Dodaj do ulubionych

Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu

• Gość: cak Do red.Jedleckiego IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.10, 11:54
      Prosze podac plan nastepnych obiektow do oprotestowania.
    • Gość: Akik46 Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: 83.143.103.* 08.09.10, 12:50
      Nie mogło mnie dzisiaj nic rano lepszego spotkać,właśnie dowiedziałem się,że kielichy znikną. Same kielichy nie są najgorsze ,ale ta nachalna obrona i narzucanie swojej wizji przez redaktorów GW jest nie do zniesienia.Jest tyle ważnych problemów w Katowicach i na Śląsku,a cała redakcja zaangażowała się w obronę dworca.Dlaczego nie zaangażowała się w obronę prawdziwego zabytku jakim jest stary dworzec.Myślałem,że tylko były red.Malkowski i pani Sobczyk są wielbicielami kielichów ale dzisiaj ujawnił się następny,długoletni katowiczanin krytykujący wszystko i wszystkich w Katowicach pan red.Jedlecki.Nic mnie ostatnio tak nie rozbawiło jak to,że "wybitny"architekt będzie się sadził o kielichy,zamiast zająć się twórczością.
      • Gość: cak Re: nachalne narzecanie swojej wizji.............. IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.10, 13:42
        ..............Same kielichy nie sa najgorsze, ale ta nachalna obrona i narzucanie swojej wizji.......................jest nie do zniesienia. ......................................
      • rybolow Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw 09.09.10, 09:28
        Mnie też.
        Z tym dworcem to miałem zawsze przeboje przy wysiadaniu z pociągu wq bardzo wczesnych godzinach,lub odjazdach po północy.
        Zawsze towarzyszył mi potworny smród,bardzo sfatygowane miejsca ewentualnego czekania na pociąg.
        Sama baza obsługi gastronomicznej to jeden wielki syf,

Ten dworzec na dzień dzisiejszy to potworna szkarada i jest fatalną wizytówką Katowic.
        Bardzo dobrze się stało,że w końcu nowy inwestor załatwi sprawę kompleksowo/chodzi o kryty przydworcowy dworzec autobusowy oraz podziemne garaże/co moim zdaniem bardzo poprawi komfort podróżnych.
        Gdyby jeszcze nasze PKP pośpieszyło się z modernizacją linii kolejowych/chodzi mi szybkie linie to sprawa byłaby idealna dla każdego pasażera ,nawet tego, który uwielbia jazdę swoim samochodem.
        Uważam ,że hałas wywoływany przez grupki oponentów/mam tu na myśli między innymi studentów architektury wraz z ich opiekunką/jest jak najbardziej nie smaczny/daje wiele do myślenia.
        Ja jestem zwolennikiem komfortowego podróżowania i takie jak dotychczas traktowanie podróżnych kosztem ich zdrowia i bezpieczeństwa jest niepoważne.
    • Gość: mandatory suicide I wszystko jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 13:25
      No i wszystko jasne!
      Jasne jest to, że, pan redaktor otwarcie mówi, kto ma w tej sytuacji rację. Nieważne jest to, że nawet na tym forum widać, że jednak zwolenników diametralnej zmiany jest więcej. GW rzuciła do dyspozycji pana architekta siły w postaci aż 3 osób, które notorycznie próbowały nam uzmysłowić jakimi jesteśmy debilami, chcąc pozbyć się tego budynku. Biję o zakład, że państwo redaktorzy (choć Wasza redakcja znajdowała się swego czasu całkiem blisko) plus turbo-dymo-architekt K. nie korzystaliście razem z tego dworca tyle co ja. Dlaczego nie zajmowaliście się (nie)ruchomymi schodami, cieknącymi wiatami na peronach i, nikt chyba tego nie zaprzeczy, sypiącą się całą konstrukcją i co mają zrobić w tym ponoć super budynku inwalidzi na wózkach.
      Jasne jest to, że, że pan turbo-dymo-architekt K. całe zamieszanie traktuje jak prywatny folwark i straszy drogą sądową. Pytam będzie wnosił oskarżenie jako kto? Cała ta sitwa architektów, chwaląca się Zenitami, Skarbkami czy Domami Prasy niech sobie zada pytanie (na każdym kroku większość z nich podkreśla, że doskonale pamięta te czasy) co zrobiła wtedy w celu ocalenia kamienic kosztem których powstał potem brutal i jego otoczenie. Jak ktoś mi powie, że brutal ma większą wartość historyczną niż zgładzona wtedy część centrum miasta to już będę wiedział z jakimi hipokrytami mamy do czynienia.
      Mam nadzieję, że chyba doczekam w K-cach czystego, funkcjonalnego i nowoczesnego dworca kolejowego. G... mnie obchodzi galeria obok i ile tam będzie sklepów. Moi znajomi, którzy mieli swoje drobne zakłady usługowe w centrum już dawno musieli je pozamykać.
      • Gość: olo Re: I wszystko jasne IP: 77.67.45.* 08.09.10, 17:02
        Przejedz sie do Krakowa zobacz jak wyglada tam dworzec i glaeria handlowa przy nim i zobaczysz czym skonczy sie przebudowa dworca w Katowicach. Syf bedzie ten sam a nawet wiekszy bo cala wolna dostepna przestrzen zagarnie centrum handlowe.
        Jestes naiwny jak dziecko jesli wierzysz ze oni beda budowac nowy dworzec nie oni skasuja stary do poziomu gruntu ( daltego myja tunele np. pod peronem 4) i na jego miejscu wybuduja blaszane sklepiki zeby na nich zarabiac pieniadze bo tylko o nie tu chodzi. Caly ten kit o nowej jakosci pieknie itd mozesz wsadzic miedzy bajki. To nie bedzie "obiekt wielofunkcyjny" tylko galeria z dworcami PKP i moze autobusowym stłamszonymi małymi przestrzeniami ktore nie myte i nie sprzatane zarosna brudem szybciej niz Ci sie wydaje.
        Ciekaw jestem Twoich wrażeń po wycieczce pociągiem do Krakowa na dworzec główny.
        • Gość: p Re: I wszystko jasne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.10, 23:12
          akurat w Krakowie w tym roku rusza budowa nowego dworca pod peronami, który będzie połączony z galerią/PKS-em/szybkim tramwajem, a stary będzie przeznaczony na muzeum/galerie - więc nie piszcie że w KRK popełniono błędy - po prostu tam jeszcze nie skończono przebudowy.
    • Gość: tujaro Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: *.jsn.osi.pl 08.09.10, 13:44
      Brawo!!! Do piachu z kielichami! Redaktorzy z GW, o czym wy teraz bedziecie pisac? Chybazescie sie na lby pozamieniali z tymi kielichami -cytujac Dyzme.
      ps. dla wielbicieli makabry - miasto Katowice powinno dac ze dwa hektary pola pod lasem i tam wam wybudowac jeden kielich - bedziecie se tam chodzic, plakac i robic zdjecia do albumu.
    • Gość: cak Jesli kielichy sa w dobrym stanie tech., to ...... IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.10, 13:54
      Jesli kielichy sa w dobrym stanie technicznym, to moze rzeczywiscie daloby sie je odpowiednio wyciac i przenesc - na koszt SARP-u - do jakiegos parku. Na wszelki wypadek proponuje je pstawic odwrotnie niz stoja obecnie. Nie zartuje to niezly pomysl. Jak je wyburzy Neinver bedzie za pozno. To moglaby byc rzeczywiscie atrakcja turystyczna.
    • Gość: plamcia-0 Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.10, 13:56
      Noo.nareszcie..ludzie..burzmy! rozwalajmy! niszczmy!...ALE ROBMY COS Z TYM MIASTEM!!!
      cokolwiek
      • Gość: harc mistrz =----> Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw IP: 95.215.21.* 08.09.10, 15:48
        Mur Berliński zburzony runął, wyburzany przez rozentuzjazmowanych berlińczyków młotami, młotkami i czym tylko się dało... - to DLACZEGO TE PIEPRZONE KATOWICKIE CZERWONE KOMUNISTYCZNE GIERKOWSKIE "KIELICHY" MAJĄ SIĘ OSTAĆ???

Pojawił się w mieście nad Rawą szlachetny INWESTOR-ZBAWCA, który za możliwość wybudowania w centrum Katowic, tak ulubionego przez samorządowe władze i mieszczan hipermarketu-galerii, chce altruistycznie podnieść z upadku, brudu i syfu oraz patologii... CENTRALNY OBIEKT KOMUNIKACYJNY W STOLICY WOJEWÓDZTWA!
        Na kolana profani i niewdzięcznicy, co to jest, kur..., zadupie, czy jakieś zapyziałe i peryferyjne Krakowskie Przedmieście???
        Kraków ma galerię handlową i (przy okazji) nowy dworzec. Kolejowy, chamy - bardziej od tego z Włoszczowy udany!!!...
        (HKP)
        ...
        CZUWAĆ PORA, ABY NIE SPŁOSZYĆ CHĘTNEGO DO PRZEBUDOWY DWORCA INWESTORA!!!

www.youtube.com/watch?v=PvPzdr4FgN4&feature=related
        www.youtube.com/watch?v=ji7CLCgniEI&feature=related
        • Gość: kacik Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw IP: 83.143.103.* 08.09.10, 17:28
          Jestem pod wrażeniem nie wspomniałeś o "galeriankach"ale umiesz rymować,rymy częstochowskie,widać,że nie tylko znasz się na kielich ,poezja też jest Ci nie obca.Czuwaj!!
    • Gość: Ewa Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw IP: 83.141.106.* 08.09.10, 15:19
      Dziekujemy ci Arku Godlewski ze po 12 latach wygrales z oszukiem/uszokiem i katowicki dworzec przestanie byc najsyfniejszym syfem w Europie Srodkowej.Mamy nadzieje, ze wygrasz wybory a Oszust wyleci z wieelkim hukiem.Katowiczanie
      • Gość: cola Re: Godlewski IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.10, 15:30
        Wlasnie to Godlewski byl wiceprezydentem od inwestycji. Przed nim jakos z dworcem sie nic nie dzlalo. Godlewski bede glosowal na Ciebie. Jesli PO przeforsuje pwiat aglomeracyjny, bede glosowal na kandydata PO i w Powiecie.
    • Gość: paranoja Skoro odtworzą kielichy to o co tyle krzyku??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 15:36
      Te obecne tak czy inaczej są zamoknięte bo dach hali jest nieszczelny od kilkudziesięciu lat, więc jaki sens miałby remont jeśli stare kielichy wytrzymałyby maksymalnie 10- 20 lat??? Skąd zresztą Konieczny wie że nowe kielichy przetrwają maksymalnie 10 lat, może jest jasnowidzem? A może jet wściekły że to nie on projektował nowy obiekt???
      • Gość: bart Re: Skoro odtworzą kielichy to o co tyle krzyku?? IP: *.Red-81-43-245.staticIP.rima-tde.net 08.09.10, 17:34
        bo odtworzone beda g warte.
        te co stoja sa w dobym stanie technicznym o czym mówia badania naukowców z PŚ - opblikowane w prasie fachowej - "Inżynieria & budownictwo". Neinver kłamie!
        Powłoki oryginalnych kielichów mają 60mm grubosci i kazdy z nich przekrywa ok 360m2. To wybitne dzieło inżynierii i architektury również. To że jest brudne nic nie znaczy bo można je odnowić.
        Neinver nie jest w stanie odtworzyć tych kielichów mimo że ma komputery i nowoczesną technologie - już teraz twierdzi że musza być grubsze (powłoki żelbetowe to wyższa szkoła jazdy). Dajecie sobie mydlić oczy
        • Gość: p Re: Skoro odtworzą kielichy to o co tyle krzyku?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.10, 23:17
          a co to zabytek jest ? beton z czasów Gierka jest jakimś unikatowym materiałem czy co??
          ps.
          Osobiście uważam że mogli by ich nie odtwarzać, ale jeśli odtworzą to nie wiem o co ta awantura ??????????????????
    • Gość: ted_p Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: 83.143.102.* 08.09.10, 16:35
      W sumie to dobrze, dlaczego konserwować brzydotę, za parę lat i tak by je trzeba wyburzyć ze względu na stan techniczny. Pan Konior niech może sobie robi reklamę w inny sposób, bo mam wrażenie, że dopadło go "gwiazdorstwo"
      • Gość: kl Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw IP: 77.67.45.* 08.09.10, 17:05
        A co ma Konior do tego ? Naucz sie czytac proponuje zaczac od elementarza
      • Gość: son Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw IP: *.Red-81-43-245.staticIP.rima-tde.net 08.09.10, 17:36
        po pierwsze Konior z tym nic wspolnego nie ma. Takie z was głaby ze nie wiecie o czym mowice.
        Kielichy sa w dobrym stanie co mówia badania naukowców z polibudy "inżynieria i budownictwo" skany dostepne tu
        Neinver was robi w balona a wy sie cieszycie tłumoki.
    • Gość: kerm Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: *.Red-81-43-245.staticIP.rima-tde.net 08.09.10, 17:28
      Dlaczego obecny budynek jest wartościowy a projekt Neinvera słaby?
      Zapraszam: Blog o dworcu

Ja wiem że łatwiej i wygodniej ścierwem rzucać na forum niż coś przeczytać ale spróbuj zrozumieć o co chodzi obrońcom kielichów.
    • Gość: Berlinczyk Jedna mala facebook-aktion IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.10, 17:39
      Jesli Pan "K" zdecyduje sie na zlozenie wniosku do sadu, ktorego celem byloby opoznienie przebudowy dworca, to jest juz kilku chetnych do zorganizowania legalnego protestu spolecznego pod jego domem, lub w innym jego ulubionym miejscu (nie mam na mysli dworca).
      Bylaby to zmakomita okazja odpowiedzi na te jego wieloletnie zgryzliwosci i chamstwo.
      Ja sam mam doswiadczenie z uczestniczenia w lotnych Happeningach (krotkie akcje na wesolo).
      Dworzec kolejowo-autobusowy to nie sprawa chodnika dla pieszych na osiedlu mieszkaniowym. Nie moze byc tak, ze kilku nawiedzonych napalencow terroryzuje protestami prawie cale miasto, ktore od tak dawna czeka na nowy dworzec.
      To moze byc zorganizowane na spokojnie, z wczesniejszym zgloszenien, za zgoda odpowiednich wladz. Koniecznie na wesolo, tak jak ostatnio w Warszawie, choc oczywiscie nie na taka skale - no chyba, ze niespodziewanie przybedzie wiecej chetnych.
    • Gość: krojcok Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: *.Red-81-43-245.staticIP.rima-tde.net 08.09.10, 17:44
      Nie umiecie zadbać o swoje wartościowe budynki, jedyne co umiecie to zburzyć i postawić coś prostego. Nie umiecie przeprowadzić żadnej większej inwestycji. Deweloper zapina was jak chce a wy tego nawet nie rozumiecie. Banda przygłupów siedzi w tym Urzędzie Miasta.
      Gratulacje, żryjcie te hamburgery i cieszcie się z błyszczącej kupy w środku miasta. Bedziecie spędzać wolny czas w hipermarketach do usranej śmierci.
      • Gość: kajek Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw IP: *.altec.pl 13.10.10, 10:30
        Kpina!
        Jestem za tym żeby totalnie wyburzyć to szpeciolstwo w centrum Katowic, którym aktualnie jest dworzec kolejowy. Betonowa bryła, szpetna, szara, zaniedbana, niefunkcjonalna z dramatycznie szpetnymi kioskami w środku i na dole i wszędzie, stary komunistyczny design, rozwalające się schody, nie działąjące schody ruchome, bród i smród, najtańsze materiały dostępne w latach głębokiego komunizmu, ohyda i WSTYD!!!! Tym własnie jest katowicki dworzec! Wstydzę się tego budynku i przykro mi, że moi znajomi z innych regionów Polski przyjeżdżając do Katowic muszą to oglądać! Jestem za nowym dworcem, funkcjonalnym, nowoczesnym, na skalę XXI wieku! Katowice zasługują na ładne budynki!! Galeria handlowa w centrum miasta połączona z dworcem jest świetnym pomysłem, sprawdzającym sie w wielu miastach świata - popatrzcie na Kraków, Berlin, stacje Londyńskie, czy chociażby japońską Osakę! Poza tym my w centrum nie mamy żadnego porządnego centrum handlowego! Jedyne centra jakie mamy to Silesia, która jest z dala od centrum i położona pod Muchowcem centrum handlowe Trzy Stawy. CH Belg jest bardzo małe, więc nie bierzemy go pod uwagę, a Skarbek i Zenit to są totalne relikty przeszłości, które bym juz dawno zburzył! Szpeci to tylko nasze miasto...
    • Gość: drzewo Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 18:41
      Architekci świata i inne światłe umysły! Przestańcie nam szaraczkom wreszcie wmawiać, że te behemoty architektury to jakiś cud świata! Może jednak nie wszystkich kręci brutalizm w architekturze i chcielibyśmy w Katowicach mieć dla odmiany coś czego nie będziemy zmuszeni oglądać z obrzydzeniem...
      • Gość: co2 Re: do goscia portalu: drzewo IP: *.dip.t-dialin.net 08.09.10, 21:58
        Jesli informacje, ktore zdobyla Gazeta potwierdza sie i pozwolenie na budowe, oraz sprawa odrzucenia wniosku o wpisanie dworca na liste zabytkow beda prawomocne, to mysle ze architekci kielichowi i ich przeciwnicy zajma sie czym innym. O wiele bardziej interesujace dla uczestnikow dyskusji na Forum Gazety, bedzie sledzenie postepow na budowie nowego dworca.
        Uwazam, ze wniosku do sadu w spr. wstrzymania przebudowy tez nie bedzie. Co by to dalo?
        Kielichowi architekci, tez maja rozeznanie w sprawach proceduralnych, sadowych.
        Musieliby walczyc z centrala PKP - gigantem ogolnopolskim. Mysle, ze na spodkaniu z Neinverem, choc nie zmienia projektu, to przynajmniej jeszcze raz uslysza o rekonstrukcji kielichow. A my bedziemy mieli, dzieki rekonstrukcji (wysokich) kielichow odpowiednia przestrzen w budynku dworca kolejowo-autobusowego.
        Choc czasami architekci kielichowi mocno mnie wk....ali, to mimo wszystko moze to dzieki wlasnie nim bedziemy mieli ta w/w przestrzen w nowym czystym dworcu.
      • Gość: TT Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw IP: *.chello.pl 08.09.10, 22:04
        Postaw sobie krasnala i oglądaj z przyjemnością.
    • Gość: visitor64 Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 23:09
      Mr. Jedlecki should stop producing his comments as they are below any standards of good journalism. He will write any slogans in order to attract his pop audience
    • Gość: katowiczanin Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 23:18
      Na pohybel wieśniakom krytykującym kielichy! Nawet francuscy architekci, twórcy projektu tego hipermarketu, zdają sobie sprawę z ich wartości i je rekonstruują! Miłośnicy kielichów będą sie nimi nadal cieszyć!!!
    • snowbird1 Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu 08.09.10, 23:27
      Nie do wiary !!!!!??????!!!!!
      Czyzby zdrowy rozsadek mial
      zwyciezyc w Katowicach?
    • Gość: sqro Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.10, 00:11
      ehh jad sączony przez 'natchnionych w Corbusierze' to miód na moje serce
      • Gość: harc mistrz & HKP Głupie cielęta z K-c same wybierają sobie rzeźnika IP: 95.215.21.* 09.09.10, 10:13
        W - I - O - C - H - A

- Ludu pracujący Katowic, jesteście społeczeństwem... K O N S U M P C Y J N Y M !
        Tylko nowe i ciągle nowe s u p e r m a r k e t y mogą Was dowartościować i zadowolić, dając Wam tak długo oczekiwane c y w i l i z a c y j n e poczucie komfortu.

Mówi się, że "cham może wyjść z wiochy, ale wiocha z ch... - nigdy!!!
        Wiocha!!! Zasmarkana jak ten cały Centralny Dworzec Kolejowy w i o c h a !
        "Tak się kicha na kielicha!":
        www.youtube.com/watch?v=bvMWG8YTIhM&feature=related
        • Gość: harc mistrz & HKP Zła-godzenie postu: "Tak się kicha na Kielicha!": IP: 95.215.21.* 09.09.10, 10:20
          www.youtube.com/watch?v=hAcpPbaTo10&NR=1
        • pieronski_hanys Re: Głupie cielęta z K-c same wybierają sobie rze 09.09.10, 11:48
          Twoje prowokacje są mało skuteczne i nie robią na nikim wrażenia.

Co ma społeczeństwo Katowic do budowy tego dworca? Nawet grupa broniąca brutalnych kielichów ma niewiele do gadania, bo o tym gruncie decyduje PKP, płaci inwestor, a miasto może tylko przytaknąć, bo nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, które pozwala wpływać na decyzje inwestycyjne i architektoniczne w mieście (nawet biedniejsza Ruda Śląska ma taki plan!).

Kielichy są w złym stanie. Wg wywiadu z DZ eksperci z Politechniki Śląskiej mieli wykonać tylko badania, a ich interpretacją zajęli się eksperci Neinvera. Ponoć nie spełniają współczesnych norm budowlanych, dlatego zostaną zbudowane nowe.

Zwolenników brutalizmu jest kilka tysięcy, z czego zamieszkałych w Katowicach: ok 500. Czym to jest wobec 3 milionowej metropolii slasko-dabrowskiej?

Szczytem marzeń byłoby uruchomienie secesyjnego dworca, ale to niemożliwe. UM Katowice jest za słabe, by zainspirować Koźmińskiego do odbudowy dworca, w którym mógłby umieścić obiekty komercyjne. Inwestor zagraniczny - to brzmi dumnie.

Brutalna awangardowa architektura nie wszędzie się sprawdza, a na pewno nie w wypadku katowickiego dworca. Za bardzo przytłacza podróżnych, wywołuje uczucie wyobcowania, a jako obiekt użyteczności publicznej powinna działać wręcz odwrotnie. Przy okazji funkcjonalność powinna być lepsza. Za późno na adaptacje.

Ale bez obaw! Powstał komitet przenosin dworca w inne miejsce wraz z KIELICHAMI!

dworzecwkatowicach.blogspot.com/ - SPRAWDŹCIE koniecznie!
    • Gość: Wskrzesiciel Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dworcu IP: 213.227.108.* 10.09.10, 15:36
      Biada Wam! Porywacie się na Święte Graale z Katowic. Za karę Uszok nie będzie już Waszym prezydentem. Bada Wam!
      • Gość: harc mistrz |----C Re: Nie ma ratunku dla kielichów na katowickim dw IP: 95.215.21.* 10.09.10, 16:47
        W każdym katowickim supermarkecie, powinien być dla niektórych entuzjastów i wyznawców "nowej religii" KONSUMPCJONIZMU, wydzielona pewna część na ołtarzyk z relikwiami w postaci atrakcyjnego zestawu luksusowych towarów, w kolorowych, złoconych bajecznie opakowaniach, odpowiednio iluminowanych i... wyściełanymi klęcznikami dla oddawania czci "złotemu cielcowi" oraz dla degustacji próbek niektórych "co lepszych" towarów.
        POZNAJ POSPOLITY KATOWICZANINIE I POSPOLITA KATOWICZANKO NIEPOSPOLITY SMAK DOSTĘPNEGO DLA CIEBIE LUKSUSU!!!
        (hkp)
        ...
        NIE MA RATUNKU... BIADA WAM, BIADA!!!
        www.youtube.com/watch?v=sNtwNM9lwPE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka