Dodaj do ulubionych

Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20.00

IP: *.adsl.hansenet.de 14.04.10, 19:07
Pierwszy protest w Katowicach

14 kwietnia, 2010 - Rynek - pod Teatrem Śląskim, godzina 20:00

Apelujemy o to, by spotkanie przebiegło w spokojniejszej atmosferze, a przede
wszystkim uszanujmy żałobę, którą wszyscy przeżywamy. Mamy prawo jako Polacy
wyrazić naszą opinię. Ale miejmy na względzie także, a może przede wszystkim,
smutek i rozpacz bliskich wszystkich osób, które zginęły. Jesteśmy im to winni.

Zabierzcie świeczki, a także plakaty czy transparenty, które w kulturalny
wyrażą Wasze zdanie oraz ideę spotkania. To nie jest miejsce ani pora na
manifestacje ze skandowaniem. Jeśli chcemy, abyśmy jako przedstawiciele tej
inicjatywy byli słyszani, zadbajmy też o jakość naszych komentarzy.

Wierzymy, że forma protestu będzie adekwatna do sytuacji i treści, jakie
chcemy przekazać.
---------------------------------------------------------
www.facebook.com/event.php?eid=114596348558872&ref=mf
Obserwuj wątek
    • obcy464 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 19:11
      zbierajcie się kanalie i to szybko aby was telewizja mogła pokazać w
      przerwach z transmisji spod Pałacu Prezydenckiego .
      • Gość: lolo Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.10, 19:51
        obcy464 napisała:

> zbierajcie się kanalie i to szybko aby was telewizja mogła pokazać w
        > przerwach z transmisji spod Pałacu Prezydenckiego .

Oto język prawicy i katoli. Niczym Ziemkiewicz, który mających inne zdanie o miejscu pochówku, nazywa "kundlami.
        • Gość: harc mistrz =----> PO CO te "cyrki na mieście", jak decyzja zapadła?! IP: 95.215.21.* 14.04.10, 20:40
          Chcecie się do reszty skompromitować tymi, robionymi na zamówienie PO'lityczne,
          infantylnymi "protestami"???
          Martwy prezydent Lech Kaczyński może się stać dla Was groźniejszy... niż żywy.

Najznamienitsze osobistości z całego świata wybierają się na uroczystości
          żałobne do Krakowa.
          (HKP)
          ...
          OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!!
          • Gość: Egon Re: PO CO te "cyrki na mieście", jak decyzja zapa IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.10, 20:47
            i z tego czego sie cieszysz?
            z gosci na pogrzebie ?
            Zgupiol do reszty harcerzyk,jak mi Bog mily!
            • Gość: mieszkanka Re: PO CO te "cyrki na mieście", jak decyzja zapa IP: *.centertel.pl 14.04.10, 21:16
              Mam nadzieje,ze oprocz autora tego topiku nikt pod Teatr nie
              przyszedl manifestowac - KOMPROMITUJESZ POLSKE - rodaku !
              • Gość: aga Re: PO CO te "cyrki na mieście", jak decyzja zapa IP: *.compnet.com.pl 15.04.10, 23:58
                WSTYD Wstydze sie za takich jak ty
            • Gość: ! Re: PO CO te "cyrki na mieście", jak decyzja zapa IP: *.fenix.katowice.pl 14.04.10, 21:24
              Chociaż mogłabym mieć racjonalne obiekcje, co do pochówku na Wawelu, to jako
              CZŁOWIEK , zwyczajnie po ludzku, nigdy nie śmiałabym komukolwiek odmawiać,
              protestować itp itd w kwestii miejsca czyjegokolwiek pochówku...być człowiekiem
              - to nie tylko rozum ale i serce.
            • Gość: harc mistrz & HKP Re: PO CO te "cyrki na mieście", jak decyzja zapa IP: 95.215.21.* 14.04.10, 21:25
              Gość portalu: Egon napisał(a):

> i z tego czego sie cieszysz?
              > z gosci na pogrzebie ?

Tak jak inni Polacy jestem pogrążony w żałobie i smutku, więc trudno mi się
              cieszyć z czegokolwiek. Konstatuję tylko z satysfakcją, że wielkie osobistości
              polityczne tego świata, chcą wziąć udział w uroczystościach pogrzebowych w
              Krakowie, aby oddać należny hołd św.pam. Prezydentowi RP Lechowi Kaczyńskiemu.
              To był przecież Prezydent Mojego Państwa. Zginął w katastrofie.
              CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI!!!
              • Gość: mieszkanka Re: Dzieki Harcmistrz IP: *.centertel.pl 14.04.10, 21:34
                Harcmistrz,dzieki Tobie i Tobie podobnym to forum podnosi poziom
                wypowiedzi, kultury i czlowieczenstwa, bo wiekszosc, ktora sie tutaj
                wypowiada jest zenujaca ....
                To byl Prezydent naszego kraju,mamy zalobe a wiekszosc juz tutaj
                ujada w niewybredny sposob ....
                Jak byscie sie czuli,gdyby dotyczylo to czlonkow waszej,najblizszej
                rodziny??? zastanowcie sie co piszecie i powtarzam, nie
                kompromitujcie Polski !!!!!!
                • Gość: gosc Re: Dzieki Harcmistrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 21:39
                  naszych najbliższych nie wpychamy na Wawel,jak załatwił to jarek
                  bratu
              • Gość: gosc Re: PO CO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 21:37
                To byl prezydent pisowski .
                Niczego nie dokonał a wiele popsuł .
                Z Wawelu prędzej czy później go usuną ,bo
                nie pasuje do tamtejszego towarzystwa .
                I wg.mnie przyczynil się do tej katastrofy kaząc
                pilotom ladowac ,bo był jak zawsze spóźniony .
                • Gość: anty-kaczysta Re: PO CO IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.10, 04:53
                  www.youtube.com/watch?v=P66VXDBS4Vo
      • Gość: toms Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 18:12
        Wstyd co robicie.Co wam ten prezydent zrobił, ze odmawiacie mu pochówku na
        Wawelu-jestescie idiotami-Poza tym jak jestescie takimi wielkimi obroncami
        Wawelu to zobaczcie co tam sie wyrabia w nocy. Pełno pijaczków chodzi sikać pod
        Wawel, pełno prezerwatyw pod murem.
        Ja nie jestem Polakiem ale slązkiem,szacunek do prezydenta Kaczyńskiego miałem i
        zawsze bede miec, ale Polacy znowu rozpetali POLSKIE PIEKŁO, dlatego teraz juz
        wiem dlaczego polacy przyczynili sie do rozbiorów swego własnego kraju.SMUTNE
    • arnold7 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 21:41
      Wy, Polacy, w Katowicach jestescie goscmi, i nie wciagajcie nas w wasze polskie
      rozroby. Ewentualnie protestujcie w Berlinie, w koncu zdobyliscie te
      staropolskie miasto w 1945 razem z waszymi rosyjskimi bracmi.
      • Gość: anty Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 21:52
        wcześniej Arnoldzie ktoś pytał o dojazd do
        szpitala psychiatrycznego - weź tam skieruj swe
        skażone ciało .
        • arnold7 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 21:56
          Widzisz boroczku, nawet nie wiesz, czym sie rozni szpital leczacy cialo, od
          szpitala leczacego dusze:)

A tak na powaznie - popierasz wplatywanie Katowic w ta groteske, jaka jest ta
          kompromitujaca Polakow walka o miejsce pochowku? Zastanow sie, zanim zas cos
          wypocisz. My rano idziemy do pracy, bo zas trzeba zafinansowac Warszawe i Krakow.
          • Gość: ... Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.cable.smsnet.pl 14.04.10, 22:02
            To moja ulubiona cecha Ślązaków, pozytywistyczna praca organiczna, proza życia,
            czasem oportunizm, ale zawsze Realpolitik. Nie płacz nad rozlanym mlekiem...
            • arnold7 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 22:11
              Ty jestes takim nietypowym Polakiem, bo typowi uwazaja to za folksdojczyzm,
              obojetnie co by to mialo w danej chwili znaczyc.

A ja tylko mowie: NIE - tej ganbie, ktora sie zaczyna dziac, i nie chce, zeby
              nas w to pakowano.

Styknie,

Pyrsk!

• Gość: ... Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.cable.smsnet.pl 14.04.10, 22:15
                Wiem, że jestem. Pozdr.
                • arnold7 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 22:25
                  Gość portalu: ... napisał(a):

> Wiem, że jestem. Pozdr.

I to jest to.

Pyrsk!
          • Gość: anty Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 22:08
            no tak ,ale skażony mózg ,sam , bez ciała nie pójdzie ;)

A tak serio to przepraszam ,ale sam zacząłeś nieładnie .
            Wg.Ciebie Kaczyńskiemu należy się miejsce na Wawelu ?
            Czegóż to szczególnego dokonał ? Zaspokajanie własnego ego brata
            prezydenta w tym przypadku jest OK ? Dalej wojna o miejsce i
            krzesełko :(

• arnold7 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 22:13
              Gość portalu: anty napisał(a):

> no tak ,ale skażony mózg ,sam , bez ciała nie pójdzie ;)
              >
              > A tak serio to przepraszam ,ale sam zacząłeś nieładnie .
              > Wg.Ciebie Kaczyńskiemu należy się miejsce na Wawelu ?
              > Czegóż to szczególnego dokonał ? Zaspokajanie własnego ego brata
              > prezydenta w tym przypadku jest OK ? Dalej wojna o miejsce i
              > krzesełko :(
              >
              >
              Nie moja sprawa, zwyczajnie nie robcie sobie wstydu na caly swiat wtedy, kiedy
              Polska miala taki dobry kapital medialny. A przede wszystkim nie wciagajcie w
              walke Krakowa z Warszawa Katowic.
              • Gość: anty Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 22:17
                to nie jest walka Krakowa z Warszawą .
                miejsce w krypcie na Wawelu należy się ludziom
                WYBITNYM a Kaczyński nie zasłużyl się dla Polski
                niczym.
                • arnold7 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 22:22
                  Gość portalu: anty napisał(a):

> to nie jest walka Krakowa z Warszawą .
                  > miejsce w krypcie na Wawelu należy się ludziom
                  > WYBITNYM a Kaczyński nie zasłużyl się dla Polski
                  > niczym.

Na czas panstwowej zaloby nie ruszam tego tematu. A o zmarlych i tak nie mowi
                  sie zle, a skoro lewacki bandyta Pilsudski tam lezy, to czy to ma jakies znaczenie?
                  • Gość: anty Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 22:51
                    Ma znaczenie . Rodzina Piłsudskiego -córka i wnuk-
                    życzą sobie ,by krypta ze zwłokami Kaczyńskiego była odizolowana
                    od miejsca spoczynku Marszałka .
                    Piszesz :o zmarłych nie mówi się źle -a Pilsudski to co ,żywy ?
                    A nazywasz go lewackim bandytą ..
                    Tak ,wiem -to historia ,ale L. Kaczyński to też już historia .
                    ........
                    Płodzenia wielu malych pracowitych arnoldzików tylko pogratulowac ;)
                    • arnold7 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 22:58
                      Zostawmy to. Niech ONI sie martwia.

Pyrsk!
                      • Gość: anty Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 23:03
                        Ok :)
                        Dobranoc.
                    • Gość: Menschenfresser Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.10, 19:51
                      > Piszesz :o zmarłych nie mówi się źle -a Pilsudski to co ,żywy ?
                      O swiezo zmarlych oczawiscie.
                      A nie w ogóle o zmarlych.
                      Bo inaczej to nie wolno by bylo gadac negatywnie
                      ani o Neronie, ani o Adolfie, ani o Josifie, ani o "Grazynskim",
                      ani o innych bandytach.
            • Gość: anty Re: arnold IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 22:15
              A ,zapomnialabym - dlaczego "my rano idziemy do pracy " ?
              Jest was, Arnoldów siedmioro ? Jak krasnoludków ? :)
              • arnold7 Re: arnold 14.04.10, 22:20
                Oj, pracowitych arnoldzikow naplodzilem sporo.

Jest zaloba panstwowa, od pracy nie zwalnia. Od glupoty tez, a media zas maja
                ogladalnosc, nawet juz bez powaznej muzyki.
        • Gość: gil Nie dla Wawelu - tak chce pokolenie P-kota. IP: *.chello.pl 14.04.10, 22:15
          Szczęśliwy ten kto rozum postradał......czy nie tak lolo, swojaku,
          gościu , Arnoldzie i Egonie ???. Jesteście w żywiole, prawda? Ale
          tak dokładnie nie wiecie co jest grane, no nie ?
          PS. Sądzę,że nie powinniśmy wchodzić w dyskusję z wariatami. Oni są
          sprytni jak przysłowiowa Hejdla i swoją głupotą są w stanie cię
          pokonać.
          Czuwaj, bo licho nie śpi, a głupich nie sieją, sami wyrastają
          karmieni piersią wstydzącej się za nich karmicielki.
          • Gość: Menschenfresser Re: Nie dla Wawelu - tak chce pokolenie P-kota. IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.10, 19:53
            > Czuwaj, bo licho nie śpi, a głupich nie sieją, sami wyrastają
            > karmieni piersią wstydzącej się za nich karmicielki.

Podaj przy okaji lacinska nazwe twojej choroby, ok ?
      • Gość: ... Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.cable.smsnet.pl 14.04.10, 21:56
        Wszyscy jesteśmy braćmi, nie jako Słowianie czy Germanowie, ale dla wielu to
        kosmopolityczne lewactwo bolszewickie psujące zastany porządek. Różnice są po
        to, żeby prostsze umysły umiały się się w tym wszystkim odnaleźć. A po to mamy
        mikrostruktury społeczne takie jak rodzina, żeby mieć dla kogo żyć! I to właśnie
        dla Rodzin zmarłych jest ta żałoba, bo umiemy to uszanować... przynajmniej w teorii.
        • arnold7 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 22:02
          To lopatologicznie - pochowek prezydenta nie jest problemem mieszkancow Katowic.
          Na szczescie. Niech Krakow i Warszawa osmieszaja sie, skoro to juz poszlo w swiat.
          • Gość: ... Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.cable.smsnet.pl 14.04.10, 22:03
            Ja już się z tym faktem otrzaskałem, moja opinia jest niżej:

forum.gazeta.pl/forum/w,59,110034422,110054736,Obiektywny_punkt_widzenia.html
    • Gość: anty-kaczysta Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.10, 22:13
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7773039,Demonstracje_przeciw_i_za_pochowkiem_pary_prezydenckiej.html
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7770158,Apel_Andrzeja_Wajdy__Wawel_podzieli_Polske__Zrezygnujcie.html
      • Gość: gil Re: Nie dla Wawelu - Protest anty Wajdy. IP: *.chello.pl 14.04.10, 22:23
        Anty-kaczysto. Proponuję, aby Wajda i ta jego Zachwatowicz
        zabezpieczyli sobie miejsce w jakieś synagodze, najlepiej po za
        Krajem, w którym konfliktują nie swój Naród. Szalom najmilsi.
        • palec1 Re: Nie dla Wawelu - Protest anty Wajdy. 14.04.10, 22:27
          Jestes gupi jak but i to do tego lewy.

A konkretnie: jak bialy trampek z czerwonymi paskami.
        • Gość: gosc Re: Nie dla Wawelu - Protest anty Wajdy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 22:29
          szalom,, szalom ,idź już giluś spac
          • Gość: gil Re: Nie dla Wawelu - Protest anty Wajdy. IP: *.chello.pl 14.04.10, 23:13
            gościu.... dzięki za troskę, ale mam jeszcze nocną, miłą ciału
            szychtę. Pozdro.
    • palec1 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 14.04.10, 22:26
      wyborcza.pl/1,75478,7767881,Lech_Kaczynski_spocznie_na_Wawelu___komentarze.html
      wyborcza.pl/1,75478,7767981,Internetowe_NIE_dla_pochowku_na_Wawelu.html
    • Gość: Forum KONTRA! : Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.10, 00:17
      forum.gazeta.pl/forum/f,1159,Pogrzeb_Prezydenta_RP.html
    • Gość: Krokus Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.aof.su 15.04.10, 00:55
      Pojawila sie tez petycja przeciwko decyzji Jaroslawa Kaczynskiego dot. miejsca
      pochowka s.p. pana Prezydenta, ktora mozna podpisac tutaj:
      www.petycje.pl/petycja/5181/przeciwko_pochowaniu_tragicznie_zmarlego_lecha_kaczynskiego_na_wawelu.html
    • Gość: gość Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.omi.pl 15.04.10, 01:01
      podobno było w Katowicach 20 kanalii ,które śmialo protestować .
    • Gość: Theofil KUPKA Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.10, 01:06
      www.tygodnikzamojski.pl/tz.php?get=dzial,16098
      • Gość: harc mistrz =----+ Tak dla Wawelu - protesty młodzieżówek lewackich IP: 95.215.21.* 15.04.10, 02:33
        ...są hańbą i zacietrzewieniem PO'litycznym, "godnym najwyższego"...
        PO'litowania.

Oprócz oczywistych argumentów za pochówkiem na Wawelu: że jest to uświęcenie
        pamięci ofiar Katynia, tych z 1940 roku i z katastrofy lotniczej w podobnym
        lesie pod Smoleńskiem TERAZ, dokładnie w 70-tą Rocznicę zbrodni ludobójstwa
        sowieckiego na żołnierskiej elicie oficerskiej, jest jeszcze argument natury
        historyczno-symbolicznej.

Zbrodnia katyńska w 1940 roku była oczywistym odwetem Stalina za klęskę jaką
        ponieśli w 1920 roku w Bitwie Warszawskiej, zwanej "Cudem nad Wisłą", która
        powstrzymała pochód armii bolszewickich, niosących "ogień rewolucji" na Zachód
        Europy.

Ci oficerowie, którzy pod wodzą marszałka Józefa Piłsudskiego owego
        bohaterskiego "Cudu nad Wisłą" dokonali, i hordy Tuchaczewskiego powstrzymali -
        zapłacili w Katyniu oraz wielu do końca nieznanych miejscach na Wschodzie,
        najwyższą cenę: okrutnej śmierci strzałem "enkawudzisty" w tył głowy...

Obecna ofiara życia elity III Rzeczypospolitej, w katastrofie pod Smoleńskiem,
        łączy się klamrą historyczną z tamtymi wydarzeniami sprzed 70 i 90 lat.
        Dlatego pochówek Prezydenta RP w krypcie marszałka Piłsudskiego ma wielki
        historyczny i moralny oraz symboliczny sens.

Kto tego nie rozumie i nie czuje, niegodzien jest być PATRIOTĄ.
        (HKP)
        ...
        CZUWAJ, OBYWATELSKI ROZSĄDKU!!!
        Wieczna chwała bohaterom, co oddali życie dla niepodległej Polski!
        • Gość: chciejstwo Re: Wawel IP: *.c201.msk.pl 15.04.10, 10:32
          .....jest jeszcze argument natury historyczno-symbolicznej..... No właśnie. Na Powązkach spoczywają zapewne przypadkowe osoby, bez żadnych dokonań.
          • Gość: Menschenfresser Re: Wawel IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.10, 19:55
            A jesli ju Kaczynski, to dlaczego nie Kaczorowski ??????
    • tolo1 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 15.04.10, 05:33
      Nigdy nie przepadałem za Lechem Kaczyńskim jako prezydentem i nawet
      go nie lubiłem, to nie będę ukrywał. Jednak protestowanie w czasie
      pogrzebu to nie w porządku i zdecydowanie jestem za tym by tych
      protestujących umieścić w jakimś szpitalu psychiatrycznym. Takich
      rzeczy się nie robi, obowiązuje minimalny szacunek dla zmarłych.
      • Gość: ups Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 08:26
        tolo ,ty zawsze coś sypniesz :"niestety żałoba"
        "minimalny szacunek dla zmarłych "
        • Gość: Katrin Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.infocoig.pl 15.04.10, 09:20
          Ludzie!!!
          uszanujcie zmarłych, przestańcie protestować, decyzja juz zapadla,
          czy wiecie jakie to musi byc przykre dla córki Kaczyńskich?? ta
          dziewczyna juz tyle wycierpiała tracąc naraz rodziców że
          nieprzysparzajcie jej juz wiecej przykrości!! a poza tym cały świat
          patrzy teraz na Polske- chcecie żeby znów sie z nas śmiali ze mimo
          tragedi i łez banda oszołomów juz sie kłoci nad trumną i
          protestuje?? wiecej taktu i kultury......
          • Gość: ups Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 09:31
            Wawel nie jest miejscem dla Kaczyńskiego .
            Ludzi wkurza ,że w Polsce rządzą faceci w sukienkach
            i niezmordowany brat Jarosław .
            Ale może to i dobrze,bo to się przyda w wyborach -PISJAROSŁAW jak
            zawsze wszystko spartolił.
            Mogli Lecha w spokoju pochowac na Powązkach ,to nie, Wawel
            wydał im się bardziej prestiżowy ,choc z Krakowem L.K nie
            był w żaden sposób związany . Całe zycie walczyli o krzesło,
            po śmierci Lecha dalej to samo .
          • Gość: fakt dokonany Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.c201.msk.pl 15.04.10, 10:36
            Szkoda, że inicjatorzy tego pomysłu nie uwzględnili faktu protestu Krakowian przeciwko nadaniu zmarłemu honorowego obywatelstwa m. Krakowa.
        • tolo1 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 15.04.10, 17:10
          Tak UPS, niestety mamy żałobę bo wolałbym, żeby jej nie było. UPS
          skoro taki odważny jesteś to się może podpiszesz imieniem i
          nazwiskiem pod tym co piszesz??
          • Gość: ups Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 18:00
            oczywiście tolo ,jeśli zrobisz to ty
            i wszyscy inni :)
    • Gość: baran Nie ma i nie będzie w Polsce jedności. IP: *.38.157.40.188.clients.your-server.de 15.04.10, 10:59
      Przeciwnicy i zwolennicy decyzji o pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu
      spotkali się wczoraj wieczorem pod krakowską kurią. Wyraźna przewaga liczebna
      (około 2300 osób) była po stronie protestujących. Kontrmanifestacja, według
      szacunków policji, liczyła około 700 osób, ale pod kurię dotarło tylko 200.
      Reszta udała się z placu Dominikańskiego pod Krzyż Katyński.

katowice.naszemiasto.pl/artykul/379260,ponad-2-tys-osob-protestowalo-pod-krakowska-kuria,id,t.html
      • Gość: belzebub Re: Polskie piekiełko budzi się... IP: *.c201.msk.pl 15.04.10, 11:11
        .... do życia.
    • Gość: Menschenfresser Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.04.10, 12:20
      www.faz.net/s/RubDDBDABB9457A437BAA85A49C26FB23A0/Doc~E1574B73C080A422092FF29859C9E2252~ATpl~Ecommon~Scontent.html
      • Gość: gil Nie dla Wawelu? - Protest i rzeczywistość. IP: *.chello.pl 15.04.10, 21:48
        Drodzy " nie dla Wawelu ". Chobyście się......., nie chcę Was
        drażnić, co w tej chwili należałoby napisać, to z pełną satysfakcją
        oznajmiam, że w niedzielę 18 kwietnia 2010 roku rozdzwoni się w
        Krakowie na Wawelu DZWON ZYGMUNTA, głosząc na cały Świat, że w
        tragedii lotniczej w drodze do Katynia zginęła ELITA POLAKÓW z
        Prezydentem Rzeczypospolitej Polski.
        Zwłoki Prezydenta RP profesora Lecha Kaczyńskiego i wszystkich
        Jego Towarzyszy OSTATNIEGO LOTU w postaci tablicy pamiątkowej z Ich
        nazwiskami, złożone zostaną w przedsionku krypty marszałka
        Piłsudzkiego na Wawelu. Tak zadecydował kwiat polskiego Narodu.
        • Gość: petrus Coś mi się zdaje że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 22:45
          Matka natura się burzy i wysyła nad Polskę chmurę wulkaniczną.
          Wawel tylko dla Orłów nie drobiu...
          • Gość: gil W niedzielę zabrzmi Dzwon Zygmunta. IP: *.chello.pl 15.04.10, 23:10
            Dodaj, ile tego drobia, w/g ciebie już leży na Wawelu.
            Dzwon Zygmunta rozgoni chmurę wulkaniczną. Gorzej z twoimi orłami,
            które możesz zatruć swym wrażliwym humorem.
            Do niedzieli drogi petrusie-zaprzańcu.
            • Gość: petrus Zbiorowa histeria upośledza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 23:41
              zdolność czytania ze zrozumieniem.
              Wawel tylko dla ORŁÓW - czy mam dalej tłumaczyć ?
              • Gość: mimoleta Re: Zbiorowa histeria upośledza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 23:57
                daremny trud ,Petrusie :(
                Az strach ,ile ciemnoty w tym kraju ..:(
            • Gość: mimoleta Re: W niedzielę zabrzmi Dzwon Zygmunta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 23:54
              gilu zajmij się składaniem jaj - mogą byc nawet kacze ;)
              A co do drobiu .. na Wawelu będzie tylko jeden,, niepotrzebnie ..
          • Gość: mimolete Re: Coś mi się zdaje że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 23:49
            przybij piątkę Petrus :)
        • Gość: A Re: Nie dla Wawelu? - Protest i rzeczywistość. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 23:47
          tak zadecydował "kwiat " ginąc w wypadku samolotowym
          • Gość: Haha Re: Nie dla Wawelu? - Protest i rzeczywistość. IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.10, 19:56
            Przeciez nie "zgineli". Ino "polegli". :)
    • spiepszaj.dziadu Chiny: 760 ofiar, 11000 rannych 16.04.10, 00:13
      Do 760 wzrosła w czwartek liczba ofiar śmiertelnych silnego trzęsienia ziemi
      w prowincji Qinghai na Wyżynie Tybetańskiej w północno-zachodnich Chinach.
      Wskutek środowego trzęsienia rannych zostało ponad 11 000 ludzi, w tym 1 174
      ciężko. 100 000 ludzi zostało bez dachu nad głową. W mieście Jiegu zniszczonych
      zostało ponad 85 proc. budynków. Wiele osób pozbawionych dachu na głową będzie
      musiało spędzić kolejną noc pod gołym niebem przy temperaturach spadających do
      zera.

lajt.onet.pl/wiadomosci/2156038,wiadomosc.html
      .
      Czy pograzanie w amoku po utracie "elyty" Polacy w ogole dostrzegaja te
      straszliwa tragedie?
      • Gość: aha Re: Chiny: 760 ofiar, 11000 rannych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 00:22
        może my ich wszystkich na Wawel ??
        Jesli dla partacza prezydenta L.K znalazło się tam miejsce
        przyjmijmy na Wawel ofiary katastrofy w Chinach !
        O wiele większej niz w Polsce ..
        • Gość: Hann-a dlaczego to Dziwisz sie nie wycofa? IP: 178.56.39.* 16.04.10, 09:04
          Apel biskupów powinien być skierowany do Dziwisza. Wdowa po papieżu-polaku
          powinna przestać być kardynałem ,podzieliła naród polski i doprowadzi do
          odchodzenia ludzi z kościoła.
          • Gość: Hann-a Re: dlaczego to Dziwisz sie nie wycofa? IP: 178.56.39.* 16.04.10, 10:42
            Kard. Dziwisz: to nie ja podjąłem decyzję

Metropolita krakowski, kardynał Stanisław Dziwisz, fot. PAP
            PAP
            Kardynał Stanisław Dziwisz oświadczył stanowczo, że to nie on podjął decyzję o
            pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu. W wywiadzie dla katolickiego włoskiego
            dziennika "Avvenire" podkreślił: "wysłuchałem pragnienia, wyrażonego przez rodzinę".
            - To nie ja przedstawiłem propozycję pochówku na Wawelu. I nie znalazłem
            powodów, by ją odrzucić - powiedział metropolita krakowski w rozmowie z
            wysłannikiem gazety włoskiego episkopatu. Odmówił odpowiedzi na pytanie, kto z
            rodziny pary prezydenckiej złożył taką propozycję.

Na uwagę dziennikarza, że pojawiła się ona z politycznych kręgów zmarłego
            prezydenta, kardynał Dziwisz stanowczo zareagował: "Sugeruje pan, że działałem
            pod wpływem impulsu ze strony jakiegoś polityka? Tak nie było".

- Pozytywnie odpowiadając na prośbę rodziny Kaczyńskich inspirowałem się tym, co
            powiedział najwyższy reprezentant władz instytucjonalnych Polski, czyli
            tymczasowy prezydenta (Bronisław Komorowski), który natychmiast po tragedii
            wezwał Polaków do jedności i zgody narodowej, ponad różnicami politycznymi i
            ideologicznymi. I tak było - powiedział kardynał Dziwisz.

W reakcji na słowa włoskiego dziennikarza o tym, że doszło do podziałów i
            protestów na tle tej decyzji, metropolita krakowski podkreślił: "Odrzucam w
            najbardziej kategoryczny sposób taki sposób prezentowania faktów".

- Na ulice wyszły grupy nieliczne i marginalne, które starały się upolitycznić
            tę kwestię. Nie ma dramatycznych podziałów i pęknięć - ocenił.

Na pytanie, czy pochowanie Lecha Kaczyńskiego obok królów, poetów i generałów,
            którzy tworzyli historię Polski, nie jest przesadą, kardynał Dziwisz
            odpowiedział: "Nie, nie jest".

- Nasz prezydent (...) umarł jak bohater i zasługuje na spoczynek wśród
            bohaterów. (...) Katastrofa lotnicza w zeszłą sobotę była jedną z największych
            tragedii, jakich zaznał nasz naród - zaznaczył metropolita krakowski.

Przypominając, że obok grobowca Lecha i Marii Kaczyńskich będą także nazwiska
            wszystkich ofiar katastrofy oraz ziemia z lasu katyńskiego, oświadczył: "To nie
            jest sprawa polityczna: to kawałek historii, naszej historii w wielkiej części
            tragicznej, która znajduje uznanie w Panteonie na Wawelu".

To właśnie Dziwisz upolitycznił sprawę pochówku. Zachowuje się jakby
            Katedra na Wawelu była jego prywatną własnością.

Jeżeli nie potrafisz przyznać się do błędu i wycofać ze złej decyzji milcz i
            wstydu oszczędż nam wszystkim, którzy jesteśmy wyznania rzymsko-katolickiego.

• giszowjook Petycja!!! 16.04.10, 11:13
      www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=5181
      • Gość: Hann-a Re: Petycja!!! IP: 178.56.39.* 16.04.10, 12:15
        Dziwisz ma gdzieś petycję. Decyzje podjął . Teraz tylko siła wyższa może mu
        pokrzyżować szyki.
        • Gość: ; Jakies 80% to rzeczywiscie grupy nieliczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 13:00
          W reakcji na słowa włoskiego dziennikarza o tym, że doszło do
          podziałów i protestów na tle tej decyzji, metropolita krakowski
          podkreślił: "Odrzucam w najbardziej kategoryczny sposób taki sposób
          prezentowania faktów".

- Na ulice wyszły grupy nieliczne i marginalne, które starały się
          upolitycznić tę kwestię. Nie ma dramatycznych podziałów i pęknięć -
          ocenił.
          wiadomosci.onet.pl/2156176,12,item.html

• Gość: l Re: Jakies 80% to rzeczywiscie grupy nieliczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 13:00
            Czy zgadzasz się z Andrzejem Wajdą i Krystyną Zachwatowicz?
            86%
            tak (32930)

14%
            nie (5331)

wyborcza.pl/1,75248,7770158,Apel_Andrzeja_Wajdy__Wawel_podzieli_Polske__Zrezygnujcie.html

• Gość: muchokot Re: Jakies 80% to rzeczywiscie grupy nieliczne IP: *.chello.pl 16.04.10, 13:38
              Pan WAJDA najchętniej położyłby na Wawel wszystkie swe kochanki,
              których miał podobno niemało. Zresztą, to co mu dała komuna już
              skomsumował. Spokojnie mogłby wracać tam, gdzie powinień.
              Pan Wajda i pani Zachwatowicz /kto to ?/.
              99 % Polaków, mieszkańców Warszawy i okolic, przy trumnach pary
              Prezydenckiej to fikcja ?
              A z Twoich 86 % w realu nie ma ani jednego !!! sic !!!
              • Gość: haha A ostatnie sondaze wygladaly tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 14:18
                Lech Kaczynski niecale 19%.

W Krakowie Kaczynscy nie maja czego szukac, bo tam Prawo i
                Sprawiedliwosc sie NIE LICZY!!!!!!!!!!!!

W ostatnich wyborach bylo 55 do 30 dla PO!!!

Takie sa fakty!

Artykul z 31 marca z "Dziennika"

Gdyby wybory parlamentarne odbywały się w tę niedzielę, na kogo
                oddałbyś głos?:

-Platforma Obywatelska - 45,8% (+3,3 w porównaniu do badań z
                02.03.2010 r.)

-Prawo i Sprawiedliwość - 24,8% (-4,7)

- Sojusz Lewicy Demokratycznej - 13,9% (+2,8)

-Polskie Stronnictwo Ludowe - 5,0% (+0.8)

- Pozostałe partie - 3,4%

Gdyby wybory prezydenckie odbywały się w tę niedzielę, na kogo byś
                głosował?:

-Bronisław Komorowski - 39% (0,7)

-Lech Kaczyński - 18,7 (-0,3)

-Andrzej Olechowski - 8,6 (+1,7)

-Jerzy Szmajdziński - 6,8 (-5,1)

-Waldemar Pawlak 6,5% (debiut)

- Inny kandydat - 7,3%

-Nie wiem - 13,0%

Badanie Homo Homini dla DGP i Polsat News przeprowadzone 29.03.2010
                r.
                • Gość: haha Re: A ostatnie sondaze wygladaly tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 14:19
                  Jarek gdyby wystartowal to nie przekroczy nawet 15%

Moge sie zalozyc:-)
              • Gość: ? Re: Jakies 80% to rzeczywiscie grupy nieliczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 14:26
                "99 % Polaków, mieszkańców Warszawy i okolic, przy trumnach pary
                Prezydenckiej to fikcja ?"

To ze szanuja Prezydenta i innych, ktorzy zgineli, wcale nie
                oznacza,ze popierali Kaczynskich i ich partie.

Tak ciezko to pojac?

Wyniki wyborow z 2007 roku w Warszawie

PO-54,0%
                PiS-27,7%
                LiD-12,7%

wybory2007.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W/19.htm

• Gość: gil Re: Petycja!!!/ HANN_E. IP: *.chello.pl 16.04.10, 13:23
          Za przeproszeniem. Kardynał Dziwisz to nie Twój kolega z synagogi,
          abyś bezczelnie Kardynała " tykała . Jak jesteś zadeklarowaną
          katoliczka / czytaj przechrztą /, to proszę módl się sama do kogoś
          sobie wiadomego, aby zmienił decyzji Kardynała.
          A na siłę wyższa sama mocno uważaj, bo nie znasz ni dnia, ni
          godziny....
          Mimo wszystko, w niedzielę usłyszymy Dzwon Zygmunta, gdy nowy Orzeł
          dofrunie do gniazda na Wawelu.
          Szalom Hann-e.
    • amoremio Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 16.04.10, 13:30
      wiadomosci.onet.pl/2156089,12,tokarczuk_dosc_marszy_pogrzebowych,item.html
      • Gość: dwa_lica Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.c201.msk.pl 16.04.10, 13:40
        Nie pozostaje jak podpisać się pod tym artykułem obiema rękami. Nie wiem tylko dlaczego od soboty nie ma w mediach posła Palikota? Pewnie zbiera siły.
        • Gość: Egon Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.10, 13:46
          a jo wiem,walczy w doma z oszolomstwem.
          www.fronda.pl/news/czytaj/palikot_oddaj_mandat_protest_pod_domem_posla_w_lublinie
          • Gość: k Przedwojenni prezydenci sa pochowani w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 14:34
            pl.wikipedia.org/w/index.php?
            title=Plik:Narutowicz_grave.JPG&filetimestamp=20080419194629
            • Gość: ambicje Re: Przedwojenni prezydenci sa pochowani w Warsza IP: *.c201.msk.pl 16.04.10, 14:44
              pewnie ich rodziny nie miały takich aspiracji
              • Gość: L Widacki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 14:53
                Kraków, 14. 04. 2010
                J.E
                Najprzewielebniejszy
                Ksiądz Kardynał

Stanisław Dziwisz
                ul. Franciszkańska 3
                31-004 Kraków

Eminencjo, Księżę Kardynale,

z prawdziwym smutkiem i zaskoczeniem przyjąłem wiadomość o tym, że
                Eminencja wyraził zgodę na pochówek śp. Prezydenta Lecha
                Kaczyńskiego i jego Małżonki w Katedrze na Wawelu.

Wiadomo przecież było, że całkiem niedawno społeczeństwo Krakowa
                protestowało przeciw nadaniu Prezydentowi Kaczyńskiemu honorowego
                obywatelstwa miasta a on sam, na wiadomość o tym zrezygnował z
                ubiegania się o nie.

Wiadomo było, że poparcie społeczne dla Prezydenta Kaczyńskiego było
                stosunkowo niewielkie. Był powszechnie krytykowany za styl
                uprawiania polityki, za to, że nie był "prezydentem wszystkich
                Polaków", a jedynie prezydentem jednej partii.

Powszechnie upatrywano w nim też patrona obłędnej idei IV
                Rzeczypospolitej.

Tragiczna śmierć Prezydenta, okres żałoby spowodowały, że zamilkły
                wszystkie głosy krytyki. Polacy zjednoczeni w żałobie po tragedii
                smoleńskiej gotowi byli, z szacunku dla urzędu Prezydenta i w
                obliczu majestatu śmierci - godnie go pożegnać.

Decyzja o pochowaniu Prezydenta wraz z Małżonką na Wawelu siłą
                rzeczy zmusza Polaków do otwarcia dyskusji o prezydenturze śp. Lecha
                Kaczyńskiego. Dyskusji, której można było w tej chwili uniknąć, co
                więcej, której prowadzić dziś po prostu by nie wypadało. Decyzja ta
                łamie zarówno tradycję polską, jak i tradycję Katedry Wawelskiej,
                której Ksiądz Kardynał jest teraz włodarzem.

Prezydenci Rzeczypospolitej chowani byli dotąd w Katedrze św. Jana w
                Warszawie. Krypta tej katedry byłaby zatem normalnym i naturalnym
                miejscem spoczynku Prezydenta Kaczyńskiego i jego Małżonki. Nie
                budziłoby to ani sprzeciwu, ani dyskusji o roli Prezydenta
                Kaczyńskiego w historii Polski.

To, że decyzja o pochowaniu na Wawelu taką dyskusję musi obudzić,
                była łatwa do przewidzenia. Również to, że dyskusja ta podzieli
                Naród, dotąd połączony w żałobie, było czymś oczywistym.

Nie licząc królów, jedynie Marszałek Józef Piłsudski został
                pochowany na Wawelu bezpośrednio po śmierci. Zwłoki wszystkich
                pozostałych świeckich, w tym wieszczów Adama Mickiewicz, Juliusza
                Słowackiego i bohaterów narodowych księcia Józefa Poniatowskiego,
                Tadeusza Kościuszki czy gen. Władysława Sikorskiego, zostały do
                Katedry przeniesione po latach od chwili zgonu, a decyzje o tym były
                głęboko przemyślane i zweryfikowane. Nie trzeba dodawać, że żaden z
                nich, nie spoczął na Wawelu wraz z Małżonką.

Decyzja Eminencji, nie tylko z historycznego punktu widzenia
                ryzykowna, ale też zapewne wbrew intencjom, głęboko podzieliła Naród
                zakłócając okres żałoby, który należało przeżyć godnie.

Jest mi osobiście przykro, że Eminencja uległ prośbom osób, które
                działały jeśli nie z politycznego wyrachowania, to co najmniej pod
                wpływem emocji.

Jan Widacki
                Poseł na Sejm RP

wyborcza.pl/1,105841,7774621,List_posla_Widackiego_do_kardynala_Dziwisza.html

• Gość: gil Re: Widacki , czy to prawda co w tym piśmie ??? IP: *.chello.pl 16.04.10, 19:12
                  Miałem pana Jana Widackiego za rozumnego człowieka. Rozumiem także,
                  że będąc członkiem Sojuszu Lewicy Demokratycznej nie jest Mu
                  specjalnie po drodze z decyzjami Kardynała Dziwisza ważnego
                  dostojnika w Kosciele katolickim. Zapewne żałuje serdecznie, że na
                  Wawelu nie spoczywa Bolesław Bierut, lub inny substytut Jego
                  generacji. Po co Mu to, co teraz napisałem ?
                  PS. Mam obawy, że po najbliższych wyborach już nie będzie się musiał
                  martwić jako poseł o ogólnonarodowe sprawy Państwa , a nawet
                  Kościoła.
                  • Gość: Hann-a przedruk IP: *.centertel.pl 16.04.10, 19:34
                    Kuria Metropolitalna

ul. Franciszkańska 3
                    Kraków
                    małopolskie
                    31-004
                    POLSKA

Imię i nazwisko: Jarosław od Kaczorów

Adres e-mail:
                    jaruś-kaczor@pisuar.pl
                    Temat: rezerwacja krypty

Wiadomość:
                    Proszę o usunięcie z krypty Marszałka Józefa Piłsukskiego, i kilku
                    króli , mój brat i jego żona potrzebują dużo przestrzeńi , w
                    przyszłośći i ja zamierzam sprowadzić tam swoją matkę , kota Alika i
                    sam oczywiście tam spocząć.Panie Dziwisz , chyba się Pan nie
                    zdziwisz , ale będę potrzebował dużo ciszy i spokoju , dlatego
                    proponuję reszte towarzystwa przenieść do pobliskiego parku ,
                    ewentualnie odesłać na Powązki
                    • Gość: anty Re: przedruk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 00:01
                      Hanna ,przybij piątkę :0)
                  • Gość: Januszek Smoliwas Kaczynski i jego nieudana proba dowodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 19:40
                    Pilot, ktory postawil sie Prezydentowi i nie chcial ladowac w
                    Tbilisi,
                    tylko polecial do Baku, byl wyzywany od tchorzy przez politykow
                    PiSu. Nad Smolenskiem pewnie trafili na bardzije uleglego pilota.

henrykp.salon24.pl/169793,zapytanie-nr-2496-przemyslaw-gosiewski

Zapytanie nr 2496

do ministra obrony narodowej

w sprawie odznaczenia pilota prezydenckiego samolotu, kpt. Grzegorza
                    Pietruczuka, srebrnym krzyżem za zasługi dla obronności

3. Czy Minister, podejmując decyzję o odznaczeniu, chciał pokazać,
                    iż będzie premiował w przyszłości przypadki niesubordynacji,
                    tchórzostwa i odmawiania wykonywania rozkazów?
                    =====================================================================

Nie będzie śledztwa ws. pilota, który odmówił lądowania w Tbilisi
                    PAP2008-12-04, ostatnia aktualizacja 2008-12-04 10:18

Wojskowa prokuratura odmówiła wszczęcia śledztwa w sprawie pilota,
                    który w sierpniu br., wioząc prezydenta Lecha Kaczyńskiego, odmówił
                    lądowania w stolicy Gruzji, Tbilisi.

O odmowie wszczęcia śledztwa poinformował w czwartek PAP rzecznik
                    Wojskowej Prokuratury Okręgowej w Warszawie ppłk Karol Kopczyk.
                    Wyjaśnił, że prokuratura prowadziła postępowanie sprawdzające w
                    zakresie odmowy wykonania polecenia dotyczącego prowadzenia statku
                    powietrznego czyli o czyn z art. 343 par.2. Czyn ten jest zagrożony
                    karą od 3 miesięcy do 5 lat. Zawiadomienie o popełnieniu
                    przestępstwa złożył poseł PiS Karol Karski.

Pilot, który złamał nakaz Lecha Kaczyńskiego, by doleciał z nim do
                    Tbilisi, nie musi bać się postępowania dyscyplinarnego. Jego
                    zwierzchnicy twierdzą, że dobrze zrobił lądując w Azerbejdżanie,
                    gdzie nie toczyły się walki. "Nie mieliśmy zgody dyplomatycznej, nie
                    wiedzieliśmy, kto zarządza przestrzenią powietrzną i w jakim stanie
                    jest lotnisko" - mówi Tomasz Pietrzak, były dowódca 36. Specjalnego
                    Pułku Lotnictwa Transportowego.

wyborcza.pl/1,76842,6023779,Nie_bedzie_sledztwa_ws__pilota__ktory_odmowil_ladowania.html

Dlaczego pilot odmówił prezydentowi

Piloci mówią, że po lądowaniu w Azerbejdżanie prezydent pogroził
                    pilotowi. Miał mu powiedzieć: jeszcze się policzymy. Czy trwa jakieś
                    postępowanie dyscyplinarne?
                    Nie jest prowadzone.

Czy pana zdaniem pilot podjął słuszną decyzję?
                    Jedynie słuszną. Gdyby samowolnie zmienił zadanie i tym samym złamał
                    rozkaz, który otrzymał, to byłby oskarżony o narażenie prezydenta na
                    utratę życia
                    dziennik.pl/wydarzenia/article230019/Dlaczego_pilot_odmowil_prezydentowi.html

Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa złożył poseł PiS Karol
                    Karski. Wojskowa prokuratura odmówiła wszczęcia śledztwa w sprawie
                    pilota, który w sierpniu br., wioząc prezydenta Lecha Kaczyńskiego,
                    odmówił lądowania w stolicy Gruzji, Tbilisi
                    politbiuro.gazeta.pl/politbiuro/1,85402,5580837,Prezydent__Nie_boje_sie__Pracownik_BOR_u__To_glupota.html

prezydent zapowiadał, że "po powrocie do kraju wprowadzimy
                    porządek w tej sprawie", a podczas lotu powiedział o dowódcy załogi,
                    że "oficer powinien być mniej lękliwy".

politbiuro.gazeta.pl/politbiuro/1,85402,5591590,Prezydent_grozil_kapitanowi_swojego_samolotu___Zrobimy.html

Nie wiem, czy wykasowali /wątpię/, ale nie potrafię teraz znależć
                    strony na której był tekst o tym, zę prezydent wszedł do kabiny
                    pilota, po czym wrócił do towarzyszących mu dziennikarzy i
                    powtórzył co powiedziął pilotowi: "oficer powinien być mniej
                    lękliwy".

• Gość: Januszek Smoliwas Edgar Gosiewski i jego popis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 19:41
                      orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/4D0917D9
                      Zapytanie nr 2496

do ministra obrony narodowej

w sprawie odznaczenia pilota prezydenckiego samolotu, kpt. Grzegorza
                      Pietruczuka, srebrnym krzyżem za zasługi dla obronności

Uzasadnienie

Według informacji prasowych i wywiadu, jakiego szef MON udzielił
                      dla Radia Zet 19 września br., kpt. Grzegorz Pietruczuk został
                      odznaczony srebrnym krzyżem za zasługi dla obronności. Wedle słów
                      szefa MON pilot otrzymał medal za ˝przestrzeganie procedur i
                      poczucie odpowiedzialności za bezpieczeństwo czterech prezydentów na
                      pokładzie˝. Ministrowi chodziło o lot, jaki wykonał prezydencki TU-
                      154 na Kaukaz 12 sierpnia br. Planowo samolot miał lądować w
                      Azerbejdżanie w Ganji, ale prezydent RP podjął decyzję o locie do
                      Tbilisi. Pilot odmówił zmiany kierunku lotu. Decyzja pilota
                      doprowadziła do licznych komplikacji w wizycie czterech prezydentów
                      w Gruzji. Przejazd drogą do Tbilisi był bardzo niebezpieczny i
                      sprowadzał realne zagrożenie dla osób w nim uczestniczących. Według
                      doniesień medialnych obawy pilota o stan techniczny lotniska w
                      Tbilisi były całkowicie nieuzasadnione i można było na nim
                      bezpiecznie wylądować.

Proszę wobec tego Pana Ministra o odpowiedzi na następujące
                      pytania:

1. Czy pilot ma prawo odmówić wykonania rozkazu zwierzchnika Sił
                      Zbrojnych RP?

2. Czy odznaczenie pilota za de facto zaniechanie działania tak
                      wysokim odznaczeniem państwowym jest zgodne z obowiązującymi
                      procedurami?

3. Czy Minister, podejmując decyzję o odznaczeniu, chciał
                      pokazać, iż będzie premiował w przyszłości przypadki
                      niesubordynacji, tchórzostwa i odmawiania wykonywania rozkazów?

4. Czemu sprawa odznaczenia pilota została tak nagłośniona w
                      mediach przez szefa MON? Czy był to kolejny element prowokacyjnej
                      polityki rządu wobec prezydenta RP?

5. Czy zbadano przebieg wydarzeń w kabinie pilotów i zgodność
                      podejmowanych przez nich decyzji z obowiązującymi procedurami? Jakie
                      są wnioski z tej kontroli?

6. Czemu szef MON nie odznaczył innych członków załogi?

7. Jak MON zamierza reagować, jeśli w przyszłości będą powtarzać
                      się tego typu przypadki odmawiania zmiany kierunku lotu?

Z wyrazami szacunku

Poseł Przemysław Gosiewski

Kielce, dnia 23 września 2008 r.
                      • Gość: Januszek Smoliwas Re: Edgar Gosiewski i jego popis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 21:14
                        Srebrny medal za zasługi dla obronności dostał od szefa MON pilot
                        kpt. Grzegorz Pietruczuk, który nie wykonał rozkazu prezydenta
                        Kaczyńskiego w drodze do Tbilisi

- Pilot właśnie wyszedł z depresji - powiedział wczoraj Bogdan Klich
                        w Radiu ZET. Szef MON odznaczył go za "przestrzeganie procedur i
                        poczucie odpowiedzialności za bezpieczeństwo czterech prezydentów na
                        pokładzie".

Płk Pietruczuk poinformował o swojej decyzji Stasiaka i
                        Łopińskiego. - Po tym pan prezydent przyszedł do kabiny pilotów i
                        osobiście jako zwierzchnik sił zbrojnych polecił mi lecieć do
                        Tbilisi - pisze w meldunku pilot. Wcześniej najbliżsi
                        współpracownicy prezydenta, np. Adam Bielan, twierdzili, że
                        Kaczyński nie kontaktował się z pilotem. A prezydent w wywiadzie dla
                        Polskiego Radia twierdził: - Ja nie wydawałem rozkazu, ja tylko
                        wydałem polecenia różnym dużo wyższym niż pilot oficerom Wojska
                        Polskiego. I oni zrealizowali moje polecenia i wydali pilotowi
                        rozkaz na piśmie. I pilot nie usłuchał.

Kaczyński jeszcze w czasie lotu mówił dziennikarzom, że "jeśli ktoś
                        decyduje się być oficerem, to nie powinien być lękliwy". Po
                        wylądowaniu w Azerbejdżanie zapowiedział, że "po powrocie do kraju
                        wprowadzimy porządek w tej sprawie".

wyborcza.pl/1,76842,5705983,Medal_dla_pilota__co_Lecha_Kaczynskiego_sie_nie_bal.html

• Gość: HaHa Re: Edgar Gosiewski i jego popis IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.10, 19:59
                        No, Gosiewski tez "polegl".

Teraz jest wielki, zasluzony i pozostanie niezapomniany ..... :(
                    • Gość: więcej cytatów Re: Kaczynski i jego nieudana proba dowodzenia IP: *.c201.msk.pl 16.04.10, 22:03
                      2008-10-18 07:33
                      "Prezydent już nie chce wykańczać Moniki Olejnik"

Wczoraj późnym popołudniem prezydent zadzwonił do dziennikarki i przeprosił za swoje zachowanie. Jednak w KRRiT jest skarga na prezydenta Lecha Kaczyńskiego, którą złożył TVN. O sprawie pisze Dziennik. Sprawa dotyczy starcia, do którego doszło poza anteną między Moniką Olejnik a prezydentem w środę tuż po programie Kropka nad i.
                      - Jesteśmy zbulwersowani, bo naszym zdaniem jest to wydarzenie bez precedensu - mówi rzecznik stacji Karol Smoląg.

Dziennikarka rozmawiała z prezydentem na temat szczytu Unii. Lech Kaczyński zasugerował Olejnik, że jest bardziej przychylna premierowi niż jemu. Ostro zareagował też na stwierdzenie dziennikarki, że to on zgodził się na niekorzystny dla Polski pakiet klimatyczny. - Ja rozumiem, że reprezentuje pani określone interesy - odpowiedział prezydent.
                      Po programie Olejnik miała wypytywać prezydenta, co miał na myśli, mówiąc, że reprezentuje ona określone interesy. Rozmowa była na tyle nieprzyjemna, że dziennikarka się popłakała.

Prezydent miał do Olejnik powiedzieć m.in. znalazła się pani na mojej liście i wykończę panią. I te właśnie cytaty znalazły się w skardze TVN do KRRiT

Czy można się dziwić pilotowi, dla którego prezydent jest najwyższym zwierzchnikiem? Emerytowani fachowcy od lotnictwa dla których zwierzchnikiem jest ZUS stwierdzili, że samolot nie miał lecieć do Smoleńska ze względu na panujące tam warunki pogodowe
                  • Gość: j23 Re: Widacki , czy to prawda co w tym piśmie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 20:32
                    www.wiadomosci24.pl/artykul/milczenie_kardynala_dziwisza_17711.html

Kardynał Stanisław Dziwisz utrudnia ujawnianie ciemnych stron życia
                    niektórych duchownych. Z naszych ustaleń wynika, że robił tak już,
                    gdy był w Watykanie – między innymi w sprawie arcybiskupa Juliusza
                    Paetza - pisze "Głos Wielkopolski"

Przez kilka miesięcy byliśmy świadkami podejmowanych przez kardynała
                    Stanisława Dziwisza prób uciszania księdza Tadeusza Isakowicza-
                    Zaleskiego. Były kapelan NSZZ „Solidarność” w Nowej Hucie stara się
                    wyjaśnić kwestie współpracy duchownych ze Służbą Bezpieczeństwa. Był
                    za to karany przez kardynała, który między innymi zakazał mu
                    kontaktować się z mediami. Chociaż pracę nad książką poświęconą
                    współpracy kleru z bezpieką ksiądz Zaleski zakończył we wrześniu, do
                    tej pory nie została ona wydrukowana. Co więcej, krakowski kardynał
                    nie zabrania swoim podwładnym publicznie dyskredytować kapłana.

Takie postępowanie nie przystaje do wizerunku
                    dobrodusznego „Stasia” – jak zwykł nazywać swojego sekretarza Jana
                    Paweł II. Z naszych ustaleń wynika, że Stanisław Dziwisz, jeszcze
                    pracując w Watykanie, miał swój udział w tuszowaniu skandali, w
                    które byli zamieszani duchowni, w tym sprawy arcybiskupa Juliusza
                    Paetza.

List zlekceważony

W 2002 roku „Rzeczpospolita” w artykule „Grzech w pałacu
                    arcybiskupim” poinformowała, że metropolita poznański abp Paetz
                    molestował kleryków. Publikacja ta była konsekwencją niechęci władz
                    kościelnych do zajęcia się tym problemem. Ponad dwa lata lokalne
                    środowisko katolickie próbowało rozwiązać sprawę homoseksualnych
                    skłonności arcybiskupa bez jej upubliczniania. Na nic się zdały
                    jednak rozmowy z metropolitą podejmowane przez kilku poznańskich
                    duchownych. Ponieważ nie było żadnej reakcji z jego strony, w
                    sierpniu 2000 roku grupa kapłanów i świeckich katolików napisała
                    list do władz kościelnych. Zawieziono go do Rzymu i wręczono
                    biskupowi Dziwiszowi. Z uwagi na jego bliski kontakt z Janem Pawłem
                    II liczono na interwencję, zanim dojdzie do medialnego skandalu.
                    Osobisty sekretarz papieża otrzymał udokumentowane sygnały o
                    nagannym zachowaniu ówczesnego poznańskiego metropolity, ale –
                    wszystko na to wskazuje – nie przekazał ich papieżowi. Jan Paweł II
                    znacznie później dowiedział się o molestowaniu kleryków przez
                    poznańskiego arcybiskupa.
                    Dlaczego papieski sekretarz zlekceważył problem? Dlaczego
                    prawdopodobnie nie poinformował o sprawie Jana Pawła II? Trudno
                    rozstrzygnąć. Nie był to wypadek odosobniony.

Tragedia bez reakcji

Dotarliśmy do wstrząsającego dokumentu, który budzi wątpliwości co
                    do postawy Dziwisza wobec skandali obyczajowych z udziałem księży. 5
                    grudnia 2002 roku list do biskupa Dziwisza wysłał ojciec Antonio
                    Ornelas – meksykański duchowny. Nie był to zwykły kapłan, lecz
                    doktor praw kościelnych, wieloletni członek trybunału kościelnego
                    (sądu duchownego) w Meksyku. Ojciec Antonio zwrócił się do
                    sekretarza papieskiego z prośbąo interwencję w sprawie ojca Marciala
                    Maciela Degollady, założyciela i przełożonego zgromadzenia Legio
                    Christi (Legionistów Chrystusa). Miał on się dopuścić „licznych
                    nadużyć seksualnych” wobec ośmiu nieletnich członków zgromadzenia.
                    Klerycy byli też „świadkami ciężkich przestępstw przeciwko
                    moralności ludzkiej i religijnej” – „większość z nich walczy o
                    zachowanie wiary”. Jeden z nich miał być wykorzystany przez o.
                    Marciala 40 razy.

List zawiera także informacje o czynach kryminalnych wobec ofiar
                    molestowania, którym „o. Marcial i jego przyjaciele grożą śmiercią i
                    agresją fizyczną”. Kapłan wspomniał też o prześladowaniu go z powodu
                    próby postawienia ojca Marciala przed kościelnym sądem. Napisał, że
                    w „Kurii Rzymskiej kardynałowie jeżdżą samochodami podarowanymi
                    przez o. Marciala”.

Co ciekawe, wstrząsający list napisany został po polsku.
                    Meksykańskiemu duchownemu zależało, żeby trafił do Dziwisza, który
                    był w Watykanie znany z tego, że ceni polskie akcenty w zachowaniach
                    wobec niego. Niestety, podobnie jak w wypadku listu dotyczącego abp.
                    Paetza, interwencja Ornelasa u Stanisława Dziwisza nic nie pomogła.
                    Kapłan prawdopodobnie nie otrzymał odpowiedzi. Niemal na pewno Jan
                    Paweł II nie został o sprawie poinformowany, bo zapewne podjąłby
                    kroki wyjaśniające (tak zrobił natychmiast, gdy dowiedział się o
                    abp. Paetzu). Przełożony Legionistów Chrystusa, o. Maciel został
                    skłoniony do rezygnacji z funkcji i ukarany dopiero ponad trzy lata
                    później, w maju ubiegłego roku przez Benedykta XVI.

Wsparcie dla Paetza

Trudno nie zauważyć, że powrót na scenę publiczną emerytowanego w
                    trybie nagłym poznańskiego arcybiskupa wiąże się z powrotem
                    papieskiego sekretarza do Polski. Paetz uczestniczył w sierpniu 2005
                    roku w ingresie arcybiskupim Stanisława Dziwisza po jego przyjeździe
                    do kraju. W marcu 2006 roku był natomiast gościem na przyjęciu
                    wydanym na cześć kardynała w Krakowie. Nie bez wiedzy tego
                    dostojnika kościelnego Paetz uczestniczył także w Krakowie w
                    oficjalnych spotkaniach z Benedyktem XVI podczas jego wizyty w
                    Polsce.
                    Dziwisz i Paetz dobrze się znają. Spędzili wiele lat w Watykanie,
                    pełniąc ważne funkcje w otoczeniu papieskim. Czy znajomość uprawnia
                    jednak grającego teraz pierwsze skrzypce w polskim Kościele
                    kardynała do legitymizacji bohatera największego obyczajowego
                    skandalu kościelnego w Polsce?

– Chrystus mówił, że prawda nas wyzwoli, ale niestety, wielu
                    hierarchom brakuje odwagi, by się zmierzyć z prawdą. Dlatego ukrywa
                    się kłopotliwe sprawy, zamiast je wyjaśniać – mówi jeden z
                    poznańskich katolików. – A przecież historia pokazuje, że zamiatanie
                    śmieci pod dywan daje przeciwny skutek do zamierzonego. Gdyby list
                    przekazany w 2000 roku Dziwiszowi nie został zlekceważony, pewnie w
                    2002 roku sprawa Paetza nie pojawiłaby się w mediach. Podobnie
                    będzie zapewne ze sprawą ks. Zaleskiego. Kneblowanie go przez
                    Dziwisza ma opłakane skutki dla polskiego Kościoła. Przykre jest to,
                    że takie działania wyglądają na popieranie przez kardynała tych,
                    którzy złamali prawo i obyczaje.

Kardynał nie odpowiada

Na początku grudnia ubiegłego roku zwróciliśmy się do kardynała
                    Dziwisza za pośrednictwem jego rzecznika o odpowiedź na następujące
                    pytania:

1. Czy latem 2000 roku otrzymał ksiądz kardynał list od poznańskich
                    duchownych i katolików świeckich w sprawie abp. Juliusza Paetza w
                    związku z jego kontrowersyjnymi zachowaniami wobec kleryków? Jeśli
                    tak, to czy interweniował ksiądz kardynał w tej sprawie u ś.p. Jana
                    Pawła II?

2. Czy po śmierci Papieża, po swoim powrocie do Polski, podejmował
                    ksiądz kardynał abp. Paetza? Jeśli zaś doszło do takiego spotkania,
                    to czy zabiegał o nie abp Paetz?

3. Czy w 2002 roku otrzymał ksiądz kardynał od ojca Antonia Ornelasa
                    list w sprawie ojca Marciala Maciela Degollady, założyciela i
                    przełożonego zgromadzenia Legio Christi? Jeśli tak, to czy podjął
                    ksiądz kardynał interwencję w tej sprawie u Jana Pawła II?

15 grudnia rzecznik kardynała ks. Robert Nocek napisał do
                    nas: „Temat ten wymaga poważnych przemyśleń i przypomnień, gdyż
                    pytania są prowokacyjne i każda odpowiedź – zarówno pozytywna, jak i
                    negatywna – może być w różnoraki sposób interpretowana.
                    Niekoniecznie zgodnie z prawdą”.
                    Minęły prawie dwa miesiące, a mimo wielokrotnych przypomnień żadnej
                    odpowiedzi na nasze pytania nie otrzymaliśmy.

Krzysztof M. Kaźmierczak

• Gość: duckhunter Wawel tylko dla Orlow - nie dla drobiu. IP: *.aof.su 16.04.10, 23:05
      Nawet Matka Natura jest niezadowolona z tej profanacji... i protestuje:
      Wulkan
      pokrzyżuje plany krakowskich obchodów?
      • Gość: anty Re: Wawel tylko dla Orlow - nie dla drobiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 23:58
        Szef w Niebie wyraził się zdecydowanie co myśli o Kapciowym ,
        Jarku i głupawym pomyśle pozostawienia zwłok L.K,
        najbardziej nieudanego prezydenta w historii Polski ,na Wawelu ..
        Chmura wulkaniczna ,dlaczego nie ? podoba mi sie ten pomysł
        Szefa :)
        .........
        Kilkusettonowy sarkofag dla drobiu wykonano ,pamiątkowej
        tablicy dla ofiar katastrofy niestety nie ..
        • Gość: punkt widzenia Re: Wawel tylko dla Orlow - nie dla drobiu. IP: *.c201.msk.pl 17.04.10, 09:38
          Znając polską mentalność nie trudno będzie znaleźć interpretatorów, którzy stwierdzą, że to znicz boży zapalony w hołdzie dla prezydenta.
          • Gość: obywatelx Re: Wawel tylko dla Orlow - nie dla drobiu. IP: *.wkwtor.vivi2.kapper.net 17.04.10, 13:10
            Żałoba
            dopiero od poniedziałku. Bo były dożynki

.
            Takim go zapamietamy... karlem moralnym...
            • Gość: gil Tym co kochają polskie piekiełko.... IP: *.chello.pl 17.04.10, 14:05
              Co by nie powiedzieć Dewiantom na tym Forum lżącym śp.Prezydenta RP,
              to faktem oczywistym i niezaprzeczalnym jest twarda rzeczywistość,
              że : Lech Kaczyński , jako człowiek i polityk odniósł moralne i
              polityczne zwycięstwo nad oponentami. I oni dziś tę prawdę czują.....
              • Gość: ruda wiewiórka Re: Tym co kochają polskie piekiełko.... IP: *.c201.msk.pl 17.04.10, 14:10
                Fakt. 8-mio dniowe. W poniedziałek zstąpimy z niebios na ziemski padół.
              • Gość: Opoka Re: Tym co kochają polskie piekiełko.... IP: 94.254.201.* 17.04.10, 17:42
                Gość: gil 17.04.10, 14:05 napisał: Co by nie powiedzieć Dewiantom na
                tym Forum lżącym śp.Prezydenta RP,
                to faktem oczywistym i niezaprzeczalnym jest twarda rzeczywistość,
                że : Lech Kaczyński , jako człowiek i polityk odniósł moralne i
                polityczne zwycięstwo nad oponentami. I oni dziś tę prawdę
                czują..... ****************************************************
                Dlatego Gilu, w nagrodę , Schellzugiem und Ciupasem znalazł sie On
                w Niebie...a Ty, idąc Twoim tokiem wyrozumowanie...na co jeszcze
                czekasz? Na kopa w tyłek czy w głowisię...bo pałczesz, jak płątna
                pogrzebowa gminno_parafialna kunda za pasią karawaną.
    • Gość: P77 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.chello.pl 17.04.10, 15:51
      Co az z niemiec musisz wysylac zaproszenie na ten spęd? widze twoje IP ...żenada
      • Gość: :)) Protestującym polecam IP: *.fenix.katowice.pl 17.04.10, 16:59
        Polecam protestującym wierszyk Michała Zabłockiego napisany 16 kwietnia.

Zabłocki precz spod Wawelu!

Zostawiłem trudne sprawy
        Wyjechałem do Warszawy
        Kim ja jestem przyjacielu
        Żeby mieszkać przy Wawelu?

Wyciągnąłem z teczki notes
        Przeciw sobie piszę protest:
        Nie ma prawa ta pokraka
        Plątać się po grodzie Kraka!
        • Gość: gil Re: Protestującym polecam IP: *.chello.pl 17.04.10, 18:34
          Opoko " IP" , gość " IP " ....świnie też charczą....
          • Gość: PokojowyZnak Re: Protestującym polecam IP: 188.33.21.* 17.04.10, 19:00
            Gilu...skoro piszesz szczerą, absolutnie objawioną prawdę i...z
            autopsji oraz pzrekonania , to pewnie u was w chlewach nie tylko
            tak jest; ale i tak być musi, jako norma świńska . A jak tam z
            ogonkami, też tak macie zakręcone , jak rzygowniny między uszami?
          • Gość: toms Re: Protestującym polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 19:50
            Wstyd co robicie.Co wam ten prezydent zrobił, ze odmawiacie mu pochówku na
            Wawelu-jestescie idiotami-Poza tym jak jestescie takimi wielkimi obroncami
            Wawelu to zobaczcie co tam sie wyrabia w nocy. Pełno pijaczków chodzi sikać pod
            Wawel, pełno prezerwatyw pod murem.
            Ja nie jestem Polakiem ale slązkiem,szacunek do prezydenta Kaczyńskiego miałem i
            zawsze bede miec, ale Polacy znowu rozpetali POLSKIE PIEKŁO, dlatego teraz juz
            wiem dlaczego polacy przyczynili sie do rozbiorów swego własnego kraju.SMUTNE
    • Gość: Menschenfresser Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.10, 19:48
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,7781393,Poncyljusz__Polska_dzis_nie_jest_razem.html
    • Gość: Silez-Janusz Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.10, 20:06
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,7779843,Kazimierz_Kutz__Manifestacje_wolnosci.html
    • palec1 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 18.04.10, 02:34
      revelstein.blox.pl/2010/04/1735.html
    • amoremio Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 18.04.10, 03:49
      taz.de/1/politik/europa/artikel/1/nur-im-unglueck-sind-wir-geeint/
    • Gość: anty-kaczysta Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.10, 04:50
      www.youtube.com/watch?v=Am4vn3WA-LU&feature=related
    • mr.superlatywny Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 18.04.10, 06:11
      Dla oprzytomnienia parę cytatów...."prof. Wiktor Osiatyński nie zostawia na
      katastrofie i jej konsekwencjach suchej nitki. "Niewielu to przyzna, ale to była
      głupia i niepotrzebna katastrofa. Nazywanie jej bohaterstwem to unikanie
      odpowiedzialności". "Prezydent Kaczyński został bohaterem, bo w Polsce każda
      śmierć związana z Katyniem brzmi bohatersko."

Profesor przypomina w swoim artykule dla "NYT" kilka rzadko obecnie
      podkreślanych faktów dotyczących zmarłego prezydenta: "Tuż przed śmiercią jego
      wskaźniki poparcia wynosiły mniej niż 30%, a jego przeciwników było dwa razy
      więcej. Jego szanse na reelekcję były znikome. Był powszechnie uważany za
      najgorszego polskiego prezydenta od 1989 roku." Wg. Osiatyńskiego dopiero w
      chwili śmierci został bohaterem narodowym.

"Pojawia się również opinia psychologa Wojciecha Eichelberga, który
      przestrzegał w mediach, by nie mylić bohaterstwa z głupotą. Oba teksty są
      dostępne na stronie dziennika."
    • Gość: anty-kaczysta Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.04.10, 01:12
      Gdy 12 maja 1935 r. późnym wieczorem polskie radio nadaje komunikat
      o śmierci pierwszego marszałka Polski, wstrząs jest potworny. Zmarły
      miał ledwie 67 lat, a wcześniej nie upubliczniano żadnych informacji
      o stanie jego zdrowia. Dziennikarze pisali potem, że w nocnych
      lokalach orkiestry momentalnie przestały grać i przerwano zabawę. W
      Warszawie pod Belwederem zaczyna gromadzić się płaczący tłum. Rada
      Ministrów ogłasza narodową żałobę. O godz. 2 w nocy podano
      informację, że zgodnie z wolą zmarłego uroczystości pogrzebowe
      odbędą się w Warszawie, ciało zostanie złożone w katedrze
      krakowskiej, a serce w Wilnie. Z Wawelu słychać Zygmunta, wtórują mu
      dzwony innych kościołów i syreny fabryczne. Na ulicach zawisły
      czarne flagi. W kraju odwołano przedstawienia i zabawy, a nawet
      loterie fantowe. W witrynach sklepów i oknach mieszkań pojawiają się
      portrety Marszałka i kwiaty. W Krakowie specjalna komisja
      interweniuje tam, gdzie portret marszałka umieszczono... pośród
      towaru.

Rada Miasta apeluje: „Wszyscy, jeśli już nie na czarno, powinni być
      ubrani na ciemno”. Ilustrowany Kurier Codzienny pisze we
      wstępniaku: „Słyszycie ten płacz wielki, który dzwony zagłusza. To
      Polska płacze, bo straciła Syna, który dla niej żył”. A Polska
      Agencja Telegraficzna podaje: „Członkowie rządu zamiast wieńców na
      trumnę marszałka opodatkowali się na sumę 5500 zł na budowę kopca
      im. Marszałka Piłsudskiego w Krakowie”.

Pierwsza część uroczystości odbywa się w stolicy. 15 maja wieczorem
      ciało Piłsudskiego – w błękitnym mundurze marszałkowskim, z wstęgą
      Virtuti Militari i buławą, którą dostał od żołnierzy w 1920 r. –
      złożono w srebrnej trumnie wykonanej przez studentów ASP. Potem na
      lawecie – przy dźwiękach dzwonów i syren – przewieziono z Belwederu
      Traktem Królewskim do katedry św. Jana. Modlitwy kończą się koło
      północy, ale tłum przed katedrą mimo deszczu stoi do rana.
      Następnego dnia trzeba zamknąć świątynię, bo chcący złożyć zmarłemu
      hołd przerwali policyjne kordony.

Wreszcie trumnę przewieziono na Pola Mokotowskie, gdzie czeka 300
      tys. osób. Są wśród nich wysłannicy Francji (marszałek Philippe
      Petain), Niemiec (Herman Goering) i Wielkiej Brytanii (lord Earl of
      Cavan). Przed trumną maszeruje 49 generałów z Edwardem Rydzem-
      Śmigłym na czele i kompanie honorowe wszystkich rodzajów broni. Nad
      nimi przelatuje 60 myśliwców. Defiladę kończą prowadzone przez
      adiutanta Marszałka gen. Wieniawę-Długoszowskiego kawaleria i
      artyleria.

Szlakiem Pierwszej Kadrowej

W końcu trumnę umieszczono na platformie specjalnego pociągu, który
      przez Radom, Kielce, Jędrzejów, Miechów rusza do Krakowa. Wzdłuż
      trasy stoją strażacy z pochodniami, w lasach obozują oczekujący
      ludzie. Podkreślano, że Piłsudski wraca szlakiem Pierwszej Kadrowej.
      Rano, w sobotę 18 maja, na krakowskim dworcu i trasie wiodącej na
      Wawel, czekają już tłumy (dziennikarze pisali o „kilkuset
      tysiącach”). Trumnę na lawetę armatnią, zaprzężoną w sześć czarnych
      koni przenoszą generałowie. Przodem idzie żołnierz z krzyżem. Trumna
      przykryta jest flagą z godłem, na wieku leży poduszka z czapką
      maciejówką i szablą Piłsudskiego. Kondukt prowadzi metropolita
      krakowski Adam Sapieha i biskup polowy WP Józef Gawlina.
      Przedstawiciele władz państwowych są ubrani w długie czarne
      płaszcze, białe szale i cylindry. Delegacja ziemi wileńskiej niesie
      urnę z ziemią z grobu matki Piłsudskiego. Ułani prowadzą za uzdę
      konia okrytego krepą z siodłem i uprzężą Kasztanki – ukochanego
      konia Marszałka. Są także weterani powstania styczniowego i
      Pierwszej Kadrowej. Przejście pochodu od dworca na Wawel trwa 4,5
      godziny, bo ciągnie się on przez kilkanaście kilometrów.

Gdy trumna staje u progu Katedry Wawelskiej, odzywa się Zygmunt.
      Nabożeństwo żałobne odprawia kard. Sapieha. Następnie generałowie
      znoszą trumnę do krypty św. Leonarda. Żeby Piłsudskiego pochować na
      Wawelu, potrzebna była dyspensa Piusa XI – Marszałek nie był
      biskupem, kardynałem ani głową państwa i według prawa kanonicznego
      nie mógł być pochowany w katedrze.

Znowu rozbrzmiewa Zygmunt. Ostatnią salwę – 101 wystrzałów – oddaje
      Marszałkowi artyleria. Orkiestra gra hymn, a potem "Pierwszą
      Brygadę". Żołnierze prezentują broń. W całej Rzeczpospolitej na trzy
      minuty zapada cisza.

PS: Początkowo hierarchia kościelna sprzeciwiała się planom
      pochowania Marszałka na Wawelu podnosząc, że nie był on zbyt
      przykładnym katolikiem. Na dodatek w 1927 r. podczas złożenia wśród
      grobów królewskich sprowadzonych z Francji prochów Juliusza
      Słowackiego, sam Piłsudski miał razem z kard. Sapiehą ustalić, że po
      wieszczu nikt już w podziemiach katedry wawelskiej pochowany nie
      będzie. W końcu jednak po burzliwych ponoć negocjacjach z Wieniawą,
      metropolita krakowski dał się przekonać, by spoczął tam też
      Piłsudski.
    • wilhelm4 Re: Nie dla Wawelu - Protest - Katowice, godz. 20 19.04.10, 01:15
      www.polityka.pl/kraj/opinie/1505114,1,pochowek-prezydenckiej-pary-na-wawelu.read

www.polityka.pl/kraj/opinie/1505130,1,glos-w-sprawie-wawelu.read
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka