Gość: sqro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.10, 22:46 "Jurand Jarecki, legenda śląskiej architektury" - taaa legenda, facet zniszczył miasto. Powinien dostac zakaz wykonywania zawodu - aby BŚ sie czesciowo zrehabilitował Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
business3 Uszókali nas - ciulas z Kostuchny... 16.03.10, 22:58 Uszókali nas - ciulas z Kostuchny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Ikona czy antyikona? IP: *.chello.pl 17.03.10, 00:41 Na wizualizacji te czerwone wstawki wyglądają mocno szkaradnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta Re: Ikona czy antyikona?Zdecydowanie antyikona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 14:27 Jw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanka Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.10, 23:03 Czerwony kolor to kolor lamp burdelowych. Czy ktoś pamięta, że ul. Mariacka to droga do kościoła Mariackiego. W tej kamienicy była DESA i salon Aukcyjny? Czy koniecznie po tzw. "renowacji" ma przypominać burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.fenix.katowice.pl 16.03.10, 23:18 "Budynkiem będzie zarządzać wybrany przez miasto operator. - To ma być miejsce, w którym będzie się dużo działo" Takie czasy...kiedyś alfons , a dziś operator :) Przemalować wszystkie kamienice na czerwono i na Mariackiej zrobić "czerwoną ulicę " coś jak w Amsterdamie , przed przeszłością nie uciekniesz :))) A że to droga do Kościoła ? Po pierwsze, ta kwestia nada tylko sprawie rozgłosu i darmowej reklamy, a po drugie , to może mieć wymiar symboliczny - wszak droga życiowa Marii Magdaleny też niejako od burdelu do Boga prowadziła :)) No i mamy tez w tej historii Katowic Piotra, czy święty to niewiadomo, ale klucze do miasta od lat w łapach trzyma, tak jak ten Św. Piotr klucze do Królestwa Niebios, tylko jasna cholera nieba nie widać, a królestwo rozkradzione :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.chello.pl 16.03.10, 23:33 DOOOBRE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.fenix.katowice.pl 17.03.10, 00:41 Gość portalu: jac napisał(a): > DOOOBRE!!! No nie wiem czy takie dobre, zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę, że Św. Piotr przedstawiany jest jako łysiejący, siwy, brodaty starzec, w dłoni trzyma dwa klucze symbolizujące klucze Królestwa Bożego. DWA, DWA Klucze. DWA... wiesz co to może oznaczać ? Uszok już trzecią kadencję sprawuje,a oficjalnie klucze DWA, to by mogło oznaczać,że przy trzecich wyborach jakiś przekręt był, a to z kolei może oznaczać,że skoro przekręt był przy trzecich, to i czwarte może "wygrać" i nasze głosowanie nic nie zmieni :) Poza tym ja się boję już cokolwiek pisać, bo własnie sobie zdałam sprawę,że według Ewangelii - Piotr po ujrzeniu chodzącego po wodzie Jezusa zaczął iść do niego także poruszając się po tafli wody... i teraz rozumiem ten pomysł z Europejską stolicą Kultury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.fenix.katowice.pl 17.03.10, 00:52 A do tego wszystkiego zwróć uwagę na jeszcze jeden szczegół - miasto z którego pochodzi Nasz Katowicki Piotr - MikoŁÓW , Święty Piotr pochodził z Betsaidy - po hebrajsku dom rybaka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychu.eu Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.chello.pl 16.03.10, 23:35 ,,Gdy masz chęć Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p 16.03.10, 23:39 No to czamu niy zaroski i kosciol na czerwono przerobic ? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychu.eu Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.chello.pl 17.03.10, 00:07 bo za skrzyżowaniem stoi. ze światłami. czerwonymi ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.chello.pl 17.03.10, 10:11 Gość portalu: Katowiczanka napisał(a): > Czerwony kolor to kolor lamp burdelowych. Coś w tym jest. Może to właśnie (za przeproszeniem) burdel ma tam zwabić te olbrzymie tłumy(oślinionych i niewyżytych samców), o których raczył napisać redaktor bo poza tym nic szczególnego w tym nie widzę. Nie ma się co podniecać tylko wyremontować tam wszystkie kamienice, stworzyć knajpki i kluby i może wówczas pojawią się tam ludzie, ale dla jednej kamienicy? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 00:38 niezły obciach, hm, ciekawe, kto odpowie... niech się inni martwią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi4 Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: *.chello.pl 17.03.10, 00:43 Katowice........., urodziłem się tutaj. Syf, brud, ubóstwo, zaścianek, wsioki i psie gówna. I jeszcze raz psie gówna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: *.nyc.res.rr.com 17.03.10, 01:14 Znowu GW uzywa cerkiewno-prawoslawnego nazewnictwa "IKONA", ma sie to nijak do przedsiewziecia. Czy redaktor zapomnial polskiego jezyka? Rownie dobrze mozna nazwac to PIKTOGRAM. No po prostu belkot! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antygosc Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.adm.us.edu.pl 19.03.10, 08:17 na litość... gosc sugerowałbym, zanim zaczniesz cokolwiek pisać i oskarżać redaktorów z GW, abyś wziął słownik języka polskiego do ręki i sprawdził co znaczą terminy, którymi się posługujesz, bo póki co bredzisz. pomysł architektoniczny bardzo zacny, a że nie odmieni to od razu mariackiej i nie stworzy z niej najczęściej uczęszczanej ulicy... - nie od razu katowice zdbudowano Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany 17.03.10, 01:26 Jestem w "U-szoku". na czele jury ten sam Jarecki, który zniszczył centrum Katowic??????? SPecjalista od "radości burzenia"??? Legenda????? Chyba CZARNA! Nie dziwię, się że takie grono planuje wyrzucić kupę publicznego grosza na kiczowaty projekt, który jest DNEM. To jest zwykła deformacja przyzwoicie zaprojektowanej kamienicy, która jak dotąd uchroniła się przed "radością burzenia" Jareckiego i jemu podobnych. Nie dziwota, że ktoś taki wybrał projekt wściekle czerwonego pudła wyrastającego z ...neorenesansowej kamienicy... W ten sposób zdeformowano już niejeden budynek w Polsce pochodzący z czasów, kiedy prawdziwi architekci robili prawdziwe projekty, podobające się każdemu (np. szklana nadbudowa hotelu "Monopol" na ul. Gertrudy w Krakowie, to niebieskie akwarium przylepione na dachu naprawdę pięknej kamienicy zasłużenie i jednogłośnie wyróżniono antynagrodą "Archiszopa" w 2002 roku). Ta kiczowata deformacja nie jest zatem nawet oryginalna, choć jak widać mimo jednoznacznych i bardzo negatywnych ocen tego rodzaju humbugów - nadal są tacy, którzy dostawiają szklane pudła do kamienic. Katowiczanie - z takimi "legendami", jak Uszoki i Jaroccy macie przerąbane. Jestem już prawie pewien, że w tym mieście nie zamieszkam, chociaż rozważałem taką opcję. W Chorzowie mają remontować PRL-owską estakadę, która zrujnowała całe śródmieście rozrąbując je na dwie części, jak siekierą (i miała być usunięta), tutaj takie "ikony"... Z takimi samorządowcami i architektonicznymi "legendami" ta aglomeracja nie ma przyszłości. Nie dziwota, że np. frekwencja w Balicach rośnie, w Pyrzowicach spada. Ludzie stąd uciekają. Wszystkie te wskaźniki tak będą wyglądały. Stara wiara was załatwi. Na amen. Za parę lat Katowice będą dzięki Uszokom i Jarockim stolicą kiczu co najwyżej. Z mega-blaszakiem przylepionym do jednej "ikony" - dworca, dzięki któremu cała nie tylko Polska, ale Europa chce jeździć do Katowic i z dworca nie wychodzić (kielichy, które tak wszystkich zachwycają, brutalizm! ach brutalizm!), zatkanymi ulicami, po staremu zrujnowanymi kamienicami w okolicach blaszaka (po staremu z seksszopami i sklepikami sprzedającymi komórki niewiadomego pochodzenia oraz szczytem elegancji w postaci sieciówek z MacDonaldem na czele i tym podobnym junk-foodem) oraz burdelowatym pudłem na Mariackiej - drugą "ikoną". Plus "tfurczość" Jarockiego na "rynku" z czasów gierkowskich jeszcze... Last but not least - Superjednostka - koniecznie wpisać do rejestru zabytków i pomalować najlepiej we wściekłe róże i fiolety! Niech jeszcze czym prędzej wpiszą do rejestru zabytków nie tylko ten blaszany barak (Supersam), żeby go przypadkiem nie przebudowano (tego nie wolno, to wybitne jest) - ale wszystkie PRL-owskie "ikony", według listy sporządzonej przez Jarockiego. Z kolei każda kamienica (fuj, ohyda!) ma dostać takie szklane pudełka w różnych kolorkach, fantazyjnie poprzylepiane z góry, z dołu lub po bokach lub zostać wyburzona w ramach nowej "radości burzenia". Idzie nowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D A już myślałem, że Uszok pomnik sobie stawia na IP: 78.16.52.* 17.03.10, 02:40 Mariackiej. A tu taki (U)szok! :D Odpowiedz Link Zgłoś
marek-ms Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany 17.03.10, 04:43 A psychiatra przy tym był???? Sporo lat mieszkałem na Mariackiej, przy kościele... często zaglądałem do Desy. Na szczęście nie mieszkam już w Katowicach i tego czerwonego [autocenzura] nie będę musiał oglądać. I Superjednostki, i tego co zamiast Hali Targowej (nie jakiegoś "Supersamu") będzie... i wieeeelu innych takich rzeczy. Kiedyś, kiedy bajtlem jeszcze byłem, Katowice były naprawdę ładnym miastem, którego wojna nie rozpieprzyła. Co nie udało się wojnie, wyszło spółce Gierek & Grudzień, a teraz najazd nowobogackich Hunów (nie zrobiłem błędu?) z hipermarketową mentalnością wszystko dokończy... i wykończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: *.toya.net.pl 17.03.10, 06:53 Wyglada jak gołebnik.Za takie oszpecenie jest jeden wyrok .Zakaz wykonywania zawodu. Architekci po znajomosci won z wydzialu. Kto w tym miescie panuje nad renowacja zabytkow. Architekci z bozej laski jedzcie do Pragi "po nauke". Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? 17.03.10, 07:47 Pozostaje pomyśleć o Puffie, (burdelu), który osławionej Mariackiej od dawna się należy. Im bliżej kościoła tym lepiej. Nie musieliby potrzebujący klechy daleko latać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bcm Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 08:44 Kolejny promyczek nadziei dla Katowic (po off festiwalu)! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbe Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 08:48 Przeczytałem parę komentarzy. Ludzie! Narzekacie na Uszoka i syf dookoła a nie umiecie dostrzec pozytywnych zmian! No więc ten projekt to jest pozytywna zmianą! Ten budynek naprawdę może wnieść nową jakość na ulicę Mariacką. Nie bredźcie o swiętości kościoła Mariackiego i Desie. Think about the future! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: 195.94.209.* 17.03.10, 09:31 Toż to czyste wariactwo. Jak kamienica poprzez swój wygląd może przyciągnąć tłumy? Musiałaby chyba lewitować nad ziemią, albo rozdawać pieniądze. Czy są tacy idioci, którzy przyjdą, aby podziwiać czerwoną bryłę na dachu? Gdyby w tej kamienicy urodził się papież..., albo lepiej - dotknięcie jej murów owocowało uzdrowieniem... Mariacka będzie martwa niezależnie od liczby odrestaurowanych kamienic, będzie martwa dopóki nie pojawi się tam cel, dla którego warto będzie tam się pojawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
allures Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p 17.03.10, 10:05 Malkontenci-widać jakie macie pojęcie o architekturze.Kolor czerwony jest bardzo dobrym wyborem,który sprawdza się w najlepszych projektach na Świecie.Wystarczy się rozejrzeć troszkę poza swoje betonowe osiedle pomalowane przez zarządce spółdzielni na pastelowe róże itd.A czy kamienica może być ikoną?Zdecydowanie,proponuje wycieczkę do Barcelony i kamienicę Casa Mila, czy też Madryt. Druga sprawa to ,że prezydent jest daremny nie znaczy,że Katowiczanie są identyczni.Zaufano osobie,która z obietnic nic sobie nie robi czas więc rozliczyć dorobek tej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: 195.94.209.* 17.03.10, 10:21 Czerwony jest śliczny sam w sobie. To kolor życia. Nie znaczy, że można go stosować wszędzie i wszędzie pasuje. W moim poście nie wartościuję pomysłu, twierdzę jedynie, że nawet najlepiej zaprojektowany budynek sam z siebie nie przyciągnie tłumu. W tym budynku musi dziać się coś, co te tłumy przyciągnie. W sąsiednich budynkach też. Co do ikony zgadzam się z tym, że są obiekty w miastach, które stanowią ich symbole. Takim obiektem dla Katowic - podoba się to komu czy nie - jest Spodek. Na etapie projektowania budynku nie sposób jednak zagwarantować, że będzie on ikoną, bo to okaże się dopiero po latach. Odpowiedz Link Zgłoś
allures Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p 17.03.10, 10:58 Symboli może być wiele.Głównym jest Spodek i tak pewnie długo pozostanie.Wpisany jest już w symbolikę miasta.A co do tej kamienicy może byź symbolem ale jedynie ulicy,bądź mniejszym miasta.Projekt jest bardziej elegancki,nie szokuję, nie ma w nim ekstrawagancji.Tak czy inaczej powinien być miłym akcentem w wędrówce po Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolka Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 11:09 Byłam na rozstrzygnięciu konkursu i jedno wiem na pewno : ani komisja , ani zwycięzca nie byli zaskoczeni wynikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Mariacka wraca do korzeni??? IP: *.chello.pl 17.03.10, 11:51 hmm, te czerwone wstawki jakoś jednoznacznie mi się kojarzą, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę reputację Mariackiej ;) Szczerze powiedziawszy jestem za - dobrze zorganizowana dzielnica czerwonych latarni na pewno byłaby atutem miasta. lepsze to chyba niż tysiące lupanarów w ciasnych M-2 na osiedlach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konserwator jestem architektem IP: *.ip.netia.com.pl 17.03.10, 17:55 jestem architektem i przy projektach które dotyczą budynków w śródmieściu Katowic- kamienic, budynków mieszkalnych na starcie napotykam betonowy opór konserwatora miejskiego- a tu taka czerwona kostka w kamienicy objętej ochroną konserwatorską. Nie oceniam projektu, pytam tylko pana Błachute gdzie tu zachowanie pierzei, linii gzymsów, okapów, stonowana kolorystyka? no gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ale fajnie! Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: 81.219.118.* 17.03.10, 18:46 SUPER! KATOWICE BĘDĄ MIAŁY CZERWONĄ DZIELNICE! (ulice). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylejaki INCO + firma Pani Uszok IP: *.chello.pl 17.03.10, 18:59 Firma INCO projektowała salon Porsche przy A4 wraz z pracownią architektoniczną bratanicy Pana prezydenta Katarzyną Uszok, tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: INCO + firma Pani Uszok IP: *.centertel.pl 17.03.10, 19:45 no to teraz wiemy dlaczego firma INCO wygrała konkurs. Gdzie jest RIO i NIK. Ustawiony konkursik. jeden z wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: INCO + firma Pani Uszok IP: *.fenix.katowice.pl 18.03.10, 07:14 Ten post powinien otwierać cały wątek, mam nadzieję,że dziennikarzyny z g... wyborczego przeczytają i zbadają ten wątek, a Ty Hanna zacznij pisać dla jakiejś lokalnej gazety, chętnie poczytałabym więcej :) Gość portalu: Hann-a napisał(a): > no to teraz wiemy dlaczego firma INCO wygrała konkurs. > Gdzie jest RIO i NIK. Ustawiony konkursik. jeden z wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylejaki dziennikarze śledczy GW w krótkich majteczkach IP: 213.17.139.* 18.03.10, 10:25 Dziennikarze GW potrafią tylko wykrywać takie "afery" jak słupki chodnikowe na Jagielońskiej. Naprawdę nie trzeba być mega dociekliwym żeby kilka prawdziwych przewałów w miejście wykryć, ale trzeba na to mieć przyzwolenie "góry". Przecież wg lini Gazety i jej naczelnego Polska to kraj bez żadnych afer i przekrętów tylko jakieś oszołomy coś wymyślają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylejaki kupcie sobie kamienicę w zaprojektujcie takie coś IP: *.chello.pl 17.03.10, 21:27 Pomyślcie, kupujecie kamienicę w centrum Katowic i projektujecie na niej takie "coś". Wszyscy konserwatorzy (wojewódzki, miejski, wiejski i jaki tam jeszcze jest) zjedliby Was żywcem gdybyście przedstawili im do zatwierdzenia taki projekt, a tu konkursik, wygrywa znajoma firma, wielki Jurand też dole dostaje jako członek szacownego jury i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany 18.03.10, 04:28 Jak by to byly przynajmniej kolory Górnego Slaska ..... :( Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p 18.03.10, 04:29 I zajs znikly wczerejsze wpisy. Cenzor do Rawy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milewidziany Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 21:34 A czerwony nie nawiązuje do tradycyjnych śląskich okiennic? No dobrze ,wiem,że pytanie było ironiczne , ale tu mi pasuje czerwony. Natomiast na Stadionie Śląskim innych jak żółto-niebieskie ,lub w ostateczności biało-niebieskie nie zaakceptuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: *.chello.pl 19.03.10, 01:03 Brawo Katowice! Świetny projekt! Z nijakiej kamienicy wykrzesano cos wartosciowego, nowa jakość. Katowice niech niosa kaganek architektonicznej oświaty ! Jak nie my to kto?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: 87.204.33.* 19.03.10, 07:48 architekci z sosnowca.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiepsko!!!! Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie plany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.10, 09:22 kiepski konkurs!!!, kiepscy sędziowie-emeryci i urzędnicy!!!!, beznadziejne wytyczne konserwatorskie!!!!, bardzo słabą pracę wybrali, kolejne 10 mln na kiepską realizację, bedzie doskonale pasowac do realizacji mariackiej za 14 mln, szanownych urzędnikow i grono z sarpu proszę o zmianę składów sedziowskich!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bamnam62 Re: Ikona Katowic na ulicy Mariackiej? Są takie p IP: *.centertel.pl 19.03.10, 10:18 a czyja pracę mieli wybrać. Trzeba dać bratanicy/ córuni/ zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś