wyobraz sobie, ze jestem obecnie wydelegowany do zalozenia filii naszej firmy na
                    obszarze RP. Przeprowadzilem juz pare rozmow z potencjalnymi kandydatami i jak
                    myslisz? wezme kazdego?
                    • fiodorus Re: Szansa dla Slaska 21.02.04, 15:40

> "wyobraz sobie, ze jestem obecnie wydelegowany do zalozenia filii naszej
                      firmy n
                      > a
                      > obszarze RP. Przeprowadzilem juz pare rozmow z potencjalnymi kandydatami i jak
                      > myslisz? wezme kazdego?"

Myślę, że nie.
                      • fiodorus Re: Szansa dla Slaska 21.02.04, 15:56
                        Hej, ja też chcę u Ciebie pracowac. Zacząłem się nawet uczyć niemieckiego!
                    • slezan Re: Szansa dla Slaska 21.02.04, 15:53
                      Weź mnie, weź mnie:-)
                      • Gość: marek Re: Szansa dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.04, 15:56
                        a co umiesz? ;-)

ps.
                        jak bedziemy potrzebowali "einen Pressesprecher, jestes na pierwszym miejscu ;-)
                        • slezan Re: Szansa dla Slaska 21.02.04, 15:59
                          Dzięki, to by mi pewnie pasowało. Poza gadaniem niewiele potrafię. Musiałbym
                          jeszcze popracować nad językiem ciała no i zrobić sobie operację plastyczną,
                          żeby nie psuć wizerunku firmy.
                          • Gość: marek Re: Szansa dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.04, 16:13
                            nie musisz!
                            Wir verkaufen Investitionsgüter und keine Kosmetikprodukte!
                            • slezan Re: Szansa dla Slaska 21.02.04, 16:22
                              Kamień spadł mi z serca.
          • slezan Re: Szansa dla Slaska 21.02.04, 15:26
            To przykre, że jesteś w stanie, opanować tylko jeden język obcy.
            • Gość: harc mistrz Re: Szansa dla Slaska IP: 62.233.241.* 21.02.04, 16:54
              A może byście jakie ulotki zaczęli zrzucać z samolotów DO ŚLONZAKÓW. Wtedy z
              tej "szansy" mogło by skorzystać bardzo wielu potencjalnych amatorów
              niemieckiego dobrobytu. I jakie to byłoby malownicze.
              • Gość: marek Re: Szansa dla Slaska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.04, 16:56
                a moze by tak obiecac koze albo krowe?;-)
                w okresie kryzysu to bardzo dobre zagranie PR - jak juz wasz Korfanty stwierdzil.
                • Gość: OPEL Re: Szansa dla Slaska IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.04, 17:02
                  MAŁE WYJAŚĄNIENIE MAREK JEST ZE SOSNOWCA
    • Gość: krzychu Re: Szansa dla Slaska IP: *.acn.pl 21.02.04, 17:11
      A co na, qrva, niemiecki do Górnego Śląska?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka